Waarop te letten bij het kiezen van een natuurlijk glijmiddel
Wanneer je opzoek bent naar een natuurlijk glijmiddel, dan zijn er een aantal factoren om goed in gedachten te houden. Hier volgen een aantal van de belangrijkste dingen om naar te kijken bij het maken van een keuze voor het beste natuurlijke glijmiddel:
– Trap niet in de verpakking
Sommige glijmiddelen geven aan dat ze natuurlijk zijn, terwijl dit niet helemaal waar is. Het is daarom altijd verstandig om de ingrediëntenlijst door te lezen en niet alleen van de verpakking uit te gaan. Alleen omdat iets ingrediënten bevat die plantaardig of niet-synthetisch zijn, wil nog niet zeggen dat ze niet irriterend zijn voor je huid. Ze zouden alsnog geurstoffen kunnen bevatten en daardoor niet 100% natuurlijk zijn.
– Simpel is het beste
Als je opzoek bent naar een natuurlijk glijmiddel, ga dan voor simpele formules. Hoe simpeler, dus hoe minder ingrediënten, hoe beter. Ga niet voor glijmiddelen met een geur of die beweren een sensatie te creëren. Deze glijmiddelen kunnen erg irriterend zijn en huiduitslag en allergische reacties veroorzaken.
– Kies voor een glijmiddel op waterbasis
Als je van plan bent een condoom te gebruiken, kies dan voor glijmiddelen op waterbasis (die over het algemeen niet irriterend zijn) in plaats van oliën. Glijmiddelen op oliebasis kunnen latex afbreken, waardoor kleine gaatjes ontstaan en ze minder effectief zijn in het voorkomen van zwangerschap en soa’s. Er zijn ook glijmiddelen op siliconenbasis, die wat irritanter kunnen zijn en niet goed werken met siliconen seksspeeltjes.
– Houd rekening met andere irriterende stoffen
Naast smaken en geuren zijn er verschillende toevoegingen die u moet vermijden als u de voorkeur geeft aan een natuurlijke formule, waaronder glycerine, propyleenglycol en op petroleum gebaseerde ingrediënten, die irritatie kunnen veroorzaken, veranderen de pH van je vagina en je risico op schimmelinfecties of bacteriële vaginose verhogen. Bepaalde conserveermiddelen, zoals parabenen, zijn ook behoorlijk controversieel, omdat uit sommige onderzoeken blijkt dat ze de hormoonfunctie in het lichaam verstoren en werken als oestrogeen.