pepermuntolie

Pepermuntolie – Alle voordelen voor je haar!

Als je bij dit artikel terecht komt heb je vast al eens gehoord over etherische pepermuntolie. Etherische oliën zijn sterk geconcentreerde plantenextracten. Er zijn veel verschillende etherische oliën met verschillende voordelen. Ze kunnen worden gebruikt voor aromatherapie, voor persoonlijke verzorging en zelfs voor huisreinigingsproducten. Hier gaan we het hebben over pepermunt olie en de voordelen die het kan bieden voor je haar. Lees gauw verder om alles te weten te komen over deze bijzondere olie

Wat is pepermuntolie?

Pepermuntolie is de essentie van pepermunt die in een olie wordt geëxtraheerd. Sommige pepermuntoliën zijn sterker dan andere. De sterkste soorten worden gemaakt met behulp van moderne distillatietechnieken en worden etherische oliën genoemd.

Etherische olie van pepermunt is het meest voorkomende type pepermuntolie dat te koop is. Het kan worden gebruikt voor gezondheids-, schoonheids- en schoonmaakdoeleinden. Pepermunt bevat een stof genaamd menthol. Menthol is verantwoordelijk voor veel van de voordelen van pepermuntoliën. Menthol geeft pepermunt ook zijn smaak, geur en verkoelende sensatie.

Van pepermunt is het bekend dat het ontzettend veel voordelen heeft wanneer het in de vorm van olie wordt gebruikt. Pepermuntolie is rijk aan ijzer, magnesium, mineralen, calcium, vitamine A en vitamine C. Maar als het gaat om het gebruik van pepermuntolie om je schoonheid te verbeteren, is het de beste etherische olie die je kunt vinden. Er zijn een aantal manieren waarop pepermuntolie kan worden gebruikt om de haargroei te stimuleren en tal van haarproblemen aan kan pakken. Laten we eens kijken hoe efficiënt pepermuntolie is voor haarverzorging.

Waarom pepermuntolie op haar gebruiken?

Sommige mensen gebruiken pepermuntolie als onderdeel van hun schoonheids- en haarverzorgingsprogramma. De geur is aangenaam en wordt veel aangetroffen in shampoos, huidcrèmes en andere producten. Hoewel pepermuntolie bekend staat om enkele huidverzorgingsvoordelen, is het ook goed voor je haar en hoofdhuid. Het kan helpen bij droogheid, jeuk of andere hoofdhuidproblemen.

De voordelen van etherische olie van pepermunt kunnen worden omschreven als:

  • antimicrobieel
  • insecticide en pesticide
  • pijnstiller en anestheticum
  • vaatverwijdend (en vaatvernauwend)
  • ontstekingsremmend

Sommige mensen hebben de olie gebruikt als remedie tegen haaruitval. Dit kan zijn omdat de menthol in etherische olie van pepermunt een vasodilatator is en vasodilatoren de bloedstroom verbeteren. In veel gevallen (zoals bij kaalheid bij vrouwen of mannen) treedt haarverlies op als gevolg van uitgehongerde bloedtoevoer naar de haarzakjes. Het verhogen van de bloedsomloop met een vaatverwijdend middel zoals pepermunt kan mogelijk de haargroei verbeteren en haarverlies voorkomen.

Pepermunt menthol geeft ook een frisse geur en tintelend gevoel op de huid en hoofdhuid. Je kunt van deze voordelen profiteren door de etherische olie aan je schoonheidsproducten toe te voegen.

Pepermunt olie haar voordelen

Hier worden de 4 voordelen van pepermunt olie voor je haar nog even in een rijtje opgesomd.

1. Versnelt de haargroei

Als het aantal losse haren in je haarborstel je een stressvolle tijd bezorgt, dan moet je echt eens pepermuntolie op je haar proberen. Met zijn stimulerende eigenschappen dringt de olie gemakkelijk diep in de hoofdhuid door en stimuleert het je haarzakjes. Verder helpt de olie de bloedcirculatie in je hoofdhuid te verhogen, wat resulteert in een betere haargroei. Lees hier alle manieren om je haren sneller te laten groeien.

2. Lost problemen met de droge hoofdhuid op

Als je droge hoofdhuid je irriteert, vooral ‘s nachts tijdens het slapen, is pepermuntolie daar een perfecte oplossing voor. Omdat het uitstekende hydraterende eigenschappen heeft, zal regelmatig gebruik van pepermuntolie helpen bij het hydrateren van je droge hoofdhuid. Het enige wat je hoeft te doen is pepermuntolie te mengen met een dragerolie zoals amandelolie of olijfolie en het mengsel op je haar aan te brengen. Bedek je hoofd gedurende 30 minuten met een douchemuts en was het af met normaal water. Dit voedt niet alleen je haar en hoofdhuid, maar hydrateert het ook goed.

3. Versterkt de wortels

Pepermuntolie is rijk aan pulegon en menton, die je haarwortels versterken en haaruitval helpen voorkomen. Je hoeft alleen maar pepermuntolie gemengd met een dragersolie zoals op je hoofdhuid aan te brengen om de voordelen ervan te plukken.

4. Helpt luizen te behandelen

Pepermuntolie staat bekend om zijn verfrissende en fantastische geur, allemaal dankzij menthol, dat je haar helpt revitaliseren en het een frisse uitstraling geeft. Deze sterke geur van pepermuntolie verstikt echter de luizen in je hoofd en doodt ze volledig. Om luizen kwijt te raken, breng je ‘s avonds voor het slapengaan pepermuntolie aan en was je je haar de volgende dag. Dit zal uiteindelijk je luizenprobleem oplossen. 

Lees hier alle voordelen en toepassingen van pepermuntolie!

Pepermunt olie kopen

Er zijn veel essentiële pepermunt oliën op de markt. Het is echter wel heel belangrijk om goed op te letten wanneer je pepermunt olie gaat kopen, want niet alle oliën zijn van dezelfde kwaliteit. Het is belangrijk dat je een 100% pure etherische olie koopt, om van alle genoemde voordelen te kunnen genieten.

Koop hier 100% etherische olie van pepermunt!

Hoe gebruik je pepermunt olie bij haaruitval?

Er zijn een paar manieren waarop je pepermuntolie op je haar kunt gebruiken om haaruitval te voorkomen. Een daarvan is door directe hoofdhuidmassage. Voeg een paar druppels olie toe aan ongeveer een eetlepel van je favoriete hoofdhuidmassageolie. Als je geen hoofdhuidmassageolie heeft, kun je een eenvoudige huishoudolie gebruiken, zoals kokosolie, jojobaolie of sheaboterolie.

Masseer de olie in je hoofdhuid. Je kunt een tintelend, muntachtig gevoel krijgen. Laat de behandeling 15 tot 20 minuten intrekken en was daarna je haar met shampoo. Als de mentholsensatie te intens voor je wordt, voeg dan andere oliën toe om het effect in evenwicht te brengen of was je hoofdhuid onmiddellijk met shampoo.

Je kunt pepermuntolie ook rechtstreeks in je shampoo- en conditionerflesjes doen. Zorg ervoor dat je niet te veel toevoegt. Ongeveer 2 tot 3 druppels bij je shampoo of conditioner is genoeg. Gebruik gewoon je shampoo en conditioner met de essentiële pepermuntolie zoals je gewend bent, en geniet van de voordelen.

Let wel op dat producten met een pepermuntgeur niet dezelfde resultaten zullen behalen. Deze producten bevatten waarschijnlijk geen etherische olie. Etherische oliën van pepermunt worden gedestilleerd om de hoogst mogelijke hoeveelheid menthol te bevatten. Er is niet genoeg menthol in de meeste andere producten om therapeutisch voordeel te hebben. Zorg er dus altijd voor dat je echt een etherische olie hebt i.p.v enkel geur.

Lees hier alle tips om haaruitval te verminderen

Wat je moet weten voordat je het gebruikt

Onverdunde etherische oliën van pepermunt kunnen een branderig gevoel op je huid veroorzaken. Verdun oliën altijd met een dragerolie om je huid te helpen beschermen.

Voorkom ook dat je etherische oliën in je ogen krijgt. Mocht dit op de een of andere manier toch gebeuren, was het dan grondig uit. Gebruik ook geen etherische oliën bij zuigelingen en kinderen.

Controleer je etiketten wanneer je etherische / essentiële oliën van welke aard dan ook koopt. Zorg ervoor dat ze een acceptabele kwaliteit hebben voor huidcontact. Gebruik geen diffuserolie, verwarmende olie of extract dat niet is gemaakt voor huidcontact.

Conclusie

Essentiële olie van pepermunt kan een veilig huismiddeltje zijn om de haargroei te verbeteren. Meer onderzoek naar de effecten van etherische olie van pepermunt op menselijk haar is nodig voordat het echt een remedie voor haaruitval wordt genoemd. Toch is het bewijs tot dusverre bemoedigend.

Etherische olie van pepermunt mag niet worden beschouwd als een remedie voor grotere problemen met haarverlies, zoals kaalheid of alopecia. De behandeling kan helpen, maar er is geen garantie dat deze problemen voorgoed zullen worden opgelost.

Hoe dan ook, het kan geen kwaad om verdunde etherische olie van pepermunt te proberen. Kijk of het voor jou werkt om je haargroei te verbeteren. Zelfs als dat niet het geval is, kan het andere voordelen hebben voor je haar en hoofdhuid.

3 thoughts on “Pepermuntolie – Alle voordelen voor je haar!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *