Natuurlijke deodorant maken - Recept + uitleg
Leer hoe je thuis je eigen natuurlijke deodorant kunt maken
Het vinden van de juiste natuurlijke deodorant kan een strijd zijn. Je moet er een vinden die voor jou werkt qua geur en een die geen potentieel irriterende ingrediënten bevat. Het goede nieuws is dat je gemakkelijk je eigen natuurlijke deoderant kan maken die net zo effectief is als de chemische deo’s op de markt. Zelf deodorant maken is veel makkelijker dan je zou denken en is ook nog eens zo gedaan. Lees verder voor een effectief do-it-yourself natuurlijk deodorant recept!
Waarom ruiken onze oksels en hoe werkt deodorant?
Onze oksels creëren een warme ontmoetingsplaats voor bacteriën, en wanneer we transpireren, eten deze bacteriën in feite ons vocht op. Dit proces, is wat de geur creëert die we associëren met een vieze zweet geur.
Terwijl deodorants en anti-transpiranten verschillende dingen doen, zijn veel producten die je op de markt ziet eigenlijk deodorant en anti-transpirant-combo’s. Traditionele deodorants gebruiken antimicrobiële middelen of ethanol om de bacteriën te doden. Antitranspiratiemiddelen, aan de andere kant, gebruiken zouten op basis van aluminium om de zweetklieren af te sluiten.
Waarom is nauurlijke deodorant beter?
Voor veel mensen begint de overstap naar een natuurlijke schoonheidsroutine met deodorant. Als je kieskeurig bent over de soorten ingrediënten die je op je huid aanbrengt, wil je waarschijnlijk parabenen en andere chemicaliën die je endocriene systeem kunnen verstoren, weghouden van je oksels, waar gifstoffen gemakkelijk in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. Naast mogelijke gifstoffen en parabenen bevatten veel commerciële deodorants aluminium, een chemische stof die je zweetkanalen blokkeert en je dus tegen transpiratie houdt. Natuurlijke deodorants daarentegen zijn geformuleerd zonder chemicaliën zoals aluminium en vertrouwen daarom op andere ingrediënten om vocht te absorberen en lichaamsgeur te neutraliseren. En ja – ze werken echt.
Maar omdat het vinden van een natuurlijke deodorant die klikt met je lichaamschemie waarschijnlijk lastig kan zijn, stelt het zelf maken van een natuurlijke deodorant je in staat om een formule te maken die past bij jouw behoeften. Bovendien kun je de geur van je eigen gemaakte deodorant aanpassen met een mix van essentiële oliën die een verfijnd en verleidelijk aroma bieden. Essentiële oliën zijn actieve plantaardige stoffen met tal van helende eigenschappen, zodat ze je kunnen helpen droog en bacterievrij te blijven. Ten slotte kun je met het maken van je eigen natuurlijke deodorant je formule aanpassen aan je specifieke huidcondities, aangezien de oksels vrij gevoelig zijn en gemakkelijk geïrriteerd kunnen raken.
Waaruit bestaat een natuurlijke deodorant?
Wanneer is een deodorant nou natuurlijk? Naast het vermijden van synthetische en kunstmatige ingrediënten, hebben deze deodorants gewoonlijk deze drie componenten:
- Ingrediënten met desinfecterende of antibacteriële eigenschappen, zoals kokosolie en tea tree olie
- Essentiële oliën zoals lavendel, sandelhout of bergamot voor een aangename geur
- Natuurlijk absorberende ingrediënten zoals zuiveringszout, arrowroot of maizena om vocht te bestrijden
Natuurlijke deodorants stoppen de zweetklieren niet zoals traditionele anti-transpiranten, maar ze bevatten niet het vaak verontrustende ingrediënt aluminium. Dat is dus veel beter! Natuurlijke deodorants bedekken geur, niet zweet – en dat is maar goed ook. Verwacht niet dezelfde resultaten als traditionele deodorants wanneer je overschakelt op een natuurlijk product. Het kan een paar dagen of weken duren voordat je oksels hun ecosysteem weer in evenwicht hebben. Je kunt een okselontgifting proberen om het proces mogelijk te versnellen, maar houd er rekening mee dat natuurlijke deodorants het zweet niet stoppen. In plaats daarvan zullen ze werken om de geur te minimaliseren wanneer je gaat zweten.
Recept om zelf deodorant te maken
Nu je meer weet over wat natuurlijke deodorant precies is en waarom het zo belangrijk is, wordt het tijd om het recept door te nemen en zelf aan de slag te gaan! Met dit recept kun je zelf de beste plantaardige / natuurlijke deodorant maken binnen een mum van tijd!
Ingrediënten:
- 2 eetlepels sheaboter
- 3 eetlepels kokosolie
- 3 eetlepels bakpoeder
- 2 eetlepels arrowroot poeder
- Essentiële oliën
Voor welke essentiële oliën/etherische oliën je gaat, is helemaal aan jou. Deze oliën voegen een heerlijke geur toe aan je deodorant en hebben allemaal verschillende voordelen voor je huid. Hier enkele suggesties:
- Lavendel: Heeft een ontspannende bloemengeur en is een schimmelwerend middel waarvan bekend is dat het infecties, allergieën en eczeem behandelt.
- Citroengras: Zit vol met antibacteriële en antioxidante eigenschappen
- Geranium: Heeft antibacteriële, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen en ruikt heerlijk.
- Davana: Heeft een zoete vanille-geur en is ook antimicrobieel.
Benodigdheden:
- Pan
- Bewaarpotje -> Shop hier lege cosmetica potjes
Stappenplan zelf deodorant maken
Als je alle bovenstaande producten in huis hebt gehaald, kun je aan de slag. Hier volgt een eenvoudig stappenplan om te volgen wanneer je zelf natuurlijke deodorant gaat maken:
1. Smelt je basis
Doe de sheaboter en kokosolie in een pannetje en smelt het op laag vuur. Zorg dat je het niet oververhit en verbrand, het hoeft enkel een beetje te smelten. Zodra de basis is gesmolten, haal je het van het vuur en zet je het opzij.
2. Meng de formule
Zodra de basis is afgekoeld, meng je het bakpoeder en het arrowroot-poeder erdoor. Meng alles goed door elkaar. Voeg vervolgens een mix van etherische oliën toe op basis van persoonlijke geurvoorkeur en enkele van de eigenschappen die je zoekt in een deodorant.
3. Laat het hard worden
Je kunt je mengsel in een vorm gieten voor een deodorant reep, of in een bakje. Laat het mengsel uit zichzelf hard worden, in de koelkast of in de vriezer. Het proces is helemaal aan jou. Een voordeel van het gebruik van shea boter in de basis is dat het smeltpunt iets hoger is dan dat van kokosolie, dus het mengsel blijft wat steviger dan wanneer je alleen kokosolie zou gebruiken. Zorg ervoor dat je je doe-het-zelf-deodorant op een koele, droge plaats bewaart om hem zo stevig mogelijk te houden
4. Gebruik je zelfgemaakte deo!
Smeer telkens een beetje van je zelfgemaakt deo over je oksel. Je kunt dit doen met je handen of je kunt hier een speciaal kwastje voor gebruiken. Als je ervoor kiest het product telkens met je handen aan te brengen, zorg er dan voor dat je van te voren goed je handen wast. Op deze manier komen er geen bacteriën in het product en gaat je zelfgemaakte deodorant zo lang mogelijk mee.
Je mag nu trots op jezelf zijn! Je hebt je eigen natuurlijke deodorant gemaakt, zonder troep erin! En het mooiste van alles: het werkt echt!
Risico’s en bijwerkingen
Wanneer je het recept in dit artikel gebruikt zijn er geen risico’s en bijwerkingen wanneer je je nieuwe deodorant aanbrengt. Het kan echter verstandig zijn dat je een test op je huid wilt uitvoeren voordat je all-in gaat met het aanbrengen van je nieuwe natuurlijke deodorant om er zeker van te zijn dat je op maat gemaakte formule je niet zal irriteren. Het kan namelijk zijn dat je, zonder dat je het zelf misschien weet, allergisch bent voor één van de gebruikte ingrediënten.
Natuurlijke deodorant kopen
Heb je toch geen zin om zelf aan de slag te gaan met het maken van natuurlijke deodorant? Dan zijn er gelukkig ook 100% natuurlijke, vegan deodorants die je kant en klaar kunt kopen. Ze zijn meestal gemaakt van plantaardige oliën en boters en worden gegeurd met etherische oliën. Je weet met een natuurlijke deodorant zeker dat het product niet op dieren is getest en dat je geen chemicaliën op je huid aanbrengt, welke naar binnen kunnen dringen. Of je er dus voor kiest om een natuurlijke deodorant zelf te maken of een natuurlijke deodorant te kopen: je bent goed bezig! Zowel voor je eigen gezondheid als voor je mede mens en dier.