luizen bestrijden

Luizen bestrijden op een natuurlijke manier

Oh nee toch! Jij of je kind heeft die oh zo vervelende luizen te pakken. Soms merk je er niets van maar soms kan dit erg vervelend zijn. Het kan jeuken of zelfs een beetje pijn doen aan je hoofdhuid. Je wilt dan ook zo snel mogelijk actie ondernemen en de luizen bestrijden.

Bij het bestrijden van luizen, moet je een aantal dingen in gedachten houden. Hoewel ze zich kunnen verspreiden, dragen ze geen ziekte en dat betekent niet dat je of je kinderen op enige wijze gevaar lopen. Soms hoef je alleen maar een luizenkam te gebruiken om de neten, nimfen en volwassen luizen uit het haar van je kind te kammen.

Als je kind net terug is van een overnachting met vrienden en de verantwoordelijke ouder heeft je verteld dat een van de kinderen luizen heeft, is er dus geen reden tot paniek. De kans is groot dat je het probleem vroeg genoeg heeft opgemerkt. Je kunt het haar van je kind drie weken lang elke ochtend en avond eenvoudig kammen.

Je kunt het kammen combineren met enkele makkelijke natuurlijke thuisbehandelingen. Bijna alle huismiddeltjes zijn afhankelijk van een methode om de luizen te verstikken. Het gebruik van huismiddeltjes die werken, hebben natuurlijk de voorkeur boven het aanbrengen van agressieve chemicaliën op het hoofd van jou of je kind. Luizen natuurlijk bestrijden is altijd de eerste stap die je moet nemen. Mocht dit toch niet helemaal werken dan kun je altijd nog overstappen naar de wat aggresievere producten.

Lees verder om erachter te komen welke natuurlijke huismiddeltjes tegen luizen je kunt proberen en wat je juist moet vermijden.

Luizen bestrijden met natuurlijke producten

1. Probeer nat te kammen

Nat kammen is een traditionele manier om luizen uit het haar te verwijderen. Deze methode heeft voordelen zoals het zichtbaarder maken van de luizen en ze kunnen onderscheiden van roos.
Bij nat kammen wordt conditioner op natte lokken gespoten met een kam met fijne tanden en in sommige gevallen een vergrootglas om elke haarlok duidelijk te onderzoeken en de individuele luizen te verwijderen.
Hoewel de natte kammethode effectief kan zijn, is het ook tijdrovend en vereist het wat geduld om te voltooien. Als je het probeert, neem dan ruim de tijd en overweeg van tevoren een aantal entertainmentopties voor je kind.

2. Behandel de luizen met etherische oliën

Etherische olie wordt gewonnen uit de essentie van verschillende planten en bloemen. Ze hebben vele voordelen voor je gezondheid, huid en haren. Van een aantal essentiële oliën is aangetoond dat ze ook effectief zijn bij het elimineren van hoofdluis. Voordat je etherische olie gebruikt, moet je deze altijd verdunnen met een dragerolie en een kleine druppel van het verdunde mengsel op de rug van de hand van je kind doen. Als er geen reactie is, moet de etherische olie veilig zijn om te gebruiken.

Hoewel het vrij zeldzaam is, hebben sommige kinderen allergische reacties op deze oliën. Als je kind daarvoor allergisch is, ga dan verder met de volgende olie op de lijst. De oliën die effectief zijn gebleken, zijn:

Meng 55 gram van een dragersolie zoals kokos of olijfolie met 15 tot 20 druppels etherische olie. Breng dit mengsel op de hoofdhuid aan. Laat het een nacht op de hoofdhuid en het haar liggen – minimaal 12 uur. Kam het de volgende ochtend uit met shampoo. Onthoud – dat hiernaast het kammen van het haar absoluut essentieel is om de luizen en hun eitjes te verwijderen.

Al deze etherische oliën zijn bewezen bij het bestrijden van luizen. Tea tree olie wordt het meeste gebruikt en is ook in veel traditionele luizen behandelingen opgenomen. Ook lavendelolie en pepermuntolie wordt vaak gebruikt.

3. Verstik de luizen

Je kunt de luizen natuurlijk “verstikken” met amandelolie of kokosolie. Het is belangrijk om op te merken dat sommige experts geloven dat het eigenlijk het kammen is dat het werk doet – de ‘verstikkende’ behandelingen verdoven de luizen gewoon en zorgen ervoor dat ze langzamer en gemakkelijker op de kam te vangen zijn.

Om deze techniek te gebruiken, bedek je het haar eerst met kokos- of amandelolie. (Vaseline en mayonaise worden niet aanbevolen – ze zijn onnodig rommelig en beide kunnen moeilijk uit te wassen zijn.) Sommige mensen stellen voor om de kam in plaats van het haar te coaten – breng de olie zo nodig opnieuw aan. Mogelijk moet je beide methoden proberen om te zien welke voor jou het beste werkt.

Verdeel het haar in kleine secties terwijl je werkt, en gebruik een haarclip om ze uit de weg te houden. Doe dit bij goed licht, zodat je kunt zien wat je doet. Spoel de kam vaak uit onder stromend heet water.

Als je het haar van je kind (of jezelf) volledig hebt gekamd, was je het haar met je gewone shampoo, spoel je het uit en herhaal je het. Droog daarna het haar.

Zorg ervoor dat je alle gebruikte handdoeken wast en de luizenkam schoonmaakt. Week de kam 30 minuten in een bleekmiddeloplossing van 10 procent of een lysoloplossing van 2 procent en spoel hem daarna goed uit. Als alternatief kun je de kam 30 minuten in azijn laten weken of 10 minuten in water koken. Volg deze procedure een week lang elke dag. Controleer vervolgens de komende twee weken door elke nacht te kammen om er zeker van te zijn dat de luizen verdwenen zijn.

4. Maak het huis schoon

Als jij of je kind luizen heeft, kunt je in de verleiding komen om een ​​complete schoonmaakbeurt in het huis te houden, maar je kunt er zeker van zijn dat een volledige huisontsmetting bij luizen vaak niet nodig is.
Luizen leven niet ver van de hoofdhuid en neten komen meestal niet uit bij kamertemperatuur. Dus bewaar die grondige schoonmaak in huis voor een andere keer.

Zorg er wel voor dat je alles schoonmaakt en wast wat nauw in contact is geweest met de persoon die luizen heeft, zoals hoeden, kussenslopen, borstels of kammen. Stop geliefde knuffels en andere niet-wasbare artikelen in een plastic zak.

Was elk item met luizen in heet water en plaats het gedurende 15 minuten of langer in een hete droger, of plaats het item in een luchtdichte plastic zak en laat het twee weken staan weken om de luizen en eventuele neten te doden. Je kunt ook vloeren en meubels stofzuigen waar mogelijk luizen zijn gevallen.

Werkt een natuurlijk luizenmiddel wel echt?

Ja zeker! Natuurlijke luizenmiddeltjes werken net zo goed als de chemische luizenmiddelen die je overal kunt kopen en zijn veel minder schadelijk voor je gezondheid. Of eigenlijk, helemaal niet schadelijk. Zo zijn bijvoorbeeld amandelolie en tea tree olie juist super goed voor je haren en hoofdhuid en worden deze vaak gebruikt al verzorging zelfs als je geen luizen hebt. Mocht het zo zijn dat je het ene huismiddeltje toch niet zo effectief wert bij jou of je kind, probeer dan een andere uit.

Wanneer over gaan op traditionele luizenbehandeling

Wanneer je ontzettend veel last hebt van de luizen en een natuurlijk luizenmiddel bestrijdt ze niet 100% dan kun je altijd nog overstappen op een medische behandeling. Luizen kunnen zich snel voortplanten en plagen kunnen jeuken en pijnlijk zijn. Als er uitslag of reactie optreedt of als de luizen opnieuw verschijnen, is het het beste om in plaats van natuurlijke luizen behandeling een speciale luizenshampoo te proberen. Als dit niet effectief is, kan een arts een krachtiger medicijn voorschrijven.

Koop hier een anti luizen lotion!

Vermijd deze producten en methoden

Hier zijn de dingen die je beter niet kunt doen bij het bestrijden van luizen:

  • Gebruik geen extra hoeveelheden van een aanbevolen of voorgeschreven dosis luizenmedicatie om te proberen de luizen “sneller” te behandelen. Overmatige doseringen kunnen gevaarlijk zijn en ernstige schade veroorzaken.
  • Vermijd medicatie tegen luizen in de ogen. Als er contact met de ogen optreedt, spoel ze dan uit.
  • Herhaal dezelfde behandeling tegen luizen niet meer dan twee of drie keer. Als je een medicatiebehandeling te vaak herhaalt, kan het zijn dat jij of je kind een weerstand tegen de medicatie opbouwt of dat er een alternatief moet worden gebruikt.
  • Gebruik niet meer dan één medicijn tegen hoofdluis tegelijk. Het gebruik van meer dan één behandeling per keer zal de luizen niet sneller doden en het kan meer kwaad dan goed doen.
  • Fumigeer het huis of de woonkamer niet waar een persoon met hoofdluis is geweest. Fumigatie is niet nodig om luizen te doden en kan giftig zijn voor anderen en huisdieren.
  • Gebruik geen conditioner. Conditioner fungeert als een barrière voor medicatie tegen luizen en voorkomt dat het goed aan de haarschacht blijft plakken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *