kraaienpootjes verminderen

Kraaienpootjes verminderen op een natuurlijke manier

Wil jij jouw kraaienpootjes verminderen op een natuurlijke manier? Dan heb je het juiste artikel gevonden! Sommige mensen zijn trots op hun kraaienpootjes en noemen het ook wel ‘lachrimpels’. Wanneer voortijdige rimpels echter onze leeftijd beginnen te verraden, gaan de meest mensen opzoek naar manieren om van hun kraaienpootjes af te komen.

Zoals je waarschijnlijk zelf al ontdekt hebt is de huid rond de ogen een van de eerste plekken van het gezicht waar fijne lijntjes en rimpels ontstaan. Dit komt omdat de huid rond de ogen dunner is dan de huid op de rest van het gezicht.

Helaas zijn rimpels en veroudering een natuurlijk onderdeel van het leven dat niet kan worden vermeden, maar het kan wel degelijk worden uitgesteld! In dit artikel hebben we tot in de puntjes voor je beschreven hoe je kraaienpootjes kunt voorkomen en in grote mate kunt verminderen als de schade al is aangericht. Ook hebben we de oorzaken van kraaienpootjes voor je uiteengezet, zodat je beter weet hoe je (meer) kraaienpootjes kunt vermijden.

Lees gauw verder om te ontdekken hoe kraaienpootjes ontstaan, en belangrijker nog hoe je ze kunt bestrijden!

Wat zijn kraaienpootjes?

“Kraaienpootjes” is de term die wordt gegeven aan die fijne lijntjes rond de ogen. Deze kleine rimpels worden ook wel ‘lachlijnen’ of ‘glimlachlijnen’ genoemd, omdat dit de rimpels zijn die ontstaan ​​als we lachen.

Hoe ontstaan kraaienpootjes?

Voordat we ingaan op het verminderen van kraaienpootjes, is het eerst belangrijk om te begrijpen wat deze rimpels naast je ogen veroorzaakt. Door te weten wat nou precies de oorzaken zijn van kraaienpootjes, is het veel gemakkelijker om (meerdere) kraaienpootjes in de toekomst te voorkomen.

Zoals eerder benoemd staan ​​deze rimpeltjes ook wel bekend onder de naam “lachlijnen”, omdat ze gedeeltelijk worden veroorzaakt door onze gebruikelijke gezichtsuitdrukkingen. Maar hoe kunnen tijdelijke spiersamentrekkingen bij lachen veranderen in blijvende rimpels? Om dit te begrijpen gaan we eens even kort naar de wetenschap achter rimpelvorming kijken.

Wetenschap achter rimpelvorming

Je huid bestaat uit drie lagen: de buitenste epidermis, de binnenste dermis en de subcutis onder de huid. Als we het hebben over ‘rimpels’, hebben we het over de plooien of lijnen die op de opperhuid te zien zijn, maar de echte actie vindt echter onder het oppervlak plaats.

De dermis is de belangrijkste huidlaag die kraaienpootjes en rimpels veroorzaakt; het is een complexe combinatie van bloedvaten, haarzakjes en talgklieren. Wat nog belangrijker is, is dat je in deze laag collageen en elastine vindt – twee essentiële eiwitten om kraaienpootjes te voorkomen.

Al met al bestaan de drie niveaus van de huid uit verschillende componenten, waaronder water, eiwitten, lipiden, mineralen, chemicaliën en enzymen. Deze elementen zijn voortdurend in beweging in de loop van ons leven. Naarmate we ouder worden, veroorzaken de biologische veranderingen in onze huidcellen kraaienpootjes en andere gerimpelde huid in ons lichaam.

– Collageen

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en bestaat uit verschillende aminozuren. Het wordt gevonden in het bindweefsel en is verantwoordelijk voor het geven van structuur aan de huid, het haar, de nagels, botten, ligamenten en pezen van het lichaam. Het belangrijkste is dat het de huidcellen kracht en volume geeft.

Na verloop van tijd verliest ons lichaam zijn vermogen om bepaalde eiwitten te produceren en af te breken, waardoor hun aanwezigheid geleidelijk krimpt. Collageen is doorgaans goed voor 75% van het huidorgaan, maar naarmate deze verhouding afneemt, verliest onze huid zijn steun en soepelheid. Het is algemeen bekend dat collageen elk jaar met procenten afneemt, naarmate we ouder worden.

– Elastine

Elastine is een ander eiwit dat wordt aangetroffen in de dermis en het bindweefsel. Het heeft een elastische eigenschap waardoor huidcellen hun vorm kunnen hervatten en ‘terugspringen’ nadat ze zijn uitgerekt, samengetrokken, gepord of geknepen.

Net als bij collageen wordt de productie van elastine ook beïnvloed door tijd en elementen. Met de leeftijd trekt elastine niet zo veel terug als het eenmaal is uitgerekt. Als een oud elastiekje blijft het slap in plaats van terug te knappen, waardoor kraaienpootjes langs de buitenste oogcontour hangen.

– Minder vet

Natuurlijke veroudering vermindert het vet in de onderhuid. Wanneer vet op het gezicht verloren gaat, vermindert het het gezichtsvolume, wat betekent dat er minder oppervlakteverhouding is die de huid moet bedekken. We hebben echter nog steeds dezelfde hoeveelheid huid, waardoor het weefsel over zichzelf valt en plooien of rimpels ontstaan. Zwaartekracht kan ook worden toegevoegd aan de lijst met kraaienpootjes, omdat een verzwakte huid zonder ondersteuning gewoon naar beneden zakt.

– Vermindering van talg

Hoe ouder we worden, hoe langzamer onze talgklieren talg produceren. Sebum is de kleverige, uitgescheiden olie die bedoeld is om een beschermende barrière te vormen rond de huid – het grootste orgaan van het lichaam – door vocht vast te houden en af te schermen tegen vrije radicalen. Vocht is een belangrijk element om kraaienpootjes te voorkomen; wanneer de huid droog en broos is, is deze meer vatbaar voor rimpelvorming.

– Minder GAG’s

Glycosaminoglycanen (GAG’s) zijn waterbindende suikermoleculen in de vloeibare matrix tussen de dermis en de epidermis. Ze zijn verantwoordelijk voor het geven van stevigheid aan de huid door de ruimte tussen collageen- en elastinevezels te vullen, ondersteuning te bieden en ze mollig en rechtop te houden. Naast eiwitten, vetten en olie zijn GAG’s een andere factor die kraaienpootjes veroorzaakt en wordt beïnvloed door leeftijd. Met minder water en volume wordt de huid uiteindelijk ‘leeggelopen’, om zo te zeggen, en meer vatbaar voor het veroorzaken van kraaienpootjes.

Wat met name kraaienpootjes veroorzaakt, zijn de rimpels als gevolg van beweging en spierbeweging. Op een bepaald moment, op basis van verschillende factoren die we hebben besproken, creëren de herhaalde bewegingen uiteindelijk rimpels die diep genoeg zijn, zelfs als er geen expressie wordt gemaakt. 

Lees verder om te ontdekken hoe je kraaienpootjes kunt verminderen en hoe je meerdere kraaienpootjes kunt voorkomen.

beste gezichtsscrub

Kraaienpootjes verminderen

Beginnende kraaienpootjes zijn vrij gemakkelijk te behandelen en te verminderen. Ze worden echter dieper met de leeftijd, dus het is het beste om zo snel mogelijk met de behandeling van je kraaienpootjes te beginnen. Er zijn verschillende behandelingsopties die je kunt gebruiken om van kraaienpootjes af te komen, van natuurlijke huismiddeltjes tot professionele cosmetische ingrepen. We gaan hier in op de natuurlijke manieren, want dat is waar dit artikel voornamelijk over gaat.

Kraaienpootjes verminderen op een natuurlijke manier

1. Breng natuurlijke zuren aan op de huid

– Alfa-hydroxyzuren (AHA’s)

AHA’s zijn afgeleid van fruit en zijn geweldig zijn voor het verwijderen van de buitenste laag dode huidcellen op de opperhuid. Door dode huidcellen af ​​te werpen en een jongere, gezondere huidlaag eronder te onthullen, worden kraaienpootjes, fijne lijntjes en oppervlakkige rimpels verminderd. Er zijn veel huidverzorgingsproducten die AHA’s bevatten en je kunt ze gemakkelijk thuis gebruiken om kraaienpootjes te behandelen.

AHA’s werken door de intercellulaire “lijm” die ervoor zorgt dat oude huidcellen aan de opperhuid blijven kleven, voorzichtig op te lossen. Het resultaat: de buitenste laag van je huid ziet er helderder en fijner uit. Het kan ook de aanmaak van huidondersteunend collageen en elastine stimuleren. Sommige dermatologen zijn ook van mening dat AHA’s het vochtvasthoudend vermogen van de huid verbeteren, zodat het weefsel zijn zachte, zachte stevigheid behoudt.

AHA’s worden door velen als een wondermiddel voor een perfecte huid gezien. Naast het verminderen van fijne lijntjes en rimpels bestrijden ze ook droogheid, ouderdomsvlekken en acne.

Let wel op: als een chemische exfoliant maken AHA’s je huid gevoeliger voor blootstelling aan UV-straling, dus zorg ervoor dat je altijd zonnebrandcrème draagt.

– Glycolzuur

Glycolzuur is een ander zeer populair zuur om kraaienpootjes te verminderen, omdat het een van de snelste exfoliators is die er zijn. Glycolzuur werkt op dezelfde manier, door oude huidcellen op te lossen en daardoor de huid te verbeteren en fijne lijntjes en rimpels te verminderen.

aha lotion
Paula's Choice Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant met Glycolzuur - €36,-
The Ordinary™ - Peeling Solution - AHA 30% - BHA 2% - €15,-

2. Oogcrèmes van hoogwaardige kwaliteit

Met de geavanceerde wetenschap van tegenwoordig hebben bedrijven ongelooflijk effectieve oogcrèmes voor de behandeling van kraaienpootjes op de markt weten te brengen. Zoek naar labels die in ieder geval één van de volgende ingrediënten bevatten:

Vitamine A: Retinoïde oogcrèmes zijn derivaten van vitamine A, die de rimpeldiepte van spleten die zich voorbij de epidermis in de dermis uitstrekken, kunnen verminderen. Het verhoogt ook de dikte van de huid, vermindert pigmentatie, verbetert de textuur en helpt acne te bestrijden.

Vitamine E: Deze vitamine heeft het vermogen om schade door de zon te voorkomen en uit te stellen, naast het herstellen van de schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Vitamine C: Vitamine C beschermt niet alleen tegen schade door UV-stralen, maar studies hebben aangetoond dat het ook de collageenproductie kan stimuleren. Deze vitamine is ook een verlichtingsmiddel, wat betekent dat het mensen kan helpen die naast kraaienpootjes ook last hebben van donkere kringen of zonnevlekken. Het is belangrijk om een ​​product te krijgen met het juiste type vitamine C met anti-aging huidverzorgingseigenschappen, zoals L-ascorbinezuur en ascorbylpalmitaat, om alle voordelen te benutten.

Peptiden: Korte ketens van aminozuren, peptiden genaamd, worden vaak aangetroffen in oogcrèmes om kraaienpootjes te behandelen vanwege hun vermogen om collageenproductie te signaleren en te helpen bij essentiële cellulaire activiteiten.

oogcreme voor kraaienpootjes
L’Oréal Paris Revitalift Anti Rimpel Oogcrème - €15,04
oogcreme clinique
Clinique All About Eyes Rich Oogcrème - €31,65
Biodermal Anti Age Oogserum - €22,39

3. Gebruik hyaluronzuur en vitamine C serum

Om van kraaienpootjes af te komen, kun je ook producten overwegen die je huid voller kunnen maken zonder injecties of vulstoffen. De beste manier om dit te doen is door te zoeken naar waterbindende ingrediënten, ook wel bevochtigers genoemd, die je huid de hydraterende boost geven die ze nodig heeft. Bevochtigingsmiddelen werken als sponzen die water absorberen en het effect van GAG’s in de huidvloeistof nabootsen, waardoor ze mollig en rechtop blijven. Een van de beste ingrediënten om de huid ‘op te vullen’ op een natuurlijke manier is hyaluronzuur.

Een ander geweldig ingrediënt om huidveroudering tegen te gaan is vitamine C serum. Het helpt fijne lijntjes en rimpels glad te strijken door het gebied rond de ogen op te vullen en te hydrateren. Vitamine C bevordert ook de productie van collageen.

De beste serums bevatten de gouden combinatie van vitamine C en hyaluronzuur.

hyaluronzuur vitamin c serum
Sylk Vitamine C Serum & Hyaluronzuur serum - €23,95
hyaluronzuur serum
Simia™ Original Vitamine C Serum - Met Vitamine E & Hyaluronzuur - €19,95

Botox en fillers tegen kraaienpootjes

Wanneer niets lijkt te helpen tegen je kraaienpootjes, of je wilt de zichtbaarheid helemaal verwijderen, dan kun je ook nadenken om botox of filters te gaan gebruiken. Houd wel in gedachte dat je dit moet blijven bijhouden en dat het prijzige behandelingen zijn. Probeer bij voorkeur eerst de natuurlijke manieren om kraaienpootjes te verminderen. Heb hierbij ook wat geduld. Verwacht niet dat je kraaienpootjes van de een op de andere dag weg zijn. Als je echter de bovenstaande tips consequent blijft uitvoeren, zul je met wat tijd grote verschillen merken in de zichtbaarheid van je kraaienpootjes.

Kraaienpootjes voorkomen

Veroudering is een natuurlik proces van het leven. Rimpels in het algemeen zijn dus niet te voorkomen. Maar hoewel ze dus niet helemaal vermeden kunnen worden, kan het zeker wel worden uitgesteld. Hier volgen de beste tips om kraaienpootjes zo veel mogelijk te voorkomen.

– Eet gezond

Een van de beste dingen die je kunt doen voor de vitaliteit van je huid – en je algehele gezondheid – is om een ​​gezond dieet te volgen dat voldoende goede en gezonde vetten bevat. Onverzadigde vetten (waaronder zowel enkelvoudig als meervoudig verzadigde vetten) bieden het lichaam veel voordelen, waaronder een lager cholesterolgehalte en een verminderd risico op hartaandoeningen, maar ze helpen ook om je gezicht zacht en volumineus te houden. Als je op zoek bent naar een eenvoudige oplossing om kraaienpootjes te voorkomen, probeer dan meer voedsel te eten, zoals:

  • Vis rijk aan essentiële omega-3-vetzuren, zoals zalm
  • Avocado’s
  • Noten en zaden
  • Extra vergine olijfolie

Naast het eten van deze gezonde voedingsmiddelen, is het ook belangrijk dat je ongezonde voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermijd, en dan met name suiker. Overmatige suikerniveaus in de bloedbaan binden aan collageen, waardoor het disfunctioneel wordt door een proces dat glycatie wordt genoemd. Suiker veroorzaakt ook ontstekingen, die de sluizen vrijgeven van de bovengenoemde MMP-enzymen die eiwitten afbreken.

– Stop met roken

Als je rookt, wordt het tijd om hiermee te stoppen. Tabak is een enorme versneller voor vroegtijdige veroudering en zal rimpelvorming, waar dan ook op het gezicht, versnellen.

– Koop optijd een leesbril

Elke herhaalde gezichtsuitdrukking waarbij de huid rond je ogen betrokken is, draagt ​​bij aan kraaienpootjes, met name loensen. Naarmate je ouder wordt en je gezichtsvermogen begint te verminderen, is het dan ook belangrijk om een leesbril te gaan gebruiken. Op kantoor naar je computerscherm staren of thuis moeite hebben om de tekst van een boek te lezen is een van de belangrijkste oorzaken van kraaienpootjes, dus zorg ervoor dat je deze slechte gewoonte vermijdt. Draag ook altijd een zonnebril in de zon, om deze gezichtsuitdrukkingen te vermijden.

– Draag zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème dragen is van de belangrijkste dingen die je kunt doen om kraaienpootjes te voorkomen. Onbeschermde blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering. Blootstelling aan UVA- en UVB-zonnestralen leidt tot een versnelling van de rimpelvorming en een verzwakking van de vitaliteit van de huid. Straling staat erom bekend dat het DNA en eiwitten beschadigt door schadelijke vrije radicalen. In plaats van jezelf af te vragen hoe je van kraaienpootjes afkomt, draag je elke keer dat je naar buiten gaat minimaal SPF 30 breedspectrumzonwering. Onthoud dat UV-stralen door autoruiten en zelfs de meest bewolkte lucht kunnen dringen, dus er is geen excuus om geen zonnebrandcrème aan te brengen.

– Was je gezicht niet te veel

Dit klinkt misschien vreemd, maar hard kraanwater ontdoet de huid van zijn essentiële vocht, natuurlijke oliën en beschermende lipiden die kraaienpootjes en rimpels helpen voorkomen, vooral als het water heet is. Door je gezicht te vaak te wassen, spoel je de beschermende barrière weg. Als je je huid toch reinigt binnen je huidverzorgingsroutine, gebruik dan koud water en gebruik meteen daarna een vochtinbrengende crème.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *