Luieruitslag voorkomen en behandelen: Alle tips!
Luieruitslag is onvermijdelijk voor de meeste kleintjes in luiers. De eerste keer dat je kleine rode bultjes op de zachte billetjes van je baby ontdekt, zul je misschien een beetje in paniek raken. Maar weer gerust, luieruitslag maakt deel uit van het babypakket – de meeste babies die luiers dragen ontwikkelen het op een gegeven moment. De ene baby heeft er meer last van dan de andere.
Gelukkig hoeft dit geen probleem te blijven de gehele tijd dat je kleintje luiers draagt. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om luieruitslag te voorkomen, verminderen en behandelen. Met de tips in dit artikel is dit luierprobleem makkelijk op te lossen!
Wat is luieruitslag?
Luieruitslag is een veel voorkomende vorm van ontstoken huid. Luieruitslag groeit op warme, vochtige plaatsen en kan eruit zien als rode vlekken op de billen van je baby, of rode schubben in het genitale gebied.
Wat veroorzaakt luieruitslag?
De meeste huiduitslag wordt veroorzaakt door enzymen in de poep van je baby, die haar gevoelige huid irriteren. Ook luierwrijving (wrijven tegen die zachte huidplooien) en nattigheid veroorzaken het vaak. Gist is een andere veel voorkomende boosdoener (gist houdt van warme, vochtige omgevingen), vooral bij aanhoudende huiduitslag. En dan zijn er irriterende stoffen – alles van urine en ontlasting tot de ingrediënten in wegwerpluiers, doekjes, badproducten en wasmiddelen. Ook een extra gevoelige huid en een te strakke luier kunnen de schuldige zijn.
Tips om luieruitslag te voorkomen en te behandelen
Hier volgen de beste tips om luieruitslag te voorkomen en te behandelen.
1. Houd het gebied schoon en droog
De belangrijkste manier om huiduitslag te voorkomen en te behandelen, is door de luier van je baby droog en schoon te houden. Zorg er ook voor dat de luier niet te strak zit. Zorg voor een beetje ademruimte in de luier wanneer je baby deze aan heeft. Het is belangrijk dat de luier van je baby stevig genoeg is om lekken te voorkomen, maar niet zo strak zit dat hij wrijft en schuurt. Als je baby katoenen luiers draagt, gebruik dan ademende luierwikkels.
Als je baby geen luier draagt, leg hem dan op een handdoek. Geef ze ook wat tijd zonder luier gedurende de dag. Dit kan helpen om het luiergebied droog te houden. Ook voordat je de luier vervangt, is het slim om de billen van je baby wat vrije tijd te geven.
Als je de luier van je baby verschoont, maak het gebied dan voorzichtig schoon met een zachte doek en een beetje water. Doekjes zijn ook prima, maar wees voorzichtig. Wrijf niet te hard over de huid en vermijd doekjes met alcohol.
Gebruik altijd milde zeep of een zeepvrije reiniger als je je baby een bad geeft. Zorg ervoor dat je het gebied droog dept – en niet droog schrobt.
2. Verwissel vaak van luier
Verander de luier van je baby vaak. Het vervangen van een vol geplaste of gepoepte luier door een schone, droge luier speelt een sleutelrol bij het voorkomen van luieruitslag. Dat komt omdat wanneer de huid te lang vochtig blijft, deze gevoeliger wordt voor uitslagverhogende enzymen. Probeer haar ongeveer om de twee uur een nieuwe luier te geven.
Als je baby al luieruitslag heeft, moet je extra waakzaam zijn bij het verschonen van luiers. Het is het beste om de luier van je baby vaak te verschonen en zo snel mogelijk zodra deze vies is.
Spoel katoenen luiers twee tot drie keer uit om alle zeep te verwijderen nadat je ze hebt schoongemaakt, aangezien sommige baby’s mogelijk gevoelig zijn voor wasmiddelen of hun geurstoffen. Superabsorberende wegwerpluiers kunnen ook helpen de huid van je baby droog te houden.
3. Gebruik de juiste crèmes en zalfjes
Door een dikke, beschermende laag zalf of crème op de billetjes van de baby uit te smeren na het schoonmaken tijdens de luierwissel, zal de urine de huid niet bereiken en de uitslag verder irriteren. Er zijn twee soorten: op aardolie gebaseerde producten (zoals bijvoorbeeld vaseline) en producten die zinkoxide bevatten. De billen van elke baby zijn anders, dus experimenteer om te zien wat het beste werkt om luieruitslag bij je kleintje te voorkomen. Zorg er echter voor dat voordat je de zalf of crème op de billetjes van de baby aanbrengt, haar huid helemaal droog is. Opgesloten vocht onder de barrièrecrème zal luieruitslag alleen maar erger maken (en onthoud dat de meeste crèmes niet compatibel zijn met katoenen luiers). Zorg ervoor dat je het dik en voorzichtig opsmeert.
Voorbeelden van goede crèmes en zalven:
4. Ontwijk irriterende producten
Als het gaat om het voorkomen en behandelen van luieruitslag, is minder meer. Vermijd parfums en alcoholen in zeep, geurige babydoekjes en andere producten die in contact komen met de je baby en die haar huid kunnen irriteren. Voorkom luieruitslag door haar billen schoon te maken met wattenbolletjes of een washandje gedrenkt in warm water in plaats van doekjes te gebruiken. Vooral bij pasgeborene is dit verstandig omdat dan de huid het meest gevoelig is. Kies ook voor een aanpak met alleen water of kies voor alcoholvrije, ongeparfumeerde producten als je kleintje bijzonder vatbaar lijkt voor huiduitslag. Gebruik alleen zeep als dat nodig is. Kies altijd voor hypoallergeen en geurvrij, deze zijn voor de meeste baby’s veel minder irriterend.
5. Verander van luiermerk of -type
Soms zijn superabsorberende wegwerpartikelen zo efficiënt in het vasthouden van vocht dat ze meer huiduitslag veroorzaken. Experimenteer met verschillende soorten luiers of ga over op stof om te zien of dat luieruitslag helpt voorkomen. Katoenen luiers absorberen minder, wat luieruitslag kan verminderen. Dit is echter niet bij elke baby het geval, bij sommige kan het ook juist zorgen voor meer uitslag. Het is dus echt een beetje proberen.
Wanneer moet je de dokter of kinderarts bellen?
Hoewel luieruitslag er pijnlijk en geïrriteerd uit kan zien, heeft je baby er vaak niet zoveel last van.mDe uitzondering is wanneer de uitslag geïnfecteerd raakt. Als de uitslag er geïnfecteerd uitziet, moet je de kinderarts van je kind bellen.
Ook als de uitslag niet verdwijnt of op zijn minst binnen een dag of twee begint te verbeteren, of als er blaren of puisten verschijnen, neem dan contact op met de arts, die je mogelijk een plaatselijke antischimmelcrème of -zalf, een steroïdecrème of (veel minder waarschijnlijk) een oraal antibioticum.
Symptomen van een geïnfecteerde luieruitslag zijn onder meer:
- roodheid
- blaren op het luiergebied
- koorts
- zwelling van het gebied
- pus of afscheiding die wegvloeit uit het luiergebied
- uitslag verdwijnt niet na de behandeling of begint te verergeren
De uitslag van je baby kan zich ook ontwikkelen tot een secundaire schimmel- of schimmelinfectie die candidiasis wordt genoemd. Het ziet er helderrood en rauw uit. Het kan soms worden gevonden in de plooien van de huid met vlekken van de rode uitslag buiten het luiergebied op de buik of dijen. Deze staan bekend als ‘satellietlaesies’.
Als je baby moeilijk te troosten is of pijn lijkt te hebben in verband met de luieruitslag, zijn dit ook tekenen om de kinderarts te bellen.