Matcha poeder / matcha thee: Alle voordelen!

In de afgelopen jaren is matcha zo’n populair drankje geworden dat je het in zowat in elke bar en restaurant over de hele wereld kunt vinden. En in tegenstelling tot de meeste voedingstrends heeft Matcha zijn status als superfood behouden – wat betekent dat het tijd wordt om eens dieper in te gaan op wat Matcha poeder precies is en wat het zo ontzettend gezond maakt.

Matcha maakt deel uit van de groene theefamilie, maar het is een zeer uniek lid. In tegenstelling tot traditionele vormen van groene thee, waarbij je theeblaadjes in water steekt om de drank te maken, is matcha het poeder wat gemaakt is van de gemalen theebladeren. Hierdoor krijg je bij het consumeren van matcha een hogere concentratie van de voedingsstoffen van de bladeren binnen. Dit betekend dus ook meer gezondheidsvoordelen! Lees gauw verder om alle geweldige voordelen te ontdekken.

Wat is matcha thee?

Matcha is een soort groene thee die wordt gemaakt door jonge theeblaadjes te nemen en ze te vermalen tot een heldergroen poeder. Het poeder wordt vervolgens met heet water opgeklopt. Dit verschilt van gewone groene thee, waarbij de bladeren in water worden gegoten en vervolgens worden verwijderd. 

Het drinken van matcha is dus nog gezonder dan het drinken van ‘gewone’ groene thee. Bij ‘gewone’ groene thee krijg je een deel van de voedingsstoffen binnen, maar het beste gooi je in principe weg. Met matcha thee drink je de hele theebladeren.

Matcha bladeren worden gekweekt op groene theestruiken die in de schaduw groeien. De schaduw verhoogt het gehalte aan chlorofyl in de bladeren, waardoor ze heldergroen en vol voedingsstoffen zijn. De bladeren worden met de hand geplukt en de stengels en nerven worden verwijderd.  

De bladeren worden traditioneel vermalen door granieten stenen tot een superfijn poeder. Het duurt een uur om de bladeren te malen, en het gebeurt in het donker om de voedingsstoffen te beschermen.

De beste matcha komt uit Japan, waar hij al eeuwen wordt verbouwd en deel uit maakt van de traditionele Japanse theeceremonie.

De kwaliteit van de bladeren heeft invloed op de smaak. Een goede matcha zal totaal niet bitter smaken, maar juist een ietswat zoete smaak hebben.

Matcha thee kopen

Ben je overtuigd van de vele geweldige voordelen en wil je matcha thee in je dieet opnemen? Goede keuze! Let er bij matcha thee kopen wel op dat je voor een goede kwaliteit gaat. Je kunt matcha thee kopen in verschillende winkels en je kunt ook online matcha poeder bestellen. 

Matcha thee voordelen

Matcha thee / matcha poeder is ontzettend gezond en heeft vele voordelen voor zowel je gezondheid als je schoonheid. Ontdek hier de belangrijkste voordelen.

1. Het zit boordevol antioxidanten.

Matcha Groene Thee heeft de hoogste antioxidantwaarde van alle grote superfoods. Groene thee bevat een soort antioxidanten die catechinen worden genoemd, evenals een andere groep, polyfenolen. Catechines zijn een zeldzame groep moleculen waarvan is bewezen dat ze ongelooflijk krachtige en heilzame antioxidanten zijn. Eén specifieke catechine, EGCg genaamd, vormt een groot percentage van de totale catechinen in groene matcha thee. Dit supermolecuul helpt bij het afvallen en bevordert een gezonde gezondheid van de hersenen en het hart.

Matcha poeder biedt dus een enorme dosis van deze krachtige antioxidanten, die celschade kunnen helpen verminderen en chronische ziekten kunnen voorkomen. Dit is een van de grootste voordelen van het drinken van matcha thee en de reden waarom het zo populair is.

2. Het geeft je immuunsysteem een boost.

Matcha groene thee versterkt het immuunsysteem en beperkt de invasie en groei van virussen en bacteriën in het lichaam. De speciale catechine-antioxidant EGCg is effectief in het bestrijden en beschermen van het lichaam tegen verschillende bacteriële en virale infecties. EGCg bindt zich aan cellen in het lichaam en remt de groei van veel ziekteverwekkende micro-organismen, waaronder het influenza A-virus, het hepatitisvirus, het herpesvirus en de bacteriën die keelontsteking veroorzaken.

3. Je krijgt meer energie dan je zou krijgen van andere theesoorten.

Matchapoeder bevat ongeveer drie keer zoveel cafeïne als alternatieve soorten gebrouwen thee, Dat is ongeveer hetzelfde energievoordeel – of misschien ietsje minder dan van een kopje koffie. De combinatie van cafeïne met l-theanine in matcha groene thee zorgt voor een stabiele en langdurige energiestoot zonder de angstige kriebels of bijwerkingen zoals je die misschien hebt ervaren bij koffie en energiedrankjes.

4. Het vermindert stress.

L-theanine is een zeldzaam aminozuur dat in hoge concentraties wordt aangetroffen in matcha, dat de bloed-hersenbarrière passeert en een gevoel van ontspanning bevordert terwijl het mentale en fysieke stress vermindert. L-theanine werkt samen met cafeïne om een stabiele verlengde energiestoot te geven zonder de gebruikelijke zenuwachtige bijwerkingen van cafeïne en stimulerende middelen. Het drinken van een drank die rijk is aan L-theanine kan buitengewoon effectief zijn voor mensen met hoge angstgevoelens. Mensen zeggen ook dat wanneer ze matcha drinken, ze een vlotte alertheid hebben en geen ‘cafeïnecrash’ ervaren, wat te maken zou kunnen hebben met de L-theanine-component.

5. Matcha poeder verbrand calorieën.

Wist je dat matcha thee afvallen kan stimuleren? EGCg en cafeïne werken samen om je stofwisseling op natuurlijke wijze te stimuleren en het aantal calorieën dat je dagelijks verbrandt te verhogen. Ook zorgt EGCg ervoor dat CCK (cholecystokinine) verhoogt, het hormoon dat ervoor zorgt dat u een vol gevoel krijgt. Dit kan er ook voor zorgen dat je sneller zal afvallen. Door matcha te drinken tussen de maaltijden door, voel je je verzadigd en kun je die stiekeme snacks die vol calorieën zitten, een stuk makkelijker weerstaan.

6. Het geeft je meer focus en maakt je productiever.

De combinatie van cafeïne en l-theanine doet wonderen voor de concentratie. L-theanine stimuleert de productie van alfagolven in de hersenen. Deze alfagolven stimuleren ontspanning en wekken een diep gevoel van mentale helderheid en een alertere gemoedstoestand op – dezelfde mentale toestand kan worden aangetroffen in meditatie en yoga. Dankzij de cafeïne zul je ook een stuk productiever zijn.

7. Het verbetert je huid.

Een van de vele voordelen van groene thee, en dus ook matcha thee, is dat het geweldig is voor je huid. Je hebt in de winkel misschien al wel eens een matcha gezichtsmasker voorbij zien komen. Veel schoonheids- en huidverzorgingsproducten bevatten matcha. De catechinen in groene thee werken om vrije radicalen in de huid op te sluiten en te deactiveren, wat tekenen van veroudering vertraagt. Matcha rechtstreeks op de huid aanbrengen in de vorm van een masker is een van de beste manieren om acne en symptomen van rosacea te bestrijden.

Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen vermindert het roodheid en de vervelende chronische huidaandoeningen die hiermee gepaard gaan. Het is zacht genoeg voor alle huidtypes en geeft rustgevende verlichting.

Matcha poeder werkt ook als een geweldige exfoliant om dode huidcellen van uw huid te verwijderen en de onderliggende huid te verjongen. Op deze manier wordt je teint verbeterd en tekenen van ouderdom tegen gegaan. Matcha beschermt ook tegen UV-schade en verbetert de elasticiteit van de huid. Het stimuleert zelfs de productie van elastine om volume aan de huid toe te voegen en beschermt het tegen die vrije radicalen die schade door de zon, ouderdomsvlekken, een droge huid en rimpels veroorzaken.

De tannines in matcha verkleinen de poriën en verminderen de productie van olie die met acne gepaard gaat. Matcha is vooral gunstig omdat het olie van de huid verwijdert en de productie van de olie die de acne veroorzaakt, vertraagt. Zeg je vette acne gevoelige huid maar vaarwel!

8. Het kan een gezonder cholesterolgehalte bevorderen.

Dankzij het antioxidant EGCG, kan het consumeren van groene thee resulteren in een ernstige vermindering van slechte cholesterol (vaak “LDL” genoemd). LDL is het type cholesterol dat leidt tot een opeenhoping van vetzuren in de bloedvaten, waarvan sommige deskundigen zeggen dat het je risico op een hartaanval en beroerte verhoogt.

beste matcha thee

9. Het verbetert de mondgezondheid.

90% van de slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriële holtes in je mond. Hier breken bacteriën zwavelhoudende aminozuren af ​​tot stinkende vluchtige zwavelverbindingen (VSC’s).
Goed nieuws: bij testen tegen kauwgom, pepermuntjes en ander voedsel vertoonde groene thee de grootste vermindering van de concentratie van zowel H (2) S- als CH (3) SH-gassen. De antibacteriële eigenschappen van groene thee houden de bacteriën (en je stinkende adem) op afstand.

10. Het kan de gezondheid van je hart verbeteren.

Matcha groene thee kan je helpen beschermen tegen een hartaanval of beroerte. Matcha groene theepoeder kan veel effectiever zijn dan gedrenkte groene thee als het gaat om de gezondheid van het hart. Door matcha thee in je normale dieet te introduceren, kan je risico op een beroerte of een hartaanval aanzienlijk worden verminderd.

Matcha is natuurlijk niet alles wat je nodig hebt voor een gezond hart. Deskundigen raden een gezond en regelmatig eetpatroon aan dat bestaat uit volle granen, fruit en groenten, vis en voedingsmiddelen met een laag suiker-, vet-, natrium- en cholesterolgehalte. Goed eten en lichaamsbeweging zijn de sleutel tot een gezond hart!

11. Het kan je botten versterken.

De meeste mensen denken er niet over om actief maatregelen te nemen om botsterkte op te bouwen, maar het is belangrijk voor je conditie en mobiliteit, vooral naarmate je ouder wordt. Groene thee kan de botmineraaldichtheid verhogen, waardoor je risico op het ontwikkelen van osteoporose afneemt.

12. Het zou kanker kunnen helpen afweren.

Hoewel er geen specifiek onderzoek is dat de antikankervoordelen van matchapoeder zelf aantoont, hebben wetenschappers groene thee al jaren als een categorie beoordeeld. Studie na studie heeft de krachtige antioxidant EGCG in verband gebracht met kankerpreventie, vooral van colorectale typen (maar ook borst, prostaat en longen). Blijkbaar zou de verbinding de groei van kankercellen kunnen remmen door apoptose te induceren – oftewel kwaadaardige cellen te doden.

13. Het vermindert ontstekingen

Antioxidanten in matcha, polyfenolen genaamd, kunnen het soort verlichten dat wordt veroorzaakt door aandoeningen zoals artritis. Het kan ook de afbraak van kraakbeen (het weefsel dat je gewrichten beschermt) die artritis kan veroorzaken, vertragen.

14. Het heeft voordelen voor cognitieve en emotionele gezondheid.

De concentratie van fysiologisch actieve aminozuren zoals L-theanine en EGCG hebben een positieve invloed op onze neurochemie. Het is bekend dat deze verbindingen in groene matcha-thee inwerken op onze serotonine- en dopaminesystemen, en er wordt vergeleken om ons gevoel van welzijn en een gelukkig vooruitzicht te vergroten. In tegenstelling tot koffie die als lege calorieën is en zelfs angst kan verergeren door een teveel aan cafeïne, zorgen deze neuromodulerende eigenschappen voor een schonere energiebron die zelfs de symptomen van depressie kan verbeteren. De voedingswaarde geeft je hersenen ook de kans om op natuurlijke wijze meer neurotransmitters aan te maken.

15. Het kan dienen als een natuurlijk kleurstof.

Zoals je misschien weet zijn kleurstoffen voor voedsel niet erg gezond en kunnen ze zelfs kankerverwekkend zijn. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar natuurlijke kleurstoffen. Matcha kan hier goed voor dienen! Het OTT-chlorofylgehalte geeft matchapoeder zijn rijke groene kleur en die kleur zal vrijwel alles overnemen waarmee het wordt gemengd. Dus voor bakken, koken en zelfs voor het mixen van cocktails, kun je makkelijk een beetje matchapoeder toevoegen voor een natuurlijk groene kleurstof.

Matcha thee maken

Matcha thee maken is heel eenvoudig. Je moet simpelweg de matcha poeder kloppen met heet water en voila! Je matcha thee is gemaakt. Het wordt aanbevolen om een ​​theezeefje te gebruiken om de matcha in een kom te zeven om klontjes te voorkomen. Voeg vervolgens warm water toe en klop het. Door het kloppen ontstaat een perfecte schuimige matcha thee. Sommige mensen voegen het poeder ook toe aan andere hete vloeistoffen, zoals melk, om een ​​heldergroene latte te maken. Het kan ook worden toegevoegd smoothies of aan ander voedsel, zoals brood en gebak, vanwege de smaak en kleur.

Heeft het drinken van matcha thee bijwerkingen?

Het drinken van groene thee en matcha wordt als gezond en veilig beschouwd, maar mensen die gevoelig zijn voor cafeïne moeten zich ervan bewust zijn dat beide een behoorlijke hoeveelheid van het stimulerende middel bevatten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *