onderhuidse puist sneller rijpen

Onderhuidse puist sneller rijpen en verwijderen!

We kennen het allemaal wel: die vreselijk irritante onderhuidse puistjes.  Een puist onder de huid is ontzettend vervelend, omdat het vaak pijn doet en je het niet zomaar kan uitknijpen. Er zijn echter wel dingen die je kunt doen om zo snel mogelijk van een onderhuidse puist af te komen, zonder je huid te beschadigen.

Lees gauw verder om te leren hoe je een onderhuidse puist sneller kunt rijpen, zodat deze binnen enkele dagen zal verminderen en snel compleet zal verdwijnen!

Waardoor onstaat een onderhuidse puist?

Een onderhuidse puist verwijst naar acne die zich onder het huidoppervlak heeft ontwikkeld. Hoewel het puistje van een afstand niet opvalt, kun je het knobbeltje voelen. Het wordt meestal veroorzaakt door een cyste.

Dit type acne ontstaat door een combinatie van talg (olie), bacteriën en vuil dat in je porie terechtkomt. Het eindresultaat is een pijnlijke knobbel onder je huid die geen “wit kopje” heeft zoals andere puistjes kunnen hebben.

Dit bultje en het gebied er omheen kan pijnlijk aanvoelen. Het gebied kan ook rood zijn door een ontsteking (zwelling) van de omringende huid.

Onderhuidse puistjes kunnen moeilijk te verwijderen zijn, maar met een beetje geduld en zorg kun je ze wel behandelen. Lees gauw verder om erachter te komen hoe je dit doet.

Een onderhuidse puist verwijderen – 6 effectieve manieren!

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een onderhuidse puist zo snel mogelijk te laten verdwijnen. De 6 beste manieren om dit te doen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
 

1. Nooit uitknijpen!

Hoe verleidelijk het ook is, je moet nooit proberen een onderhuidse puist uit te knijpen. Je hebt deze vuistregel waarschijnlijk wel eens gehoord met betrekking tot acne in het algemeen, maar het is vooral cruciaal om onderhuidse puisten nooit maar dan ook nooit uit te knijpen.
Omdat deze soort puistjes zich niet aan het huidoppervlak bevinden, zijn ze moeilijker – en soms zelfs onmogelijk – om uit te knijpen.

Wanneer je dit toch gaat proberen, verergert uiteindelijk de ontsteking, waardoor het gebied zachter aanvoelt. Het kan zelfs meer opvallen door toegenomen roodheid en vlekken op de huid. Pogingen om onderhuidse puisten uit te knijpen kunnen ook littekens veroorzaken.

De beste manier van handelen is de onderhuidse puist sneller te laten rijpen. Wanneer de puist het huidoppervlak raakt en het een “wit puntje” krijgt, kun je op een normale manier de puist uitknijpen. Maar hoe doe je dat, een onderhuidse puist sneller rijpen? De volgende manieren zullen je helpen om een onderhuidse puist sneller te laten rijpen en te verminderen.

2. Breng een warm kompres aan

Een warm kompres aanbrengen is de eerste stap bij het proces van een onderhuidse puist sneller rijpen. Warme kompressen kunnen op een aantal manieren onderhuidse puistjes helpen. Ten eerste kunnen ze de pijn van de acne helpen verlichten. 

Breng het warme kompres drie tot vier keer per dag 10 tot 15 minuten aan. Hierdoor kan het puistje de pus loslaten en genezen. Hoewel je warme kompressen kunt kopen om op te warmen in de magnetron, kun je ze gemakkelijk zelf maken door een schoon washandje in warm water te weken. Zorg ervoor dat het water niet te heet is om verbranding van je huid te voorkomen. Breng de handdoek aan op het getroffen gebied zoals hierboven aangegeven.

3. Draag een acnesticker

Een acnesticker is als een verband dat je direct over het onderhuidse puistje legt. In theorie helpt de sticker bacteriën, talg en vuil te verwijderen. Ingrediënten kunnen variëren, maar de meeste acnestickers bevatten een middel tegen acne, zoals salicylzuur. Ze helpen ook bij het proces van een onderhuidse puist sneller rijpen.

Acnestickers kunnen dagelijks worden gebruikt totdat het onderhuidse puistje verdwenen is. Je kunt ze de hele dag dragen, maar zorg ervoor dat je de sticker minstens één keer per 24 uur vervangt.

4. Breng de juiste crème en serum aan voor onderhuidse puisten

Niet alle middeltjes op de markt tegen puisten zijn even effectief. Het is van belang dat een crème of serum van de juiste ingrediënten is voorzien. Door een crème of serum met een combinatie van de juiste ingrediënten te gebruiken kun je je onderhuise puist verminderen en zelfs verwijderen in een paar dagen. Zo is benzoylperoxide een top ingrediënt om onderhuidse puisten uit te drogen. Hier onder volgen wat effectieve crèmes en serums met de beste en meest effectieve ingrediënten tegen onderhuidse puisten en acne in het algemeen.

5. Breng tea tree olie aan

Tea tree olie kan dienen als een zacht alternatief voor agressieve antibiotica en vrij verkrijgbare chemicaliën (OTC). Je vindt de olie bij een natuurwinkel, drogisterij of online.

Voor een optimale effectiviteit heb je een product nodig dat ten minste 5 procent tea tree olie bevat. Je kunt de olie het beste tweemaal daags aanbrengen totdat de onderhuidse puist volledig is genezen.

Pure tea tree olie kan pas worden gebruikt als je deze eerst hebt verdund. Meng hiervoor een deel tea tree olie met een deel dragerolie. Populaire drageroliën zijn onder meer kokos-, jojoba- en olijfolie. Na verdunning op de aangetaste plek aanbrengen en een nacht laten inwerken. Spoel het gebied ‘s ochtends af.

6. Breng rauwe honing aan

Rauwe honing is een ander natuurlijk alternatief voor acne producten. Honing heeft natuurlijke antimicrobiële eigenschappen die bacteriën helpen verwijderen.

Als je deze methode wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je product rauwe honing bevat. Je wilt de typische honing vermijden die je in de supermarkt kunt krijgen. Breng een kleine hoeveelheid aan op het aangetaste gebied en laat het een nacht intrekken. Rauwe honing kan ook als reiniger met water worden gemengd.

Wanneer moet je je dermatoloog raadplegen?

Onderhuidse puistjes zijn een van de meest uitdagende vormen van acne om te behandelen. Het kost tijd en doorzettingsvermogen om van het puistje af te komen en tegelijkertijd schade aan je huid te voorkomen.

Als een onderhuids puistje niet op thuisbehandelingen reageert, overweeg dan om naar je dermatoloog te gaan. Ze kunnen ook oplossingen bieden als je een snelle oplossing nodig hebt, zoals cortisone-injecties om zwelling snel te verminderen en genezing te bevorderen.

Je moet ook naar je dermatoloog gaan als je regelmatig terugkerende onderhuidse puisten krijgt. Orale medicatie en andere behandelingen kunnen nodig zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *