pcos en zwanger worden

PCOS en zwanger worden: De beste tip!

PCOS en zwanger worden, lukt dat? En hoe kun je dit het beste aanpakken? Je bent hier aan het juiste adres! PCOS / Polycysteus ovariumsyndroom is een hormonale aandoening waarbij er vochtblaasjes (cysten) op de eierstokken groeien. Wat precies de oorzaak is van dit syndroom is niet duidelijk. Waarschijnlijk kunnen meerdere dingen een rol spelen en niet elke patiënt heeft dezelfde klachten.

PCOS tast meer aan dan alleen je vruchtbaarheid, maar je kunt voor het eerst een diagnose krijgen wanneer je probeert zwanger te worden. Dit komt omdat het een veel voorkomende – en behandelbare – oorzaak is van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Veel vrouwen hebben moeite om zwanger te worden vanwege onbehandelde PCOS.

Het hebben van PCOS betekent niet dat je niet zwanger kunt worden. Het is misschien wel wat lastiger en misschien heb je wat extra hulp nodig, maar het is zeker mogelijk. Er is gelukkig genoeg wat je thuis en met medische behandeling kunt doen om PCOS symptomen op afstand te houden en je kansen op een gezonde zwangerschap te vergroten. Lees gauw verder om alle tips over zwanger worden met PCOS.

De eerste stappen om te nemen

Zwanger worden met PCOS omvat enkele van dezelfde stappen die vrouwen zonder PCOS zouden moeten nemen voor een gezonde zwangerschap. Dit zijn de eerste stappen die je zou moeten nemen als je zwanger wilt worden:

  • Bereken je ovulatie: Gebruik een ovulatiekalender of app om bij te houden wanneer je ongesteld bent. Dit helpt je om beter te raden op welke dagen van de maand je meer kans heeft om zwanger te worden. Je kunt ook ovulatietesten kopen om het helemaal zeker te weten. Koop hier een ovulatietest!
  • Start met een gezond dieet en genoeg beweging. Maak er een gewoonte van om gezondere voedingskeuzes te kiezen en actiever te zijn.
  • Laat je gewicht en body mass index (BMI) meten: Je BMI laat zien of je een gezond lichaamsgewicht hebt en hoeveel van je lichaamssamenstelling vet is. Als je extra gewicht hebt, bespreek dan met je arts hoeveel je moet afvallen voordat je zwanger wordt.
  • Controleer je bloedsuikerspiegels: Raadpleeg je arts om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegels in evenwicht zijn. Je bloedsuikerspiegels zijn belangrijk om zwanger te worden, een gezonde zwangerschap te hebben en zelfs voor de toekomstige gezondheid van je baby.

Wat zijn mijn kansen om zwanger te worden met PCOS?

Hoewel het moeilijk is om statistieken te geven, aangezien gevallen zo uiteenlopen en verschillende behandelingen verschillende slagingspercentages hebben, zullen de meeste vrouwen met PCOS zeker in staat zijn om een baby te krijgen, eventueel met een vruchtbaarheidsbehandeling. Voor vrouwen van 35 jaar en ouder of met overgewicht kan zwanger worden met PCOS wat lastiger zijn.

PCOS en zwanger worden – Alle tips!

Zoals voor alle vrouwen geldt het dat een optimale gezondheid voordat ze een baby proberen te krijgen, de kans op zwangerschap vergroot en de baby de beste start in het leven geeft. Dit zou dus altijd je nummer 1 prioriteit moeten zijn. Hier volgen alle tips voor zwanger worden met PCOS:

1. Zorg voor een gezond gewicht

Veel (maar niet alle) vrouwen met PCOS worstelen met obesitas. Dit komt omdat PCOS een negatieve invloed heeft op de manier waarop je lichaam insuline verwerkt, wat op zijn beurt gewichtstoename kan veroorzaken. Overgewicht is dus in verband gebracht met PCOS, maar er zijn ook veel vrouwen met deze aandoening die helemaal geen overgewicht hebben. Als je echter wel overgewicht hebt, kun je je vruchtbaarheid verbeteren en andere PCOS symptomen verminderen door slechts 5 procent van je gewicht te verliezen. Dit zou al voldoende moeten zijn om de menstruatiecycli op gang te brengen. Helaas is er niet veel bewijs dat afvallen je zal helpen om zelf zwanger te worden. Mogelijk hebt je nog steeds vruchtbaarheidsmedicijnen nodig. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die zijn afgevallen wel een grote kans hebben op een vruchtbaarheidsbehandeling.

Afvallen is voor niemand gemakkelijk, en het kan zelfs nog moeilijker zijn voor mensen met PCOS. Wanneer je probeert gezonder te leven, door middel van gezonder eten en genoeg beweging kom je waarschijnlijk al een heel eind! Voor vrouwen met PCOS die geen overgewicht hebben, zal gewichtsveries geen oplossing zijn voor vruchtbaarheid.

2. Beweeg genoeg

Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging. Zorg dat je genoeg beweging hebt. Ga bijvoorbeeld elke dag een half uurtje wandelen of fietsen. Gebruik een sta bureau in plaats van te gaan zitten terwijl je aan het werken bent. Til lichte gewichten op terwijl je tv kijkt, want het opbouwen van meer spieren helpt de PCOS symptomen te verminderen en je gezondheid te verbeteren.

3. Eet gezond

Gezond eten is natuurlijk belangrijk voor elke vrouw die zwanger probeert te worden, maar nog extra belangrijk voor vrouwen met PCOS. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het hogere risico op overgewicht, en gedeeltelijk aan de problemen van hun lichaam met insulineregulatie. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je dieet vol zit met voedsel dat rijk is aan voedingstoffen en voldoende eiwitten en weinig suikers bevat. Het vermijden van junkfood en bewerkte voedingsmiddelen is de beste keuze.
Kies voor de volgende gezonde keuzes:

  • groenten en fruit
  • vis
  • kip
  • hele granen zoals bruine rijst, haver en gerst
  • bonen en linzen

4. Gebruik de juiste supplementen

Bepaalde vitamines en mineralen zijn ook erg belangrijk voor een gezonde levenststijl en een gezonde zwangerschap. Veel mensen die zwanger proberen te worden nemen ook supplementen die de vruchtbaarheid bevorderen. Zeker wanneer je moeite hebt met zwanger worden wordt dit aangeraden. Multivitamine en dan vooral met foliumzuur zijn erg effectief bewezen.

Multivitamine bij kinderwens en zwangerschap - Bevat extra foliumzuur en vitamine D3 - €11,47
zwanger worden multivitamines
Multivitamines Zwanger Worden - met foliumzuur €7,19
vitamines zwanger worden
Vitaminstore - Prenatal (multivitamine) - €24,95

5. Breng de bloedsuikerspiegel in evenwicht

Je arts zal je bloedsuikerspiegels testen als je problemen hebt om zwanger te worden. PCOS leidt soms tot hoge bloedsuikerspiegels of diabetes type 2. Dit kan vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken.

Dit gebeurt omdat PCOS de manier waarop je lichaam insuline gebruikt, kan veranderen. Dit belangrijke hormoon verplaatst suiker (glucose) uit het bloed naar de spieren en cellen waar het wordt verbrand voor energie. PCOS maakt je lichaam minder gevoelig voor insuline, waardoor het moeilijker wordt om zijn werk te doen.

Het in evenwicht houden van je bloedsuikerspiegels kan je helpen zwanger te worden. Eet een gezond dieet met meer eiwitten, vezels en gezonde vetten. Door dagelijks voldoende te bewegen, kan je lichaam ook beter insuline gebruiken.

In sommige gevallen kan je arts medicijnen aanbevelen om je bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Een veelgebruikt type 2-diabetesmedicijn, metformine (of Glucophage) genaamd, zorgt ervoor dat je lichaam insuline beter gebruikt om een ​​hoge bloedsuikerspiegel te helpen verlagen. Dit kan je ook helpen zwanger te raken van PCOS.

Het kan zijn dat je metformine in lage doses en slechts tijdelijk moet innemen, afhankelijk van je bloedsuikerspiegels. Voor het beste resultaat, eet een gezond, beweeg regelmatig en neem eventueel voorgeschreven medicijnen om je te helpen zwanger te worden.

6. Medicijnen nemen

Als je PCOS hebt, maakt je lichaam mogelijk meer van zowel het mannelijke hormoon testosteron als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Te veel (of te weinig) van deze hormonen kunnen het moeilijk maken om zwanger te worden. Je arts kan je voorgeschreven medicijnen aanbevelen om je hormonen in balans te houden.

Medicijnen om je te helpen zwanger te raken van PCOS zijn onder meer:

– Chlomid: Dit is een anti oestrogeenmedicijn dat je aan het begin van je cyclus inneemt. Het helpt om de oestrogeenspeigels in evenwicht te houden.

– Metformine: Om het insulinegehalte in evenwicht te brengen

Als clomid en metformine niet werken, kan je arts een medicijn voorschrijven dat een follikelstimulerend hormoon (FSH) en een luteïniserend hormoon (LH) bevat. Je krijgt dit medicijn in één keer. Een ander medicijn dat helpt bij de eisprong is letrozol. Het wordt soms gebruikt wanneer andere medicijnen niet effectief zijn.

Als je PCOS hebt en zwanger wilt worden, werk dan samen met een arts die gespecialiseerd is in reproductieve geneeskunde. Dit type arts staat ook wel bekend als vruchtbaarheidsspecialist.

7. Vruchtbaarheid helpen

Mogelijk heb je een in-vitrofertilisatie (IVF) -behandeling nodig om je te helpen zwanger te raken van PCOS. Je vruchtbaarheidsarts zal je een controle geven die mogelijk meer bloedonderzoeken, echo’s en een lichamelijk onderzoek omvat.

IVF is een proces dat maanden of zelfs jaren kan duren, of je nu PCOS hebt of niet. Medisch onderzoek toont echter aan dat vrouwen met PCOS een hoog slagingspercentage hebben om zwanger te raken met een IVF-behandeling.

Voor alle vrouwen is de eerste stap bij een IVF-behandeling het volgen van een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een ​​gezond gewicht te bereiken. Vrouwen met PCOS die een gezond gewicht hebben, hebben twee keer zoveel kans om zwanger te raken met IVF dan vrouwen met PCOS die zwaarlijvig zijn.

Voordat je IVF gaat verkennen, kan je arts een minder duur alternatief voorstellen, genaamd intra-uteriene inseminatie (IUI). Dit proces vergroot de kans op zwangerschap omdat het direct een hoge concentratie sperma dichter bij de eicel injecteert. Praat hier met je arts over en overweeg al je opties.

Geestelijke gezondheid en PCOS

Erachter komen dat je vruchtbaarheidsproblemen hebt, kan een hele schok zijn, en je hierdoor rot voelen is normaal. Beschouw het altijd als een medisch probleem, wat het ook is, dat naast de meeste andere aandoeningen kan worden behandeld, en niet als een weerspiegeling van jou als vrouw. Veel stellen gebruiken een vruchtbaarheidsbehandeling om zwanger te worden en de ongemakkelijke start wordt in latere jaren allang weer vergeten.

Voor sommige stellen is het aangaan van verschillende behandelingen een langdurig, gecompliceerd en angstig proces. Probeer elkaar zoveel mogelijk te ondersteunen door middel van de consulten, behandelingen en afspraken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *