Moringa olie voor je huid - Alle voordelen!

Een goede skin care routine kost geld en bestaat uit veel verschillende producten en ingrediënten. De voordelen van elk flesje en potje in je huidverzoringskastje hebben hoogstwaarschijnlijk een of andere vorm van het volgende: hydrateren, acne verminderen, donkere vlekken verminderen, veroudering tegen gaan of ze helpen bij de opbouw van collageen. Stel je nu voor dat je al die huidverbeterende voordelen volledig uit één bron zou kunnen halen. Ja zeker dit is mogelijk. Hoe dan vraag je je misschien af. Nou, met moringa olie!

Moringa olie is een volledig natuurlijke bron van geweldige huidverzorging en wordt geprezen als een allround wonderolie. Het is niet nieuw, in feite wordt het al eeuwenlang gebruikt voor gezondheids- en schoonheidsvoordelen. Lees gauw verder om alles te weten te komen over moringa olie in huidverzoring!

Wat is moringa olie?

Moringa olie is afgeleid van de zaden van Moringa oleifera, een kleine boom afkomstig uit de Himalaya. Vrijwel alle delen van de moringa boom, inclusief de zaden, wortels, schors, bloemen en bladeren, kunnen worden gebruikt voor voedings-, industriële of medicinale doeleinden. Om deze reden wordt het ook wel ‘de wonderboom’ genoemd. Het wordt ook wel de drumstickboom genoemd, in verwijzing naar de vorm van de zaaddozen. Moringa olie zelf wordt soms behen olie of ben olie genoemd vanwege het beheenzuurgehalte.

Moringa zaden hebben een hoog oliegehalte en bevatten veel voedingsstoffen, waaronder enkelvoudig onverzadigde vetten, eiwitten, sterolen en tocoferolen. Het is ook rijk aan palmitoleïne- en linolzuur en bevat vitamine A en C. Moringa olie wordt geproduceerd door middel van een verscheidenheid aan industriële processen, waaronder extractie met oplosmiddelen en koudpersen.

Moringa olie wordt sinds de oudheid gebruikt als medicinale volkskuur en als een actueel, cosmetisch ingrediënt. De Romeinen en Grieken gebruikten deze uit de zaden gewonnen eetbare olie voor lotions, zalven en parfums. In Egypte werd het gebruikt om de huid te beschermen tegen de verwoestingen van zon, zand en stof tijdens de lange reizen in de woestijn. Misschien is dit de reden waarom mensen in deze landen worden bewonderd om hun stralende en jeugdig ogende huid.

Het is verkrijgbaar als etherische olie en als bakolie. Het is ook een ingrediënt in haar- en huidproducten. Moringa olie wordt in tal van cosmetica aangetroffen vanwege de hydraterende, reinigende en verzachtende eigenschappen.

Waar is moringa olie goed voor?

Moringa olie helpt bij het op natuurlijke wijze reinigen, voeden en verzorgen van je huid. Het wordt vaak vergeleken met andere oliën zoals olijfolie en arganolie; het valt echter op door zijn unieke samenstelling en zijn vele voordelen.

Voordelen van moringa olie voor je huid

Een van de belangrijkste voordelen van moringa olie, waardoor het een favoriet ingrediënt is in de cosmetica industrie, is dat het rijk is aan cytokinines en, nog belangrijker, zeatine (het krachtigste plantenhormoon). Zeatin helpt bij het bevorderen van celgroei en bij het vertragen van het verouderingsproces door huidweefsel te voeden en te ondersteunen.

De olie is ook rijk aan vetzuren, zoals oliezuur, wat enorm gunstig is voor het herstellen van de natuurlijke barrière van de huid tegen vervuiling. Oliezuur helpt ook om de huid gehydrateerd te houden.

Moringa olie heeft antimicrobiële, antibacteriële, antioxiderende, schimmelwerende en anti-verouderingseigenschappen. Deze helpen bij het verhelpen van tal van huidproblemen, waaronder de effecten van veroudering zoals rimpels en een doffe en futloze huid.

Hieronder volgende de belangrijkste voordelen op een rijtje.

1. Het vormt een beschermende barrière voor je huid

Moringa olie heeft een unieke combinatie van vetzuren die een integraal onderdeel vormen van de vorming en het onderhoud van celmembranen in het stratum corneum (de laag van de huid die een barrière vormt voor de omgeving en de doorlaatbaarheid reguleert).

Bovendien hebben deze vetzuren ook verzachtende, smerende en ontstekingsremmende eigenschappen, die zullen helpen bij het herstellen van de natuurlijke oliën van de huid en de huid beschermen tegen schade veroorzaakt door de omgeving.

2. Herstelt de huid tegen schade veroorzaakt door vervuiling

Ongeacht de locatie waar je woont, bestaat er een breed scala aan verontreinigende stoffen in je omgeving. Deze verontreinigende stoffen dringen de diepere lagen van de epidermis binnen en beïnvloeden het evenwicht in de structurele integriteit van de huid. Daarom wordt het afweervermogen van de huid verstoord door blootstelling aan vervuiling.

De verontreinigende stoffen en fijne stofdeeltjes putten geleidelijk de huid uit van antioxidanten en laten de huid droog aanvoelen. Deze deeltjes verstoren ook de barrièrefunctie van het oppervlak en brengen de hydratatie van de huid in gevaar. Moringa’s fytochemicaliënprofiel toont aan dat het rijk is aan vetzuren (voornamelijk oliezuur) en antioxidanten die de huidbarrière herstellen en beschermen. Het rijke gehalte aan oliezuur zorgt er ook voor dat de huid ook bij blootstelling aan vervuiling gehydrateerd blijft.

3. Het is hydraterend

Moringa olie bestaat voor 40% uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren, waarvan 70% oliezuur is. Dit maakt het geweldig voor het ondersteunen van de huidbarrière, die de hydratatie afdicht en ons beschermt tegen invloeden van buitenaf. Dit betekent dat het een goede vochtinbrengende crème is en gunstig voor de droge en gevoelige huid.

4. Het gaat veroudering tegen

Moringa olie bevat de beste anti-aging eigenschappen. Deze voedzame olie is gevuld met antioxidanten die helpen bij het afremmen van de activiteit van vrije radicalen, waardoor het verouderingsproces wordt vertraagd. Het helpt ook bij het verwijderen van rimpels en het voorkomen van verslapping van de gezichtshuid. De rijkdom aan vitamine C van de olie helpt bij het stabiliseren van collageen, wat op zijn beurt helpt bij het verminderen van fijne lijntjes en het herstellen van beschadigde huidcellen.

5. Het brengt de natuurlijke glans van je huid naar voren

Moringa olie helpt bij het bestrijden van huidproblemen zoals vermoeidheid en reguleert de afscheiding van olie, waardoor de nadelige gevolgen van vervuiling op je huid worden nagemaakt. Door de huid te zuiveren, helpt deze speciale olie de natuurlijke glans te onthullen. Masseer je huid zachtjes met twee tot drie druppels Moringa olie gemengd met een paar druppels olijfolie. Je kunt ook een paar druppels toevoegen aan je dagelijkse huidverzorgingscrème of -lotion om huidproblemen te verlichten.

6. Het bestrijdt acne

Moringa olie staat ook bekend om zijn uitstekende antiseptische en antimicrobiële eigenschappen die acne kunnen genezen. Het reguleert de productie van overtollig talg en voorkomt dat vuil en bacteriën in de poriën terechtkomen.Als je een egalere huid wilt, meng dan drie druppels van deze olie met een beetje kokosolie en breng het mengsel aan op acne, mee-eters, schrammen en littekens voor snelle genezing.

7. Het reinigt en verjongt je huid

Dankzij het ongewoon hoge oliezuurgehalte van 72% is moringa olie een fantastische diepe huidreiniger met zowel zuiverende als ontgiftende effecten. Deze olie bevat ook zwavel die helpt bij het opbouwen van natuurlijke keratine in de huid en je een jeugdige stevigheid geeft.

8. Het voedt de droge huid

Moringa olie helpt bij het verzachten van de droge huid en het vasthouden van vocht in de huid. Het vecht tegen problemen als dermatitis, eczeem en psoriasis. De veelzijdige olie is ook perfect voor het verzorgen van droge en gesprongen lippen.

9. Het geeft verlichting van pijn en helpt bij het ontspannen

Je kunt ook twee druppels moringa olie aan je een bad toevoegen. Baden met dit water verlicht stress, reinigt je lichaam, schenkt mentale rust en vermindert vermoeidheid. Je lichaam masseren met slechts vier druppels moringa olie vermengd met amandelolie kan helpen bij het verlichten van reumatische pijn, het verminderen van ontstekingen met zijn ontstekingsremmende eigenschappen, het verwijderen van overtollig vocht in je lichaam via de urine, het beschermen van je lichaam tegen schadelijke infecties en het versterken van het immuunsysteem systeem.

Tips voor het kiezen van moringa olie

 • Bepaal of het een dragerolie of etherische olie is. Kijk altijd of de olie die je koopt een dragerolie of een etherische olie is. Zoals met elke etherische olie, moet de etherische olie van moringa worden gemengd met een dragerolie voordat deze plaatselijk wordt gebruikt. Moringa etherische olie is mogelijk niet eetbaar en mag niet intern worden ingenomen.
 • Kies voor het koken koudgeperste olie van voedingskwaliteit. Sommige vormen van de olie worden in grote batches vervaardigd via oplosmiddelextractie, om te worden gebruikt als brandstof of als smeermiddel voor machines. Als je van plan bent om moringa olie te gebruiken om te koken of plaatselijk op de huid te gebruiken, zoek dan naar een olie die koudgeperst, biologisch en voor die doeleinden is gelabeld.
 • Kijk hoe het is vervaardigd. Zoek ook naar een fabrikant die transparant is over de inkoop en productie van zijn product.
 • Kijk naar de oliekleur en helderheid. Zoek naar een olie die lichtgeel van kleur is met een lichte geur van pinda’s. Sommige gebottelde merken bevatten mogelijk weinig tot geen moringa olie.

Moringa olie kopen

Hieronder volgen een aantal moringa oliën van uitstekende kwaliteit.

Zelf een huid en haar masker maken

Je kunt ook zelf een huid- of haarverzorgingsoliebehandeling maken met moringa etherische olie. Hieronder volgt een recept voor zowel je huid als voor je haar.

Voor het haar

Ingredienten:

 • 2 kopjes dragerolie met hydraterende eigenschappen heeft, zoals amandelolie
 • 5 tot 10 druppels moringa olie
 • 5 tot 10 druppels van een andere goede etherische olie voor haar, zoals lavendel- of tea tree olie

Stappenplan:

 • Meng de oliën samen in een glazen kom of fles.
 • Breng aan op het haar en masseer in de wortels.
 • Bedek het haar en laat het een nacht zitten.
 • Shampoo en conditioneer het haar de volgende ochtend.

Je kunt dit mengsel ook enkele seconden in de magnetron verwarmen voordat je het aanbrengt. Sommige mensen houden van de versterkte geur die de olie door verhitting geeft.

Voor de huid

Stappenplan:

 • Gebruik dezelfde ingrediënten als de haarbehandeling.
 • Experimenteer met verschillende drageroliën en etherische oliën om de geur te variëren.
 • Masseer zachtjes in je huid op het gezicht of het lichaam.
 • Verwijder overtollige hoeveelheden.

Moringa olie is relatief lang houdbaar tot ongeveer 1 jaar. Je moet echter elk oliemengsel in glas op kamertemperatuur bewaren, in een donkere ruimte, om te voorkomen dat het gaat bederven.

Bijwerkingen van moringa olie

Over het algemeen zijn er geen bijwerkingen bekend. Zoals bij elk nieuw product, raden experts je aan een spot-test te doen. Dit doe je door een klein beetje aan te brengen aan bijvoorbeeld de binnenkant van je elleboog en dit 24 uur te laten zitten. Stop het gebruik als er een reactie optreedt.

Moringa bladeren versus olie

De hele moringa oleifera boom wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Houd er rekening mee dat moringa olie uitsluitend uit de zaden komt, niet uit de bladeren of bloemen.

Sommige vermeende voordelen van moringa zijn mogelijk niet afkomstig van de olie, maar van andere vormen, zoals bladpoeder. Sommige bewijzen suggereren bijvoorbeeld dat moringabladeren gunstig kunnen zijn voor de beheersing van diabetes. De bladeren kunnen ook antibacteriële eigenschappen bevatten.

Inslikken van de schors, bladeren en bloemen van de moringa boom kan samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken die ernstig genoeg zijn om een miskraam te veroorzaken. Moringa olie is niet in verband gebracht met dit risico. Het is echter belangrijk om het gebruik van de olie met je arts te bespreken, vooral tijdens het proberen zwanger te worden en tijdens de zwangerschap.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *