Maaltijdshakes: Kunnen ze je helpen afvallen?

Zelfs als je er nog geen hebt geprobeerd, ben je je er vast wel bewust van dat er maaltijdshakes zijn die vol zitten met alle voedingsstoffen van het hele voedsel dat je dagelijks eet. Dit betekent dat in plaats van daadwerkelijk een maaltijd te bereiden of calorieën af te wegen voordat je jezelf volpropt, je net zo gemakkelijk alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen kunt krijgen die je nodig hebt in één shake.

In tegenstelling tot eiwitshakes zijn maaltijdshakes, of beter gezegd maaltijdvervangende shakes, bedoeld om de voeding van een volledige maaltijd te bieden. Sommige zijn bereid in een blik of fles, terwijl andere in poedervorm zijn die kunnen worden gemengd met melk of water.

De meeste maaltijdshakes bevatten 200–400 calorieën en een goede hoeveelheid eiwitten, vezels en essentiële vitamines en mineralen. Om deze reden zijn maaltijdvervangende shakes een handige manier om onderweg een gezonde, caloriearme maaltijd te krijgen.

Hun ingrediënten en voedingssamenstellingen kunnen echter aanzienlijk variëren, met verschillende verhoudingen van eiwitten, koolhydraten en vetten. Lees verder om te ontdekken of deze shakes je kunnen helpen bij afvallen en voor welke maaltijdshakes je het beste kunt gaan.

Voordelen van maaltijdshakes

Maaltijdvervangende shakes kunnen je helpen ongezonde maaltijden te vermijden

Maaltijdvervangende shakes zijn draagbaar en handig, en ze kunnen je helpen de verleiding te weerstaan om je over te geven aan ongezond verwerkt voedsel. Een van de grootste obstakels om af te vallen is vaak de tijd die nodig is om gezonde maaltijden te bereiden. Als je gestrest bent of haast hebt, is het veel gemakkelijker om kant-en-klaarmaaltijden te pakken of toe te geven aan fastfood.

Helaas kunnen typische bewerkte voedingsmiddelen je inspanningen om af te vallen ernstig ontsporen. De meeste zitten vol met suiker, geraffineerde koolhydraten en kunstmatige ingrediënten, naast een gebrek aan heilzame voedingsstoffen.

Bovendien activeren bewerkte voedingsmiddelen met veel suiker, zout en vet de pleziercentra van de hersenen, wat ook kan leiden tot overeten.

Omgekeerd zijn maaltijden gemaakt van gezonde, hele voedingsmiddelen het beste om af te vallen, maar dat is niet altijd praktisch met een druk schema. Maaltijdshakes zijn dan een goede optie. Ze zijn gemakkelijk onderweg te drinken en het is een aanzienlijk gezonder alternatief voor fastfood.

Maaltijdshakes bieden voedingsstoffen die traditionele diëten kunnen missen

Maaltijdvervangende shakes zijn ontworpen om alle voedingsstoffen te bieden die je in een volledige maaltijd zou moeten consumeren. Als je minder calorieën binnenkrijgt, kan het moeilijk zijn om alle voedingsstoffen die je nodig hebt uit je dieet te halen.

Shakes zijn vaak verrijkt met voedingsstoffen, die je tekort aan voedingsstoffen kunnen opvullen terwijl je minder calorieën verbruikt. De beste maaltijdvervangende shakes bevatten eiwitten, vezels en essentiële vitamines en mineralen.

Veel commerciële maaltijdvervangende shakes zijn bijvoorbeeld een goede bron van voedingsstoffen zoals calcium, kalium, ijzer en vitamine D, die veel mensen in hun dieet missen.

Maaltijdshakes kunnen je helpen sneller af te vallen

Het verminderen van je calorie inname is de sleutel tot afvallen. Het volgen van een caloriearm dieet kan echter een uitdaging zijn, vooral als je honger krijgt. Maaltijdvervangende shakes kunnen je helpen een vol gevoel te krijgen terwijl je minder calorieën binnenkrijgt.

Verschillende onderzoeken suggereren dat het vervangen van één of twee maaltijden per dag door een gezonde maaltijdvervangende shake het gewichtsverlies kan versnellen. Maaltijdvervangende shakes kunnen ook helpen bij het op peil houden van het gewicht nadat het gewicht is afgevallen.

Sommige bevatten veel eiwitten, wat helpt bij het afvallen

Niet alle maaltijdvervangende shakes zijn hetzelfde. Desalniettemin bevatten veel maaltijdshakes veel eiwitten, wat een van de belangrijkste voedingsstoffen is voor gewichtsverlies. Diëten met een hoger eiwitgehalte leiden tot meer verzadiging, waardoor je gedurende de dag minder calorieën zal eten. Ook zijn eiwitten erg goed voor je spieren, en belangrijk als je regelmatig sport.

Bovendien zijn eiwitrijke diëten in verband gebracht met andere voordelen, zoals een grotere vetvrije massa, minder lichaamsvet, minder buikvet en beter gewichtsbehoud. Sommige maaltijdvervangende shakes bevatten meer eiwitten dan andere, dus kies een shake met veel proteïne / eiwitten en weinig suiker.

Mogelijke nadelen van maaltijdshakes

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van maaltijdvervangende shakes om af te vallen. Ze zijn handig voor een drukke levensstijl en ze zijn nuttig voor mensen die moeite hebben om hun voedselinname te beperken.
Er zijn echter enkele potentiële problemen met maaltijdvervangende shakes. Hier volgen wat mogelijke nadelen.

Sommige bevatten ongezonde ingrediënten

Er worden veel maaltijdvervangende shakes gemaakt met gezonde ingrediënten. Maar er zijn ook maaltijdshakes die ongezonde ingrediënten bevatten zoals toegevoegde suikers, glucosestroop, gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën, kunstmatige smaakstoffen en chemische conserveermiddelen.

Helaas bevatten sommige shakes die op de markt worden gebracht om af te vallen meer gram suiker dan gram eiwit. Daarom moet je altijd goed het etiket lezen voordat je een maaltijdvervangende shake koopt.

Zoek naar een eiwitrijke shake die ook vezels bevat en een lijst met ingrediënten die je kunt uitspreken. Een gezonde maaltijdvervangende shake mag niet meer dan een paar gram suiker bevatten.

Ze zijn misschien geen langetermijnoplossing

Maaltijdvervangende shakes zijn misschien geen langetermijnoplossing voor gewichtsbeheersing. Hoewel veel merken maaltijdshakes belangrijke voedingsstoffen bevatten, kunnen ze een gezond dieet vol hele voedingsmiddelen niet volledig vervangen.

Naast vitamines en mineralen bevatten hele voedingsmiddelen antioxidanten, plantaardige stoffen en enzymen die moeilijk in een fles of poeder te stoppen zijn.

Sommige shakes bevatten vezels, hoewel aanzienlijk minder dan de hoeveelheden die worden aangetroffen in hele voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en peulvruchten.

Bovendien is het drinken van shakes bij maaltijden voor veel mensen geen duurzame levensstijl. Het kan een sociaal isolerende praktijk zijn, aangezien veel sociale evenementen ook eten omvatten. 

Ze leren geen ongezonde eetgewoonten af

Over het algemeen werken diëten niet om af te vallen. Gewichtsverlies op lange termijn vereist veranderingen in levensstijl op de lange termijn. Hoewel het drinken van maaltijdvervangende shakes je kan helpen af ​​te vallen, dwingen ze je niet om je eetgewoonten te veranderen.

Als je gewoon teruggaat naar je oude eetgewoonten wanneer je stopt met het vervangen van je maaltijden door shakes, zult je waarschijnlijk weer aankomen. Het zou dus slim zijn om de 2 te combineren. Waarbij je bijvoorbeeld één maaltijdshake per dag neemt en de andere 2 maaltijden op een dag uit voeding haalt door slimme en gezonde keuzes te maken. Het is belangrijk om je levenstijl en mindset te veranderen.

Hoe je de beste maaltijdshake voor gewichtsverlies kiest

Om de beste maaltijdvervangende shake te kiezen voor gewichtsverlies, negeer je de claims op de voorkant van de verpakking en lees je de ingrediëntenlijst op de achterkant.

Kies een product met de volgende kwalificaties:

 • Minimaal 15 gram eiwit per portie
 • Minimaal 3 gram vezels per portie
 • Minder dan 10 gram suiker per portie
 • Geen glucosestroop
 • Geen gehydrogeneerde plantaardige oliën
 • Minimaal 33% van de dagelijkse waarde voor vitamines en mineralen

Er zijn verschillende soorten eiwitten die worden gebruikt in maaltijdvervangende shakes. Wei eiwit of ook bekend als whey eiwit blijkt de verzadiging te verbeteren en het is een goed ingrediënt om naar te zoeken in een maaltijdvervangende shake.

De beste maaltijdshakes

Om het je makkelijker te maken, volgen hier wat van de beste maaltijdshakes op de markt, die aan alle bovengenoemde specificaties voldoen.

Deze maaltijdshake is door meer dan bijna 2000 mensen enorm positief beoordeelt. Het is ook de nummer 1 maaltijdvervanger voor gewichtsverlies uit de test van de Consumentenbond. In dit onderzoek zijn maar liefst 31 verschillende maaltijdvervangers getest. Dit zegt eigenlijk al genoeg. 

De shake is perfect voor iedereen en in elk dieet ter vervanging van ontbijt, lunch en/of avondeten. De vervanging van twee dagelijkse maaltijden van een energiebeperkt dieet door een Low Calorie Meal draagt bij tot gewichtsverlies op een gezonde manier. Een maaltijdvervanger moet voldoen aan bepaalde eisen, zo moet een maaltijdvervanger minimaal 25% eiwitten bevatten. Deze maaltijdvervangende shake van Body&Fit bevat zelfs 36% eiwit uit onder andere melkeiwit.

Daarnaast bevatten maaltijdvervangers minimaal 30% van de referentie inname aan vitamines en mineralen van A t/m Z. De toegevoegde vitamine C draagt bij tot vermindering van vermoeidheid en moeheid en bevordert de energiestofwisseling.

 Deze maaltijdvervangende shake bevat slechts 218 calorieën en 0 gram toegevoegde suikers. Ondanks dit heeft de shake super veel smaak. Je kunt kiezen uit verschillende smaken: banana, cappuccino, chocolate, coconut, strawberry en vanilla.
De SlimFast maaltijdshake poeder is gemakkelijk te bereiden en haalt het meeste uit je maaltijden. Het is klaar binnen enkele seconden. Je hoeft alleen wat magere melk toe te voegen en het goed te schudden voordat het klaar is om te serveren. De maaltijden hebben geen toegevoegde suikers *, 15 g eiwit en slechts 230 calorieën per portie. Eén portie levert je 1/3 van je dagelijkse voedingsstoffen op. Je kunt kiezen uit verschillende smaken: banana, cafe latte, caramel, chocolate chunk, strawberry, vanilla.
Weight Care Maaltijdshakes zijn lekkere en gezonde maaltijdvervangende shakes.  Deze maaltijdshakes worden enorm positief beoordeelt door consumenten.Deze maaltijdshakes worden enorm positief beoordeelt door consumenten. Iedere portie levert slechts 200 calorieën en bevat 1/3 van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen. Ook bevat Weightcare Maaltijdshake veel vezels en anti-oxidanten. De shakes zijn er in verschillende heerlijke smaken: chocolade, aardbei, banaan, bosvruchten en vanille.

Maaltijdshakes zelf maken

Je kunt ook thuis je eigen maaltijdshakes maken. Er zijn eindeloze combinaties van ingrediënten, maar hier is een recept om te proberen. 

INGREDIËNTEN:

 • 1 kopje ongezoete amandelmelk
 • 1 kopje bevroren bessen
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1 kopje gewone Griekse yoghurt
 • 1 à 2 schepjes wei eiwitpoeder

INSTRUCTIES:

Meng alle ingrediënten in een blender tot een gladde massa. Deze zelfgemaakte shake bevat ongeveer 400 calorieën, 30 gram eiwit en 30 gram koolhydraten. Eet/drink smakelijk!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *