natuurlijk tanden witten

Natuurlijk tanden bleken thuis: Zo doe je dat!

Je vraagt je misschien af: Is natuurlijk tanden bleken mogelijk? Het antwoord is: Ja! Dat is het zeker. Je hoeft niet perse naar een professional voor een prijzige behandeling. Ontdek in dit artikel hoe je natuurlijk je tanden kunt bleken vanuit huis.

Veranderingen in de kleur van je tanden kunnen subtiel zijn en geleidelijk plaatsvinden. Het krijgen van een gele kleur over de jaren heen kan onvermijdelijk zijn. Tanden kunnen er namelijk geler of donkerder uitzien, vooral naarmate je ouder wordt. Naarmate het buitenste glazuur slijt, wordt het geelachtige dentine eronder zichtbaarder. Dentine is de tweede laag verkalkt weefsel onder de buitenste glazuurlaag.

Daarnaast zijn er ook vele andere dingen waarvan je tanden geler kunnen worden, zoals bijvoorbeeld het consumeren van bepaald voedsel en drinken en roken. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je tanden witter te maken. Naast dure behandelingen, kun je ook je tanden bleken op een natuurlijke manier thuis. Lees verder om erachter te komen hoe jij thuis je tanden witter kunt maken.

natuurlijk tanden witten

Tanden bleken thuis op een natuurlijke manier

Hieronder volgen 7 natuurlijke opties voor het natuurlijk witten van je tanden. Perfect om van je gele tanden af te komen, of je al witte tanden nog witter te maken. Natuurlijk tanden bleken thuis is nog nooit zo makkelijk geweest!

1. Tanden poetsen

Dit is natuurlijk erg logisch en dit doen we allemaal al (als het goed is). Je eerste plan van aanpak zou moeten zijn om vaker en op de juiste manier je tanden te poetsen. Het is vooral belangrijk dat je poetst na het consumeren van eten en drinken wat tot gele tanden kan leiden.

Wees echter voorzichtig met poetsen onmiddellijk na het nuttigen van zuur voedsel en dranken. Direct poetsen kan ervoor zorgen dat de zuren meer glazuur wegvegen en dit kan tot erosie leiden. 

Poets je tanden minstens twee keer per dag gedurende 2 minuten per keer. Zorg ervoor dat je in alle spleten komt. Poets je tanden voorzichtig in een cirkelvormige beweging om ervoor te zorgen dat je je tandvlees beschermt. Poets de binnenkant, buitenkant en kauwvlakken van je tanden.

Borstelen met een witmakende tandpasta heeft volgens wetenschappenlijk onderzoek aangetoond dat het je tanden witter maakt. Deze witmakende tandpasta’s bevatten milde schuurmiddelen die de tanden schrobben om vlekken op het oppervlak te verwijderen, maar ze zijn zacht genoeg om veilig te zijn. Een voorbeeld van een goede whitening tandpasta is de Sensodyne Tandpasta Rapid Relief Whitening.

Het gebruik van een elektrische tandenborstel kan ook effectiever zijn bij het verwijderen van vlekken op het oppervlak. Het is algemeen bekend dat een elektrische tandenborstel beter is dan een gewone tandenborstel en dat deze grondiger poetst. De borstelkop is klein waardoor je makkelijk bij alle verschillende plekjes in je mond kan komen en het maakt de juiste poetsbeweging voor je. Een goede elektrische tandenborstel is de Oral-B Pro 2 2500. Deze tandenborstel verwijdert tot 100% meer tandplak. De ronde borstelkop reinigt beter en zorgt voor gezonder tandvlees.

2. Baking soda en waterstofperoxide

Tanden witten met baking soda begint steeds populairder te worden! Het gebruik van een pasta gemaakt van baking soda en waterstofperoxide zou de opbouw van tandplak en bacteriën verwijderen om vlekken te verwijderen. Meng 1 eetlepel baking soda met 2 eetlepels waterstofperoxide om een pasta te maken. Spoel je mond grondig met water na het poetsen met deze pasta. Je kunt ook dezelfde verhouding aan ingrediënten gebruiken om een mondwater te maken. Je kunt ook baking soda met alleen water gebruiken voor het witter maken van je tanden. Koop hier baking soda online! 

Lees hier 40 toepassingen van baking soda die je moet weten!

3. Geactiveerde houtskool / charcoal

Tanden witten thuis kan heel makkelijk en effectief met houtskool. Je kunt actieve charcoal gebruiken om vlekken van je tanden te verwijderen. Er wordt aangenomen dat houtskool pigmenten en vlekken van je tanden kan verwijderen omdat het zeer absorberend is. Er wordt gezegd dat het ook bacteriën en gifstoffen in de mond verwijdert.

Er zijn tandpasta’s die actieve charcoal bevatten. Je kunt online ook charcoal kopen voor het bleken van tanden.

Gebruik het als volgt: Open de verpakking en doe de inhoud op je tandenborstel. Poets voorzichtig je tanden met kleine cirkels gedurende 2 minuten. Wees vooral voorzichtig in de buurt van je tandvlees, omdat dit schurend kan zijn. Spuug het dan uit. Poets niet te agressief.

Als je tanden gevoelig zijn of als je het schuren van de houtskool wilt beperken, kun je het op je tanden deppen. Laat het 2 minuten intrekken en spoel vervolgens met water.

Er wordt aangeraden om een speciale tandenborstel te kopen (eventueel met zwarte haren) bij gebruik van dit product. Dit omdat de houtskool bijna niet van je tandenborstel schoon te maken is. Dit ziet er niet fris uit voor de tandenborstel die je dagelijks gebruikt om je tanden te poetsen. Naast charcoal poeder kun je ook charcoal tandenpasta gebruiken voor hetzelfde resultaat. 

Lees hier meer over tanden bleken met geactiveerde houtskool. 

4. kokosolie

Natuurlijk tanden bleken thuis kan je ook doen met kokosolie. Kokosolie verwijdert tandplak en bacteriën uit de mond, wat helpt om tanden witter te maken. Koop altijd biologische olie van hoge kwaliteit die geen schadelijke ingrediënten bevat. Ga bijvoorbeeld voor de Body & Fit Organic Kokosolie extra virgin biologisch.

Spoel 1 tot 2 theelepels vloeibare kokosolie 10 minuten in je mond. Laat de olie de achterkant van je keel niet raken. Slik de olie niet in, want deze bevat gifstoffen en bacteriën uit je mond. Spuug het in het toilet of een prullenbak, maar niet in je wasbak. Dit kan namelijk de afvoer verstoppen. Spoel je mond met water en drink dan een vol glas water. Poets vervolgens je tanden.

5. appelazijn

Appelazijn kan in zeer kleine hoeveelheden worden gebruikt om je tanden natuurlijk witter te maken. Maak een mondspoeling door 2 theelepels appelazijn te mengen met een beetje water. Spoel de oplossing 30 seconden. Spoel vervolgens af met water en poets je tanden. Gebruik dit middel voor natuurlijk tanden bleken niet dagelijks, want dan is het juist niet goed voor je tanden. Het wordt aangeraden om dit z’on 1 keer in de drie weken je mond te spoelen met appelazijn voor de beste resultaten op een veilige manier.

6. Citroen-, sinaasappel- of bananenschillen

Sommige mensen beweren dat door het wrijven van citroenschil, sinaasappel of bananenschil tegen je tanden, deze witter worden. Er wordt aangenomen dat de verbinding d-limoneen en / of citroenzuur, die wordt aangetroffen in sommige schillen van citrusvruchten, zal helpen om je tanden witter te maken.

Wrijf de fruitschillen voorzichtig ongeveer 2 minuten op je tanden. Zorg ervoor dat je je mond grondig uitspoelt en daarna je tanden poetst.

Wees wel voorzichtig bij het gebruik van deze strategie omdat fruit zuur is. Het zuur kan je glazuur aantasten en afslijten. Als je merkt dat je tanden gevoeliger worden, stop dan met het gebruik van deze methode en kies voor een of meerdere andere natuurlijke opties om je tanden te bleken thuis.

7. Fruit en groenten eten met een hoger watergehalte

Het eten van rauwe groenten en fruit met een hoog watergehalte helpt om je tanden gezond te houden. Het watergehalte reinigt je tanden en tandvlees van tandplak en bacteriën die tot gele tanden leiden.

Kauwen op knapperige groenten en fruit aan het einde van een maaltijd verhoogt de speekselproductie. Dit helpt bij het verwijderen van voedseldeeltjes die in je tanden vastzitten en om eventuele schadelijke zuren weg te spoelen.

Waardoor krijg je gele tanden?

Tanden kunnen geel worden van:

  • bepaalde voedingsmiddelen of dranken
  • een dieet rijk aan suiker en koolhydraten
  • roken of pruimtabak
  • bijwerkingen van bepaalde medicijnen en mondwater
  • leeftijd, oudere mensen hebben vaker gelere tanden
  • genetica
  • overmatig fluorideverbruik
  • slechte tandheelkundige zorg en mondhygiëne
  • chronische droge mond of gebrek aan speeksel

Voedingsmiddelen waarvan je gele tanden krijgt

Hier volgt een lijst met een aantal veel gebruikte voedingsmiddelen die je tanden geel kunnen kleuren:

Koffie:

Als je van zwarte koffie houdt, wordt het misschien tijd om wat te doen aan koffieverslaving omdat dit één van de grootste boosdoeners is voor witte tanden. Koffie bevat ingrediënten die tannines worden genoemd, een soort polyfenol dat in water afbreekt. Tannines zorgen ervoor dat kleurstoffen aan je tanden blijven plakken. Wanneer deze kleurstoffen blijven plakken, kunnen ze een ongewenste gele tint achterlaten. Er is slechts één kopje koffie per dag nodig om vlekken op de tanden te veroorzaken.

Thee:

Thee bevat net zoals koffie, tannines. Deze kunnen van nature tanden en tandvlees verkleuren.  Daarnaast bevat het theaflavines en thearubignis die tandverkleuring kunnen veroorzaken. Zelfs groene thee is niet geschikt als je witte tanden wilt. Groene thee laat een dofgrijze vlek op tanden achter, terwijl zwarte thee geelachtige vlekken achterlaat. Ook kruidenthee zoals kamille en hibiscus kunnen vlekken en verkleuring veroorzaken als ze regelmatig worden geconsumeerd. Sommige onderzoeken suggereren dat het toevoegen van een scheutje melk of room aan je thee de kans op vlekken verminderen.

Wijn:

Wijnen bevatten zuren die calcium en fosfaat in je tanden aantasten, wat verder resulteert in zwakker glazuur, een hoog risico op gaatjes en gevoeligheid en verkleuring van de tanden. Vooral rode wijn is een boosdoener. Dit laat een dofgrijze tint achter op tandglazuur, dankzij tannines zoals die in thee en koffie, evenals zuren die de orale pH beïnvloeden. Het is slim om na een glas rode wijn, je tanden ijverig te poetsen.

Tomatensaus:

Je favoriete tomatensaus die zo heerlijk smaakt door je pasta of op je pizza, zorgt er helaas wel voor dat je tanden geel worden. Tomatensaus veroorzaakt zuurgraad in de mond, waardoor tanden kwetsbaarder worden voor vlekken en verkleuring. Een oplossing is om te genieten van een rauwkostsalade of munch op rauwe broccoli, bloemkool, boerenkool of spinazie voordat je in een bord spaghetti of pizza op eet, omdat deze groenten een beschermende omgeving creëren die de tanden kan beschermen tegen vlekken.

Frisdrank:

We weten al dat frisdrank meerdere gezondheidsrisico’s heeft, maar je moet ook weten dat het zuren en suikers bevat die gele tandenvlekken kunnen veroorzaken.

Bessen:

Bosbessen, kersen en zelfs granaatappels hebben hoge antioxiderende eigenschappen waardoor je tanden geel kunnen worden. Hoewel bessen gezond zijn en het wel aanbevolen wordt het in je dieet op te nemen, is het bekend dat ze tandglazuur vlekken. Een oplossing is om ze te consumeren in een smoothie vermengd met melk of yoghurt. Je kunt tandvlekken nog beter voorkomen als je dit met een rietje drinkt.

Kerrie:

Je favoriete curry met sterke en intense kleuren is goed voor de smaak, maar een slechte optie als je sprankelende witte tanden wilt behouden. Het heft een hoog gehalte aan kurkuma, wat zorgt voor gele vlekken. Combineer het eten van curry met rauwe fruit en groenten die vlekken helpen voorkomen, zoals appels, wortels, bloemkool en selderij.

Balsamico azijn:

Vanwege de donkere kleur en het zure gehalte, kleurt balsamicoazijn je tanden geel. Het eten van rauwe groenten met balsamicoazijn zal helpen, maar zorg ervoor dat je kort daarna je tanden poetst voor het beste resultaat.

Donkere sappen:

Sappen van druiven en veenbessen zijn goed voor je gezondheid, maar ze vormen tandvlekken vanwege hun zure eigenschappen en donkere kleurpigmenten.

Lollys:

Lolly’s zijn rijk aan suiker en zuren, die je tandglazuur kunnen beschadigen, waardoor tandbederf en verkleuring van de tanden ontstaat.

Conclusie

Natuurlijk tanden bleken thuis is geen issue meer de 7 bovengenoemde opties. Probeer ze uit en kijk welke het beste werkt voor jou! Naast het gebruiken van deze natuurlijke middeltjes voor het witten van je tanden is het ook belangrijk om erop te letten wat je eet en drinkt, aangezien dit directe invloed heeft op de kleur van je tanden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *