l carnitine

L-Carnitine werking, voordelen, dosering en meer!

L-carnitine is een natuurlijk voorkomend aminozuurderivaat dat vaak als supplement wordt ingenomen. Het wordt veel gebruikt om af te vallen, maar het heeft nog meer voordelen zoals het beïnvloeden van de hersenfunctie en het herstellen van spieren na een training.

In dit artikel wordt in gegaan op de werking van L-carnitine, de voordelen, de dosering en eventuele bijwerkingen. Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over dit populaire supplement!

Wat is L-carnitine?

L-carnitine is een voedings- en sportsupplement. Veel atleten gebruiken het om hen te helpen vet te verbranden, beter te herstellen en spiervermoeidheid te voorkomen.

Het speelt een cruciale rol bij de productie van energie door vetzuren naar de mitochondriën van je cellen te transporteren. De mitochondriën werken als motoren in je cellen en verbranden deze vetten om bruikbare energie te creëren. Je lichaam kan L-carnitine aanmaken uit de aminozuren lysine en methionine.

Om ervoor te zorgen dat je lichaam het in voldoende hoeveelheden aanmaakt, heb je ook veel vitamine C nodig. Naast de L-carnitine die in je lichaam wordt geproduceerd, kun je ook kleine hoeveelheden verkrijgen door dierlijke producten zoals vlees of vis te eten.

Veganisten of mensen met bepaalde genetische problemen kunnen mogelijk niet genoeg produceren of verkrijgen. Dit maakt L-carnitine tot een voorwaardelijk essentiële voedingsstof.

Verschillende soorten

L-carnitine is de standaard biologisch actieve vorm van carnitine, die wordt aangetroffen in je lichaam, voedingsmiddelen en de meeste supplementen.

Hier zijn verschillende andere soorten carnitine:

D-carnitine: deze inactieve vorm kan een carnitinedeficiëntie in je lichaam veroorzaken door de opname van andere, nuttiger vormen te remmen.

Acetyl-L-carnitine: vaak ALCAR genoemd, dit is mogelijk de meest effectieve vorm voor je hersenen. Studies suggereren dat mensen met neurodegeneratieve aandoeningen er baat bij kunnen hebben. L carnitine Acetyl is dan ook een populair supplement.

Propionyl-L-carnitine: deze vorm is zeer geschikt voor problemen met de bloedsomloop, zoals perifere vasculaire aandoeningen en hoge bloeddruk. Het kan de productie van stikstofmonoxide stimuleren, wat de bloedstroom verbetert.

L-carnitine L-tartraat: dit wordt vaak toegevoegd aan sportsupplementen vanwege de snelle absorptiesnelheid. Het kan helpen bij spierpijn en herstel tijdens inspanning.

Voor de meeste mensen lijken acetyl-L-carnitine en L-carnitine het meest effectief te zijn voor algemeen gebruik. Je moet echter altijd de vorm kiezen die het beste bij jouw persoonlijke behoeften en doelen past.

Rol in je lichaam

De belangrijkste rol van L-carnitine in je lichaam omvat de mitochondriale functie en energieproductie. In cellen helpt het vetzuren naar de mitochondriën te transporteren, waar ze kunnen worden verbrand voor energie. L-carnitine is dan ook een populaire en zeer effectieve fatburner!

Ongeveer 98% van jouw L-carnitine-voorraden bevinden zich in je spieren, samen met sporen in je lever en bloed.
L-carnitine kan de mitochondriale functie helpen verbeteren, die een sleutelrol speelt bij ziekte en gezond ouder worden.

Nieuwer onderzoek illustreert de potentiële voordelen van de verschillende vormen van carnitine, die kunnen worden gebruikt voor verschillende aandoeningen, waaronder hart- en hersenziekten.

Afvallen door L carnitine supplementen te nemen

Om vet te verliezen en af te vallen, zullen veel mensen tot het uiterste gaan. Ze kunnen een nieuw streng dieet volgen, wat cardio toevoegen aan hun trainingsroutine of een vrij verkrijgbare wonderpil voor gewichtsverlies nemen waarover ze in een dagelijkse televisieshow hoorden. Ze kunnen zelfs een combinatie van al deze dingen doen.

Wat als er een andere manier was? Wat als je één supplement zou kunnen kopen waarvan is bewezen dat het je helpt vet te verbranden door het in energie om te zetten? Er is een supplement dat je hierbij kan helpen, en dat is L-Carnitine.

Helpt het nemen van L-carnitine echt bij het afvallen?

Ja het is zeker zinvol om L-carnitine als afslanksupplement te gebruiken. Omdat dit supplement helpt om meer vetzuren naar je cellen te verplaatsen om ze te verbranden voor energie, vergroot het je vermogen om vet te verbranden en af te vallen.

De energie die wordt geproduceerd uit de vetzuren kan worden gebruikt door het hart, de hersenen en de spieren, wat een positief effect heeft op alle drie deze delen van het lichaam.

Wat zijn de andere voordelen van L-carnitine?

Naast vetverlies zijn andere voordelen onder meer een groter uithoudingsvermogen en verbeterd spierherstel. Veel atleten merken een aanzienlijke prestatieverbetering wanneer ze L-Carnitine gebruiken. Ze kunnen ook betere spiergroei ervaren en het gemakkelijker vinden om na moeilijke trainingen weer in de sportschool te komen.

Suppletie met L-carnitine kan ook helpen bij cognitie en een betere hersenfunctie. Het kan zijn dat je je gemakkelijker kunt concentreren als je het regelmatig inneemt, vooral als je dieet een tekort heeft aan L-carnitine of de andere aminozuren die als voorlopers ervan dienen.

Suppletie met L-carnitine kan ook het verouderingsproces vertragen vanwege het effect op de cellulaire gezondheid.
Bovendien zijn L-carnitinesupplementen vrij van stimulerende middelen. Ze bevatten geen cafeïne of andere stimulerende middelen die wel in andere populaire energiesupplementen en dranken voorkomen. Dit is belangrijk om op te merken, omdat je L-Carnitine daardoor op elk moment van de dag kunt gebruiken. Je kunt het ook toevoegen aan je huidige pre-workout supplementenstapel zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je de hele nacht wakker blijft.

L-carnitine kan ook goed zijn voor:

 • Herstel: Kan het herstel na inspanning verbeteren.
 • Spierzuurstoftoevoer: Kan de zuurstoftoevoer naar je spieren verhogen.
 • Uithoudingsvermogen: Kan de bloedstroom en de productie van stikstofmonoxide verhogen, waardoor ongemak wordt vertraagd en vermoeidheid wordt verminderd.
 • Spierpijn: Kan spierpijn na inspanning verminderen.
 • Diabetes type 2: Het kan de symptomen van diabetes type 2 en de bijbehorende risicofactoren verminderen. Het kan ook diabetes bestrijden door een sleutelenzym genaamd AMPK te verhogen, waardoor het vermogen van je lichaam om koolhydraten te gebruiken wordt verbeterd.

L-carnitine kopen

Wanneer is de beste tijd om het in te nemen?

Omdat het snel in het lichaam kan worden opgenomen, vooral wanneer het in vloeibare vorm wordt geconsumeerd, is de beste tijd om het in te nemen ‘s ochtends en / of voorafgaand aan de training. Het wordt aanbevolen om 2-4 g L-carnitine per dag in te nemen, verdeeld over twee of drie gelijkmatig verdeelde doseringen.

Wie zouden L-carnitine moeten nemen?

Je kunt kleine hoeveelheden L-carnitine uit je dieet halen. De beste bronnen van L-carnitine zijn rundvlees, varkensvlees, vis, kip en melk. Voor alle bovengenoemde voordelen heb je echter meer nodig en daarvoor wordt dan ook supplementie aanbevolen.

Voor sporters en mensen die willen afvalllen is het een top supplement, maar ook voor andere doelgroepen kan het slim zijn om te gaan gebruiken.

Je L-carnitinespiegels worden beïnvloed door hoeveel je eet en hoeveel je lichaam produceert. Om deze reden zijn de L-carnitinespiegels vaak lager bij vegetariërs en veganisten, omdat ze dierlijke producten beperken of compleet vermijden. Daarom is het voor vegetariërs en veganisten ook verstandig om L-carnitinesupplementen overwegen.
Oudere volwassenen kunnen ook baat hebben bij supplementen. Onderzoek toont aan dat je niveaus de neiging hebben af te nemen naarmate je ouder wordt.

Ook is het risico op een tekort groter voor mensen met ziekten zoals cirrose en nieraandoeningen. Als je een van deze aandoeningen hebt, kan een supplement nuttig zijn. In dit geval is het wel verstandig om eerst je arts te raadplegen.

Veiligheid en bijwerkingen

Voor de meeste mensen is 2-4 gram of minder per dag relatief veilig en vrij van ernstige bijwerkingen. Wanneer je te veel gebruikt kunnen na verloop van tijd je bloedspiegels van trimethylamine-N-oxide (TMAO) verhogen. Hoge niveaus van TMAO zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op atherosclerose – een ziekte die je bloedvaten verstopt. Lees dus altijd goed het etiket door voordat je zomaar wat inneemt.

Hulp nodig bij droogtrainen?

Wil je wat hulp bij het realiseren van je droomlichaam? Dan kan het droog trainen protocol voor mannen of het droog trainen protocol voor vrouwen je helpen. Dit programma helpt je om binnen 8 tot 16 weken effectief je vetpercentage te verlagen voor een strakker, sterker en gespierder lichaam (zonder jojo effect). 

Ze onderscheiden zich van andere fitness programma’s en personal trainers door het net even wat anders aan te pakken. De coaches Henry en Rinus helpen al sinds 2013 mannen en vrouwen online om hun ideale gewicht te bereiken, waarbij de focus ligt op krachttraining, voeding en een gezonde levensstijl.

droog trainen voor mannen
droog trainen protocol voor vrouwen

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Onderdeel 1: Hoe om te gaan met voeding voor vetverlies (E-Book waarde €47)
 • Onderdeel 2: Hoe om te gaan met krachttraining en cardio (E-Book waarde €47)
 • Onderdeel 3: Progressie meten en het plan bijstellen (E-book waarde €27)
 • Bonus 1: Handige Macrocalculator (Excel waarde €37)
 • Bonus 2: Trainingsschema’s voor in de gym en thuis (PDF waarde €37)
 • Extra bonus: Gratis toegang tot de DTA support groep (Groepscoaching waarde onbetaalbaar)

De officiële prijs is €292,-, maar er is een eenmalige introductieprijs van €67,-.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *