niacinamide voor je huid

Niacinamide: Wat dit wonder ingrediënt doet voor je huid!

Om de paar jaar is er wel een nieuw ‘it’ ingrediënt in de huidverzorgingswereld, zelfs als het helemaal niet nieuw is. Momenteel is dat niacinamide, een vorm van vitamine B-3. Het ingredient wordt al tientallen jaren als waardevol gezien door dermatologen. Onlangs is het enorm populair geworden en is het in alle soorten producten opgedoken als een populair en effectief ingrediënt voor huidverzorging. Als je niet precies weet wat niacinamide is of wat het doet, ben je niet de enige. Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten voordat je het aan je huidverzorgingsroutine toevoegt.

Wat is niacinamide?

Niacinamide, ook wel nicotinamide genoemd, is een vorm van vitamine B-3. Dit is een essentiële voedingsstof. Een B-3-tekort kan leiden tot aandoeningen van de huid, nieren en hersenen. Het gebruik van niacinamide kan B-3-tekort helpen voorkomen.

Deze voedingsstof is enorm belangrijk voor je, vooral als het gaat om de algemene gezondheid van de huid. Hoewel meer onderzoek nodig is, kan actueel niacinamide bepaalde huidaandoeningen helpen behandelen, waaronder acne, eczeem, rosacea, pigmentatieproblemen en rimpels.

Wetenschappers theoretiseren dat niacine (en dus niacinamide / nicotinamide) effectief kan zijn omdat het een voorloper is van twee superbelangrijke biochemische cofactoren: nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD + / NADH) en nicotinamide-adenine-dinucleotide-fosfaat (NADP +). Beide moleculen staan centraal in de chemische reacties die  cellen – inclusief huidcellen – nodig hebben om schade te herstellen, zich voort te planten en normaal te functioneren.

Er zijn ook aanwijzingen dat actueel niacinamide de productie van ceramiden (lipiden die de beschermende barrière van de huid helpen behouden) kan verhogen, wat kan bijdragen tot de plaatselijke effecten op rimpels, fijne lijntjes en de de vochtbarrière van de huid. Dit is ook de reden dat het ingrediënt in veel huidverzorgingsproducten is opgenomen.

niacinamide serum

De voordelen van niacinamide

Niacinamide heeft veel voordelen voor je huid. Hieronder volgen de grootste voordelen:

Beschermt tegen vrije radicalen

Je huid bevat van nature antioxidanten die vrije radicalen kunnen neutraliseren, maar deze natuurlijke antioxidanten zijn niet altijd voldoende. Het aantal vrije radicalen in je huid kan veel toenemen door bijvoorbeeld alcohol, stress, roken of blootstelling aan de zon. Hoe ouder je wordt, hoe minder antioxidanten je huid van nature bevat. Niacinamide verhoogt het antioxidant niveau in je huid, waardoor zij beter beschermd is tegen schade door vrije radicalen. Dit zorgt ook voor een groot anti-aging effect.

Verbetert de hydratatie en barrièrefunctie van de huid

Niacinamide kan je huid helpen een ceramide barrière te vormen, die op zijn beurt helpt vocht vast te houden. Bij een gezonde huidbarrière voelt je huid zacht en glad aan. Bij een beschadigde huidbarrière voelt je huid droog, dof en ruw aan. Het ingrediënt zorgt ervoor dat je huid meer lipiden zoals ceramiek en vetzuren aanmaakt, waardoor je huid beter gehydrateerd blijft en de huidbarrière zich hersteld. Dit is gunstig voor alle huidtypes, vooral als je eczeem of een rijpere huid hebt.

Minimaliseert roodheid, vlekkerigheid en irritatie

Niacinamide vermindert ontsteking, die roodheid door eczeem, acne en andere inflammatoire huidaandoeningen kan helpen verminderen. Doordat de barrièrefuncite van de huid verbetert, wordt je huid ook minder gevoelig voor irritatie.

Vermindert grove poriën

Niacinamide heeft een remmende werking op de talgproductie, wat een gunstig effect heeft op grote of grove poriën. Deze poriën worden namelijk veroorzaakt door een ophoping van talg.

Beschermt tegen schade door de zon

Niacinamide kan tegelijkertijd gezonde huidcellen opnieuw opbouwen en beschermen tegen schade veroorzaakt door ultraviolette stralen.

Behandelt hyperpigmentatie

Onderzoeken hebben aangetoond dat concentraties van 5 procent niacinamide nuttig kunnen zijn bij het verlichten van donkere vlekken. De voordelen werden na vier weken al gezien. Dit voordeel kan te wijten zijn aan een verhoogde productie van collageen.

Minimaliseert fijne lijntjes en rimpels

Naarmate we ouder worden, neemt de productie van eiwitten zoals collageen (wat essentieel is om de huid stevig en glad te houden) af. Deze vermindering kan leiden tot zichtbare rimpels en verlies van stevigheid. Niacinamide vertraagd het verschijnen van rimpels door de productie van collageen te verhogen. Het zal rimpels en fijne lijntjes na 8 weken aanzienlijk verminderden en de huidelasticiteit verbeteren.

Vermindert rosacea

Niacinamide kan de barrièrefunctie van de huid helpen verbeteren, wat belangrijk is bij een rosacea-huid omdat het gemakkelijk vatbaar is voor irritatie. Huidlipiden (zoals ceramiden) zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de barrièrefunctie van de huid en houden deze gehydrateerd. Er is gesuggereerd dat niacinamide de productie van ceramiden verhoogt, waardoor waterverlies bij een droge, aangetaste huid wordt voorkomen.

Behandelt acne

Last but not least! Niacinamide kan je redder in nood zijn wanneer je last het van acne. Na verloop van tijd zie je mogelijk minder puisjes en een verbeterde huidtextuur. Dit heeft ermee te maken dat niacinamide een ontstekingsremmende werking heeft die bestaande puistjes helpt te kalmeren.

Beginnen met niacinamide

Niacinamide toevoegen aan je huidverzorgingsroutine is eenvoudig en heeft een laag risico: koop een product waar hetin zit en breng het aan zoals aangegeven. Sommige mensen ervaren enige lichte irritatie, die waarschijnlijk zal verdwijnen bij herhaald gebruik.

In welk huidverzorgingsproduct zit niacinamide?

Veel actuele niacinamide producten komen in de vorm van serums. Beschouw serums als extra behandelingen die individuele huidproblemen aanpakken buiten de reguliere reiniging, toning en hydratatie. Sommige reinigingsmiddelen en crèmes bevatten ook niacinamide. Dit ingrediënt zit ook in sommige gezichtsmaskers, die na elk gebruik worden afgespoeld. Lees elk productetiket zorgvuldig en volg alle instructies voor gebruik.

Biodermal heeft een ontzettend goede lijn met dag- en nachtcrèmes waar niacinamide in zit. Deze crèmes zijn speciaal ontwikkeld voor verschillende leeftijden: Anti Age dagcreme 50+, Anti Age dagcreme 40+ en Anti Age dagcreme 25+. 

Waar moet je op letten bij het selecteren van een product?

De concentratie niacinamide kan per product verschillen, hoewel de meeste formuleringen 5 procent of minder zijn. Uit onderzoeken is echter gebleken dat formules van 5 procent t/m 10 procent effectief zijn bij de behandeling van hyperpigmentatie en schade als gevolg van blootstelling aan de zon en bij het verminderen van grove poriën en diepe rimpels. Een effectief product om deze huidaandoeningen te verminderen is het Paula’s Choice 10% Niacinamide Booster Serum. Dit sterke serum maakt poriën, rimpels en pigmentatie zichtbaar minder en zorgt voor een prachtige egale huid. 

Als je een gevoelige huid hebt, wil je misschien beginnen met een lagere concentratie. Formules met 2 procent niacinamide kunnen de symptomen van eczeem en vergelijkbare aandoeningen al in grote mate helpen verlichten. Niacinamide kan op de productetiketten ook worden vermeld als “niacine” of “nicotinamide”.

Kan niacinamide worden gecombineerd met andere huidverzorgingsingrediënten voor een maximaal effect?

Niacinamide kan naast andere actieve ingrediënten worden gebruikt voor optimale resultaten. Zo kan het bijvoorbeeld goed werken naast koper, foliumzuur en zink om acne te behandelen.

Mogelijk kunt je meer uit je niacinamideserum halen door het naast hyaluronzuur te gebruiken. Hyaluronzuur zou de productabsorptie verhogen. Een geweldig product is het Hyaluronzuur serum met Niacinamide van Dr. Meinaier. 

Deze mix zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd en gevoed wordt, dat rimpels en lijntjes minder aanwezig zijn en je een jongere uitstraling zal hebben. De serum beschermt je huid tegen stress-volle invloeden van zowel de innerlijke als de uiterlijke invloeden.

Bestaat er een risico op bijwerkingen?

Niacinamide is veilig in gebruik. Mensen met reeds bestaande allergieën hebben meer kans op een allergische reactie. Dit komt omdat niacinamide ervoor kan zorgen dat je lichaam histamine afgeeft.

Je kunt allergische reacties en productgevoeligheden vermijden door een eerst een test uit te voeren:

  • Breng een kleine hoeveelheid product aan op je onderarm.
  • Wacht 24 uur.
  • Als je roodheid, jeuk of zwelling begint te krijgen, was dan het gebied en stop het gebruik.
  • Als je geen bijwerkingen ervaart, moet het veilig zijn om elders toe te passen.

Welke resultaten kun je verwachten?

Zoals bij elk nieuw huidverzorgingsproduct, zul je waarschijnlijk niet binnen enkele dagen grote resultaten zien. Hoewel het grootste deel van het beschikbare onderzoek merkbare verbeteringen beschrijft na vier weken gebruik, is er geen exacte tijdlijn.

Na 8 weken gebruik zul je een grote verandering in je huid zien. Dit omvat een gladdere, strakker en gehydrateerde huid. Wanneer je last hebt van acne, exceem of rosacea zal dit ook drastisch afgenomen zijn.

Als je binnen een paar maanden geen veranderingen ziet, is het misschien tijd om een ​​dermatoloog te raadplegen. Ze kunnen je huidverzorgingsroutine beoordelen en je adviseren over welke producten je moet gebruiken, dieetveranderingen die je huidgezondheid kunnen verbeteren, en meer.

niacinamide huidverzorging

Zijn huidproducten met niacinamide beter dan niacinamide in voeding en supplementen?

Een uitgebalanceerd dieet volgen is de beste manier om micronutriënten zoals vitamine B-3 binnen te krijgen. Je mag supplementen alleen onder medisch toezicht gebruiken om een ​​tekort te behandelen. Je kunt ook enkele van de voordelen van niacinamide verkrijgen uit het voedsel dat je eet. Vitamine B-3 zit in:

  • eieren
  • granen
  • groene groenten
  • bonen
  • vis
  • melk

Er is echter geen manier om te garanderen dat de voedingsstoffen in je dieet je algehele huidgezondheid beïnvloeden. De enige manier om ervoor te zorgen dat niacinamide op je huidverzorgingsproblemen is gericht, is door het op te smeren in de vorm van een crème of een serum.

Is niacinamide hetzelfde als niacine?

Ondanks de overeenkomsten in namen, is niacinamide niet hetzelfde als niacine. Het zijn twee verschillende soorten vitamine B-3. Je lichaam kan echter niacinamide maken van niacinesupplementen die je hebt ingenomen. Dit gebeurt wanneer er een overmatige hoeveelheid niacine in het lichaam is. Tryptofaan in het lichaam kan ook worden omgezet in niacinamide.

Conclusie

Bij dagelijks gebruik kan niacinamide een positieve invloed hebben op je algehele huidgezondheid. Het ingrediënt kan ontstekingen en hyperpigmentatie helpen verminderen, je algehele huidtextuur gladstrijken en je huid laten stralen. Het kan enkele weken duren voordat je merkbare verbetering ziet, dus het is belangrijk om geduldig te zijn en je routine te volgen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *