natuurlijk schoonmaakmiddelf

Natuurlijk schoonmaakmiddel: Top 8 beste opties!

Ben je opzoek naar een natuurlijk schoonmaakmiddel? Dan zijn we hier om je daaraan te helpen!

Net als bij voedsel en huidverzorging, beginnen velen van ons de ingrediëntenlabels van de producten die we in het dagelijks leven gebruiken, onder de loep te nemen. Traditionele schoonmaakproducten van bekende merken bevatten meestal agressieve, schadelijke chemicaliën die de klus klaren, maar daarbij onze gezondheid en de gezondheid van de planeet opofferen.

Veelvoorkomende problematische ingrediënten in schoonmaakproducten zijn bijvoorbeeld:

 • Formaldehyde (irriterend voor de luchtwegen, kankerverwekkend)
 • Natriumhypochloriet (irriterend voor de luchtwegen)
 • Ammoniumhydroxide (irriterend voor de luchtwegen)
 • Borax en boorzuur (mogelijk irriterend voor voortplanting of ontwikkeling)

Gelukkig kun je deze ingrediënten volledig vermijden, door voor een natuurlijk schoonmaakmiddel te kiezen. Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die zich richten op 100% natuurlijke schoonmaakmiddelen waarmee je net zo effectief, maar een stuk veiliger je huis kunt schoonmaken.

Natuurlijke formules maken korte metten met chemicaliën en synthetische geuren ten gunste van plantaardige en biologisch afbreekbare ingrediënten die beter zijn voor zowel je lichaam als de aarde.

Niet elk natuurlijk schoonmaakmiddel is van dezelfde kwaliteit, dus het is verstandig om wat onderzoek vooraf te doen. Wij hebben dit al voor je gedaan door op zoek te gaan naar het beste natuurlijke schoonmaakmiddel op de markt. Hier zijn 8 toppers uitgekomen, voor alle verschillende schoonmaak doeleinden.

Lees gauw verder om het beste natuurlijke schoonmaakmiddel voor jou te ontdekken!

Beste natuurlijke schoonmaakmiddelen: Top 8!

We zijn opzoek gegaan naar de beste natuurlijke schoonmaakmiddelen en daar is een top 8 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 8 hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten, merken, beoordelingen en prijzen.

We hebben ook verschillende soorten natuurlijke schoonmaakmiddelen in onze lijst opgenomen. Zo hebben we bijvoorbeeld een natuurlijke allesreiniger opgenomen, maar ook meer specifieke producten, zoals natuurlijke vaatwastabletten, natuurlijke vloerreiniger etc. 

Bekijk de verschillende opties en lees de korte beschrijvingen door om de beste natuurlijke schoonmaakmiddelen voor jou uit te kiezen!

Beste natuurlijke allesreiniger:

1. Frosch Allesreiniger Green Lemon

natuurlijk schoonmaakmiddell

Ben je opzoek naar een natuurlijk schoonmaakmiddel waarmee je alles kan reinigen? Dan is dit de beste natuurlijke allesreiniger die we hebben kunnen vinden. Deze allesreiniger is gevuld met natuurlijke ingrediënten voor intensieve reiniging van alle wasbare oppervlakken en vloeren.

Frosch Allesreiniger Green Lemon rekent binnen no time af met vet en vuil zonder enig residu achter te laten. Het is ontwikkeld op basis van de actieve bestanddelen van limoen, hard tegen vet maar met een heerlijke frisse geur. Zoals de naam allesreiniger al zegt, kun je er letterijk alles mee schoon maken. Van je keuken tot je badkamer en alle soorten vloeren.

Deze natuurlijke allesreiniger maakt schoon met oppervlakteactieve stoffen van plantaardige oorsprong, welke dus snel en in hoge mate biologisch afbreekbaar zijn. De verpakking is tevens gemaakt van 100% gerecycleerd materiaal.

Beste natuurlijke bleekmiddel:

2. GreenHub Vlekkenzout & Bleekmiddel

Als je opzoek bent naar een natuurlijk schoonmaakmiddel dat ontgeurt, ontvlekt, bleekt, ontkalkt, desinfecteert en schoonmaakt, dan is dit middel je nieuwe beste vriend.

GreenHub Vlekkenzout & Bleekmiddel bevat natriumpercarbonaat, ook wel waterstofperoxide genoemd, dat een natuurlijk bleekmiddel en vlekkenzout is. Deze krachtpatser is gemaakt op basis van zout, water en krijt en vanwege de vele kwaliteiten is het zeer veelzijdig in gebruik. Tijdens het wassen komt er actieve zuurstof vrij, hierdoor is het afbraakproces niet schadelijk voor het milieu. Het verwijdert hardnekkige vlekken zoals thee, koffie, rode wijn, gras, fruit, transpiratie en zelfs bloed.

GreenHub is een lijn met natuurlijke schoonmaakmiddelen. De producten zijn niet chemisch bewerkt en bevatten geen kleurstoffen en conserveermiddelen. Daarnaast zijn ze verantwoord ontgonnen of biologisch verbouwd.

Beste natuurlijke keukenreiniger:

3. Attitude Keukenreiniger Spray 

Als je opzoek bent naar de beste natuurlijke keukenreiniger dan kan het merk Attitude je daarin voorzien, met een handige keukenreiniger spray. Deze keukenreiniger is op basis van natuurlijke en hypoallergene ingrediënten. Het reinigt moeiteloos alle oppervlakken in de keuken zoals aanrecht, kookplaat, keukenkastjes enz. Bovendien is het ECOLOGO ® gecertificeerd, duurzaam en biologisch afbreekbaar.

Deze spray is zeer handig te gebruiken. Je sprayt gewoon op de vieze oppervlakten en veegt dan met een zachte doek de viezigheid weg.Dit product kan ook worden gebruikt op olieachtige oppervlakken en harde kookresten die zich op kookplaten hebben verzameld.

Beste natuurlijke afwasmiddel:

4. Frosch Afwasmiddel

natuurlijk afwasmiddel

Je arsenaal met natuurlijke schoonmaakmiddelen is natuurlijk niet compleet zonder een natuurlijk afwasmiddel. Frosch heeft 3 geweldige natuurlijke afwasmiddelen in verschillende geuren, welke je allemaal kunt bekijken door op de knop hieronder te klikken.

Dit afwasmiddel wast moeiteloos je vaat schoon en is vriendelijk voor het milieu en je huid. Dit ecologische en natuurlijke afwasmiddel is verrijkt met provitamine B5 voor bescherming tegen uitdroging van je huid en de oppervlakteactieve stoffen van plantaardige herkomst zorgen voor een schone, glanzende vaat.

Uiteraard zijn er geen parfum, kleurstoffen of conserveermiddelen aan toegevoegd en is de kans op allergische reacties hierdoor minimaal. Voor een gevoelige huid dus het ideale product en ook wordt het afwasmiddel geadviseerd voor het schoonmaken van kinderaccessoires. Dit milieuvriendelijke afwasmiddel is beschikbaar in een handige flacon van 500ml die 100% recycleerbaar is en gemaakt is van 100% gerecycleerde grondstoffen.

Beste natuurlijke vaatwastabletten:

5. Ecover vaatwastabletten

natuurlijke vaatwastabletten

Ecover heeft verschillende soorten natuurlijke vaatwastabletten van hoge kwaliteit. Degene de je op de afbeelding ziet is de ‘classic’ variant, maar ze hebben ook de volgende varianten: ‘All-in-One’, ‘Essential’ en ‘Zero-All-In-One’. Je kunt ze allemaal bekijken door op de button hieronder te klikken.

Deze ecologische vaatwastabletten zorgen voor een stralend schone vaat. Ze zijn hard tegen vuil, maar zacht voor de natuur. Op deze manier geniet je op een ecologisch verantwoorde wijze van een stralend schone vaat. De tabletten reinigen en ontvetten krachtig en maken hygiënisch schoon. Bovendien laten ze geen ongewenste chemicaliën achter op je vaat.

Alle ingrediënten zijn van plantaardige oorsprong, volledig en snel afbreekbaar,(OECD-test 301F, volledig product) en met minimale belasting van het waterleven. Bovendien is het product niet getest op dieren, geschikt voor veganisten en gebaseerd op plantaardige en minerale grondstoffen.

Beste natuurlijke badkamerreiniger:

6. Attitude Ecologische Badkamer Anti Kalk Spray 

natuurlijke badkamerreiniger

Ben je opzoek naar een natuurlijk schoonmaakmiddel speciaal voor de badkamer? Dan heeft het merk Attitude een geweldige natuurlijke badkamerspray tegen viezigheid en kalk. Deze badkamerreiniger maakt de badkamer op natuurlijke en efficiente wijze schoon.

Deze ecologische anti-kalk badkamerreiniger maakt glanzend schoon met veilige ingrediënten en dat alles in een handig fles met spray formule. De formule op basis van planten en mineralen, is geschikt voor alle harde oppervlakken in de badkamer. Zoals hout, emaille, kunststof, hout, glas, etc. Bovendien heeft de spray een heerlijk frisse geur van zuivere etherische oliën.

Attitude Badkamer Spray bevat geen enzymen, om zo het risico van allergieën te verminderen. Het product is compleet veilig doordat er ook geen glycol-ethers of chloor is toegevoegd. Daarnaast is deze natuurlijke spray beter voor het milieu, door de afwezigheid van fosfaten en kleurstoffen.

Alle producten van Attitude zijn:

 • getest in een onafhankelijk laboratorium;
 • veganistisch en humaan, lid van PETA;
 • ecologisch gecertificeerd, van grondstof tot verpakking;
 • gemaakt in Canada;
 • hypoallergeen;
 • natuurlijk, uit plantaardige en minerale bronnen;
 • recyclebaar, HDPE #2 plastic.

Beste natuurlijke vloerreiniger:

7. Sonett Reinigings- en onderhoudsmiddel Voor Vloeren

Sonett reinigt je vloer op een natuurlijke manier. Dit onderhoudsmiddel voor vloeren is een reiniger met een natuurlijke wasfilm om je vloer te beschermen. Dit reinigingsmiddel kan gebruikt worden op plavuizen, vloeren van steen, hout, kurk, parket, linoleum en kunststof. Het laat na de reiniging geen laag achter op je vloer.

De ingrediënten en stoffen in deze natuurlijke vloerreiniger zijn afkomstig uit plantaardige grondstoffen en 100% biologisch afbreekbaar. Het reinigingsmiddel bevat geen synthetische conserverings- geur- en kleurstoffen.

Beste natuurlijke toiletreiniger:

8. Marcels Green Soap Toiletreiniger Patchouli & Cranberry

natuurlijke toiletreiniger

Ben je opzoek naar een heerlijk ruikende natuurlijke toiletreiniger? Dan is deze ecologische toiletreiniger van Marcels Green Soap een geweldige keuze om voor te gaan. Het is een fris ruikende toiletreiniger met plantaardige, biologisch afbreekbare ingrediënten en zonder chemische stofjes – verpakt in 100% gerecycled plastic.

Deze toiletreiniger is de ideale reiniger als je je toilet goed schoon wilt maken, maar tevens het milieu niet wilt belasten. De toiletreiniger zit vol met natuurlijke ingrediënten, is voor maar liefst 97% biologisch afbreekbaar en dat maakt dat je met een schoon geweten je toilet kunt reinigen. 

Het geeft daarnaast ook nog eens een heerlijke geur af die de vervelende geurtjes geen kans geeft. Het schoonmaakmiddel bevat geen parabenen, fosfaten, chloor, ammonia of zuren en komt in een fles van 100% gerecycled plastic.

Waarop te letten bij het kiezen van het beste natuurlijke schoonmaakmiddel

Wanneer je opzoek bent naar het beste natuurlijke schoonmaakmiddel, dan zijn er een aantal factoren om goed op te letten. Hier volgen de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het maken van een keuze:

– Ingrediënten

Wanneer je op zoek bent naar natuurlijke schoonmaakmiddelen, dan is het natuurijk het aller belangrijkste om naar de ingrediëntenlijst te kijken. Sommige producten kunnen op het etiket vermelden dat ze natuurlijk zijn, terwijl dit niet altijd helemaal waar is. Ze gebruiken misschien weliswaar natuurlijke ingrediënten, maar ook nog wat chemicaliën, en dat is in onze ogen niet natuurlijk. Als je opzoek bent naar een 100% natuurlijk schoonmaakmiddel moet je daarom goed de ingrediëntenlijsten doorlezen.

Een goede vuistregel is om te zoeken naar kortere, eenvoudigere ingrediëntenlijsten om je algehele blootstelling aan mogelijk schadelijke chemicaliën te verminderen. Nog beter: zoek naar ingrediënten die je echt herkent, zoals bijvoorbeeld zuiveringszout, kalksteen en gedistilleerde witte azijn, welke allemaal allemaal bekend staan ​​als effectieve schuurmiddelen voor alle doeleinden die helpen bij het verwijderen van vet en vlekken in een verscheidenheid aan contexten.

Als het gaat om het verminderen van de impact op het milieu, helpt het om te zoeken naar biologisch afbreekbare formules die vrij zijn van kleurstoffen en synthetische geurstoffen.

– Reinigingskracht

Het heeft geen zin om een ​​natuurlijk schoonmaakmiddel te kopen met ongelooflijke milieuprestaties als het niet naar behoren werkt. Het is natuurlijk belangrijk dat je natuurlijke schoonmaakmiddel minstens zo goed werkt als conventionele schoonmaakmiddelen. De reinigingskracht moet daarom hoog zijn. We hebben dan ook grondig onderzoek gedaan naar de verschillende merken die we in onze lijst aanbevelen. Alle merken hebben hoge klanten beoordelingen en zijn voorzien van de juiste keurmerken. Je kunt er dan ook zeker van zijn dat ze zeer goed reinigen.

– Duurzame verpakking en navulopties

Gaan voor een natuurlijk schoonmaakmiddel is één ding, maar als je echt aan het milieu wilt denken is het ook slim om na te denken over het beperken van verspillende verpakkingen. Hoewel plastic voor eenmalig gebruik nog steeds in overvloed aanwezig is, zelfs in de ruimte voor natuurlijke producten, hebben we er in onze lijst rekening mee gehouden dat de verpakking ook recyclebaar is. Sommige verpakkingen zijn ook beschikbaar in grote navulformaten.

– Geur

De geur van een bepaald schoonmaakmiddel is misschien ook belangrijk voor je. Er zijn sommige natuurlijke schoonmaakmiddelen die geurloos zijn, maar er zijn ook veel natuurlijke schoonmaakmiddelen met heerlijke, natuurlijke geuren, meeste van etherische oliën. Gaan voor een formule met een geur waar je van houdt, kan het schoonmaken net even iets leuker maken, dus houd hier ook rekening mee.

Als je echter en zeer gevoelige huid hebt of bepaalde allergieën, pas dan op met geuren. Zelfs natuurlijke geuren, van etherische olieën kunnen dan irriterend zijn of een reactie veroorzaken. Lees daarom altijd goed de ingrediëntenlijst door en bepaal of je voor bepaalde geuren wilt gaan of liever voor geurloos.

natuurlijk schoonmaakmiddel

Veelgestelde vragen over natuurlijk schoonmaakmiddel

Hopelijk heb je bij deze het beste natuurlijke schoonmaakmiddel voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat moet ik vermijden in een natuurlijk schoonmaakmiddel?

Hoewel een term als natuurlijk er misschien aantrekkelijk uitziet op een etiket, zegt het eigenlijk niet veel over de kwaliteit van een schoonmaakproduct.De term kan misleidend zijn, omdat ‘natuurlijke’ producten vaak alsnog gevaarlijke chemicaliën en niet-openbaar gemaakte ingrediënten kunnen bevatten. Zoals we al eerder hebben gezegd is het daarom belangrijk om de ingrediëntenlijst goed door te lezen.

Als je opzoek bent naar een natuurlijk schoonmaakmiddel, gebruik dan producten die geen 1,4-dioxanen, ethyleenoxiden, ammoniumchloriden en geurstoffen bevatten, omdat ze allemaal in verband zijn gebracht met gezondheidsproblemen zoals huidirritatie en ademhalingsproblemen. Hetzelfde geldt voor de schadelijke ingrediënten natriumhypochloriet (ook wel bleekmiddel), zoutzuur, boorzuur, boraten en VOC’s.

– Zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen?

Ja zeker, maar je moet wel voor de juiste producten gaan. Niet elke natuurlijk schoonmaakmiddel is van dezelfde kwaliteit, dus het is belangrijk om vooraf wat onderzoek te doen. Nu hebben wij dit al voor je gedaan en we kunnen met zekerheid zeggen dat alle 8 de natuurlijke schoonmaakmiddelen in onze lijst even effectief zijn als de chemische tegenhangers. Natuurlijke huishoudelijke reinigingsmiddelen gebruiken plantaardige of natuurlijk afgeleide ingrediënten die even effectief zijn als conventionele reinigingsmiddelen, maar zonder veel gezondheidsrisico’s.

– Hoe weet ik of een schoonmaakproduct volledig natuurlijk is?

Het antwoord op deze vraag hebben we al een aantal keer benoemd in dit artikel, maar het is zo belangrijk dat we het nog maar eens doen: door de ingrediëntenlijst te lezen. Alleen door goed de ingrediëntenlijst door te nemen, kom je erachter of een natuurlijk schoonmaakmiddel, wel echt 100% natuurlijk is.

Overweeg zowel de actieve als de inactieve ingrediënten. De actieve ingrediënten moeten niet-toxisch zijn, bij voorkeur van planten afkomstig, en biologisch afbreekbaar. Het product moet ook vrij zijn van synthetische geurstoffen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *