natuurlijk laxeermiddel

Natuurlijk laxeermiddel: Top 3 beste van 2023!

Ben je opzoek naar een natuurlijk laxeermiddel? Dan hebben we hier de beste natuurlijke laxeermiddelen voor je op een rijtje gezet!

Een veelvoorkomend probleem, waar weinig over gepraat wordt is constipatie. Ontzettend veel mensen hebben regelmatig last van een moeilijke stoelgang. Constipatie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, mogelijk door hormonen. Dit kan te maken hebben met de maandelijkse cyclus, dieetveranderingen, stress, slaapproblemen en zelfs reizen.

Het goede nieuws is dat het vrij eenvoudig kan zijn om je darmen in beweging te krijgen zonder medicatie. Een natuurlijk laxeermiddel kan ontzettend krachtig zijn, net zo krachtig als een traditioneel laxeermiddel.

Lees gauw verder om het beste natuurlijke laxeermiddel voor jou te ontdekken!

Wat zijn laxeermiddelen en hoe werken ze?

Laxeermiddelen kunnen krachtige effecten hebben op je spijsvertering, helpen constipatie te verlichten en een regelmatige stoelgang te bevorderen. Ze worden vaak gebruikt om constipatie te behandelen, een aandoening die wordt gekenmerkt door onregelmatige, moeilijke en soms pijnlijke stoelgang.

Veel natuurlijke laxeermiddelen die beschikbaar zijn, kunnen net zo effectief zijn als vrij verkrijgbare producten om constipatie te voorkomen. In dit artikel gaan we dieper in op de beste natuurlijke laxeermiddelen.

Beste natuurlijke laxeermiddel: Top 3

We zijn opzoek gegaan naar het beste natuurlijke laxeermiddel en daar is een top 3 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 3 hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten en prijzen.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de prijzen en kies op basis daarvan het beste natuurlijke laxeermiddel voor jou uit!

1. Vaud Plantago Ovata – Natuurlijk laxeermiddel

Natuurlijk laxeermiddel

Het supplement Plantago Ovata heeft de eigenschap om de darmen en stoelgang te ondersteunen Het bevordert de stoelgang, waardoor de darmtransit wordt vergemakkelijkt. Hierdoor is het een natuurlijk laxeermiddel.

Plantago Ovata is een vezel die slijmstoffen bevat, deze zijn in staat om meerderen keren hun eigen gewicht op te nemen aan water. Deze eigenschap draagt bij aan een natuurlijk en soepel verloop van de stoelgang. De vezels van Plantago Ovata mengen zich in de dikke darm met de ontlasting, hierdoor wordt de ontlasting wat zachter en krijgt het een slijmerige structuur.

Dit supplement bestaat uit 100% natuurlijke kruiden. Deze krachtigste vorm vezels zorgt ervoor dat je lichaam de vezels niet direct kan verteren. Dit heeft een positieve invloed op de werking van het supplement. Daarnaast is Plantago Ovata vrij van bekende allergenen en is het geschikt voor vegetariërs en veganisten.

2. Wapiti Darmfunctie Complex

Wapiti Darmfunctie Complex

We weten allemaal dat regelmatig en gezond eten een goede darmwerking bevordert. Vezelrijke voeding, zoals rauwe groente, vers fruit en volkorenproducten, is goed voor een gezonde spijsvertering. Ter ondersteuning van een goede darmfunctie kan een natuurlijk laxeermiddel aan te bevelen zijn.

Wapiti Darmfunctie Complex, samengesteld uit natuurlijke kruidenextracten, bevordert een natuurlijke stoelgang. Wapiti Darmfunctie Complex zorgt op natuurlijke wijze voor een regelmatige stoelgang en bevordert de inwendige reiniging.

3. Golden Naturals Stoelgang Support 

Golden Naturals Stoelgang Support

Een regelmatige en gezonde stoelgang is helaas niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend. Gelukkig kan een supplement ondersteuning bieden. Golden Naturals Stoelgang Support bevat vlozaadvezels (ook wel psylliumvezels genoemd) die een regelmatige, normale stoelgang bevorderen en goed zijn voor een normale darmpassage.

Golden Naturals Stoelgang Formule bevat verder o.a. vuilboombast, engelwortel en rabarberwortel. Vuilboombast ondersteunt een dagelijkse stoelgang. Engelwortel en rabarberwortel zijn goed voor een normale darmpassage. Bovendien bevat deze formule geen senna.

Andere natuurlijke laxeermiddelen

Als je opzoek bent naar een natuurlijk laxeermiddel, dan zijn de opties hierboven geweldig, maar er zijn meer opties. Hieronder volgen nog een aantal van de beste natuurlijke laxeermiddelen:

– Chia zaden

Als je last hebt van constipatie, sla dan chia zaden in, want ze zijn geweldig voor de stoelgang!  Vezel is een natuurlijke behandeling en een van de eerste verdedigingslinies tegen constipatie. Het beweegt onverteerd door de darmen, voegt massa toe aan de ontlasting en stimuleert hierdoor een stoegang.

Het verhogen van je vezelinname kan de frequentie van de ontlasting verhogen en de ontlasting verzachten om de doorgang te vergemakkelijken. Chiazaden bevatten bijzonder veel vezels en zijn daarom zeer geschikt voor de klus.

Lees hier meer over de geweldige voordelen van chiazaad

– Fruit

Bessen:

De meeste soorten bessen bevatten relatief veel vezels, waardoor ze ook een uitstekende keuze zijn als mild natuurlijk laxeermiddel. Bessen bevatten twee soorten vezels: oplosbaar en onoplosbaar. Oplosbare vezels, zoals die in chiazaden, absorberen water in de darm om een gelachtige substantie te vormen die de ontlasting helpt verzachten.

Onoplosbare vezels nemen geen water op, maar bewegen intact door het lichaam, waardoor het grootste deel van de ontlasting toeneemt voor een gemakkelijkere passage.

Het opnemen van een aantal verschillende soorten bessen in je dieet is een gemakkelijke en lekkere manier om je vezelinname te verhogen en te profiteren van hun natuurlijke laxerende eigenschappen.

Appels:

Appels bevatten ook veel vezels en leveren 3 gram vezels per kopje (125 gram) Bovendien zitten ze vol pectine, een soort oplosbare vezels die als laxeermiddel kunnen werken.

Pruimen:

Pruimen zijn waarschijnlijk een van de meest bekende natuurlijke laxeermiddelen. Ze bieden veel vezels, met 7,7 gram in een portie van 1 kop (248 gram). Ze bevatten ook een soort suikeralcohol die bekend staat als sorbitol. Sorbitol werkt laxerend wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat pruimen de frequentie van de ontlasting kunnen verhogen en de consistentie beter kunnen verbeteren dan andere natuurlijke laxeermiddelen, waaronder psylliumvezels.

Kiwi’s:

Dan hebben we nog kiwi’s . Van kiwi’s is ook aangetoond dat ze laxerende eigenschappen hebben, waardoor het een gemakkelijke manier is om constipatie te verlichten. Dit komt vooral door het hoge vezelgehalte. Eén kop (180 gram) kiwi’s bevat 5,4 gram vezels.

Kiwi’s bevatten een mix van zowel onoplosbare als oplosbare vezels. Het bevat ook pectine, waarvan is aangetoond dat het een natuurlijk laxerend effect heeft. Het werkt door de beweging van het spijsverteringskanaal te vergroten om de stoelgang te stimuleren.

– Peulvruchten

Peulvruchten zijn een familie van eetbare planten die bonen, kikkererwten, linzen, erwten en pinda’s bevatten. Peulvruchten bevatten veel vezels, wat de stoelgang kan bevorderen, zoals je nu wel weet.

Het eten van peulvruchten kan ook helpen om de productie van boterzuur door je lichaam te verhogen, een type vetzuur met een korte keten dat als een natuurlijk laxeermiddel kan werken.

Het werkt ook als een ontstekingsremmend middel om de darmontsteking te verminderen die gepaard kan gaan met sommige spijsverteringsstoornissen, zoals inflammatoire darmaandoeningen.

– Lijnzaad

Met omega-3-vetzuren en een hoog gehalte aan eiwitten, is lijnzaad rijk aan veel voedingsstoffen waardoor ze een gezonde aanvulling zijn op de meeste diëten. Bovendien hebben lijnzaad natuurlijke laxerende eigenschappen en zijn ze een effectieve behandeling voor zowel constipatie als diarree.

Lijnzaad bevat een goede mix van zowel oplosbare als onoplosbare vezels, wat helpt om de darmtransittijd te verkorten en de ontlasting dikker te maken.

Lees hier meer over de geweldige voordelen van lijnzaad

– Kefir

Kefir is een gefermenteerd melkproduct. Het bevat probiotica, een soort heilzame darmbacteriën die verschillende gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een verbeterde immuunfunctie en een gezonde spijsvertering.

Het consumeren van probiotica via voedingsmiddelen of supplementen kan de stoelgang verhogen, terwijl het de consistentie van de ontlasting verbetert en de darmtransit versnelt.

– Bladgroenten

Bladgroenten zoals spinazie en boerenkool werken op verschillende manieren om de stoelgang te verbeteren en constipatie te voorkomen. Ten eerste zijn ze erg voedzaam, wat betekent dat ze een goede hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels bevatten in relatief weinig calorieën.

Bladgroenten zijn daarnaast ook rijk aan magnesium. Dit is het hoofdingrediënt in veel soorten laxeermiddelen, omdat het helpt om water in de darmen te trekken om de ontlasting te helpen passeren.

– Rabarber

Rabarber bevat een verbinding die bekend staat als sennoside A, die een aantal krachtige laxerende eigenschappen biedt. Sennoside A verlaagt de niveaus van AQP3, een type eiwit dat het watergehalte van ontlasting regelt. Dit leidt tot een laxerend effect door de opname van water te verhogen om de ontlasting zachter te maken en de stoelgang te vergemakkelijken.

Rabarber bevat ook een goede hoeveelheid vezels om de regelmaat te bevorderen, met 2,2 gram vezels in elke kop (122 gram).

– Magnesium citraat

Magnesiumcitraat is een krachtig natuurlijk laxeermiddel. Van magnesiumcitraat is aangetoond dat het meer biologisch beschikbaar is en beter door het lichaam wordt opgenomen dan andere vormen van magnesium, zoals magnesiumoxide.

Magnesiumcitraat verhoogt de hoeveelheid water in het darmkanaal, wat een stoelgang veroorzaakt. In combinatie met andere soorten laxeermiddelen is aangetoond dat magnesiumcitraat even effectief is als traditionele colonreinigingsregimes die vóór medische procedures worden gebruikt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *