natuurlijk middel tegen aften

Natuurlijk middel tegen aften: Top 7!

Ben je opzoek naar een natuurlijk middel tegen aften? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Laat je niet misleiden door het kleine formaat van een aften. Als je al eens een aften hebt gehad weet je dat ze behoorlijk pijnlijk kunnen zijn.  Deze kleine zweren verschijnen aan de binnenkant van je mond en kunnen dagelijkse activiteiten zoals eten of praten ondraaglijk maken.

Vaak verschijnen ze zomaar zonder duidelijke reden, maar aften verdwijnen meestal vanzelf met de tijd. Als je echter veel last hebt van je aften, dan zijn er ook een aantal natuurlijke huismiddeltjes om een aften op een natuurlijke en zo snel mogelijke manier te genezen.

Lees gauw verder om het beste natuurlijk middel tegen aften voor jou te ontdekken!

Natuurlijk middel tegen aften – Top 7

We zijn opzoek gegaan naar een natuurlijk middel tegen aften en daar is een top 7 uitgekomen. Alle 7 van deze middelen hebben bewezen positieve effecten wanneer je ze gebruikt om aften sneller te laten genezen. Kies je favoriete natuurlijke middel tegen aften of probeer er verschillende uit!

1. Aloë Vera Gel

Door de ontstekingsremmende en immuunstimulerende werking van aloë vera wordt de plant vaak gebruikt om wonden te behandelen en pijn te verminderen.

Aloë vera heeft meerdere potentiële toepassingen in de tandheelkunde, waaronder het verminderen van de pijn veroorzaakt door aften en het versnellen van het genezingsproces. Om de helende voordelen van aloë vera te benutten, breng je de gel van de plant rechtstreeks op de aften aan.

Ga wel voor een zo puur mogelijke aloë vera gel, zodat je geen andere mogelijk irriterende ingrediënten op je aften aanbrengt. Als je voor een aloë vera gel gaat met 90+% puurheid, dan zit je altijd goed.

2. Baking soda

baking soda

Baking soda kan aften helpen sneller te genezen door het zuurgehalte in je mond te verlagen. Dit creëert een omgeving die het moeilijker maakt voor bacteriën om te groeien, wat het genezingsproces kan bevorderen. Spoelingen met zout water kunnen ook gezond tandvlees bevorderen.

Je kunt hiervoor het beste wat baking soda mengen met een kleine hoeveelheid water totdat het dikker wordt. Doe de pasta vervolgens op je aften. Herhaal dit zo vaak als nodig is terwijl je aften aan het genezen is.

3. Probiotica

Het is misschien onmogelijk om te weten hoe je je aften in de eerste plaats hebt gekregen. Maar als u vermoedt dat het verband houdt met de Helicobacter pylori (H. pylori) -bacterie die soms maagzweren veroorzaakt (en ook in verband is gebracht met aften), dan kunnen probiotica helpen. 

Zoek naar een supplement met de Lactobacillus johnsonii-stam, waarvan is aangetoond dat het de groei van H. pylori remt. Probiotica kunnen ook de symptomen van inflammatoire darmaandoeningen (PDS) verbeteren, die in verband zijn gebracht met de incidentie van aften.

4. Kokosolie

kokosolie

Kokosolie bevat laurinezuur, dat kan helpen bij het bestrijden van sommige schadelijke bacteriën in het lichaam. Dagelijks spoelen met ongeveer een eetlepel van deze olie, kan helpen om bacteriën in de mond te verminderen en het genezingsproces te bevorderen. Ga voor een zo puur mogelijke kokosolie, zodat je zeker weet dat je geen andere mogelijke irriterende ingrediënten op je aften aanbrengt.

5. Honing

Het is aangetoond dat honing helende eigenschappen heeft voor aften. Het meerdere keren per dag aanbrengen van honing op elke zweer kan helpen het aantal dagen met pijn en de grootte en roodheid van de zweer te verminderen.

Je kunt honing ook gebruiken als remedie tegen aften door het in thee te mengen en de hele dag door meerdere kopjes te drinken. Je kunt hiervoor het beste kamille thee drinken. Studies hebben aangetoond dat kamille ook nuttig kan zijn bij aften. Kamille is een ontstekingsremmer, antioxidant en een mild samentrekkend middel.

6. Appelcider azijn

Appelciderazijn kom je ontzettend veel tegen in huismiddeltjes voor verschillende aandoeningen. En, goed nieuws voor mensen die te dealen hebben met aften, de antibacteriële eigenschappen kunnen helpen om je aften te laten verdwijnen!

Om deze methode uit te proberen, meng je een oplossing van 1 deel appelciderazijn en twee delen water, dompel je een wattenstaafje in de oplossing en dep je het op je aften. Onthoud dat azijn je tandglazuur kan beschadigen als je het te veel gebruikt, dus zorg ervoor dat je het zorgvuldig aanbrengt.

Houd er ook rekening mee dat appelciderazijn een beetje kan prikken. Als het pijn bij je veroorzaakt, kun je misschien beter een ander middel proberen.

7. Spoel met zout water

Zout water is een natuurlijk ontsmettingsmiddel. Het kan een geweldige natuurlijke remedie zijn tegen aften. Bij het eerste teken van een aften, spoel met zout water. Dit zal je pijn verlichten en het genezingsproces versnellen. Het zal de aften uitdrogen en ervoor zorgen dat deze niet opzwelt.

Meng een theelepel keukenzout in een half kopje warm water en spoel het 15 tot 30 seconden rond je mond voordat je het uitspuugt. Vervolgens kun je je mond spoelen met wat normaal water, indien nodig.

Let wel op dat je zout alleen gebruikt in een zout water spoedig. Doe nooit direct zout op je aften. Niet alleen zal dit waarschijnlijk pijnlijk zijn, het kan je aften ook erger maken.

aften natuurlijk genezen

Natuurlijke manieren om aften te voorkomen

Naast een natuurlijk middel tegen aften om bestaande aften te genezen, is het natuurlijk ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet snel weer nieuwe aften krijgt. Hieronder volgen een aantal van de beste natuurlijke manieren om aften op een afstand te houden.

1. Verbeter je mondhygiëne

Het verbeteren van je mondhygiëne gewoonten en het controleren van de ingrediënten in de producten die je gebruikt kan een geweldige manier zijn om aften te voorkomen.

Wees altijd voorzichtig bij het poetsen en flossen. Te ruw zijn of een tandenborstel met harde haren gebruiken, kan irritatie veroorzaken, een aften veroorzaken of een bestaande aften verlengen of verergeren. Schakel in plaats daarvan over op een tandenborstel met zachte haren.

Houd er daarnaast rekening mee dat een ingrediënt in sommige mondspoelingen en tandpasta’s – natriumlaurylsulfaat – in verband is gebracht met herhaalde aften. Het vermijden van deze producten met dit ingrediënt kan ervoor zorgen dat je in de toekomst veel minder, tot geen aften meer krijgt. Het overstappen naar een natuurlijke tandpasta is dan ook een goed idee.

Als je mondhygiëne de laatste tijd niet goed is geweest, kan het aanbrengen van verbeteringen ook het aantal bacteriën in je mond verminderen en de genezing versnellen. Poets je tanden minstens twee keer per dag en flos dagelijks. Ga ook elke zes maanden naar de tandarts voor reiniging.

2. Neem vitaminesupplementen voor voedingstekorten

Hoewel de exacte oorzaak van aften onbekend is, worden deze zweren vaak gezien bij mensen met voedingstekorten, waaronder lage niveaus van zink, foliumzuur en ijzer.

Het optimaliseren van je dieet is daarom de eerste verdediging tegen terugkerende aften. Zorgen voor een uitgebalanceerd dieet of voldoende vitamine en supplementen als je veganist bent of bepaalde voedingsgroepen vermijdt, is van het grootste belang om je immuunsysteem gezond te houden en op zijn best te laten functioneren.”

Frequente aften kunnen ook wijzen op een vitamine B12-tekort. Als je een B12-tekort hebt dan heb je waarschijnlijk ook andere symptomen van dit tekort, waaronder vermoeidheid, zwakheid, gezwollen tong, bloedarmoede en/of evenwichtsproblemen.

Een tekort aan B12 en ijzer kan een goede regeneratie van het slijmvlies van de wangen en mond verhindert, wat bij sommige mensen mogelijk aften kan veroorzaken.

Een bloedtest kan voedingstekorten bevestigen of uitsluiten. Opties om voedingstekorten tegen te gaan zijn onder meer suppletie of toenemende consumptie van voedingsmiddelen verrijkt met een bepaalde voedingsstof of vitamine. Dit kan inhouden dat je meer vis, eieren, zuivelproducten, gevogelte en vlees eet als je een B12-tekort heeft. Het nemen van de specifieke vitaminen die je mist kan ook helpen, of je kunt kiezen voor een multivitamine supplement.

3. Blijf weg van citrus en andere specifieke voedingsmiddelen

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen aften veroorzaken en irriteren, dus het is het beste om hier vanaf te blijven terwijl je probeert te genezen en wanneer je aften wilt voorkomen. 

Citrus is vaak de grootste boosdoener, maar er is meer om uit de buurt te blijven. Voedsel dat heet is van temperatuur, pittig, citrusachtig of zuur is, kan je zweer veroorzaken en het meer ontstoken maken. Kies in plaats daarvan voor zachter, meer neutraal voedsel zoals spinazie, yoghurt, zalm of boerenkool om de uitbraak te kalmeren.

natuurlijk middel tegen aften

Veelgestelde vragen over aften

Hopelijk heb je bij deze het beste natuurlijke middel tegen aften voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Wat is een aften?

Aften hebben het uiterlijk van kleine witte of geelvormige zweren die zich kunnen ontwikkelen op de tong, het tandvlees of de binnenkant van de wangen en lippen. Dit type zweertje in de mond gaat meestal gepaard met een branderig of tintelend gevoel op en rond de zweer. Het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten en zure vruchten, kan extra pijn of ongemak veroorzaken. In tegenstelling tot een koortslip zijn aften niet besmettelijk en zullen ze zich alleen in de mond ontwikkelen.

– Wat zijn de symptomen van een aften?

Typische symptomen van een aften zijn onder meer:

 • Een kleine gele of witte ronde zweer of meerdere zweren in de mond
 • Prikkelend of tintelend gevoel in en rondom deze zweer
 • De zweer heeft een rode rand eromheen
 • Gezwollen lymfeklieren

– Hoe ontstaan aften?

Aften ontstaan meestal uit het niets lijkt wel, en de oorzaak is niet altijd duidelijk. Er zijn echter wel een aantal dingen waarvan wordt gedacht dat ze aften veroorzaken:

 • Een dieet zonder zink, ijzer, foliumzuur of vitamine B-12
 • Tandpasta of mondspoelingen die natriumlaurylsulfaat bevatten
 • Verwondingen veroorzaakt door tandheelkundig werk
 • Bretels of slecht passend kunstgebit
 • Hormonale veranderingen
 • Op je tong of wangen bijten
 • Allergische reacties op bacteriën
 • Stress en angst
 • Stoppen met roken
 • Voedselovergevoeligheid (veelvoorkomende boosdoeners zijn citrusvruchten, eieren, noten, kaas, chocolade en gekruid voedsel)

– Hoe lang blijven aften meestal zitten?

Dit is per persoon en per aften verschillend, maar over het algemeen genezen aften vanzelf binnen 1 of 2 weken. Er zijn echter manieren om er sneller vanaf te komen, zoals de middeltjes die we in dit artikel bespreken. Huismiddeltjes kunnen aften niet alleen sneller genezen, maar ze kunnen ontstekingen en bacteriën ook verminderen, waardoor de zweren draaglijker kunnen worden totdat ze verdwijnen.

– Zal zout een aften genezen?

Nee, het gebruik van zout op een aften zal het niet helpen genezen en kan in plaats daarvan pijnlijk zijn. Probeer in plaats daarvan een spoeling met zout water te gebruiken en een pasta van zuiveringszout op de pijnlijke plek aan te brengen. Deze mengsels maken het moeilijker voor bacteriën in je mond om te groeien, wat de aften helpt genezen.

– Wanneer moet ik naar de dokter gaan?

Meestal is het niet nodig om met een aften naar de dokter te gaan. Ze verdwijnen vanzelf. Als je aften echter niet vanzelf verdwijnt en als huismiddeltjes niet werken, dan is het misschien tijd om aanvullende hulp te zoeken.

Bel je dokter of tandarts als je:

 • aften na 14 dagen nog niet weg is
 • de zweer erger geworden is
 • overdreven vaak last hebt van aften
 • extreme pijn hebt
 • zweren op je lippen hebt
 • koorts hebt

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *