kombucha thee

Kombucha: Alle gezondheidsvoordelen en risico's

Kombucha heeft een gouden reputatie in de drankenwereld. Het is overal: van supermarkten tot koelkasten op de werkvloer en zelfs van de tap in cafés. Naarmate deze koolzuurhoudende gefermenteerde thee in populariteit steeg, namen ook claims over de gezondheidsvoordelen ervan toe, zoals verbeterde spijsvertering, metabolisme, immuniteit, leverfunctie, gezondheid van het hart en meer.

Dit bijzondere drankje heeft niet alleen dezelfde gezondheidsvoordelen als thee, maar het is ook rijk aan nuttige probiotica. Kombucha bevat ook antioxidanten, kan schadelijke bacteriën doden en kan helpen bij het bestrijden van verschillende ziekten. Lees verder om alles te weten te komen over dit bijzondere drankje.

Wat is kombucha?

Kombucha is een koolzuurhoudende zoetzure drank gemaakt met thee. Veel mensen zeggen dat het helpt bij het verlichten of voorkomen van een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, van haaruitval tot kanker en aids. Er is weinig wetenschappelijk bewijs om de alle beweringen te staven, maar sommige elementen van de drank kunnen zeker goed voor je zijn.

Het bestaat al bijna 2000 jaar en werd eerst gebrouwen in China en vervolgens verspreid naar Japan en Rusland. Het werd begin 20e eeuw populair in Europa. De verkoop in de Verenigde Staten stijgt vanwege zijn reputatie als gezondheids- en energiedrank.

Welke ingrediënten zitten erin

De basisingrediënten van dit drankje zijn gist, suiker en zwarte of groene thee. De mix wordt een week of langer bewaard. Gedurende die tijd vormen zich bacteriën en zuren in de drank, evenals een kleine hoeveelheid alcohol. Dit proces staat bekend als fermentatie en is vergelijkbaar met hoe kool wordt geconserveerd als zuurkool of kimchi, of hoe melk wordt omgezet in yoghurt.

Deze bacteriën en zuren vormen een deel bovenop de vloeistof die een SCOBY wordt genoemd (symbiotische kolonie bacteriën en gist). Je kunt een SCOBY gebruiken om meer kombucha te fermenteren. De bacteriën omvatten melkzuurbacteriën, die als probioticum kunnen werken. Het bevat ook een gezonde dosis B-vitamines.

Kombucha gezondheidsvoordelen

Is komucha gezond? Dit is een vraag die veel mensen zich afvragen. Het antwoord is, ja! Het is zeker gezond, zolang het goed gemaakt wordt. Ontdek hieronder de 8 gezondheidsvoordelen van kombucha.

1. Kombucha is een potentiële bron van probiotica

Kombucha wordt gemaakt door specifieke bacteriestammen, gist en suiker toe te voegen aan zwarte of groene thee, en het vervolgens een week of langer te laten fermenteren.

Het fermentatieproces produceert azijnzuur (ook gevonden in azijn) en verschillende andere zure verbindingen, sporen van alcohol en gassen die het koolzuurhoudend maken. Er groeien ook veel bacteriën in het mengsel. Hoewel er nog steeds geen bewijs is voor de probiotische voordelen van kombucha, bevat het verschillende soorten melkzuurbacteriën die mogelijk een probiotische functie hebben.

Probiotica voorzien je darmen van gezonde bacteriën. Deze bacteriën kunnen vele aspecten van de gezondheid verbeteren, waaronder de spijsvertering, ontstekingen en zelfs gewichtsverlies. Om deze redenen kan het toevoegen van dit drankje aan je dieet je gezondheid op veel manieren verbeteren.

2. Het biedt dezelfde voordelen als groene thee bieden

Groene thee is een van de gezondste dranken ter wereld. Dit komt omdat groene thee veel bioactieve stoffen bevat, zoals polyfenolen, die functioneren als krachtige antioxidanten in het lichaam. Kombucha gemaakt van groene thee bevat veel van dezelfde plantaardige stoffen en heeft enkele van dezelfde voordelen.

Studies tonen aan dat het regelmatig drinken van groene thee het aantal calorieën dat je verbrandt kan verhogen, buikvet kan verminderen, het cholesterolgehalte kan verbeteren, de bloedsuikerspiegel kan helpen beheersen en meer.

3. Kombucha bevat antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen bestrijden, reactieve moleculen die je cellen kunnen beschadigen. Veel wetenschappers zijn van mening dat antioxidanten uit voedingsmiddelen en dranken beter zijn voor je gezondheid dan antioxidantensupplementen. Kombucha, vooral als het gemaakt wordt met groene thee, heeft antioxiderende effecten in je lever.

4. Kombucha kan bacteriën doden

Een van de belangrijkste stoffen die tijdens de fermentatie van kombucha worden geproduceerd, is azijnzuur, dat ook overvloedig aanwezig is in azijn. Net als de polyfenolen in thee kan azijnzuur veel potentieel schadelijke micro-organismen doden.

Kombucha gemaakt van zwarte of groene thee lijkt sterke antibacteriële eigenschappen te hebben, vooral tegen infectie-veroorzakende bacteriën en Candida-gisten. Deze antimicrobiële effecten onderdrukken de groei van ongewenste bacteriën en gisten, maar ze hebben geen invloed op de gunstige, probiotische bacteriën en gisten die betrokken zijn bij kombucha-fermentatie.

5. Kombucha kan het risico op hartaandoeningen verminderen

Hartziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak ter wereld. Thee (vooral groene thee) LDL-cholesteroldeeltjes beschermt tegen oxidatie, waarvan wordt gedacht dat het bijdraagt aan hartaandoeningen. Groene theedrinkers hebben zelfs een tot 31% lager risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen, een voordeel dat ook van toepassing is op kombucha.

6. Het kan helpen bij het behandelen van diabetes type 2

Type 2-diabetes treft wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen. Het wordt gekenmerkt door hoge bloedsuikerspiegels en insulineresistentie. Een onderzoek bij diabeten wees uit dat kombucha de vertering van koolhydraten vertraagde, waardoor de bloedsuikerspiegel daalde. Het verbeterde ook de lever- en nierfunctie. Wanneer het gemaakt is van groene thee is het waarschijnlijk nog gunstiger, omdat is aangetoond dat groene thee zelf de bloedsuikerspiegel verlaagt.

7. Kombucha kan helpen beschermen tegen kanker

Kanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Het wordt gekenmerkt door celmutatie en ongecontroleerde celgroei. In reageerbuisstudies hielp kombucha de groei en verspreiding van kankercellen te voorkomen vanwege de hoge concentratie theepolyfenolen en antioxidanten.

Hoe de kankerbestrijdende eigenschappen van theepolyfenolen werken, is niet goed begrepen. Er wordt echter gedacht dat de polyfenolen genmutatie en groei van kankercellen blokkeren en tegelijkertijd de dood van kankercellen bevorderen. Om deze reden is het niet verwonderlijk dat theedrinkers en kombucha drinkers veel minder kans hebben om verschillende soorten kanker te ontwikkelen.

8. Kombucha is gezond als het op de juiste manier wordt gemaakt

Kombucha is een probiotische thee met veel potentiële gezondheidsvoordelen. Je kunt het in winkels kopen of het zelf thuis maken. Zorg er echter voor dat je het goed voorbereidt.

Verontreinigde of overgefermenteerde kombucha kan ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood veroorzaken. Let dus heel goed op bij zelf kombucha maken. Het kan ook tot 3% alcohol bevatten.

De veiligere optie is om kombucha in een winkel of online te kopen. Commerciële producten zijn lekker en worden als alcoholvrij beschouwd, aangezien ze minder dan 0,5% alcohol mogen bevatten. Controleer echter de ingrediënten en probeer merken te vermijden die veel toegevoegde suikers bevatten.

Kombucha kopen

Wanneer je kombucha gaat kopen, moet je altijd goed letten op de kwaliteit. Een populaire en veel verkocht merk is captain kombucha. Ze bieden de drank aan in veel verschillende smaken van coconut tot raspberry tot pineapple en meer! De drankjes zijn vegan, raw, biologisch en glutenvrij. Ook bevatten ze geen kunstmatige kleur,- geur en smaakstoffen. 

Koop hier kombucha van de beste kwaliteit!

Bevat kombucha cafeïne?

Ja het bevat meestal een beetje cafeïne (omdat het met thee wordt gemaakt), maar de hoeveelheid is klein in vergelijking met koffie, thee, frisdrank en andere populaire cafeïnehoudende dranken. Doorgaans blijft ongeveer een derde van de cafeïne van de thee over nadat deze is gefermenteerd, wat ongeveer 10 tot 25 milligram per portie is voor zwarte thee. Dit is over het algemeen niet genoeg cafeïne om invloed te hebben op de meeste mensen, maar de reactie kan van persoon tot persoon verschillen.

Hoeveel alcohol zit er in kombucha?

Alle kombucha bevat een kleine hoeveelheid alcohol die wordt aangemaakt tijdens het fermentatieproces, maar meestal is het niet genoeg om de effecten ervan te voelen. De commercieel verkrijgbare variëteiten die worden verkocht, moeten minder dan 0,5% alcohol per volume bevatten om als niet-alcoholische dranken te worden verkocht.

Is het veilig om regelmatig te drinken?

Voedingsdeskundigen zeggen dat het voor de meeste mensen prima is om elke dag van kombucha te nippen. Sommigen bevelen aan dat zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een verminderd immuunsysteem beter uit de buurt van deze drank kunnen blijven, omdat de levende bacteriën van de drank schadelijk kunnen zijn. Je kunt het vergelijken met rauwe vis, dit mogen zwangere vrouwen ook niet eten.

Houd ook rekening met hoeveel je drinkt. Sommige mensen tolereren misschien niet meteen grote hoeveelheden. Drink dus niet meteen liters per dag.

Kombucha risico’s

Het maken van kombucha houdt in dat je bacteriën laat groeien in een vloeistof die je gaat drinken. Veel van de bacteriën worden als probiotica beschouwd, maar als het niet goed wordt bereid, kunnen er schadelijke bacteriën of schimmels in groeien.

Zoals eerder benoemd is kombucha veilig als het op de juiste manier wordt voorbereid. Als je het thuis maakt, raden experts aan om glazen, roestvrijstalen of plastic bakjes te gebruiken. Houd alles hygiënisch, ook de uitrusting en je handen. Om er zeker van te zijn dat je veilige en gezonde kombucha drinkt, kun je het beter kopen bij een betrouwbare (web) winkel.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *