MCT olie: Alles wat je moet weten!

Je hebt waarschijnlijk al eens over MCT olie gehoord als een vetverbrandend superfood dat de stofwisseling stimuleert. Ook als je het keto dieet volgt zal de term je niet onbekend zijn. Lees verder om erachter te komen wat MCT olie precies is, wat de mogelijke voordelen zijn, hoe je MCT olie gebruikt en of je het aan je dieet moet toevoegen.

Wat is MCT olie?

MCT olie is een supplement dat populair is geworden bij atleten, bodybuilders en mensen die het keto dieet volgen. Zoals de naam suggereert, bevat middellange-keten triglyceride (MCT) olie middellange ketens van vetten, triglyceriden genaamd. Vanwege hun kortere lengte zijn MCT’s gemakkelijker verteerbaar dan vetzuren met een langere keten die in veel andere voedingsmiddelen worden aangetroffen.

De meeste vetten die we eten, zijn gemaakt van zogenaamde long-chain vetzuren (LCT’s) – koolstof-, zuurstof- en waterstofatomen die zijn gebonden aan een lange keten van koolstofatomen. Zoals de naam al aangeeft, zijn vetten met lange ketens omvangrijk en hebben ze tijd nodig om in het lichaam te worden afgebroken om de activiteit te stimuleren. Triglyceriden met middellange ketens – MCT’s – zijn verzadigde vetten die, vanwege een kortere keten van koolstofatomen, veel sneller verteren en daardoor een snellere energiebron vormen.

MCT olie wordt meestal gewonnen uit kokosolie, aangezien meer dan 50% van het vet in kokosolie afkomstig is van MCT’s. Deze vetten komen ook voor in andere voedingsmiddelen, zoals palmolie en zuivelproducten.

Er bestaan ​​vier verschillende soorten MCT’s, waarvan caprylzuur en caprinezuur het meest worden gebruikt voor MCT olie. In sommige gevallen hebben deze specifieke soorten unieke voordelen.

Lees verder voor de voordelen en eventuele nadelen van MCT olie.

7x MCT olie voordelen

De meeste gezondheidsvoordelen rond de MCT oliehype hebben te maken met gewichtsverlies en je metabolisme. De afslankbonus die deze olie biedt, kan veel te maken hebben met de hogere verbrandingssnelheid, wat betekent dat je lichaam het vet snel kan metaboliseren, waardoor je metabolisme een kleine boost krijgt in het proces. Er zijn echter nog meer voordelen. Hieronder vindt je ze allemaal!

1. Kan gewichtsverlies bevorderen

Het huidige onderzoek is op dit punt gemengd, maar er zijn enkele mogelijke redenen waarom MCT olie gunstig kan zijn voor gewichtsverlies. Het is aangetoond dat het de afgifte van twee hormonen verhoogt die het gevoel van volheid in het lichaam kunnen bevorderen: peptide YY en leptine.

Bovendien kan het gebruik van MCT olie het lichaamsgewicht en de middelomtrek helpen verminderen. Het is dan ook een perfecte olie om obesitas tegen te gaan.

De olie bevat ongeveer 10% minder calorieën dan triglyceriden met lange ketens (LCT’s), die worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals olijfolie, noten en avocado’s.

MCT’s kunnen ook worden omgezet in ketonen, die worden geproduceerd door de afbraak van vet wanneer de inname van koolhydraten laag is. Als je een keto dieet volgt, dat heel weinig koolhydraten en toch veel vet bevat, kan het gebruik van MCT olie je mogelijk helpen in de vetverbrandende toestand te blijven die bekend staat als ketose.

Ten slotte is je darmomgeving erg belangrijk als het gaat om je gewicht. MCT olie kan de groei van goede bacteriën helpen optimaliseren en de darmwand ondersteunen, wat ook kan helpen om af te vallen.

2. Het is een goede energiebron

Het lichaam absorbeert MCT’s sneller dan triglyceriden met lange ketens (LCT’s), die meer koolstofatomen in hun vetzuurketens bevatten. Vanwege hun kortere ketenlengte reizen MCT’s sneller van de darmen naar de lever en hebben ze geen gal nodig om af te breken zoals vetten met een langere keten.

In de lever worden de vetten afgebroken om te worden gebruikt als brandstof of opgeslagen als lichaamsvet. Omdat MCT’s gemakkelijk je cellen binnendringen zonder te worden afgebroken, kunnen ze worden gebruikt als een onmiddellijke energiebron.

Als je een ketogeen dieet volgt, kunnen MCT’s ook in de lever worden omgezet in ketonen. Deze ketonen kunnen je bloed-hersenbarrière passeren, waardoor ze een energiebron voor je hersencellen worden.

3. Kan de opbouw van lactaat bij atleten verminderen en vet helpen te gebruiken voor energie

Tijdens het sporten kunnen stijgende lactaatspiegels een negatieve invloed hebben op de trainingsprestaties. Interessant is dat MCT’s de opbouw van lactaat kunnen helpen verminderen. Hoewel MCT’s de vetverbranding tijdens het sporten kunnen helpen verhogen, zijn de studieresultaten gemengd over de vraag of MCT olie je kan helpen om beter te trainen.

4. Het bevat vetzuren die de groei van gist en bacteriën tegengaan

Van MCT’s is aangetoond dat ze antimicrobiële en schimmelwerende effecten hebben. Van kokosolie, dat talrijke MCT’s bevat, is aangetoond dat het de groei van Candida albicans met 25% vermindert. Dit is een veel voorkomende gist die spruw en verschillende huidinfecties kan veroorzaken.

Kokosolie kan ook de groei van een ziekteverwekkende bacterie genaamd Clostridium difficile verminderen. Het vermogen van kokosolie om gist- en bacteriegroei te verminderen, kan te wijten zijn aan het caprylzuur, caprinezuur en laurinezuur in de olie.

Van MCT’s is ook aangetoond dat ze de groei van een wijdverspreide infectieuze schimmel in ziekenhuizen tot 50% onderdrukken.

5. Kan helpen bij het beheersen van epilepsie, de ziekte van Alzheimer en autisme

Studies hebben aangetoond dat MCT olie en een ketogeen dieet kunnen helpen bij het beheersen van aandoeningen zoals epilepsie, de ziekte van Alzheimer en autisme.

Epilepsie:

Hoewel het ketogene dieet populair is geworden bij mensen die willen afvallen, werd het voor het eerst geïntroduceerd als een manier om epilepsie te beheersen. Onderzoekers ontdekten dat vasten de ketonproductie verhoogt en dat dit de frequentie van epileptische aanvallen kan verminderen. Aangezien MTC’s kunnen worden omgezet in ketonen, kunnen ze nuttig zijn bij het behandelen van epilepsie.

Het type MCT kan echter belangrijk zijn.  MCT-caprinezuur kan de beheersing van aanvallen beter verbeteren dan een wijdverspreid anti-epilepticum.

Bovendien is het belangrijk op te merken dat een ketogeen dieet niet voor iedereen is weggelegd en op lange termijn een uitdaging kan zijn om te volgen. Als je een ketogeen dieet overweegt om je epilepsie onder controle te houden, overleg dan eerst met je arts of voedingsdeskundige.

Ziekte van Alzheimer:

De ziekte van Alzheimer schaadt het vermogen van je hersenen om suiker te gebruiken. Een ketogeen dieet van MCT biedt een alternatieve energiebron: ketonen. Hierdoor kunnen hersencellen beter overleven. Het blokkeert ook een receptor in de hersenen die geheugenverlies veroorzaakt.

Over het algemeen zijn de voordelen van MCT olie bij de ziekte van Alzheimer veelbelovend, maar er zijn langere en grootschalige onderzoeken nodig.

Autisme:

MCT olie kan ook van invloed zijn op kinderen met autisme.  Omdat autisme een spectrumaandoening is, kan het mensen op verschillende manieren treffen. Dit betekent dat het toevoegen van MCT olie aan het dieet van je kind in verschillende mate kan helpen of geen effecten kan hebben. Hier is ook meer onderzoek nodig.

Als je een ketogeen dieet overweegt om het autisme van je kind te helpen beheersen, overleg dan eerst met je arts of voedingsdeskundige.

6. Kan risicofactoren voor hartaandoeningen verminderen

Enkele factoren die je risico op hartaandoeningen verhogen, zijn onder meer:

  • hoge cholesterol
  • bloeddruk
  • ontsteking
  • body mass index
  • roken

Van MCT olie is aangetoond dat het gewicht en vetverlies ondersteunt. Dit kan op zijn beurt helpen om je risico op hartaandoeningen te verkleinen.

Bovendien kan MCT-olie de productie van hartbeschermend HDL (goed) cholesterol helpen verhogen. Het kan zelfs C-reactive protein (CRP), een inflammatoire marker die het risico op hartaandoeningen verhoogt, aanzienlijk verminderen.

7. Kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel

Het kan ook voordelen hebben voor mensen met diabetes. Van MCT’s is aangetoond dat ze de vetopslag verminderen en de vetverbranding verhogen, wat kan helpen bij het beheersen van de aandoening.

MCT olie kopen

Hoe MCT Oil te gebruiken

Pure MCT olie is een heldere, smaakloze vloeistof die zonder verhitting moet worden geconsumeerd. Het is ongeraffineerd, dus het heeft een laag rookpunt, vergelijkbaar met lijnzaadolie, tarwekiemolie en walnootolie, en reageert niet goed op hitte. Kortom, koken is niet een van de toepassingen van MCT olie.

Dus hoe kun je MCT olie gebruiken? Voeg de olie toe aan koffie, smoothies of saladedressings! Het is gemakkelijk om toe te voegen aan een maaltijd of drankje, aangezien de portiegrootte meestal varieert van slechts een halve eetlepel tot maximaal 3 eetlepels. De meeste 100 procent MCT oliën op de markt raden aan om te beginnen met een halve eetlepel om te zien hoe je spijsverteringssysteem reageert. Te veel te snel kan leiden tot spijsverteringsproblemen.

En vergeet niet dat MCT nog steeds een vloeibaar vet is dat een calorische dichtheid heeft – 1 eetlepel bevat 100 calorieën. Met meer dan 300 calorieën in olie per dag, zelfs MCT met al zijn voordelen, zal je metabolisme niet voldoende toerental geven om die calorieën te compenseren.

MCT olie en ketose

Zoals je nu weet is MCT (Medium Chain Triglycerides) een bepaald type heilzaam vet dat minimale actie van de lever vereist om direct in brandstof in de vorm van ketonen om te zetten. Ketonen zijn een van de twee belangrijkste brandstofbronnen van de hersenen en ook een vitale bron van ATP-energie voor het lichaam. ATP-energie zorgt ervoor dat elke spier in je lichaam kan bewegen.

Misschien heb je mensen horen praten over het keto dieet, een dieet dat is ontworpen om het lichaam te helpen op ketonen (uit vetten) te lopen in plaats van op glycogeen (uit koolhydraten). Deze toestand wordt ketose genoemd. Als je een ketogeen dieet volgt, is MCT olie beter dan kokosolie om ketose te krijgen en te behouden. Caprylzuur is drie keer effectiever in het bevorderen van de vorming van ketonen dan caprinezuur en zes keer meer dan laurinezuur.

Als gevolg hiervan kan het gebruik van MCT olie helpen om de tijd die nodig is om ketose te bereiken, te verkorten in vergelijking met inname van LCT’s. Wanneer mensen “keto gaan”, hebben ze de neiging om kortdurende maar vervelende bijwerkingen te ervaren, zoals een laag energieverbruik en een slecht humeur. MCT olie kan de overgang vergemakkelijken, waardoor de tijd die in deze periode wordt doorgebracht, wordt verkort.

MCT olie vs. kokosnootolie

MCT olie en kokosolie worden vaak verward als hetzelfde, of bieden dezelfde voordelen, maar dit is een vergissing. Kokosolie is de rijkste natuurlijke bron van MCT’s, maar ze maken slechts ongeveer 54% van het vetgehalte uit. Het bevat laurinezuur, caprylzuur en caprinezuur (soorten MCT’s), en ook enkele LCT’s, zoals onverzadigde vetten. Het probleem is dat laurinezuur langzamer verteert en absorbeert dan andere MCT’s, dus ondanks de overvloed aan MCT’s in kokosolie, wordt het NIET als een goede keuze beschouwd voor diegenen die de voordelen van MCT’s zoeken.

MCT olie wordt vaak gewonnen uit kokosolie, maar met MCT olie krijg je een pure bron van 100% MCT’s, met een hogere concentratie snel verteerbaar caprylzuur.

Mogelijke nadelen van MCT olie

Nu je meer weet over alle voordelen, vraag je je misschien af heeft MCT olie nadelen? Hoewel het als veilig worden beschouwd, kunnen ze wel enkele nadelen hebben.

Zo kan het de afgifte van hongerhormonen stimuleren. Hoewel MCT’s de afgifte van hormonen kunnen verhogen waardoor je je langer vol voelt, kunnen ze bij sommige mensen ook de afgifte van hongerhormonen stimuleren. Het is echter onduidelijk of de toename van deze hormonen ervoor zorgt dat je meer eet.

Hoge doses kunnen leiden tot vetophoping in de lever. Hoge doses MCT olie kunnen op lange termijn de hoeveelheid vet in je lever verhogen. Overdrijf dus niet met het gebruik van deze olie.

MCT olie heeft momenteel geen gedefinieerde maximale dosis, maar een maximale dagelijkse dosis van 4 tot 7 eetlepels (60-100 ml) is voorgesteld als een veilige bovengrens.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *