Manuka honing: Alle geweldige voordelen!

Manuka honing is hét superfood waar iedereen geobeseerd mee lijkt te zijn. Dit wondermiddel van de natuurlijk is ontzettend gezond wanneer je het eet, maar ook wanneer je het op je huid smeert. Het wordt door velen ook het gouden elixer genoemd. Omdat het een van de rijkste antimicrobiële bronnen van de natuur is, is Manuka enigszins anders dan andere soorten honing, omdat het voornamelijk wordt gebruikt vanwege zijn medicinale voordelen. Maar wat is er dan precies zo speciaal aan manuka honing en wat zijn de gezondheidsvoordelen? Lees verder om alles te ontdekken over dit top ingrediënt!

Wat is manuka honing?

Manuka honing wordt in Australië en Nieuw-Zeeland gemaakt door bijen die de inheemse leptospermum scopariumstruik (ook wel theeboom genoemd) bestuiven. Het wordt beschouwd als de meest unieke en gezonde soort honing ter wereld. Dit is ook te zien aan de prijs. Je betaald hier een stuk meer voor dan voor ‘normale’ honing. Manuka honing heeft ontzettend veel voordelen, maar het is vooral geliefd vanwegen zijn antibacteriële eigenschappen, waarvan wordt gezegd dat het keelpijn geneest, spijsverteringsproblemen verhelpt, infecties geneest, en nog veel meer.

Alle voordelen van manuka honing

De beste toepassingen voor Manuka honing variëren van het behandelen van een zere keel tot het plaatselijk op je huid gebruiken. Ontdek hier alle geweldige voordelen van dit natuurlijke wondermiddel!

1. Ondersteunt de spijsvertering (helpt bij SIBO, laag maagzuur en zure reflux)

Bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO), laag maagzuur en zure reflux gaan hand in hand. Vanwege de natuurlijke antibiotica en antibacteriële eigenschappen die in Manuka honing worden aangetroffen, is het een geweldig medicijn voor elke bacteriegerelateerde spijsverteringsstoornis.

Het is ook ontzettend goed voor je darmen omdat het een pre-bioticum bevat dat belangrijk is voor het voeden van de goede bacteriën in de darmen. Dit helpt het spijsverteringssysteem om zichzelf op natuurlijke wijze in evenwicht te brengen.

2. Kan keelpijn helpen verminderen

Manuka is perfect om de lengte en ernst van een zere keel te behandelen en in te korten. Het bestrijdt bacteriën en virussen en versterkt tegelijkertijd het immuunsysteem. Het is ongelooflijk rustgevend; neem een ​​lepel puur, met warm water, of met warm (niet kokend) water en citroensap bij het ontstaan ​​van een zere keel om te voorkomen dat de keel zich vasthecht.

3. Kan helpen bij het behandelen van infecties

Onderzoekers hebben ontdekt dat Manuka honing kan beschermen tegen de verspreiding van destructieve bacteriën, omdat het van nature antimicrobiële activiteit vertoont tegen een spectrum van microben, waaronder die met resistentie tegen meerdere geneesmiddelen. De antibacteriële effecten lijken te worden veroorzaakt door de lage pH van de honing, het vermogen om bacteriën te dehydrateren door de aanwezigheid van MGO en de fytochemische inhoud. MGO wordt beschouwd als het belangrijkste antimicrobiële bestanddeel van Manuka, wat het uniek maakt onder de honingsoorten. Het kan zelfs de krachtigste genen van de MRSA-bacterie (methicilline-resistente Staphylococcus aureus) downreguleren, die wordt beschouwd als een “superbacterie” die ervoor zorgt dat patiënten erg ziek worden, en om de effecten van veelgebruikte antibiotica te weerstaan.

4. Kan de slaap verbeteren

Manuka kan helpen om een ​​goede, diepe slaap te bevorderen en werkt als een natuurlijk slaapmiddel. Het geeft langzaam het glycogeen vrij dat nodig is voor essentiële lichaamsfuncties tijdens de slaap. Door voor het slapengaan honing aan melk toe te voegen, kan het lichaam melatonine in de hersenen afgeven, wat nodig is voor een diepe slaap.

Er zijn veel gezondheidsstoornissen die verband houden met slecht slapen, zoals hartaandoeningen, diabetes type II, beroerte en artritis. Omdat bewezen is dat honing helpt bij een goede nachtrust, kan het mogelijk het risico op deze en vele andere gezondheidsproblemen helpen verminderen.

5. Verhoogt energie

Bovendien is pure Manuka honing een ideaal ingrediënt om je een kick te geven als je moe bent. De hoge nutriëntendichtheid van de honing maakt het een geweldige natuurlijke energiebooster.

Voordelen van Manuka honing voor de huid

Er zijn een hele hoop gezondheidsvoordelen, maar wist je dat het ook als schoonheidsproduct kan worden gebruikt? Ontdek hier de geweldige voordelen voor je huid.

6. Acne en huidinfecties behandelen

Pure, biologische Manuka honing is het perfecte natuurlijke alternatief voor het genezen van acne en huidinfecties. Het helpt ook om de huidskleur en textuur te verbeteren. Je kunt het gebruiken in een zelfgemaakte gezichtsreiniger om te exfoliëren en vrije radicalen in de huid te bestrijden.

7. Hydrateert de huid

Het is ook een natuurlijke vochtinbrengende crème. Het verbetert de hydratatie van de huid omdat het vocht rechtstreeks uit de lucht kan opnemen en in de huid kan trekken. Het is dus geweldig als vochtinbrengde crème.

8. Gerstekorrels behandelen

Manuka wordt ook veel gebruikt als gerstekorrel / milia behandeling. Milia zijn kleine, witte bultjes die op de huid verschijnen, vaak onder de ogen of rond de wangen. Manuka kan worden gemengd met kaneel en gedurende 10-15 minuten in een dunne laag op de huid worden aangebracht om tekenen van ontsteking en bultjes te verminderen.

9. Wonden genezen

Een aantal onderzoeken toont ook aan dat Manuka de genezing van wonden kan ondersteunen. Hoewel je dit thuis kunt proberen, is het het beste om het niet op open of ernstige wonden aan te brengen. Je kunt het wel gebruiken voor bijvoorbeeld brandwonden.

Enkele van de redenen waarom deze honing in wondverzorging wordt gebruikt, zijn vanwege de zure aard / lage pH, plus antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële effecten. Onderzoek toont aan dat het weefselregeneratie kan stimuleren, wonddebridement kan vergemakkelijken, ontstekingen kan verminderen en zwelling kan verminderen.

Manuka honing kopen

Hier volgen 3 manuka honingen van de beste kwaliteit. MGO staat voor methylglyoxal, de natuurlijk voorkomende stof die Manuka Honing zo uniek maakt. Een MGO-beoordeling is een gestandaardiseerde maatstaf voor het methyglyoxalgehalte en is een kwaliteitsindicator. Hoe meer MGO de honing bevat hoe beter, maar ook hoe meer je betaald voor het product.

honing manuka
Manuka Honig mgo 300+ - €31,95
Manuka Honey mgo 600+ - €46,98
manuka honing
Manuka Honey mgo 800+ - €89,98

Manuka versus gewone honing

Wat is nou precies het verschil tussen Manuka en gewone honing? Nou, met Manuka is de voedingswaarde tot vier keer zo hoog als die van normale bloemenhoning. Een ander zijn alle voordelen die hierboven zijn benoemd. Sommige voordelen kunnen ook bij gewone honing van toepassing zijn, maar de meeste niet of in veel mindere mate.

Waarom is Manuka-honing zo duur in vergelijking met gewone honing? Als vuistregel krijg je waar je voor betaalt, en de meeste honingproducten in conventionele supermarkten verschillen niet veel van fructose-glucosestroop. Wat Manuka onderscheidt, zijn hogere concentraties van verbindingen zoals methylglyoxal of MGO, waardoor Manuka antimicrobiële effecten heeft die andere honingsoorten niet hebben.

Voedingsprofiel

Wat Manuka honing zo uniek en waardevol maakt, is het voedingsprofiel. Het is een rijke bron van vitamines, enzymen en antioxidanten zoals fenolische verbindingen. In deze bijzondere honing vind je:

 • Koolhydraten / suiker (goed voor meer dan 90 procent van het gewicht van honing)
 • Verbindingen zoals methylglyoxal (MGO) en waterstofperoxide
 • Aminozuren, de “bouwstenen” van eiwitten
 • Enzymen, zoals diastase, invertases, glucoseoxidase
 • B-vitamines (B6, thiamine, niacine, riboflavine, pantotheenzuur)
 • Organische zuren
 • Spoor mineralen en elektrolyten op, zoals calcium, kalium, foliumzuur, fosfor en andere
 • Alkaloïden en glycosiden
 • Flavonoïden en polyfenolen
 • Vluchtige verbindingen

Mogelijke bijwerkingen van Manuka honing

Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn:

 • Allergische reactie, vooral bij mensen die allergisch zijn voor bijen
 • Risico op een stijging van de bloedsuikerspiegel bij consumptie van grote hoeveelheden
 • Effecten op bepaalde geneesmiddelen voor chemotherapie en interacties met verschillende andere geneesmiddelen.

DIY Manuka honing recepten

Hieronder volgen 3 heerlijke recepten met manuka honing: Een gezichtsmasker, een scrub en een bad mengsel.
 

Manuka honing hydraterend masker

Manuka Honing kan op zichzelf worden gebruikt als gezichtsmasker door de honing simpelweg op een schoon, vochtig gezicht aan te brengen. Je kunt er echter ook een mix van maken met andere geweldige ingrediënten voor je huid, zoals kokosolie en avocado. Deze ingrediënten worden gebruikt in dit heerlijke gezichtsmasker! Dit recept rekent af met droogheid en geeft je een gezonde en stralende gloed.

INGREDIËNTEN:

 • Avocado
 • Kokosolie
 • Manuka honing

INSTRUCTIES:

 • Stap 1: Pureer ¼ van een avocado in een mengkom en voeg als het glad is 1 theelepel kokosolie en 1 theelepel Manuka honing toe. Zorg dat het goed gemengt wordt. That’s it! Je gezichtsmasker is nu klaar.
 • Stap 2: Breng het gezichtsmasker met licht vochtige vingers aan op je gezicht in een cirkelvormige beweging. Laat het vervolgens 15 minuten inwerken.
 • Stap 3: Zodra het masker zijn werk heeft gedaan, verwijder je het met lauw / warm water en breng je vervolgens wat koud water aan op je gezicht om je poriën te sluiten.

Manuka Honing Exfoliërend Masker

Dit exfoliërende masker bevat drie belangrijke componenten: olijfolie, bruine suiker en Manuka honing. Het zijn allemaal natuurlijke en effectieve ingrediënten die de poriën intens reinigen. De olijfolie wordt gebruikt om de huid te verzachten, de bruine suiker voor een zachte peeling en de honing om te kalmeren.

INGREDIËNTEN:

 • Olijfolie
 • Bruine suiker
 • Manuka honing

INSTRUCTIES:

 • Stap 1: Neem 1 eetlepel extra vierge olijfolie, 1 eetlepel bruine suiker en 1 eetlepel Manuka honing en meng goed tot je scrub een stroperig en licht plakkerig mengsel wordt.
 • Stap 2: Scrub het zachtjes 1 à 2 minuten op een vochtig gezicht in circelvorminge bewegingen, waarbij je je concentreert op eventuele probleemgebieden.
 • Stap 3: Reinig je gezicht met lauw / warm water en sluit af met een vochtinbrengende crème voor een langduriger effect.

Manuka Honing ontspannend bad 

Dit recept voor een bad met melk en Manuka honing is een innovatieve en toch klassieke methode om je huid te laten stralen. De unieke mix dient om de huid te exfoliëren en te verzachten, aangezien het melkzuur in de melk reinigt terwijl de honing de huid soepel maakt.

INGREDIËNTEN:

 • Melk
 • Manuka honing

INSTRUCTIES:

 • Stap 1: Zorg ervoor dat je volle melk en pure Manuka honing gebruikt.
 • Stap 2: Giet 1 tot 2 kopjes melk en een halve kop Manuka honing in je bad. Zorg ervoor dat het water, de honing en de melk volledig met elkaar zijn gemengd voordat je erin gaat.
 • Stap 3: Voor een optimaal resultaat kun je je huid met een washandje in een cirkelvormige beweging masseren voordat je jezelf afspoelt en uit bad gaat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *