Pepermuntolie - Alle voordelen en toepassingen!

Pepermunt is een aromatisch kruid in de muntfamilie. Het is een hybride munt die een kruising is tussen groene munt en watermunt. Het komt van nature voor in Noord-Amerika en Europa. Etherische olie van pepermunt kan worden gewonnen uit de bladeren van de pepermuntplant en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Lees verder om meer te ontdekken over de vormen van pepermuntolie, het gebruik ervan en de gezondheidsvoordelen.

Wat is pepermuntolie

Pepermuntolie is afkomstig van de bladeren van de pepermuntplant. De pepermuntplant is een hybride van watermunt- en groene muntplanten. Dit verkoelende en ontspannende kruid kenmerkt zich door zijn vierkante steel, donkergroene bladeren en kleine bosjes licht lavendelbloemen. De pepermuntplant kan ongeveer 18 tot 36 centimeter lang worden en is in verschillende gebieden te vinden. Pepermunt staat erom bekend dat het het beste groeit in beekjes of op natte locaties met veel regen. Vanwege zijn specifieke waterbehoefte wordt pepermunt geteeld in Europa, Azië en Noord-Amerika.

Het is een etherische olie die meer dan 40 verschillende verbindingen bevat, waaronder menthol, dat pepermunt zijn verfrissende eigenschappen geeft. Het is een veel voorkomende etherische olie over de hele wereld.

Vormen van pepermuntolie

Pepermuntolie is in verschillende vormen te vinden. Enkele voorbeelden zijn:

  • Etherische oliën, een zeer geconcentreerde vorm die kan worden gebruikt voor aromatherapie of verdund en op de huid kan worden aangebracht.
  • Extracten, een meer verdunde vorm die kan worden gebruikt om pepermuntsmaak aan voedingsmiddelen toe te voegen.
  • Capsules, die als voedingssupplementen kunnen worden ingenomen.

Pepermuntolie heeft een scherpe geur die koel en verfrissend is. De smaak is vergelijkbaar. Je bent wellicht bekend met de koelte in je mond nadat je iets met een pepermuntsmaak hebt ingenomen. De belangrijkste chemische componenten van pepermuntolie zijn menthol en menton. Maar er zijn er nog veel meer.

Pure etherische olie van pepermunt is te geconcentreerd om oraal in te nemen en kan bij hoge doses giftig zijn. Hoewel onderzoek heeft gekeken naar de mogelijke voordelen van het inwendig innemen van een verdunde hoeveelheid pepermuntolie, raden de huidige richtlijnen dergelijke praktijken nog steeds af vanwege de mogelijke risico’s. Raadpleeg altijd een arts voordat je etherische oliën oraal gebruikt.

Waarvoor wordt pepermuntolie gebruikt

Pepermuntolie heeft een breed scala aan toepassingen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als:

  • Een behandeling voor verschillende aandoeningen, waaronder prikkelbare darmsyndroom (IBS), misselijkheid en andere spijsverteringsproblemen, evenals verkoudheid en hoofdpijn.
  • Een actuele toepassing voor verlichting van jeuk, spierpijn en hoofdpijn. 
  • Een smaakstof in voedingsmiddelen en in producten zoals mondwater.
  • Een frisse, aangename geur toegevoegd aan zeep en cosmetische producten.

Lees verder om meer te leren over de voordelen van pepermuntolie en nog meer manieren waarop je het kunt gebruiken

pepermuntolie voordelen en toepassingen

1. Gewrichtspijn verlichten

Gewrichtspijn kan behoorlijk vervelend zijn en het is een veelvoorkomend probleem tijdens de winter, vooral voor ouderen. Pepermuntolie wordt al lang gebruikt om gewrichtspijn te behandelen. Meng een paar druppels olie samen met lavendelolie en breng aan op het aangetaste gebied. Ze werken op magische wijze om de zenuwen te kalmeren en de pijn te verzachten.

2. Misselijkheid verminderen

Misselijkheid kan vaak optreden, bijvoorbeeld na een operatie of in de vroege stadia van een zwangerschap. Misselijkheidsniveau worden lager na het inademen van pepermuntolie. Aromatherapie is hier ontzettend nuttig hiervoor. Het is ook gebruikelijk om een paar druppels olie achter je oren te wrijven.

3. Hoofdpijn verminderen

Wist je dat pepermuntolie hoofdpijn in grote mate kan verminderen? Wintergroenolie en menthol worden vaak gebruikt om pijn te behandelen die voorkomt door spanningshoofdpijn, migraine en andere oorzaken. Doe de volgende keer dat je hoofdpijn hebt wat pepermuntolie in je diffuser en pluk de voordelen!

4. Huid en haar verzorgen

De pepermuntolie haar en huid voordelen zijn ook niet te missen in dit rijtje! Pepermuntolie wordt vaak gebruikt in cosmetische producten.

Pepermuntolie kan een koud, tintelend gevoel veroorzaken wanneer het de bloedcirculatie bevordert naar het gebied waarop het wordt aangebracht. Dit kan de haargroei tijdens de anagene (of groeifase) bevorderen. Meng 2 druppels etherische olie van pepermunt met de dragerolie naar keuze. Masseer het in je hoofdhuid en laat het 5 minuten intrekken voordat je het grondig uitwast met shampoo en conditioner. Ontdek hier alle pepermuntolie haar voordelen.

Pepermuntolie is ook goed voor de huid. Het reinigt van nature de huid en heeft antiseptische en antibacteriële eigenschappen. Het heeft een verkoelend effect dat irritatie en ontstekingen door acne kan verzachten.

5. Verkoudheid behandelen

Het is een algemeen huismiddeltje om een ​​paar druppels pepermuntolie in een kom met heet water te doen en de dampen in te ademen om verkoudheid te verzorgen. Het mentholgehalte helpt bij het opruimen van sinusitis en het behandelen van pijnlijke keel.

6. Verzacht spierpijn

Bijna alle pijnstillende sprays of crèmes bevatten een hoeveelheid pepermuntolie. Het is bekend dat het een branderig gevoel veroorzaakt, maar tegelijkertijd ook verlichting brengt. Geen wonder dat het bekend staat als een natuurlijke pijnstiller. Bovendien helpt het bij het verzachten van pijnlijke spieren.

7. Jeukende hoofdhuid behandelen

Jeukende hoofdhuid is een veelvoorkomend probleem. Als je elke dag met stof en vervuiling te maken hebt, kunnen al die deeltjes je haar verwoesten. Pepermuntolie kan een jeukende hoofdhuid helpen behandelen en een gevoel van frisheid geven. Voeg twee druppels toe aan je shampoo en kijk hoe hij zijn magie doet.

8. Adem verfrissen

In plaats van naar kunstmatig gearomatiseerde kauwgom of snoep te grijpen wanneer je je adem moet opfrissen, kun je beter voor pepermuntolie gaan. Meng een druppel pepermuntolie met een druppel etherische citroenolie in water, neem een slokje en draai het rond in je mond voor een gezonde, verfrissende mondspoeling. Het meest heilzame ingrediënt in deze mondspoeling is de menthol, een bestanddeel dat voorkomt in pepermuntolie.

Menthol wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn vermogen om te reinigen en op te frissen. Wanneer je een druppel pepermuntolie in je mondspoeling gebruikt, geeft de menthol het een frisse en muntachtige kick. Dit krachtige en frisse element is waarom pepermunt tegenwoordig in veel mondgezondheidsproducten wordt aangetroffen. Bij gebruik van deze mondspoeling ervaar je een aangenaam, verkoelend gevoel en loop je zelfverzekerd weg, wetende dat je adem heerlijk fris ruikt.

9. Voeten verzorgen

Na een lange dag op het werk kan een goede voetmassage of zelfs een simpele scrub en reiniging wonderen verrichten om je geest te kalemeren. Het wordt vaak aangeraden om je voeten met warm water te wassen voordat je naar bed gaat, wat je kan helpen om goed te slapen. Voeg nu een paar druppels etherische olie van pepermunt toe aan je scrub- of massagecrème en smeer het op je voeten om spanning te verminderen.

10. Indigestie behandelen

Volgens een onderzoek stimuleren de verschillende oliën in pepermunt de galblaas om gal te produceren en af ​​te geven die het lichaam gebruikt om vet te verteren. Van pepermuntthee is bekend dat het indigestie, een opgeblazen gevoel en winderigheid behandelt.

11. Helpt tegen huidirritatie en allergieën

Het kalmerende effect van pepermunt helpt bij het bestrijden van huidirriterende stoffen en andere allergieën. Je kunt twee druppels olie samen met lavendelolie en een dragerolie mengen en op het aangetaste gebied aanbrengen. Je kunt ook een paar druppels in je bodylotion doen om je lichaam te hydrateren. Het heeft ook antimicrobiële eigenschappen.

12. Kiespijn verzachten

Kiespijn kan ongelooflijk pijnlijk zijn, waardoor het voor even je leven overneemt. Pepermuntolie kan helpen de spieren te verzachten, pijn te verlichten en het gebied te desinfecteren. Voeg een paar druppels toe op een wattenstaafje en breng het rechtstreeks op het aangetaste gebied aan.

13. Alert blijven

Moet je alert blijven? Probeer pepermuntolie! Als jij of iemand die je kent moeite heeft om overdag wakker te blijven en een natuurlijke methode wil om alert te zijn, kan essentiële olie van pepermunt die plaatselijk of aromatisch wordt gebruikt, helpen. Vanwege de verkwikkende en verkoelende effecten die deze pure olie produceert wanneer deze in contact komt met de huid, is het de ideale olie om aandachtig en bewust te blijven. Om deze extra boost te creëren, doe je 1 à 2 druppels pepermuntolie gemengd met een drager olie op je vingertoppen en wrijft je vervolgens over je slapen. Het verkwikkende aroma geeft je het natuurlijke gevoel van alertheid.

14. Muizen en spinnen bestrijden

Kan pepermuntolie muizen bestrijden? Ja zeker! Pepermuntolie tegen muizen wordt vaak gebruikt. Zorg ervoor dat je pure 100% pepermuntolie gebruikt om muizen af te weren anders zal het niet zo effectief zijn. Zorg er ook voor dat je voldoende olie gebruikt. De geur moet sterk genoeg zijn om afschrikwekkend te werken. Meer is in dit geval beter. Gebruik ongeveer 5 druppels olie op een watje.

Plaats de in pepermunt gedrenkte wattenschijfjes in de gebieden waar de muizen waarschijnlijk je huis binnenkomen. Dit is een zeer belangrijke stap die niet over het hoofd mag worden gezien. De muizen moeten de pepermuntolie ruiken VOORDAT ze je huis binnenkomen, zodat ze niet binnenkomen. Dit is de truc die de meeste mensen missen. Als de muizen al in huis zijn, gaan ze niet weg omdat je in een paar hoeken pepermunt hebt, ze zoeken gewoon een plekje zonder de geur. pepermuntolie tegen ratten en muizen werkt perfect!

Op dezelfde manier werkt pepermuntolie tegen spinnen. Leg watjes met pepermuntolie, of gewoon sprinkel gewoon wat losse druppels olie op de plekken waar ze vaak voorkomen om ze weg te houden.

15. Menstruatiekrampen verminderen

Van etherische olie van pepermunt is ook bewezen dat het menstruatiekrampen kan verlichten en verzachten. Als vrouw weet je maar al te goed hoe vervelend menstruatie pijn kan zijn. De volgende keer dat je hier last van hebt, kun je het beste zachtjes je buik masseren met een aantal druppels pepermuntolie gemengd met een dragerolie om de pijn te verminderen. Ontdek hier alle etherische oliën die menstruatiekrampen kunnen verlichten.

pepermuntolie kopen

Hieronder kun je gemakkelijke etherische olie van pepermunt, pepermuntolie capsules en een diffuser bestellen (mocht je deze nog niet in huis hebben).

Oliën die goed mengen met pepermuntolie

Wil je pepermuntolie toevoegen aan je volgende diffusermengsel? Gelukkig zijn er tal van etherische oliën die goed samengaan met deze olie en die je kunnen helpen om een heerlijke zelfgemaakte diffusermix te maken. Etherische olie van pepermunt combineert goed met etherische oliën van oregano, marjolein, cipres, eucalyptus, geranium, grapefruit, jeneverbes, lavendel, citroen, rozemarijn en tea tree voor diffusie.

Hoe pepermuntolie veilig te gebruiken

Een pepermuntolie capsule is veilig om intern (in veilige doses) in te nemen. Het wordt echter afgeraden om etherische oliën in te nemen. Pure etherische oliën zijn sterk geconcentreerd en kunnen giftig zijn.

Menthol kan ernstige bijwerkingen veroorzaken bij kinderen, dus ouders en verzorgers mogen pepermuntolie niet op de huid van een kind aanbrengen en ze niet laten inademen of inslikken.

Tijdens zwangerschap en borstvoeding is het belangrijk om een arts te raadplegen alvorens etherische oliën te gebruiken. Overweeg wie er nog meer in de buurt is wanneer je aromatherapie gebruikt. Sommige oliën zijn ook gevaarlijk voor huisdieren.

Mensen die etherische olie van pepermunt willen gebruiken voor pijn, hoofdpijn of jeuk, kunnen de olie op de huid aanbrengen door deze te verdunnen met een andere stof. Om dit te doen, voeg je een paar druppels van de olie toe aan een dragerolie, zoals jojoba, amandel of kokosolie, om huidirritatie te voorkomen.

Om pepermuntolie in te ademen, voeg je slechts een paar druppels toe aan een kom met dampend water of verdun je het in een dragerolie voordat je het in een bad doet. Als je een diffuser gebruikt, volg je de instructies van het apparaat om de juiste verhouding tussen olie en water te krijgen.

Veiligheid en bijwerkingen

Heeft pepermuntolie bijwerkingen? Nou, als je het op de juiste manier gebruikt is die kans minimaal. Gebruik etherische oliën alleen volgens de richtlijnen van de fabrikant. Lees dus altijd goed het label door. Essentiële oliën zijn niet bedoeld om oraal in te nemen. Enkele mogelijke bijwerkingen van het oraal innemen van pepermuntextract zijn brandend maagzuur, misselijkheid en braken. Kies een extract als je pepermuntolie aan voedsel toevoegt.

Aromatherapie of plaatselijk gebruik van verdunde essentiële pepermuntolie kan aanzienlijke voordelen hebben zonder risico. Maar houd er rekening mee dat aromatherapie met pepermunt giftig kan zijn voor sommige huidieren.
Als pepermuntolie in zeer grote hoeveelheden wordt ingenomen, kan deze giftig zijn. Het bevat een bekende giftige stof genaamd pulegone. Cosmetische formuleringen van pepermuntolie zouden één procent of minder pulegone bevatten, hoewel ze in sommige gevallen meer kunnen bevatten.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat etherische olie van pepermunt zeer geconcentreerd is en altijd goed moet worden verdund voor lokaal gebruik. Er zijn slechts een paar druppels nodig voor het verdunnen in 100 gram dragerolie.

In sommige gevallen kan pepermuntolie die op de huid wordt aangebracht irritatie of uitslag veroorzaken. Als je je zorgen maakt over een huidreactie, test dan eerst een klein stukje van je huid en laat dit 24 uur zitten. Als er geen reactie optreed kun je het over je hele lichaam gebruiken.

Wie kan het beter niet gebruiken?

Mensen die pepermuntolie beter kunnen vermijden, zijn onder meer:

  • Mensen met G6PD-deficiëntie. Mensen met een specifiek enzymdeficiëntie, genaamd G6PD-deficiëntie, moeten het gebruik van pepermunt als extract of een olie in aromatherapie vermijden.
  • Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken. Pepermuntolie aromatherapie kan het enzym CYP3A4 remmen, dat verantwoordelijk is voor het afbreken van veel verschillende soorten medicatie. Als je voorgeschreven medicijnen gebruikt, overleg dan met je arts voordat je pepermuntolie gebruikt.
  • Kinderen en baby’s. Breng geen pepermuntolie aan op het gezicht of de borst van baby’s en jonge kinderen. Bijwerkingen kunnen optreden door het inademen van de menthol die aanwezig in deze olie. Pepermuntaromatherapie kan ook giftige huisdieren zijn, zoals honden en katten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *