mariadistel afvallen

Mariadistel en afvallen, werkt het echt?

Mariadistel en afvallen, hebben deze twee woorden een verband? Nou we kunnen vast verklappen, dat hebben ze zeker! Als je opzoek bent naar een natuurlijke ondersteuning bij je gewichtsverlies doelen, maak dan kennis met mariadistel. 

Mariadistel is een krachtige plant die al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn diverse gezondheidsvoordelen. Maar wist je dat mariadistel ook een rol kan spelen bij het bevorderen van een gezond gewichtsverlies? In deze blog duiken we dieper in op de relatie tussen mariadistel en afvallen, en ontdekken we of dit natuurlijke middel echt een geheim wapen kan zijn in jouw strijd tegen de kilo’s. 

Bereid je voor om alles te weten komen over dit supplement en te leren hoe je mariadistel op de meest effectieve manier kunt gebruiken om jouw gewichtsverliesdoelen te ondersteunen.

Wat is mariadistel?

Mariadistel, wetenschappelijk bekend als Silybum marianum, is een plant die behoort tot de familie Asteraceae. Het is inheems in het Middellandse Zeegebied, maar wordt nu wereldwijd gekweekt vanwege zijn medicinale eigenschappen. De plant staat bekend om zijn karakteristieke paarse bloemen en stekelige bladeren.

De actieve bestanddelen van mariadistel zijn een groep flavonoïden genaamd silymarin. Silymarin heeft krachtige antioxidanteigenschappen en staat bekend om zijn gunstige effecten op de lever. Het beschermt de levercellen tegen schade door toxines, waaronder alcohol, chemicaliën en medicijnen. Silymarin helpt ook bij het stimuleren van de regeneratie van beschadigde levercellen en bevordert een gezonde leverfunctie.

Vanwege de leverbeschermende eigenschappen wordt mariadistel vaak gebruikt als een natuurlijk middel voor de behandeling van leveraandoeningen, waaronder leververvetting, hepatitis en cirrose. Het wordt ook gebruikt als ondersteuning bij ontgifting en reiniging van het lichaam.

Naast het beschermen van de lever, wordt mariadistel ook onderzocht op andere potentiële gezondheidsvoordelen. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Het kan ook een rol spelen bij de ondersteuning van de gezondheid van de galblaas en de spijsvertering.

Mariadistel is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten, tincturen en poeders. Het wordt meestal als een voedingssupplement gebruikt en is over het algemeen veilig in de aanbevolen doseringen.

Kan mariadistel helpen bij het afvallen?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het potentiële gewichtsverliesvoordeel van mariadistel, en deze resultaten zijn veelbelovend. Mariadistel wordt niet algemeen erkend als een directe oplossing voor gewichtsverlies, maar het kan zeker wel helpen om je afval doelen te bereiken. 

Mariadistel kan namelijk indirect bijdragen aan gewichtsverlies door het bevorderen van een gezonde leverfunctie. Een gezonde lever speelt een belangrijke rol bij het metabolisme van vetten. Door de lever te ondersteunen en te beschermen, kan mariadistel helpen bij het handhaven van een efficiënt vetmetabolisme.

Bovendien kan mariadistel gunstige effecten hebben op de spijsvertering en ontstekingen verminderen, wat indirect kan bijdragen aan gewichtsbeheersing. Een goede spijsvertering en het verminderen van ontstekingen in het lichaam kunnen bijdragen aan een betere opname van voedingsstoffen en het bevorderen van een gezond metabolisme.

Het is echter belangrijk op te merken dat gewichtsverlies een complex proces is dat afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder dieet, lichaamsbeweging, metabolisme en genetica. Mariadistel kan een nuttige aanvulling zijn op een gezonde levensstijl, maar het is geen wondermiddel voor gewichtsverlies.

beste mariadistel supplement

Wat is de juiste dosering mariadistel om te helpen bij het afvallen?

 

Over het algemeen ligt de typische aanbevolen dosering voor mariadistel tussen 200 en 400 milligram per dag, verdeeld over meerdere doses. Sommige bronnen suggereren een dosering van 140 milligram silymarin driemaal daags. Het is belangrijk om op te merken dat silymarin het actieve bestanddeel is waarvan wordt gedacht dat het verantwoordelijk is voor de gezondheidsvoordelen van mariadistel.

Mariadistel supplementen kopen

Bij het kiezen van een mariadistel supplement zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten:

  1. Kwaliteit en betrouwbaarheid van het merk: Kies voor een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en betrouwbaarheid. Controleer of het merk voldoet aan goede productiepraktijken (GMP) en betrouwbare productieprocessen heeft.

  2. Silymarin-gehalte: Let op het silymarin-gehalte in het supplement. Silymarin is het actieve bestanddeel waarvan wordt gedacht dat het verantwoordelijk is voor de gezondheidsvoordelen van mariadistel. Controleer het percentage silymarin in het supplement en zorg ervoor dat het voldoende geconcentreerd is.

  3. Zuiverheid en kwaliteitscontrole: Controleer of het supplement is getest op zuiverheid en kwaliteit. Zoek naar producten die zijn geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium om ervoor te zorgen dat ze vrij zijn van verontreinigingen, zware metalen en andere schadelijke stoffen.

  4. Supplementvorm: Mariadistel supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten, tincturen en poeders. Kies een vorm die het beste bij je persoonlijke voorkeur en gemak past.

  5. Dosering en aanbevelingen: Controleer de aanbevolen dosering en gebruiksinstructies op het productetiket. Zorg ervoor dat het supplement de juiste dosering mariadistel of silymarin bevat die overeenkomt met je behoeften.

  6. Klantenrecensies en ervaringen: Lees recensies en ervaringen van andere gebruikers om inzicht te krijgen in de effectiviteit en kwaliteit van het supplement. Dit kan je helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van mariadistel?

Mariadistel heeft verschillende potentiële gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

1. Leverbescherming

Mariadistel staat vooral bekend om zijn vermogen om de lever te beschermen tegen schade door toxines, zoals alcohol, chemicaliën en medicijnen. Het actieve bestanddeel in mariadistel, silymarin, helpt bij het voorkomen van schade aan levercellen, stimuleert de regeneratie van beschadigde cellen en bevordert een gezonde leverfunctie.

2. Ontgifting

Vanwege de leverbeschermende eigenschappen kan mariadistel helpen bij het ontgiften van het lichaam. Het ondersteunt de lever bij het elimineren van giftige stoffen en bevordert een gezonde stofwisseling.

3. Ontstekingsremmend

Mariadistel heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Het verminderen van ontstekingen kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid.

4. Galblaasgezondheid

Mariadistel kan gunstig zijn voor de gezondheid van de galblaas. Het kan helpen bij het verminderen van galstenen en het bevorderen van een gezonde galstroom, wat kan bijdragen aan een betere spijsvertering en het voorkomen van galblaasproblemen.

5. Antioxidantactiviteit

Silymarin, het actieve bestanddeel van mariadistel, heeft krachtige antioxidanteigenschappen. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schade door vrije radicalen, die bijdragen aan veroudering, ontstekingen en verschillende ziekten.

Zitten er bijwerkingen aan het nemen van een mariadistel supplement?

Over het algemeen wordt mariadistel als veilig beschouwd bij gebruik volgens de aanbevolen doseringen. Het wordt over het algemeen goed verdragen en bijwerkingen zijn zeldzaam. Enkele mogelijke bijwerkingen die in zeer zeldzame gevallen kunnen optreden, zijn onder andere:

  1. Maagklachten: In sommige gevallen kunnen mensen milde maagklachten ervaren, zoals misselijkheid, braken, diarree of een opgeblazen gevoel. Dit komt echter zelden voor.

  2. Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kan een allergische reactie op mariadistel optreden bij mensen die gevoelig zijn voor planten uit de Asteraceae-familie, zoals ambrosia, chrysanten of madeliefjes. Dit kan symptomen veroorzaken zoals huiduitslag, jeuk, zwelling of ademhalingsproblemen.

  3. Mild laxerend effect: Mariadistel kan een mild laxerend effect hebben bij sommige mensen, wat resulteert in zachtere ontlasting of een toename van de stoelgang.

Het is belangrijk om te onthouden dat mariadistel invloed kan hebben op de werking van bepaalde medicijnen. Het kan bijvoorbeeld de werking van geneesmiddelen die worden afgebroken door de lever beïnvloeden, waardoor hun effectiviteit kan veranderen. Daarom is het altijd raadzaam om voor gebruik een arts te raadplegen, vooral als je al medicijnen gebruikt.

Daarnaast moet mariadistel worden vermeden door zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een bekende allergie voor mariadistel of andere planten uit de Asteraceae-familie.

Als je bijwerkingen ervaart tijdens het gebruik van mariadistel, is het raadzaam om te stoppen met het supplement en medisch advies in te winnen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *