mindset betekenis

Mindset: Betekenis, verandering en meer!

Ontzettend veel mensen Googlen het keywoord “mindset betekenis”. Dit laat zien dat het voor velen een vaag begrip is. Je hoort het woord mindset misschien vaak om je heen, maar wat betekent het nou precies? Je mind is veel krachtiger dan je je realiseert en het is dan ook enorm belangrijk om een positieve op groei gerichte mindset te hebben. 

In dit artikel leggen we je uit wat minset precies is en hoe je een positieve mindset kunt ontwikkelen. Lees gauw verder om te ontdekken hoe je jouw mindset kunt veranderen en een mooier leven kunt gaan leven.

Mindset betekenis

Wat is mindset nou precies? Nou, je mindset is een reeks overtuigingen die bepalen hoe je de wereld en jezelf begrijpt. Het beïnvloedt hoe je denkt, hoe je je voelt en hoe je je gedraagt ​​in een bepaalde situatie. Met alles dat jij wilt bereiken in het leven is mindset het allerbelangrijkste. Ervoor zorgen dat je een positieve, groeigerichte mindset hebt, zou dus je nummer 1 prioriteit moeten zijn!

2 type mindsets

Volgens Carol Dweck zijn er twee type basis mindsets: een vaste mindset en een groei mindset. Als je een vaste mindset hebt, geloof je dat je capaciteiten vaste eigenschappen zijn en daarom niet kunnen worden veranderd. Je gelooft misschien ook dat je talent en intelligentie alleen tot succes leiden en dat er geen inspanning voor nodig is.

Aan de andere kant, als je een groeimindset hebt, geloof je dat je talenten en capaciteiten in de loop van de tijd kunnen worden ontwikkeld door inspanning en doorzettingsvermogen. Ze geloven dat iedereen slimmer of getalenteerder kan worden als ze eraan werken.

Een vaste mindset ziet fouten als mislukkingen, terwijl een groeimindset ze ziet als kansen om te leren.

Wanneer is het belangrijk om je mindset te veranderen?

– Wanneer je constante negativiteit ervaart.

Heb je de neiging om boosheid te voelen als er niet aan je verwachtingen wordt voldaan? Heb je de neiging om je te fixeren op mislukkingen of teleurstellingen, zelfs als er momenten zijn die het waard zijn om te vieren? Het is normaal om je bedroefd te voelen door een bepaalde situatie of gebeurtenis, maar wanneer het elk aspect van je leven doordringt, is het misschien tijd om je mindset te veranderen.

– Als je ongelukkig/niet tevreden bent met het leven.

Misschien is het de verwachting van een meer glamoureuze levensstijl, of de wens dat dingen gewoon anders zouden moeten zijn. Zelfs als we aan de top van de wereld staan ​​en alles lijken te hebben wat nodig is, kunnen we ons nog steeds totaal ontevreden voelen met het leven. Erger nog, soms weten we niet eens wat ons echt gelukkig maakt.

– Wanneer je je doelloos voelt.

Een doel kan iemands leven drastisch veranderen en kan het verschil zijn tussen gewoon bestaan ​​en echt leven. Maar wat gebeurt er als het doel of de betekenis niet helemaal duidelijk is? Voor sommigen kan het wanhoop en verdriet brengen.

mindset betekenis

Je mindset veranderen

Er zijn veel manieren om je mindset te veranderen. Het is onmogelijk om ze allemaal te bespreken in dit artikel, maar we hebben 5 van de belangrijkste voor je op een rijtje gezet: 

1. Verander je zelfpraat

De manier hoe je tegen jezelf praat is een directe weerspiegeling van je mindset. Helaas praten veel mensen op een lelijke manier tegen zichzelf. Ze hebben alleen maar commentaar en tonen geen liefde. Dit moet veranderen!

Als je tegen jezelf zegt: “Ik kan dit niet” “Ik ben niet goed genoeg” etc, zullen deze uitspraken je acties beïnvloeden en je externe wereld daarmee ook negatief beïnvloeden.

Als je nadenkt over hoe je je manier van denken kunt veranderen, merk je dan dat je verstrikt raakt in negatieve gedachten? Als je dat doet, concentreer je dan op je taal om je manier van denken te veranderen. Verander je zelfpraat, te beginnen met hoe je je dag begint. Als je aan het begin van de dag positieve taal in je hoofd plant, voel je je energieker. Misschien vind je het effectief om positieve affirmaties te gebruiken. Lees hier meer over wat affirmaties zijn en hoe ze je kunnen helpen.

2. Daag je beperkte overtuigingen uit

Beperkende overtuigingen zijn de verhalen die we onszelf vertellen over wie we werkelijk zijn: verlegen, niet mooi, te zwaar, niet succesvol of het niet waard. Ze zijn niet waar, en ze kunnen worden vervangen door versterkende overtuigingen. Het is belangrijk om er eerst achter te komen wat de verhalen zijn die je jezelf verteld. Hoe zie je jezelf? Bedenk dan dat de negatieve verhalen niet waar zijn. Als je jezelf als een verlegen persoon blijft zien, zal dit niet veranderen. Maar wanneer je inziet dat dit enkel een beperkende overtuiging is die je zelf kunt veranderen, zal er een wereld voor je opengaan.

Bijna iedereen houdt vast aan beperkende overtuigingen die hen ervan weerhouden hun dromen te realiseren. Degenen die in staat zijn om ze uit te dagen en te overwinnen, gaan door om hun doelen te bereiken.

3. Leer meer over mindset

Een goede manier om je mindset positief te veranderen is door meer te leren over de mind. Lees boeken, bekijk youtube filmpjes, luister podcasts, doe online cursussen en/of ga naar evenementen en mindset coaches. Hoe beter je de mind leert kennen en ontdekt hoe belangrijk je gedachten zijn, hoe meer je mindset positief zal veranderen.

Bekijk hier een lijst met de beste ‘zelfhulpboeken’

4. Omring je met de juiste mensen

Je wordt het gemiddelde van de 5 mensen waarmee je je omringt. Het is daarom extreem belangrijk om je met de juiste mensen te omringen. Positiviteit en negativiteit zijn allebei besmettelijk. Dat is de reden waarom, als je je mindset van negatief naar positief wilt veranderen, je jezelf moet omringen met positief ingestelde individuen. Ze kunnen je opbeuren en je zelfvertrouwen vergroten. Ze zullen je inspireren tot de dingen waarvan je denkt dat je ze niet kunt. Als je hebt geleerd dat er mensen zijn die in je geloven, zal het gemakkelijker voor je zijn om de juiste mindset voor succes te hebben.

Zoek mensen die de waarden weerspiegelen die jij wilt aannemen. Word online lid van groepen en ga naar netwerken of sociale evenementen gericht op persoonlijke groei. Naarmate je eigen geest begint te veranderen, wordt het gemakkelijker om contact te maken met positievere mensen.

5. Wees dankbaar

In de 21e eeuw zijn we gewend om altijd meer te willen en beter te willen worden. Soms moeten we echter gewoon waarderen wat we al hebben, en je zult merken dat er dan een hele andere wereld voor je opengaat.

Je mindset veranderen in dankbaar zijn is echt een van de krachtigste eye-openers. Het klinkt misschien te simpel om zo effectief te zijn, maar je moet het elke dag oefenen en in alles wat je doet. Wees dankbaar voor het dak boven je hoofd, je adem, je gezondheid, je familie en vrienden etc.

Als je echt dankbaar bent, zul je stoppen met aandacht te schenken aan kleine ergernissen en negatieve situaties. In plaats daarvan begin je je te concentreren op de goede dingen die zijn gebeurd en de lessen die je hebt geleerd, zelfs van onaangename gebeurtenissen of ontmoetingen.

Begin met deze eenvoudige oefening elke avond voordat je gaat slapen:

Schrijf 5 gelukkige dingen op die die dag zijn gebeurd en waar je dankbaar voor kunt zijn. Het hoeven geen grote dingen te zijn – op sommige dagen schrijf je kleine gelukkige momenten op, zoals een heerlijke cappuccino  in de middag of een vriendelijke glimlach van een collega.

Als je deze techniek enkele weken of maanden oefent, zul je merken dat je deze kleine dingen in het leven meer gaat waarderen op het moment dat je ze ervaart.

Word de beste versie van jezelf

De bovenstaande tips om je mindset te veranderen, zijn slechts enkele manieren. Er zijn veel meer manieren om dit te doen. Je mindset veranderen gebeurd niet binnen 1 dag en het kan soms lastig zijn om niet in oude patronen terug te vallen. Een beetje hulp kan daarom geen kwaad.

Wil jij aan je mindset werken, zodat je je mooiste leven kunt leven? Dat is een hele goede beslissing! Het eBoek en luisterboek “Word de beste versie van jezelf” kan je hierbij helpen.

Het boek is gericht op het verbeteren van je mindset en het staat boordevol onderwerpen die zijn gebaseerd op de denkwijze van succesvolle mensen. In dit boek krijg je alle handvatten die je nodig hebt om verschillende aspecten van je leven aan te passen en zo de beste versie van jezelf te worden.

In dit boek ga je ontdekken;

  • Hoe je een positieve mindset krijgt
  • Hoe je anders kunt gaan denken
  • Hoe je jouw communicatie kunt verbeteren
  • Hoe je beter beslissingen kunt maken
  • Hoe jij straks de beste versie van jezelf kunt worden!
  • Hoe jij uiteindelijk jouw mooiste leven kunt leven
Je ontvang nu ook tijdelijk 3 gratis bonus eBoeken wanneer je dit eBoek aanschaft.
mindset boek

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *