natuurlijk laxeermiddel

Natuurlijk laxeermiddel: Top 3 beste opties!

Ben je opzoek naar een natuurlijk laxeermiddel? Dan hebben we hier de beste natuurlijke laxeermiddelen voor je op een rijtje gezet!

Een veelvoorkomend maar weinig besproken probleem is constipatie. Velen ervaren regelmatig moeilijkheden met hun stoelgang. Vooral vrouwen lijken er vaker last van te hebben dan mannen, wellicht als gevolg van hormonale schommelingen. Dit kan gerelateerd zijn aan de menstruatiecyclus, veranderingen in dieet, stress, slaapstoornissen en zelfs reizen.

Het goede nieuws is dat het vaak mogelijk is om je spijsvertering op gang te brengen zonder gebruik van medicatie. Natuurlijke laxeermiddelen kunnen buitengewoon effectief zijn, soms even krachtig als traditionele laxeermiddelen.

Lees gauw verder om het beste natuurlijke laxeermiddel voor jou te ontdekken!

Wat zijn laxeermiddelen en hoe werken ze?

Natuurlijke laxeermiddelen hebben het vermogen om aanzienlijke invloed uit te oefenen op je spijsverteringsstelsel, waardoor ze verlichting kunnen bieden bij constipatie en een regelmatige stoelgang kunnen bevorderen. Ze worden vaak ingezet om constipatie te behandelen, een toestand die gekenmerkt wordt door onregelmatige, moeizame en soms pijnlijke stoelgang.

Talloze natuurlijke laxeermiddelen die voorhanden zijn, kunnen vergelijkbare effectiviteit vertonen als hun vrij verkrijgbare tegenhangers bij het verlichten van constipatie. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de meest effectieve natuurlijke laxeermiddelen.

5x de beste natuurlijke laxeermiddelen

We zijn opzoek gegaan naar het beste natuurlijke laxeermiddel en daar is een top 3 uitgekomen. Bij het samenstellen van deze top 3 hebben we gekeken naar kwaliteit, ingrediënten en prijzen.

Bekijk de verschillende opties, lees de korte beschrijvingen door, vergelijk eventueel de prijzen en kies op basis daarvan het beste natuurlijke laxeermiddel voor jou uit!

1. Vaud Plantago Ovata – Natuurlijk laxeermiddel

Het supplement Plantago Ovata bezit eigenschappen die de darmen en de stoelgang ondersteunen. Het stimuleert een gezonde stoelgang, wat bijdraagt aan een soepel verlopende darmtransit. Hierdoor kan het worden beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel.

Plantago Ovata is een bron van voedingsvezels die slijmachtige eigenschappen vertonen, waardoor ze in staat zijn meerdere keren hun eigen gewicht aan water op te nemen. Deze eigenschap draagt bij aan een natuurlijk en moeiteloos verloop van de stoelgang. De vezels van Plantago Ovata mengen zich in de dikke darm met de ontlasting, waardoor deze zachter wordt en een slijmerige textuur krijgt.

Dit supplement bestaat volledig uit natuurlijke kruiden. De bijzonder krachtige vezelstructuur ervan zorgt ervoor dat het lichaam de vezels niet direct verteert. Dit heeft een gunstige invloed op de werking van het supplement. Bovendien is Plantago Ovata vrij van veelvoorkomende allergenen en is het geschikt voor zowel vegetariërs als veganisten.

2. Wapiti Darmfunctie Complex

Het is algemeen bekend dat een regelmatig en uitgebalanceerd dieet gunstig is voor een gezonde darmwerking. Voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte, zoals rauwe groenten, vers fruit en volkorenproducten, dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Om de darmfunctie te ondersteunen, kan het gebruik van een natuurlijk laxeermiddel worden overwogen.

Het Wapiti Darmfunctie Complex, samengesteld uit natuurlijke kruidenextracten, bevordert op natuurlijke wijze een regelmatige stoelgang. Dit complex draagt bij aan een natuurlijke stoelgang en stimuleert tevens de inwendige reiniging.

3. Golden Naturals Stoelgang Support 

Voor velen is een regelmatige en gezonde stoelgang helaas niet altijd vanzelfsprekend. Gelukkig kan een voedingssupplement hierbij ondersteuning bieden. Golden Naturals Stoelgang Support bevat vlozaadvezels, ook wel bekend als psylliumvezels, die bijdragen aan een regelmatige en normale stoelgang, en die tevens gunstig zijn voor een normale doorvoer in de darmen.

Naast vlozaadvezels bevat de Golden Naturals Stoelgang Formule onder andere vuilboombast, engelwortel en rabarberwortel. Vuilboombast ondersteunt een dagelijkse stoelgang. Engelwortel en rabarberwortel dragen bij aan een normale doorgang in de darmen. Een extra voordeel is dat deze formule geen senna bevat.

Andere natuurlijke laxeermiddelen

Als je opzoek bent naar een natuurlijk laxeermiddel, dan zijn de opties hierboven geweldig, maar er zijn meer opties. Hieronder volgen nog een aantal van de beste natuurlijke laxeermiddelen:

– Chia zaden

Als je last hebt van constipatie, sla dan chia zaden in, want ze zijn geweldig voor de stoelgang!  Vezel is een natuurlijke behandeling en een van de eerste verdedigingslinies tegen constipatie. Het beweegt onverteerd door de darmen, voegt massa toe aan de ontlasting en stimuleert hierdoor een stoegang. Het verhogen van je vezelinname kan de frequentie van de ontlasting verhogen en de ontlasting verzachten om de doorgang te vergemakkelijken. Chiazaden bevatten bijzonder veel vezels en zijn daarom zeer geschikt voor de klus.

Lees hier meer over de geweldige voordelen van chiazaad

– Fruit

Bessen:
 

De meeste soorten bessen bevatten relatief veel vezels, waardoor ze ook dienen als uitstekende optie voor een mild natuurlijk laxeermiddel. Bessen bevatten twee soorten vezels: oplosbare en onoplosbare. Oplosbare vezels, zoals die in chia zaden, absorberen water in de darmen en vormen een gelachtige substantie die de ontlasting verzacht.

Onoplosbare vezels nemen geen water op, maar bewegen ongewijzigd door het lichaam, wat leidt tot een toename in ontlastingsvolume en dus een gemakkelijkere doorgang.

Het integreren van diverse soorten bessen in je dieet is een smakelijke manier om je vezelinname te verhogen en te profiteren van hun natuurlijke laxerende eigenschappen.

Appels:

Appels zijn ook rijk aan vezels, met 3 gram vezels per kop (125 gram). Ze bevatten bovendien pectine, een vorm van oplosbare vezels die werkt als een laxeermiddel.

Pruimen:

Pruimen zijn wellicht een van de bekendste natuurlijke laxeermiddelen. Ze bevatten veel vezels, met 7,7 gram in één kop (248 gram). Daarnaast bevatten ze sorbitol, een soort suikeralcohol met een laxerende werking bij overmatige consumptie.

Verscheidene studies hebben aangetoond dat pruimen de frequentie van stoelgang kunnen verhogen en de consistentie effectiever kunnen verbeteren dan andere natuurlijke laxeermiddelen, waaronder psylliumvezels.

Kiwi’s:

Kiwi’s hebben eveneens bewezen laxerende eigenschappen, waardoor ze een eenvoudige manier zijn om constipatie te verlichten. Dit komt vooral door hun hoge vezelgehalte. Eén kop (180 gram) kiwi’s bevat 5,4 gram vezels.

Kiwi’s bevatten een mengeling van zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Bovendien bevatten ze pectine, wat een natuurlijk laxerend effect heeft. Pectine vergroot de beweging van het spijsverteringskanaal en stimuleert zo de stoelgang.

– Peulvruchten

Peulvruchten vormen een verzameling van eetbare planten zoals bonen, kikkererwten, linzen, erwten en pinda’s. Ze zijn bijzonder rijk aan voedingsvezels, wat zoals eerder besproken, de bevordering van een gezonde stoelgang ondersteunt.

Het nuttigen van peulvruchten kan tevens bijdragen aan een verhoogde productie van boterzuur in het lichaam. Dit is een kortketenig vetzuur dat fungeert als een natuurlijk laxeermiddel.

Daarnaast fungeert het als een ontstekingsremmend middel, wat kan helpen om de darmontsteking te verminderen die vaak samengaat met bepaalde spijsverteringsaandoeningen, zoals inflammatoire darmaandoeningen.

– Lijnzaad

Lijnzaad, rijk aan omega-3-vetzuren en een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten, biedt een scala aan voedingsstoffen en is daarmee een waardevolle aanvulling op de meeste voedingspatronen. Bovendien herbergt lijnzaad natuurlijke laxerende eigenschappen en dient het als een doeltreffende behandeling voor zowel constipatie als diarree.

Het gehalte aan zowel oplosbare als onoplosbare vezels in lijnzaad draagt bij aan het verkorten van de darmtransittijd en het verdikken van de ontlasting.

Lees hier meer over de geweldige voordelen van lijnzaad

– Kefir

Kefir is een gefermenteerd zuivelproduct dat probiotica bevat, wat heilzame darmbacteriën zijn die verschillende gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een versterkte immuunfunctie en een gezonde spijsvertering.

Het innemen van probiotica via voeding of supplementen kan de stoelgang bevorderen, terwijl het de textuur van de ontlasting verbetert en de doorvoer in de darmen versnelt.

– Bladgroenten

Bladgroenten zoals spinazie en boerenkool werken op diverse manieren om de stoelgang te verbeteren en constipatie te voorkomen. Allereerst zijn ze zeer voedzaam, met een rijke hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels, dit alles bij weinig calorieën.

Bovendien bevatten bladgroenten ook aanzienlijke hoeveelheden magnesium. Dit is een belangrijk bestanddeel in vele laxeermiddelen, omdat het water in de darmen aantrekt om de doorgang van ontlasting te bevorderen.

– Rabarber

Rabarber herbergt een verbinding die sennoside A wordt genoemd, welke krachtige laxerende eigenschappen bezit. Sennoside A verlaagt de niveaus van AQP3, een eiwittype dat de waterbalans in de ontlasting reguleert. Dit resulteert in een laxerend effect doordat de wateropname wordt verhoogd, wat de ontlasting zachter maakt en de stoelgang vergemakkelijkt.

Rabarber bevat tevens een aanzienlijke vezelhoeveelheid van 2,2 gram per kop (122 gram), wat bijdraagt aan de bevordering van regelmatige stoelgang.

– Magnesiumcitraat

Magnesiumcitraat staat bekend als een krachtig natuurlijk laxeermiddel. Onderzoek heeft aangetoond dat magnesiumcitraat beter biologisch beschikbaar is en beter wordt opgenomen door het lichaam dan andere vormen van magnesium, zoals magnesiumoxide.

Magnesiumcitraat stimuleert een verhoogde hoeveelheid water in het darmkanaal, wat leidt tot ontlasting. In combinatie met andere laxeermiddelen is bewezen dat magnesiumcitraat even effectief is als traditionele darmspoelingsregimes die voor medische procedures worden gebruikt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *