lijnzaadolie

Lijnzaadolie: Alle voordelen en toepassingen

Lijnzaadolie wordt gemaakt van gemalen en geperste lijnzaad. Het staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van ontstekingen, het voorkomen van hartaandoeningen en het verminderen van het risico op kanker. Er zijn veel meer gezondheidsvoordelen, samen met enkele bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen die je moet nemen wanneer je lijnzaadolie aan je dieet toevoegt. Lees veder om alles te ontdekken over lijnzaadolie!

Wat is lijnzaadolie?

Lijnzaadolie is een olie die wordt gewonnen uit de gedroogde, rijpe zaden van de vlasplant. Net als andere oliën komt het vrij door het persen van deze zaden.

De reden dat deze olie zo gezond is, is dat ze een hoge concentratie aan omega-3-vetzuren bevat. Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor de algehele gezondheid en lichaamsfunctie en ze ondersteunen het cardiovasculaire, pulmonale, immuun- en ademhalingssysteem. We hebben omega-3 vetzuren nodig om goed te kunnen functioneren. Deze vetzuren worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals noten, zaden, vis en sojabonen, maar dus ook in oliën zoals lijnzaadolie.

Verder zijn er verschillende soorten omega-3 vetzuren, en hoewel ze allemaal gunstig zijn voor onze gezondheid, is de specifieke die in lijnzaadolie wordt aangetroffen alfa-linoleenzuur, ook bekend als ALA. Ons lichaam maakt dit soort vet niet alleen aan, omdat het plantaardig is. We kunnen er echter nog steeds van profiteren, omdat ons lichaam het zal omzetten in de typen die het voor ons nodig heeft. Dit maakt lijnzaadolie een geweldige manier voor veganisten en vegetariërs om hun benodigde omega-3 vetzuren binnen te krijgen.

Lijnzaadolie heeft andere componenten die ook onze algehele gezondheid versterken. Het bevat eiwitten die de risicofactoren voor hart- en vaatziekten helpen verminderen. De vezel erin helpt constipatie te bestrijden. Het bevat ook mineralen die ons lichaam nodig heeft, zoals calcium, magnesium en fosfor. En, het beste van alles, het bevat fenolische verbindingen om ons tegen kanker te beschermen.

Het heeft een noodachtige, lichtzoete smaak. Wat het makkelijk en lekker maakt om aan je dieet toe te voegen en van alle voordelen te genieten. Lees verder om alle geweldige voordelen van lijnzaadolie te ontdekken.

Lijnzaadolie voordelen

Lijnzaadolie bevat veel actieve en nuttige verbindingen, waaronder:

 • Omega-3 vetzuren
 • Gezonde eiwitten die risicofactoren voor hartaandoeningen kunnen verminderen
 • Vezel om spijsverteringsproblemen en obstipatie te voorkomen
 • Fenolische verbindingen (lignanen), die kanker kunnen voorkomen
 • Mineralen, waaronder calcium en magnesium

Lijnzaadolie zit boordevol gezonde omega-3 vetzuren, vetzuren die in verband zijn gebracht met gezondere hersenen en harten, beter humeur, verminderde ontsteking en gezondere huid en haar. De voordelen zijn uitgebreid, maar hier volgen enkele van de meest indrukwekkende voordelen.

1. Vermindert ontstekingen

Omdat lijnzaadolie omega-3-vetzuren bevat, kan het ontstekingen verminderen. Het zit boordevol ontstekingsremmende eigenschappen.

2. Vermindert het risico op kanker

Lijnzaadolie bevat linoorbitiden, verbindingen die bekend staan ​​om hun kankerbestrijdende en antioxiderende eigenschappen. De olie is ook een rijke bron van lignanen in de voeding, waarvan is vastgesteld dat ze het risico op borstkanker verminderen. Alfa-linoleenzuur (ALA) in lijnzaadolie kan ook de groei van kankercellen vertragen en zelfs doden.

3. Verlaagt cholesterol

Net als lijnzaad kan lijnzaadolie het cholesterolgehalte helpen verlagen. De ALA in deze olie kan een rol spelen bij het verlagen van LDL (low-density lipoprotein), of ‘slecht’ cholesterol.

4. Bevordert de gezondheid van het hart

De omega-3-vetzuren in lijnzaadolie bieden een groot gezondheidsvoordeel voor het hart en de bloedsomloop. Doordat deze zuren helpen om ontstekingen te verminderen, openen de bloedvaten zich zodat er meer bloed onbelemmerd door kan stromen naarmate er meer omega-3 vetzuren in het lichaam komen.

Deze actie zal helpen om zowel een hartaanval als een beroerte te voorkomen. Verder helpen de omega-3-vetzuren je longsysteem ook op een andere manier. Ze kunnen de bloeddruk verlagen en ook het risico op een onregelmatige hartslag verminderen.

5. Verbetert de darmgezondheid

Lijnzaadolie heeft laxerende eigenschappen, hierdoor kan het constipatie verlichten. Het helpt niet alleen om een regelmatige stoelgang te bevorderen, maar het helpt ook om diaherrea te verminderen. Deze combinatie is geweldig voor iedereen die een meer regelmatige en comfortabele stoelgang wil hebben.

6. Verbetert de huid

Veel mensen die lijnzaadolie plaatselijk of intern gebruiken, melden dat het de kwaliteit van hun huid aanzienlijk verbetert, zelfs in relatief korte tijd.

Lage ALA houdt verband met huidproblemen en omdat lijnzaadolie veel ALA bevat, kan het de gezondheid van de huid ondersteunen. Onderzoek toont aan dat de olie hierdoor kan helpen bij het verminderen van huidcelontsteking en het bevorderen van huidregeneratie.

7. Vermindert cellulitis

Ben je op zoek naar een natuurlijke manier om cellulitis te bestrijden? Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen af, maar de consumptie van lijnzaadolie helpt de productie van collageen te verhogen.

Structurele veranderingen in de weefsels van de huid, waaronder verzwakt collageen, maken cellulitis beter zichtbaar omdat de huid dunner wordt en minder in staat is om de onregelmatigheden te verbergen die worden veroorzaakt door het oppervlakkige vet en het bindweefsel net onder het oppervlak. Door deze wonder olie aan je dieet toe te voegen, kun je daadwerkelijk helpen om het verschijnen van cellulitis te bestrijden.

8. Vermindert eczeem

Eczeem is een veel voorkomende huidaandoening die een droge, rode, jeukende huid veroorzaakt die kan blazen of barsten. Het wordt meestal veroorzaakt door een allergische reactie op voedsel, chemicaliën of andere stoffen, zoals parfums of zeep.

Naast het vermijden van ongezonde huidverzorgingsproducten, kun je eczeem ook sterk verbeteren door middel van je dieet. Essentiële vetzuren helpen de elasticiteit en textuur van de huid te verbeteren, waardoor lijnzaadolie een van de beste keuzes is voor een betere huidgezondheid in het algemeen en vervelende huidproblemen zoals eczeem.

9. Helpt bij het afvallen

Omdat lijnzaadolie de dikke darm smeert en als een natuurlijk laxeermiddel werkt, is het uitstekend om de dingen in het spijsverteringsstelsel in beweging te houden. Door je lichaam te helpen voedsel en afvalstoffen sneller kwijt te raken, helpt het je lichaam om te ontgiften en overtollig gewicht kwijt te raken.

Ook kan lijnzaad helpen bij het onderdrukken van de eetlust, waardoor een verminderde voedselinname en gewichtsverlies mogelijk is.

10. Vermindert menopauze symptomen

Er zijn aanwijzingen dat lijnzaadolie kan helpen bij symptomen van de menopauze. Het kan opvliegers verminderen en de kwaliteit van leven verhogen.

Lijnzaadolie kopen

lijnzaadolie inwendig
Jacob Hooy Lijnzaadolie - €15,70
Lijnzaadolie 100% Puur & Onbewerkt - €15,95
Lijnzaadolie Koudgeperst - €9,90

Lijnzaadolie gebruik

Lijnzaadolie is verkrijgbaar als olie die wordt gebruikt bij de bereiding van voedsel en in gelcap-supplementen. Er is geen standaard dosering . De aanbevolen dosering is afhankelijk van de fabrikant.

Het kan worden gebruikt als slaolie, in koude sauzen en het kan toegevoegd worden aan sap, shakes of smoothies. De olie mag echter niet worden gebruikt in recepten die moeten worden verwarmd, zoals roerbakgerechten of bakken. Bij blootstelling aan hitte kan de olie schadelijke chemicaliën vormen.

Lijnzaadolie kan ook op de huid worden aangebracht of aan je favoriete huidcrème worden toegevoegd om het vochtgehalte van de huid te verhogen en de gezondheid van de huid te verbeteren. Het kan ook op het haar worden aangebracht om glans en groei te bevorderen.

Waar op te letten bij lijnzaadolie

Lijnzaadolie heeft geen koeling nodig totdat het wordt geopend. Eenmaal geopend, moet de olie altijd gekoeld worden bewaard.

Zoek naar een koudgeperste olie die is verpakt in een ondoorzichtige of donkere fles om deze tegen het licht te beschermen. De olie moet een heldere, goudgele kleur hebben. 

Verse lijnzaadolie heeft een mild nootachtig aroma dat doet denken aan zonnebloem- of sesamzaadjes en smaakt knapperig en licht nootachtig. Olie die troebel is of naar vis of gebakken olie ruikt of een bittere of verbrande smaak heeft, is niet goed en mag niet worden gebruikt. Als je dit opmerkt of als de vervaldatum van het product is verstreken, gooi het dan weg.

Mogelijke bijwerkingen van lijnzaadolie

Lijnzaadolie is over het algemeen zeer veilig voor de meeste volwassenen. Hoge doses kunnen echter diarree en dunne ontlasting veroorzaken. Ook kan het maag- en darmklachten veroorzaken bij teveel gebruik. Net zoals bij alle andere producten zijn allergische reacties ook mogelijk.

Is lijnzaadolie gevaarlijk voor sommige mensen?

Gevaarlijk is een groot woord, maar mensen die beter geen lijnzaadolie zouden moeten gebruiken, zijn onder meer:

 • Zwangere vrouwen: het kan nadelige effecten hebben op de zwangerschap, waaronder een verhoogd risico op vroeggeboorte.
 • Moeders die borstvoeding geven: er is niet genoeg betrouwbare informatie over de veiligheid van lijnzaadolie voor vrouwen die borstvoeding geven.
 • Kinderen: er is onvoldoende bewijs voor de veiligheid van de olie wanneer het door kinderen wordt ingenomen, hoewel het waarschijnlijk veilig is voor kinderen om kleine hoeveelheden lijnzaad te consumeren.
 • Mensen met bloedingsstoornissen: Lijnzaadolie kan het risico op bloedingen vergroten, dus iedereen met een bloedingsstoornis moet met zijn arts praten voordat hij het in voedsel, in supplementvorm of als plaatselijke behandeling gebruikt.
 • Chirurgie: Het consumeren van de olie moet ten minste twee weken vóór de operatie en tijdens de eerste herstelperiode worden gestopt om bloeding te voorkomen.
 • Personen die bloedstollingsmiddelen gebruiken: Het gebruik van deze olie met medicijnen die de bloedstolling vertragen (zoals aspirine, diclofenac, warfarine, enz.), Kan het risico op bloedingen en blauwe plekken verhogen. Gebruik ook geen lijnzaadolie en bloedverdunners.

Raadpleeg atlijd je arts als je twijfels hebt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *