beste hooikoorts medicijn

Natuurlijk middel tegen hooikoorts: Top 5!

Ben je opzoek naar een natuurlijk middel tegen hooikoorts? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Lente en zomer zijn een heerlijke tijd van het jaar. We hebben een lange en koude winter doorstaan ​​en de zon begint (hopelijk) weer te schijnen. Het eens zo kale landschap maakt plaats voor zachte knoppen en glanzend groen – een ontwaken voor de hele natuur, inclusief onszelf.

Voor degenen onder ons die last hebben van hooikoorts, kunnen lente en zomer echter een tijd van angst symboliseren terwijl we ons voorbereiden op de toename van stuifmeel.

Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn, want er is veel wat je zelf kunt doen om de symptomen van hooikoorts op een afstand te houden en te verlichten. In dit artikel gaan we in op de beste natuurlijke middelen tegen hooikoorts.

Lees gauw verder om het beste natuurlijk middel tegen hooikoorts voor jou te ontdekken!

Beste natuurlijk middel tegen hooikoorts

Als je opzoek bent naar een natuurlijk middel tegen hooikoorts dan kun je het beste voor een combinatie gaan van natuurlijke geneesmiddelen tegen hooikoorts en natuurlijke voedingsmiddelen tegen hooikoorts. We gaan op beide dieper in.

Beste natuurlijk geneesmiddelen tegen hooikoorts: Top 5

We zijn opzoek gegaan naar het beste natuurlijke middel tegen hooikoorts en daar is een top 5 uit gekomen. Bekijk de verschillende opties en overweeg je symptomen om het beste natuurlijke middel tegen hooikoorts voor jou eruit te pikken. Een combinatie van verschillende middelen is ook zeer effectief. 

Natuurlijke neusspray:

1. A.Vogel Pollinosan Hooikoorts Neusspray 

A.Vogel Pollinosan Hooikoorts Neusspray

Ben je opzoek naar een natuurlijk middel tegen hooikoorts? Dan mag deze natuurlijke neusspray van A.Vogel niet ontbreken in je tas of zak. Deze neusspray behandelt en voorkomt hooikoorts en soorgelijke allergische reacties

De neusspray bevat de werkzame combinatie van Ecotoin (natuurlijk ingrediënt dat ontstekingsremmend werkt) en zeezout dat samen het gevoelige neusslijmvlies verlicht dat geïrriteerd wordt door allergische symptomen zoals een loopneus, jeukende neus en verstopte neus. Met deze neusspray wordt een beschermend laagje op het neusslijmvlies gelegd waardoor het binnendringen van nieuwe pollen wordt voorkomen.

Je mag deze neusspray naar behoefte meerdere keren per dag 1-2 x sprayen per neusgat, tenzij anders is geadviseerd. Kinderen jonger dan 2 jaar mogen niet meer dan 10 applicaties (van 2 verstuivingen per neusgat) per dag. Kinderen van 10 jaar en jonger en mensen die niet in staat zijn om deze spray zelfstandig te gebruiken, moeten door een volwassene geholpen worden bij de toediening van deze spray. Gebruik de neusspray niet langer dan 30 aaneengesloten dagen.

2. Weleda Gencydo Neusspray

Weleda Gencydo Neusspray

Een andere geweldige natuurlijke neusspray is deze optie van Weleda. Bij pollen in de lucht helpt Weleda Gencydo Neusspray het neusslijmvlies te slinken. Deze neusspray ondersteunt tevens een goede vochthuishouding in de neus. Je kunt snel vrijer ademen door de milde spray van natuurzuiver citroensap en extract van kweepeer in een fysiologische zoutoplossing.

Deze natuurlijke neusspray kan langdurig gebruikt worden en helpt je vrijer door je neus te ademen. Ideaal voor mensen met hooikoorts waarbij de neus vaak verstopt zit.

De aanbevolen dosering:

 • Kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen: 3 – 5 maal daags 1 – 2 maal sprayen in elk neusgat.
 • Kinderen van 4 tot 12 jaar: 3 – 4 maal daags 1 maal sprayen in elk neusgat.
 • Kinderen jonger dan 4 jaar in overleg met behandelend arts.

Natuurlijke oogdruppels:

3. A.Vogel Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels

A.Vogel Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels

Mensen met hooikoorts hebben vaak last van rode, branderige en/of jeukende ogen. Tegen alle 3 deze vervelende symptomen werken de natuurlijke oogdruppels van A.Vogel zeer effectief.

Deze oogdruppels zijn speciaal ontworpen voor mensen met hooikoorts en vormen een soepele traanfilm over het oog, die het oog beschermt tegen het binnendringen van nieuwe pollen. De hoogwaardige druppels geven daarmee snelle verkoeling bij rode, branderige, jeukende en droge ogen. Ook geschikt voor contactlensdragers.

De aanbevolen dosering voor volwassenen is 4-5x daags in beide ogen 1 à 2 druppels. De A.Vogel Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels mogen zonder onderbreking niet langer dan 30 dagen aaneengesloten gebruikt worden.

Kinderen vanaf 7 jaar mogen deze oogdruppels gebruiken, met een dosering van 1-2x daags in beide ogen 1 druppel. De maximale gebruiksduur bij kinderen dient te worden vastgesteld door een arts, maar deze mag de 30 dagen niet overschrijden.

Natuurlijke etherische olie:

4. Best of Nature Etherische Olie

Wist je dat bepaalde etherische oliën ook kunnen helpen tegen hooikoorts? Pepermunt, akkermint, munt en nog veel meer muntsoorten zijn hier geweldig voor. Best of Nature, heeft een etherische olie van de exclusieve wilde Japanse vulkaanmunt oftewel de Japanse plantenolie.

Deze etherische olie staat bekend om zijn uitzonderlijk krachtige uitwerking, hoogwaardige kwaliteit, veelzijdigheid, ongeëvenaarde intense geur, EU-gecertificeerd en wordt aanbevolen door professionals o.a. masseurs en acupuncturisten.

Deze olie zorgt voor ontspanning en is antibacterieel, slijmoplossend, luchtzuiverend en jeukstillend. De olie werkt als deze in de bloedsomloop dringt door inhalatie via de longen met een neusinhaler, door te stomen, bij het baden, in de sauna en met een aroma diffuser (bekijk hier de beste opties). Je kunt de olie ook aanbrengen op de huid.

Deze wonderolie is inzetbaar voor:

 • verkoudheid
 • luchtwegen
 • spieren
 • gewrichten
 • vermoeidheid
 • stress
 • hoofdpijn/migraine
 • hooikoorts
 • insectenwerend middel
 • processierups (jeukstillend)
 • sporten en bij beweging
 • en nog veel meer, deze lijst krijg je bij je bestelling.

Natuurlijke antibioticum:

5. Mr. and. Mrs. Green – Propolis

Mr. and. Mrs. Green - Propolis

Propolis is een natuurlijk antibioticum voor het bijenvolk. Het beschermt het bijenvolk o.a tegen verschillende virussen, schimmels en bacteriën, maar kan ook zeer zinvol zijn voor mensen. Propolis wordt dan ook gezien als een 100% natuurlijk antwoord op de reguliere synthetische antibiotica in de gezondheidszorg.

We komen propolis inmiddels daarom steeds vaker tegen in diverse bio en gezondheidswinkels. Het wordt veelvuldig geadviseerd bij hooikoorts, ontstekingen, virale ziekten, ziekten veroorzaakt door virussen en bacteriën, bij infecties, als een natuurlijk antibioticum, tegen aften, eczeem en psoriasis.

Beste natuurlijke voedingsmiddelen tegen hooikoorts

Naast het nemen van een natuurlijk geneesmiddel om hooikoorts op een afstandje te houden en de symptomen te bestrijden, kunnen bepaalde voedingsmiddelen ook geweldig zijn om hooikoorts te verlichten. Hieronder volgen de belangrijkste voedingsmiddelen om veel van te nemen als je hooikoorts hebt:

– Vitamine C

Het is gebleken dat het toevoegen van meer vitamine C aan je dieet de hooikoortssymptomen in grote mate kan verminderen. Vitamine C is dan ook een geweldig natuurlik middel tegen hooikoorts.  Aardbeien, sinaasappels en verse tomaten zijn bijvoorbeeld allemaal geweldige bronnen van natuurlijke vitamine C zijn .

Vitamine C werkt als een natuurlijk antihistaminicum. Je lichaam kan geen vitamine C maken of opslaan, dus het moet beschikbaar zijn in lage, consistente doses om je neusslijmvlies te ondersteunen.

– Honing

Een van de meest populaire huismiddeltjes door de jaren heen om hooikoorts te helpen en je symptomen te verzachten, is honing. Maar om effectief te zijn, is het het beste als het van je lokale bijen komt, omdat men denkt dat dit helpt om je lichaam ongevoelig te maken voor de effecten van lokaal stuifmeel.

– Bepaalde kruiden en specerijen

Brandnetel is waarschijnlijk de meest toegankelijke en meest gebruikte kruidenremedie tegen hooikoorts’,’omdat het zowel als thee als als kruidentinctuur kan worden ingenomen. Brandnetel helpt bij veel allergieën en huidaandoeningen en is rijk aan vitamine A en C en mineralen zoals ijzer en silicium, waardoor het ook nuttig is voor het versterken van het lichaam.

Vlierbloesem is een ander kruid die kan helpen bij hooikoorts. Het wordt traditioneel gebruikt in kruidengeneesmiddelen om te helpen bij overtollig slijm (zowel loopneuzen als tranende ogen) en voor het maken van heerlijke likeur.

Andere kruidengeneesmiddelen die overwogen kunnen worden, zijn diegene die nuttig kunnen zijn bij het ondersteunen van het immuunsysteem, zoals echinacea, citroenmelisse en ook knoflook.

Verse gemberwortel is een geweldige specerij die je misschien zou willen overwegen om toe te voegen aan je smoothies en roerbakgerechten. Het wordt beschouwd als een belangrijk geneeskrachtig kruid, omdat het zowel ontstekingsremmend als nuttig bij het bevorderen van een zachtere spijsvertering; kurkuma is een ander geweldig kruid met vergelijkbare voordelen.

-Probiotica

De interesse in darmgezondheid is de afgelopen jaren enorm populair geworden, met probiotica zoals kefir, zuurkool en kimchi die de markt overspoelen. Maar behalve dat ze goed zijn voor onze spijsvertering, tonen onderzoeken ook aan dat probiotische producten die lactobacillen en bifidobacteriën bevatten, kunnen helpen bij het bestrijden van door allergie veroorzaakte symptomen. Wetenschappers zijn het erover eens dat, aangezien probiotica de regulerende T-cellen in ons lichaam (cellen die ons immuunsysteem helpen reguleren) verhogen, ons lichaam veel beter is toegerust om pollenindringers te bestrijden.

Het eten van darmvriendelijke producten zoals zuurkool en kimchi voorafgaand aan het allergieseizoen kan je helpen hooikoorts te bestrijden. Maar er zijn enkele uitzonderingen. Ondanks de voordelen moet je zuivelproducten vermijden – en dat geldt ook voor darmvriendelijke kefir. Zuivel kan bijdragen aan overtollig slijm, wat verstopte neuzen verder zal verergeren.

Je kunt ook probiotica supplementen nemen. Bekijk hier een lijst met de beste probiotica.

beste medicijn tegen verkoudheid

Veelgestelde vragen over hooikoorts

Hopelijk heb je het beste natuurlijke middel tegen hooikoorts voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat zijn de symptomen van hooirkoorts?

Verschillende mensen met hooikoorts kunnen verschillende symptomen hebben. De symptomen variëren van rode, jeukende ogen en keelpijn tot hoofdpijn, aanhoudend niezen, hoesten en een loopneus of verstopte neus. Hooikoorts kan dus zowel ernstig slopend als irriterend zijn.

– Wat veroorzaakt hooikoorts?

Hooikoorts ontstaat wanneer ons immuunsysteem stuifmeel per ongeluk herkent als iets dat potentieel schadelijk is en dus reageert door veel histamine vrij te geven om te proberen het effect van het stuifmeel op ons te beperken. Deze histamine veroorzaakt de meeste directe symptomen en verklaart waarom antihistaminetabletten deze reactie helpen tegengaan.

– Hoe kan ik nog meer de symptomen van hooikoorts verlichten?

Naast het nemen van een natuurlijk middel tegen hooikoorts, of je dit nou doet in de vorm van een geneesmiddel of als voedingsmiddel of een combinatie, is er nog meer wat je kunt doen. Hier volgen een aantal levensstijl veranderingen die je kunnen helpen:

Maak je kleren goed schoon: Het grondig wassen van je kleren kan al  het stuifmeel verwijderen wat eraan vast zit. Laat je kleding echter niet buiten drogen, vooral niet op winderige dagen. Op deze manier kunnen pollen er zo weer opkomen namelijk. Laat je kleding daarom binnenshuis drogen.

Vermijd buiten zijn bij zonsopgang en zonsondergang: Het aantal pollen is het hoogst in de ochtend en dan in de late namiddag en vroege avond. Als je bijzonder gevoelig bent voor pollen, kun je op deze tijden misschien beter niet buiten zijn. Als je je zorgen maakt over een hoog aantal pollen, controleer dan dagelijks de weer-tracking-apps.

Sla tuinklusjes over: Dit is een voor de hand liggende, maar vermijd het maaien van je gras of het trimmen van je heggen tijdens het hoogtepunt van het allergieseizoen.

Was je huisdieren: Als je  huisdieren hebt die regelmatig buiten wandelen, zal het stuifmeel waarschijnlijk aan hun vacht blijven kleven, dus zorg ervoor dat je je huisdieren ook wast. Heb je geen tijd om ze een bad te geven? Gebruik dan een microvezeldoek om ze af te vegen nadat ze van buiten komen.

Daarnaast zijn er nog velen andere kleine tips die een groot verschil kunnen maken. Bekijk hier alle beste tips om hooikoorts symptomen op een afstand te houden of te verlichten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *