Massage apparaat: Alle verschillende opties!

Iedereen kan wel wat relax tijd gebruiken en dat is waar een massage apparaat perfect van pas komt! Het is niet altijd mogelijk om naar een spa te gaan om je te laten masseren door een professional. Ook kan het veel tijd en geld kosten als je regelmatig wilt gaan. In dat geval is het een slimme investering om in een goed massage apparaat te inversteren. Er zijn verschillende soorten massageapparaten op de markt. In dit artikel is een lijst samengesteld met de beste massagetools die je online kunt kopen en zelf kunt gebruiken in het comfort van je eigen huis.

Verschillende soorten massage apparaten

Handmassage apparaat

Handmassage apparaten zijn apparaten die kunnen worden bediend met een batterij of een stekker die wordt opgeladen via een stopcontact en die geschikt zijn voor een handgreep. Aangevuld met rotatie-, vibratie-, bonk / pond- of Shiatsu-massagemethoden, passen deze apparaten die ongelooflijke functies toe op specifieke pijnlijke punten of geknoopte spieren om stress, pijn en spanning te verlichten.

Over het algemeen zijn deze apparaten klein en licht, omdat ze zijn ontworpen om tijdens het gebruik in de hand vast te houden. Deze producten masseren een specifiek deel van je lichaam met instelbare kracht, afhankelijk van de uitgeoefende druk.

handmassage apparaat
RX Goods® Professioneel Klopmassage Apparaat - €54,95
infrarood massage apparaat
Medisana Infrarood Massage €48,60
Beurer MG16 - Massagehand €19,49

Massage gun

Een massage gun is ook een handmassage apparaat, maar wel een bijzondere. Het ziet er op het eerste gezicht misschien uit als een boormachine, en klinkt ook als een boormachine, maar een massage gun is een ontzettend populair hulpmiddel voor spierherstel. Hun populariteit werd gestimuleerd door professionele atleten die ze in het openbaar gebruikten, evenals de velen Instagram video’s die viraal gingen.

Wat doet een massage gun?

Massage guns bieden zogenaamde percussie- of vibratietherapie. Dit type massage zorgt voor snelle trillingen en de kleine massagekop zorgt ervoor dat de massage gun dieper in je spieren drukt dan een standaard massage apparaat. Masseurs en masseuses gebruiken verschillende technieken op de betreffende spiergroep om dit effect te krijgen. Met een massage gun krijgen atleten echter dezelfde voordelen, maar dan in het comfort van hun eigen huis (en zonder routinematig te hoeven betalen voor luxe spadiensten). Dit massage apparaat is vooral fijn voor fanatieke sporters, omdat knopen in je spieren dan sneller los worden gemaakt. Dankzij het compacte formaat en het handige handvat van een handmassage apparaat, kom je gemakkelijk bij lastige plekken zoals je schouders en rug. Massage guns worden ook gebruikt voorafgaand aan intensieve trainingen om spieren op te warmen.

massagegun
Sanbo® Massage Gun €69,-
Northwall® Massage Gun €149,-
Must Massage Gun €33,85

Massage kussen

Massage kussens zijn ontworpen om op een specifiek lichaamsdeel te passen, zoals nek, schouders, rug, benen enz. Het massagekussen is over het algemeen klein, licht en draagbaar. Door het compacte formaat kun je het gemakkelijk positioneren op het deel van het lichaam dat moet worden gemasseerd.

draadloos massagekussen
Draadloos Massagekussen - Shiatsu Massage - €89,95
kussen massage
Shiatsu Massage Apparaat Pro | Nek en Schouder - €99,95
masserend kussen
Elektrisch Shiatsu Massage Kussen met Stoelgesp en Warmte Functie - €54,99

Massage mat

Een massage mat is zoals de naam al zegt, een mat waarop je kunt liggen en waardoor je gemasseerd wordt. Een massagemat is lang en licht. Het kan op een bed, een bank of direct op de grond worden geplaatst en maakt het mogelijk om zittend of liggend te masseren. Met de grotere afmetingen en lengte, past het volledig om je hele lichaam en ontspant je onmiddellijk van een full body massage.

massagematras
Jocca massagematras - €52,49
massagemat
HoMedics Massagemat €259,99
massage mat
Medisana Massage Mat - €179,-

Massage stoel

Een massage stoel is een stoel waar je in kunt gaan zitten voor een heerlijke automatische massage. Je kunt deze in de woonkamer of andere bijzondere kamers plaatsen. Het hebben van een masserende stoel is veel beter dan het hebben van een gewone stoel, omdat deze zeer comfortabel is en zowel als gewone stoel functioneert als deze uitstaat en als functioneel massage apparaat als je hem aanzet. Daarnaast biedt het een complete en effectieve lichaamsmassage.

massagestoel
Elektrische massagestoel €707,49
massage stoel
Luxe massagestoel - €3195
massagestoel kussen
Massagestoel / kussen - € 171,90

Voordelen van een massage

Nu je weet uit welke verschillende soorten massage apparaten je kunt kiezen, wordt het tijd om eens naar de voordelen van een massage te kijken. Regelmatig masseren is ontzettend goed voor je lichaam en gezondheid, het heeft vele voordelen. Hier worden de belangrijkste voordelen van een regelmatige massage genoemd.

1. Ontspanning

Wanneer het lichaam gespannen is en onder stress staat, produceert het ongezonde niveaus van het bekende stresshormoon cortisol, dat kan bijdragen aan gewichtstoename, slapeloosheid, spijsverteringsproblemen en hoofdpijn. Van massagetherapie is aangetoond dat het de cortisolspiegel in het lichaam verlaagt. Hierdoor kan het lichaam in een herstelmodus gaan. Bovendien zorgt een massage ook voor blijvende gevoelens van ontspanning, verbeterde stemming en verminderde stressniveaus.

2. Stress verminderen

Doordat een massage je laat ontspannen ben je vaak ook automatisch minder gestresst. De langetermijneffecten van stress kunnen zeker emotionele en fysieke tol eisen. Regelmatig masseren kan stress en daarmee samenhangende aandoeningen verlichten, zoals spanningshoofdpijn. Routinematige massagesessies gedurende een langere periode kunnen stress verminderen, het energieniveau verhogen en individuen stimuleren op zowel fysiek als emotioneel niveau.

3. Angst verminderen

Van massagetherapie wordt aangetoond dat het helpt bij het verminderen van angst, stress, het elimineren van depressie en het verbeteren van vermoeidheid.

4. Verlichting van spanningshoofdpijn

Een spanningshoofdpijn of concentratiehoofdpijn kan aanvoelen alsof er een strakke band om je hoofd is gewikkeld. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar er zijn aanwijzingen dat massages verlichting kunnen bieden bij dit soort hoofdpijn. In het bijzonder helpt het de spierspanning in je hoofd, nek en schouders te verlichten.

5. Chronische pijnverlichting

Veel mensen met chronische pijn wenden zich vaak tot massagetherapie om op een natuurlijke manier hun kwaliteit van leven te helpen verbeteren. Massages kunnen het serotonineniveau van een persoon verhogen, waardoor het lichaam de pijn op natuurlijke wijze vermindert. De meeste mensen die massages krijgen, ervaren minder pijn als gevolg van stijfheid, pijn, verwondingen en chronische gezondheidsproblemen. Massages blijken de spieren en stijve gewrichten effectief te ontspannen. Massages verminderen ook de symptomen van fibromyalgie. Fibromyalgie is een chronisch syndroom dat wordt gekenmerkt door algemene pijn, stijve gewrichten, intense vermoeidheid, slaapveranderingen, hoofdpijn en spierspasmen.

6. Slaap verbeteren

Massage kan het serotonineniveau verhogen, wat natuurlijk kan helpen bij het ervaren van een goede nachtrust. Massages worden steeds populairder omdat mensen zich realiseren welke krachtige medicinale voordelen massages te bieden hebben. In tegenstelling tot medicijnen hebben massages geen bijwerkingen op de lange of korte termijn. Het voelt niet alleen goed aan, het kan ook je gezondheid en kwaliteit van leven verbeteren.

7. circulatie verbeteren

De voordelen op lange termijn van massagetherapie zijn niet te onderschatten. Het losmaken van spieren en pezen zorgt voor een verhoogde bloedstroom door het lichaam. Een goede bloedsomloop geeft beschadigde, stijve en gespannen spieren de rijke bloedtoevoer die ze nodig hebben om genezing te bevorderen.

Bovendien bevordert massage ook een verbeterde bloedsomloop door het gebruik van hands-on druk, die het bloed door de beschadigde en verstopte delen van het lichaam beweegt. Op zijn beurt zorgt het vrijkomen van dezelfde druk ervoor dat nieuw bloed in de weefsels stroomt. Ook verwijdert het knijpen, draaien en trekken van een massage melkzuur uit de spierweefsels. Als gevolg hiervan verbetert deze actie de lymfevloeistofcirculatie, die metabole afvalproducten wegvoert van interne organen en spieren. Dit resulteert op zijn beurt in lagere bloeddruk en een verbeterde algehele lichaamsfunctie.

8. Bloeddruk verlagen

Het volgen van een gezond dieet, regelmatig sporten, het bereiken en behouden van een gezond gewicht en het vermijden van roken zijn allemaal essentieel voor een gezonde bloeddruk. Massage kan de bloedstroom ook verbeteren, de bloeddruk verlagen en de algehele lichaamsfunctie verbeteren. Op hun beurt kunnen lagere bloeddrukniveaus ook het risico op een hartaanval, beroerte en / of nierfalen verminderen, evenals vele andere gezondheidsproblemen.

9. Het bevordert spierontspanning

Het doel van een massage is om de bron van de pijn van het lichaam aan te pakken door gespannen spieren te elimineren, flexibiliteit te vergroten en ontspanning te bieden aan zowel de aangetaste spieren als het lichaam als geheel. Massage bevordert ook de bloedsomloop naar de aangetaste of gewonde spieren, waardoor voedingsstoffen en zuurstof naar de beschadigde weefsels worden verhoogd. Deze verhoogde activiteit op de aangetaste plaatsen vermindert op zijn beurt stijfheid en oedeem (zwelling) in de spieren en gewrichten, en verhoogt ook de flexibiliteit om pijn te helpen verminderen. Bovendien maakt deze vorm van therapie ook endorfines (pijnstillende hormonen) vrij, die de dopamine- en serotoninespiegel in het lichaam verhogen. Deze hormonen helpen het lichaam op veel manieren – zowel fysiek als emotioneel. Zo bevorderen ze genezing, pijnbeheersing en gevoelens van euforie, en helpen ze de zenuwen te kalmeren

10. Het kan helpen de houding te verbeteren

Veel mensen ervaren rug-, nek- en spierpijn door veschillende oorzaken. De belangrijkste oorzaak van deze pijn is echter een slechte houding. Laten we eerlijk zijn, de hele dag aan een bureau zitten of op je voeten staan, en urenlang handenarbeid kan spanning in de nek en rug veroorzaken, wat resulteert in een slechte houding. Bovendien kunnen overgewicht, een slechte houding en repetitieve of overbelaste bewegingen ook bijdragen aan de belasting van de rug en andere mogelijke probleemgebieden. Als gevolg hiervan veroorzaakt de extra belasting vaak spasmen, pijn en gespannen spieren in de heupen, bilspieren, rug, nek en benen.

Een goede massage helpt de spieren te ontspannen en los te maken, waardoor je lichaam zich in een natuurlijke, pijnvrije houding kan positioneren.

11. Spierpijn en spanning verminderen

Als je spieren pijnlijk en ontstoken zijn, kan een massage de bloedtoevoer naar het gebied helpen stimuleren (en het herstel stimuleren).

12. Flexibiliteit verbeteren

Massage kan de productie van de natuurlijke smeermiddelen van het lichaam stimuleren om de flexibiliteit maximaal te houden. Door aan spieren, bindweefsel, pezen, ligamenten en gewrichten te werken, kunnen massages je flexibiliteit en bewegingsbereik verbeteren, je gewrichten vloeiender houden en ze minder vatbaar voor blessures maken.

13. Immuunsysteem versterken

Regelmatige massagesessies bieden veel voordelen voor het menselijk lichaam. Het is een bekend feit dat personen die veel stress ervaren, kwetsbaarder zijn voor ziekte en letsel. Wanneer stress wordt gecombineerd met slaapstoornissen en slechte voeding, is de impact gericht op het immuunsysteem van het lichaam. Het vermogen om zichzelf op natuurlijke wijze te beschermen tegen infecties, ziekteverwekkers en bacteriën is sterk verminderd. Sommigen vragen zich misschien af hoe massagetherapie het immuunsysteem ten goede komt. Studies hebben aangetoond dat regelmatige massagesessies niet alleen helpen om stress te verminderen, maar ook de cytotoxische capaciteit van het immuunsysteem kunnen versterken (activiteitsniveau van de natuurlijke ‘killercellen’ van het lichaam) en het vermogen van het lichaam om voedsel te leveren, verbeteren. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *