Kurkuma: Werking, voordelen en bijwerkingen

Kurkuma is beroemd vanwegen zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Hierdoor wodt het geprezen voor het helpen van een groot aantal aandoeningen. Als je dit wonder kruid nog niet in je dieet hebt opgenomen, wordt het hoog tijd! Lees verder om alles over kurkuma te ontdekken.

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa en is afkomstig uit Zuid-Azië. Het wordt gemaakt van de wortel van de plant en het is een van de snelst groeiende voedingssupplementen. Het is een geel/oranje specerij dat bekend staan om zijn indrukwekkende lijst met gezondheidsvoordelen. Het wordt ook wel geelwortel genoemd.

Het wordt gekweekt om zijn wortel en heeft een eeuwenoude geschiedenis van gebruik bij het koken, het verven van stoffen, cosmetica en traditionele geneeskunde in China en India. Het is een lid van de gemberfamilie. Kurkuma is veelbelovend en een van de belangrijkste kruiden.

Kurkuma en het krachtige ingrediënt curcumine hebben een hele reeks gezondheidsvoordelen. Het zit vol met antioxidanten en ontstekingremmende eigenschappen. Antioxidanten kunnen hartaandoeningen, oogaandoeningen en de ziekte van Alzheimer voorkomen. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen o.a. mensen met artritis helpen. Het kan zelfs het risico op kanker verminderen.

Het heeft een aardachtige, bittere smaak aan voedsel zoals curry. Het actieve ingrediënt dat in veel kurkuma supplementen wordt gevangen, is curcumine. Curcumine vormt, samen met de andere curcuminoïde verbindingen, slechts ongeveer 3 procent van de gedroogde specerijen.

Kurkuma werking

De werking is hierboven al benoemd, maar om het nog even kort samen te vatten: Kurkuma bevat de chemische stof curcumine. Curcumine en andere chemicaliën in kurkuma kunnen onder andere ontstekingen verminderen. Hierdoor kan het gunstig zijn voor de behandeling van aandoeningen waarbij sprake is van een ontsteking. Ook bevat het veel antioxidanten, welke curciaal zijn voor je gezondheid. Kurkuma is goed voor een heleboel dingen. Lees verder om alle voordelen te ontdekken.

Kurkuma voordelen

Kurkuma wordt geprezen voor het helpen van een groot aantal aandoeningen. In de Ayurvedische geneeskunde wordt aangenomen dat het werkt als een antiviraal, antibacterieel en antiparasitair middel en al lang wordt gebruikt om te helpen bij diabetes, pijn, artrose, geheugen en huidaandoeningen zoals eczeem en meer. Hier volgen de belangrijkste voordelen.

1. Het is een natuurlijke ontstekingsremmer

Je weet misschien al dat kurkuma ontstekingsremmend werkt. Dit is een van de belangrijkste voordelen. Ontsteking is een noodzakelijk proces in het lichaam, omdat het schadelijke indringers bestrijdt en schade veroorzaakt door bacteriën, virussen en verwondingen herstelt. Langdurige ontsteking is echter betrokken bij de meeste chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen en kanker, en moet daarom onder controle worden gehouden. De curcumine in kurkuma heeft bewezen, sterke ontstekingsremmende eigenschappen die de werking van ontstekingsmoleculen in het lichaam blokkeren. Studies tonen positieve effecten van curcumine aan op mensen die lijden aan aandoeningen zoals onder meer reumatoïde artritis, pancreatitis en inflammatoire darmaandoeningen. Volgens sommige studie kan curcumine in de juiste dosis zelfs een effectievere ontstekingsremmende behandeling zijn dan gewone ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen en aspirine.

2. Het is een krachtige antioxidant

Antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, een klasse van zeer reactieve atomen die in ons lichaam worden gegenereerd, evenals in milieuverontreinigende stoffen zoals sigarettenrook en industriële chemicaliën. Te veel blootstelling aan vrije radicalen kan de vetten, eiwitten en zelfs het DNA in je lichaam verstoren, wat kan leiden tot een aantal veelvoorkomende ziekten en gezondheidsproblemen, waaronder kanker, artritis, hartaandoeningen en de ziekte van Alzheimer.

Van curcumine is aangetoond dat het een krachtige opruimer is van vrije zuurstofradicalen, de chemisch actieve moleculen die schade aan de lichaamscellen veroorzaken. Antioxidanten in kurkuma kunnen ook het risico op cataract, glaucoom en maculaire degeneratie verminderen.

3. Het kan helpen bij het beheersen van diabetes

Curcumin kan het glucosegehalte verlagen. Het kan het enzym AMPK activeren. AMPK-activering wordt door onderzoekers beschouwd als een “therapeutisch doelwit” voor diabetes type 2, wat betekent dat het uitzoeken hoe dit enzym te activeren een groot potentieel heeft voor het ontwikkelen van effectievere behandelingen voor het verminderen van insulineresistentie en het omkeren van diabetes.

4. Kan de cognitieve functie ondersteunen

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat curcumine de bloed-hersenbarrière kan passeren en kan helpen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Het werkt om ontstekingen te verminderen, evenals de opbouw van eiwitplaques in de hersenen die kenmerkend zijn voor mensen met de ziekte van Alzheimer.

5. Kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen

Studies suggereren dat de antioxiderende en ontstekingsremmende effecten van curcumine mogelijk bescherming bieden tegen enkele van de stappen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van hartaandoeningen, waaronder het verbeteren van het cholesterolgehalte.

6. Het heeft antikankereffecten

Talrijke dierstudies hebben de invloed van kurkuma op kanker onderzocht, en velen hebben ontdekt dat het de vorming, groei en ontwikkeling van kanker op moleculair niveau kan beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat het de verspreiding van kanker kan verminderen en kan bijdragen aan de dood van kankercellen. Het kan helpen bij prostaatkanker, alvleesklierkanker en andere vormen van kanker. Kurkuma en curcumine kunnen mogelijk ook de effecten van sommige kankerverwekkende stoffen tegengaan, zoals bepaalde additieven die in verwerkt voedsel worden gebruikt.

7. Het kan de gezondheid van de huid verbeteren

Dankzij de ontstekingsremmende, antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen kan kurkuma een effectieve behandeling zijn voor een verscheidenheid aan huidaandoeningen, waaronder acne, eczeem (atopische dermatitis) en psoriasis. Het kan de symptomen helpen verminderen.

8. Kurkuma kan werken als een supplement tegen veroudering

Momenteel is er geen bewijs dat kurkuma of curcumine een directe invloed hebben op de levensduur, maar dankzij hun vermogen om ontstekingen te bestrijden, je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en mogelijk hersendegeneratie en andere ouderdomsziekten te vertragen, kunnen kurkuma en curcumine effectief zijn tegen veroudering.

9. Het kan het immuunsysteem ondersteunen

Interessante studies suggereren dat curcumine kan werken als een immuunmodulator die belangrijke immuuncellen beïnvloedt, waaronder T-cellen, B-cellen en Natural Killer-cellen. Bovendien lijkt curcumine pro-inflammatoire verbindingen, cytokines genaamd, te verlagen, waarvan de langdurige activiteit kan leiden tot ontstekingsschade. Wanneer het in lage doses wordt geconsumeerd, kan curcumine ook onze antilichaamreacties versterken, waardoor we infecties kunnen bestrijden. Het kan hierdoor zelfs een rol kan spelen bij het beheersen van allergieën, waaronder hooikoorts.

10. Het helpt bij ontgifting

Een ander belangrijk voordeel is het vermogen om het lichaam te ontgiften. Elke dag wordt je waarschijnlijk blootgesteld aan giftige stoffen uit de omgeving en voeding die bekend staan als xenobiotica. Deze chemische stoffen zijn over het algemeen niet aanwezig in het menselijk lichaam en worden vaak geassocieerd met verhoogde hoeveelheden ontstekingen en een hoger risico op kanker.

Het lijkt erop dat consumptie van dit kruid en zijn actieve bestanddeel, curcumine, de lever kan helpen bij het efficiënt ontgiften van het lichaam en het bestrijden van enkele van de effecten van gevaarlijke kankerverwekkende stoffen. Dit proces werkt samen met de antioxiderende en ontstekingsremmende middelen van kurkuma.

11. Het werkt als een natuurlijke pijnstiller

Een van de meer algemeen aanvaarde eigenschappen van curcumine in wetenschappelijke gemeenschappen is het vermogen om pijn te beheersen. Curcumine werkt goed als een natuurlijke pijnstiller. 

12. Het kan gewichtsverlies ondersteunen

Of kurkuma afvallen kan stimuleren is een veel gestelde vraag. Het is onduidelijk of kurkuma je daadwerkelijk kan helpen om af te vallen, maar voorlopig onderzoek suggereert dat het je inspanningen kan vergroten. Curcumine kan mogelijk de groei van vetcellen kan helpen verminderen. Ook kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine effectief zijn in het onderdrukken van de ontstekingsprocessen van obesitas, en zo de obesitas en de ‘nadelige gezondheidseffecten’ ervan helpen verminderen.

Toepassingen van kurkuma

1. Gerechten met kurkuma

Je kunt het gebruiken in vele recepten. Als je op Google recepten met kurkuma intypt krijg je al vele heerlijke opties. Het wordt vooral veel gebruik in verschillende Indiase en Pakistaanse grechten, waarbij het bijna altijd deel uitmaakt van een kerriepoedermengsel. Je kunt ook kurkuma thee maken. Koop hier kurkuma thee.

2. Kurkuma supplementen

Hoewel het gebruik tijdens het koken een geweldige manier is om van het kruid te profiteren, bevat kurkuma slechts ongeveer 3 procent opneembare curcumine in de poedervorm die in voedsel wordt gebruikt. Daarom kunt je ook overwegen om het in te nemen in supplementvorm. Sommige hoogwaardige kurkuma pillen bevatten tot 95 procent curcuminoïden. Je kunt ook kurkuma tabletten of capsules kopen.

Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een goed kurkuma supplement. Probeer er bijvoorbeeld een te vinden die zwarte peper bevat om de maximale opneembaarheid te krijgen, want deze twee werken goed samen.

Zorg er ook voor dat het product dat je koopt, indien mogelijk, biologisch is en zonder GGO’s. Merk op dat de doseringsaanbevelingen variëren afhankelijk van een aantal factoren.

Wanneer is de beste tijd van de dag om deze supplementen in te nemen? Onderzoek varieert, maar men gelooft dat het nemen van antioxidantensupplementen voor het slapengaan het meest effectief is.

Kurkuma kopen

kurkuma poeder biologisch
Kurkuma poeder biologisch - €9,95
Kurkuma capsules met zwarte peper extract - €14,90
kurkuma capsules
Kurkuma capsules met gember en zwarte peper - biologisch - €18,90
kurkuma tabletten
Kurkuma tabletten - €17,90
kurkuma thee biologisch
Kurkuma thee biologisch - €14,86

Kurkuma bijwerkingen

Heeft het consumeren van kurkuma bijwerkingen? Meestal niet. Kurkuma is ontzettend gezond en bij normaal gebruik zijn er geen ernstige bijwerkingen bekend. Wel kan kurkuma (net zoals elk ander ingrediënt) voor sommigen allergisch zijn. Meestal wordt dit ervaren als een milde, jeukende uitslag.

Te hoge doses kurkuma kan wel bijwerkingen veroorzaken, waaronder:

  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Verhoogde leverfunctietesten
  • Verhoogd risico op bloeding
  • Hyperactieve samentrekkingen van de galblaas
  • Hypotensie (verlaagde bloeddruk)
  • Samentrekkingen van de baarmoeder bij zwangere vrouwen
  • Verhoogde menstruatie

Als je deze symptomen ervaart, stop dan met het gebruik van kurkuma en vraag medisch advies aan je arts.

Is kurkuma voor iedereen veilig?

Over het algemeen wel, maar er zijn omstandigheden waarin je voorzichtig moet zijn:

Als je zwanger bent, moet je het gebruik van medicinale hoeveelheden vermijden, omdat curcumine mogelijk de niveaus van het hormoon oestrogeen kan veranderen. Dat gezegd hebbende, kan het nuttig zijn om tijdens de zwangerschap in kleine hoeveelheden van het kruid te genieten, bijvoorbeeld tijdens een maaltijd of een drankje.

Als je bloedarmoede door ijzertekort hebt, vermijd dan kurkuma in grote hoeveelheden. Dit komt omdat verbindingen in het kruid lijken te binden aan ijzer in de darm, waardoor het niet beschikbaar is voor absorptie.

Als je lijdt aan galstenen, obstructie van de galwegen of een leveraandoening, dien je je ervan bewust te zijn dat het de galafscheiding verhoogt. Hierdoor kan het opnemen van grote hoeveelheden in je dieet je symptomen kan verergeren.

Als je medicijnen gebruikt, dien je voor advies contact op te nemen met je huisarts of apotheker, vooral als je bloedverdunnende medicijnen, diabetesmedicatie of protonpompremmers zoals omeprazol gebruikt voor zure reflux.
Er valt nog veel te leren over de effecten en interacties van kurkuma; tot dusver is veel van het bewijs afkomstig uit dierstudies en in vitro studies, en er is meer onderzoek nodig om de effecten ervan op de menselijke gezondheid te evalueren.

Conclusie

Het kruid kurkuma is een van de belangrijkste voedingsstoffen ter wereld, of het nu gaat om poeder, extract of pillen. Het heeft een lange geschiedenis van gebruik, vooral in de Ayurvedische geneeskunde en andere traditionele vormen van geneeskunde.

Wat kurkuma voor het lichaam doet, is verbazingwekkend. Wat de gezondheid betreft, variëren de voordelen in alles, van het helpen bij bloedstolsels en depressie tot het bestrijden van ontstekingen, het stimuleren van de gezondheid van de huid, het reguleren van cholesterol en meer.

Het is daarom aan te raden om het in recepten te gebruiken en/of als supplement aan te schaffen om van de voordelen te profiteren. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *