carneool werking

Onyx werking: Alles wat je moet weten!

Wil je meer leren over de onyx werking? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Onyx is een unieke en prachtige edelsteen met een rijke geschiedenis en vele toepassingen. Het is een populaire keuze voor sieraden en interieurontwerp en wordt vaak gezien als een symbool van kracht en elegantie.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat onyx is, hoe het ontstaat, zijn kenmerken en eigenschappen en de verschillende manieren waarop het wordt gebruikt.

Lees gauw verder om meer te weten te komen over de werking van onyx!

Wat is onyx?

Onyx is een mineralengroep die bekend staat om zijn mooie, donkere kleur en unieke banding patroon. Het wordt beschouwd als een edelsteen en wordt al duizenden jaren gebruikt voor sieraden en andere decoratieve doeleinden. Daarnaast wordt de steen veel in huis geplaatst, of gedragen vanwege de spirituele voordelen (hier later meer over)

Onyx is afkomstig van het Griekse woord “onyx” wat letterlijk “vingernagel” betekent. Deze benaming heeft waarschijnlijk te maken met de witte laagjes die je soms in de steen ziet, welke gelijkenissen heeft met de witten lijntjes van onze vingernagels.

Er zijn vele verschillende soorten onyx, elk met hun eigen unieke kenmerken en kleuren. De meest populaire soort is zwart, maar je vindt de onyx ook in het wit, groen, rood en bruin.

Deze bijzondere edelsteen wordt gewaardeerd om zijn unieke uiterlijk en duurzaamheid, en wordt vaak beschouwd als een statussymbool. Het kan zowel energetische als fysieke voordelen bieden om de steen dicht bij je te houden.

Vorming van onyx

Onyx wordt gevormd uit kalksteen en wordt gekenmerkt door zijn banding patroon, waarbij verschillende kleuren en texturen elkaar afwisselen. Het banding patroon is het resultaat van veranderingen in de mineralen en organische stoffen die zich ophopen in de steen tijdens de vorming.

Er zijn verschillende soorten onyxformaties, afhankelijk van de specifieke omstandigheden waarin ze ontstaan. Sommige onyxformaties ontstaan uit ondergrondse rivieren en beekjes, terwijl andere ontstaan uit lavastromen of uitlaatgassen. Onyx kan ook ontstaan uit kalksteen die wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en druk.

werking onyx

Winning van onyx

Onyx wordt gewonnen uit onyxmijnen, die zich over de hele wereld bevinden, waaronder Afrika, Zuid-Amerika, Europa en Azië. Het proces van onyxwinning is intensief en vereist speciale uitrusting en vaardigheden. Eenmaal gewonnen, wordt onyx geslepen en bewerkt om het te verkrijgen in de gewenste vorm en afmeting.

Het is belangrijk om op te merken dat de winning van onyx een impact kan hebben op het milieu, dus het is van groot belang om verantwoorde praktijken te volgen bij de winning en verwerking van onyx.

Eigenschappen van onyx

Onyx heeft een aantal unieke kenmerken en eigenschappen. Het is een harde en duurzame steen, met een Mohs-hardheid van 6-7 op de schaal van Mohs. Onyx is ook een goede geleider van warmte en elektriciteit.

Op optisch gebied heeft onyx een heldere en glanzende uitstraling, met een transparantie die varieert van transparant tot ondoorzichtig. Het banding patroon van onyx is één van zijn meest opvallende kenmerken en geeft de steen een unieke uitstraling. De kleuren van het banding patroon kunnen variëren, afhankelijk van de soort onyx, maar zijn meestal zwart, wit, groen, rood of bruin.

Onyx werking

Net zoals elke andere edelsteen, heeft ook onyx zijn eigen unieke werking. Deze werking kunnen we onderverdelen in energetische en fysieke eigenschappen. Hieronder hebben we ze allemaal op een rijtje gezet.

Energetische werking onyx:

 • Spirituele groei: Onyx wordt beschouwd als een steen die de spirituele groei bevordert. Het wordt gezegd dat de steen de drager helpt om innerlijke kracht en zelfvertrouwen te vinden en te ontwikkelen.
 • Bescherming: Onyx wordt beschouwd als een steen die beschermt tegen negativiteit. Het wordt gezegd dat de steen een afweerscherm creëert rond de drager, waardoor negatieve energieën en emoties worden afgewend.
 • Focus en concentratie: Onyx wordt geassocieerd met verhoogde concentratie en focus. Het wordt gezegd dat de steen de drager (of degene die er in de buurt staat) helpt om helder te blijven en gefocust te blijven, vooral tijdens stressvolle situaties.
 • Emotionele stabiliteit: Van deze edelsteen wordt gezegd dat het helpt bij het beheersen van emoties en angst. De steen wordt beschouwd als een steun voor degenen die emotioneel niet helemaal in balans zijn, om welke reden dan ook.

Fysieke werking onyx:

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de fysieke werking van onyx. In alternatieve geneeskunde wordt onyx echter geassocieerd met bepaalde fysieke voordelen, waaronder:

 • Versterking van het immuunsysteem: Sommige mensen geloven dat onyx het immuunsysteem versterkt en helpt bij het bestrijden van ziekte en infectie.
 • Bevordering van bloedsomloop en het zenuwstelsel: Onyx wordt geassocieerd met verbetering van de bloedsomloop en het zenuwstelsel. Sommige mensen geloven dat de steen helpt bij het verminderen van stress en angst en het verbeteren van de algehele gezondheid.
 • Pijnverlichting: Onyx wordt soms geassocieerd met verlichting van pijn, vooral hoofdpijn en migraine.
 • Bevordering van slaap en rust: Deze bijzondere steen kan ook de slaap en rust bevorderen, vooral voor mensen die lijden aan slapeloosheid of angst.

Onyx gebruiken

Onyx wordt op veel verschillende manieren gebruikt en heeft een aantal unieke eigenschappen die het geschikt maken voor specifieke toepassingen. Hieronder lichten we de meest populaire manieren om onyx in je leven om te nemen uit.

– Dragen als sieraad

Een van de meest populaire toepassingen van onyx is in sieraden, waar het wordt gebruikt om prachtige ringen, kettingen, armbanden en oorbellen te maken. Het voordeel van het dragen van deze steen als sieraad, is dat je hem op deze manier altijd bij je hebt. Ook zit de steen op deze manier tegen de huid aan, wat de werking kan versterken.

Onyx sieraden zijn niet alleen zeer geliefd vanwege de positieve effecten die het op je kan hebben op zowel mentaal, spiritueel als fysiek niveau, maar ook vanwege het prachtige uiterlijk. Zo dragen veel mensen onyx sieraden, zonder dat ze ook maar iets weten over de werking en voordelen ervan.

– Gebruik in interieurontwerpen

Onyx wordt ook vaak gebruikt in interieurontwerp, waar het wordt verwerkt in prachtige tafels, schilderijlijsten en andere decoratieve elementen. Bovendien is het ook mooi om een losse onyx steen ergens in je huis neer te leggen, waar het opvalt, zoals op een dressoir of in een mooie open kast. Het zal negatieve energie uit de ruimte weren en positieve energie bevorderen.

– Gebruik als bouwmateriaal

Onyx wordt ook gebruikt als bouwmateriaal, waar het wordt verwerkt in marmeren vloeren, werkbladen en badkamers. Het is een duurzame en stijlvolle keuze voor deze toepassingen, en wordt gezien als een populaire keuze voor luxe huizen en gebouwen.

– Gebruik tijdens meditatie

Ook tijdens het mediteren kan het lonen om een onyx steentje vast te houden. Deze edelsteen kan worden gebruikt tijdens meditatie om emotionele stabiliteit, concentratie en kracht te bevorderen.

Je kunt je normale meditatie doen terwijl je een stuk onyx vasthoudt, of naast je legt, of je kunt de steen betrekken in je meditatie. Zo kun je bijvoorbeeld visualiseren hoe de energie van onyx je lichaam en geest vult en je helpt bij het versterken van je emotionele stabiliteit.

Houd er rekening mee dat meditatie een persoonlijke ervaring is en de resultaten kunnen variëren. Het is belangrijk om je eigen gevoelens en emoties te vertrouwen en te experimenteren met verschillende technieken om te zien wat het beste werkt voor jou.

Onyx reinigen en opladen

Als je al al wat verstand van edelstenen en kristallen hebt, dan weet je dat deze af en toe gereinigd en opgeladen moeten worden. Hetzelfde geldt voor een onyx. Op deze manier blijft de steen zuiver zijn werking doen.

Er zijn verschillende manieren om onyx energetisch te reinigen en op te laden, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Hieronder zijn enkele veelgebruikte methoden:

 • Reining met water: Onyx kan worden gereinigd door het te dopen in lauw water of door het over te spoelen met water. Laat de steen vervolgens drogen in de zon of bij kamertemperatuur.
 • Reining met zout: Onyx kan worden gereinigd door het te plaatsen in een kom met zeezout gedurende een paar uur. Het zout wordt gezegd dat negatieve energieën absorbeert en de steen opnieuw oplaadt.
 • Reining met kristallen: Deze steen kan worden gereinigd worden door het te plaatsen tussen twee kristallen, zoals amethist of kwarts, gedurende een paar uur. Van seleniet is het bekend dat het andere edelstenen energetisch kan reinigen.
 • Opladen met zonlicht: Onyx kan worden opgeladen door het bloot te stellen aan zonlicht gedurende enkele uren. Hierdoor wordt de steen weer helemaal geladen met positieve energie.
 • Opladen met volle maanlicht: Onyx kan worden opgeladen door het te plaatsen in volle maanlicht gedurende de nacht.
 • Reinigen en opladen met salie: Een andere geweldige manier om je edelsteen zowel te reinigen als op te laden is met salie. Steek de salie aan en haal je steen een aantal keer door de rook heen. Lees hier meer over de energetisch reinigende werking van salie.
salie werking

Conclusie

Onyx is een mooie en unieke edelsteen met een rijke geschiedenis en vele toepassingen. Of het nu wordt gebruikt in sieraden, interieurontwerp of bouwmaterialen, onyx is een populaire en veelgevraagde keuze vanwege zijn unieke uiterlijk en duurzaamheid.

Bovendien heeft de onyx een krachtige werking, op zowel energetisch als fysiek niveau. Als je geïnteresseerd bent in onyx of andere edelstenen, is het belangrijk om je onderzoek te doen en te werken met betrouwbare leveranciers om ervoor te zorgen dat je de beste kwaliteit onyx krijgt.

Daarnaast is het belangrijk om goed voor je steen te zorgen, door deze regelmatig te reinigen en op te laden.

Veelgestelde vragen over onyx

Hopelijk weet je nu meer over de bijzondere werking van onyx. Mocht je nog wat algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen je wellicht de antwoorden geven waar je naar opzoek was.

– Wat is onyx?

Onyx is een soort agaat, een soort gesteente, dat wordt geassocieerd met verschillende emotionele en spirituele eigenschappen. Onyx wordt vaak gebruikt als sieraden of decoratieve stukken en wordt gezien als een symbool van kracht en bescherming.

– Hoe wordt onyx gevormd?

Onyx wordt gevormd door verschillende mineralen die zich ophopen en samensmelten in lagen, waardoor het unieke, gestreepte patroon ontstaat.

– Wat is de oorsprong van onyx?

Onyx heeft een lange geschiedenis en is al duizenden jaren bekend. Het is waargenomen in verschillende culturen over de hele wereld, waaronder de oude Egyptenaren en Grieken. Deze steen wordt gevonden in verschillende delen van de wereld, waaronder Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

– Waarom is onyx zo populair als sieraad?

Onyx is populair als sieraad vanwege zijn unieke en aantrekkelijke uiterlijk, alsmede de spirituele en emotionele eigenschappen die eraan worden toegeschreven. Het wordt vaak gebruikt als talisman of amulet en gelooft worden om emotionele kracht en bescherming te bieden.

– Hoe moet ik onyx op de juiste manier dragen?

Er is geen specifieke manier waarop onyx moet worden gedragen, dus het is aan de individuele voorkeur. Sommigen dragen onyx als hanger, armband of ring, terwijl anderen het in hun zak of tas dragen. Als je niet van sieraden houdt, dan is die tweede een goede optie welke net zo krachtig werkt. Het is belangrijk om te weten dat onyx regelmatig moet worden gereinigd en opgeladen om zijn kracht en energie te behouden.

– Hoe wordt onyx gebruikt in alternatieve geneeskunde?

In alternatieve geneeskunde en holistische praktijken wordt onyx vaak gebruikt als hulpmiddel voor emotionele en spirituele problemen, zoals angst en stress. Sommige mensen geloven ook dat onyx helpt bij het verbeteren van het immuunsysteem, bloedsomloop en zenuwstelsel.

– Is er wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van onyx?

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van onyx. Dit geldt voor alle edelstenen en kristallen. Deze voordelen zijn subjectief en afhankelijk van persoonlijke overtuiging en ervaring.

– Hoe moet ik onyx reinigen en opladen?

Er zijn verschillende manieren om onyx energetisch te reinigen en op te laden. Onyx kan worden gereinigd door het te wassen met warm water en milde zeep, of door het te tijdelijk tegen een seleniet steen aan te zetten om zijn energie te versterken. Het is aanbevolen om onyx op te laden door het bloot te stellen aan zonlicht of maanlicht, of met behulp van salie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *