terugkomende bacteriele vaginose

Kom van terugkerende bacteriële vaginose af met probiotica!

Heb jij last van een steeds terugkerende bacteriële vaginose? Je bent niet de enige. Een bacteriële vaginose komt bij veel vrouwen voor en bij een aantal van hen komt deze telkens terug, wat ze ook proberen. Er zijn verschillende antibiotica en thuismiddeletjes tegen bacteriële vaginose, maar helaas helpen deze niet voorkomen dat het terug kan komen.

Heb jij al eens probiotica geprobeerd? Probiotica zijn tegenwoordig overal, in drankjes, pillen en poeders, en nu blijkt dat je ze niet alleen voor je darmen moet nemen, maar ook voor je vagina. Vele weten niet dat dit een hele effectieve behandeling is tegen bacteriële vaginose. Ook helpt het een bacteriële vaginose te voorkomen. Vaginale probiotische supplementen zijn enorm populair. Dit omvat zowel probiotische pillen als zetpilcapsules die met een applicator in de vagina worden ingebracht. Lees verder om meer over probiotia voor het behandelen en voorkomen van bacteriële vaginose te leren!

Wat is probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën en gisten die goed voor je zijn, vooral voor je spijsvertering. We beschouwen deze meestal als ziektekiemen die ziekten veroorzaken. Maar je lichaam zit vol met bacteriën, zowel goede als slechte. Probiotica worden vaak ‘goede’ of ‘nuttige’ bacteriën genoemd, omdat ze helpen om je darmen en andere lichaamsdelen gezond te houden.

Je vindt probiotica in supplementen en in sommige voedingsmiddelen, zoals yoghurt. Artsen raden hen vaak aan om te helpen bij spijsverteringsproblemen.

Hoe werken ze?

Onderzoekers proberen erachter te komen hoe probiotica precies werken. Hier volgen enkele manieren waarop ze je gezond kunnen houden:

Wanneer je “goede” bacteriën in je lichaam verliest, bijvoorbeeld nadat je antibiotica hebt ingenomen, kunnen probiotica deze helpen vervangen. Ze kunnen helpen om je “goede” en “slechte” bacteriën in evenwicht te houden, zodat je lichaam blijft werken zoals het zou moeten.

Het consumeren van probiotica is een populaire manier geworden om de spijsvertering te verbeteren. Probiotica zijn gezonde bacteriestammen die van nature in sommige voedingsmiddelen en in voedingssupplementen voorkomen.

Meer recentelijk zijn gezondheidsexperts begonnen met het overwegen van de mogelijke voordelen van probiotica voor de vaginale gezondheid. Voornamelijk bacteriële vaginose is te voorkomen en te behandelen met probiotica.

Vaginale onbalans

Meer dan 50 verschillende soorten kleine organismen (microben genaamd) leven in je vagina. Veel van deze microben zijn een soort bacterie die lactobacillen wordt genoemd. Deze bacteriën helpen de vagina gezond en infectievrij te houden.

Een tekort aan lactobacillen en een overgroei van een andere microbe kan een onbalans in de vagina veroorzaken. Deze onbalans kan om een ​​aantal redenen optreden, ook wanneer een vrouw:

 • onbeschermde seks heeft
 • veranderingen in hormonen ervaart
 • ongesteld is
 • geen goede hygiënische gewoonten handhaaft

Een vaginale onbalans kan resulteren in:

 • bacteriële vaginose (BV)
 • schimmelinfecties
 • trichomoniasis

Bacteriële vagninose

Het meest voorkomende probleem met de vaginale onbalans is bacteriële vaginose (BV). Bacteriële vaginose is een veelvoorkomende oorzaak van genitaal ongemak bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, wat veel complicaties veroorzaakt. Vrouwen met BV hebben grote aantallen van veel verschillende soorten bacteriën in hun vagina. Gezonde vrouwen hebben minder of minder soorten bacteriën in hun vagina.

Deze extra bacteriën zorgen ervoor dat de pH van de vaginale boven de 4,5 stijgt. Dit vermindert het aantal lactobacillen dat in de vagina aanwezig is. Naast een verhoogde vaginale pH ervaren vrouwen met BV vaak:

 • een visgeur
 • branden tijdens het plassen
 • een melkachtige of grijze vaginale afscheiding
 • jeuk

Artsen zeggen dat ze niet helemaal zeker weten wat BV veroorzaakt, maar sommige factoren lijken een hoger risico te lopen voor sommige vrouwen. Waaronder:

 • het hebben van meer dan één seksuele partner of een nieuwe seksuele partner
 • een vaginale douche, of je vagina spoelen met water en zeep (de vagina reinigt zichzelf en een vaginale douche kan het natuurlijke evenwicht verstoren)
 • een natuurlijk gebrek aan lactobacillen-bacteriën (sommige vrouwen hebben geen hoge niveaus van goede bacteriën in hun vagina, wat kan leiden tot BV)

Bacteriële vaginose behandelen wordt meestal gedaan met antibiotica. Deze worden oraal toegediend of als een gel die in de vagina wordt ingebracht. Bacteriële vaginose wordt meestal behandeld met metronidazol en clindamycine. Dit protocol voorkomt echter niet dat het opnieuw optreedt, wat een hoofdklacht is van veel patiënten.

Lees hier verschillende opties om van een bacteriële vaginose te behandelen wanneer je het voor de eerste keer hebt.

Wanneer je al van alles hebt geprobeerd, maar je bacteriële vaginose tekens terug komt, werken deze technieken helaas niet op lange termijn. Lees dan gauw verder hoe je er voor eens en voor altijd vanaf kan komen met probiotica!

Waarom probiotica?

Soms reageren vrouwen niet op de standaardbehandelingen voor bacteriële vaginose en ervaren ze terugkerende problemen. Sommige vrouwen proberen niet alleen antibiotica van de dokter, maar ook alternatieve behandelingen die ze op internet hebben gevonden. Deze omvatten onder andere het aanbrengen van in yoghurt gedrenkte tampons en zelfs knoflookteentjes in hun vagina’s aanbrengen om nuttige bacteriën te introduceren. Deze oplossingen, zijn niet alleen ondoeltreffend, maar ook hoogst af te raden.

Het is waar dat een verbinding in knoflook, allicine, gist in een laboratorium doodt. Maar je kunt niet genoeg teentjes knoflook in je vagina stoppen – of genoeg orale knoflookcapsules nemen – om hetzelfde effect te bereiken. Met yoghurt doordrenkte tampons werken ook niet. Veel probiotische supplementen en de meeste yoghurt bevatten Lactobacillus-bacteriën, maar het is over het algemeen niet hetzelfde type Lactobacillus dat in je vagina wordt aangetroffen. L. crispatus en L. iners zijn de meest voorkomende soorten die in de vagina worden aangetroffen, terwijl de meeste probiotica en yoghurt andere soorten bevatten, zoals L. rhamnosus of L. acidophilus, die vaker voorkomen in de darmen.

Ben jij op zoek naar iets om voor eens en altijd af te komen van die vervelende terugkerende bacteriële vaginose? Dan is probiotica mogelijk de oplossing!

Aangenomen wordt dat oraal ingenomen probiotica opstijgen naar het vaginale kanaal nadat ze uit het rectum zijn uitgescheiden; vaginale toediening maakt directe vervanging van de probiotica mogelijk. Hoewel de resultaten van verschillende onderzoeken controversieel zijn, waren de meeste onderzoeken in het voordeel van de probiotica bij de preventie of behandeling van BV, en zijn er geen nadelige effecten gemeld. Daarom kan het nuttig zijn om dagelijkse consumptie van probiotische producten aan te bevelen om een steeds terug komende bacteriële vaginose te behandelen.

Koop probiotica

Er zijn verschillende soorten probiotica. Het is belangrijk dat je de juiste soort probiotica koopt voor het behandelen en voorkomen van een bacteriële vaginose. De meest onderzochte probiotica die écht werkt tegen bacteriële vaginose is de acidophius lactobacilus. Het is ook nog eens een stuk goedkoper dan andere middeltjes tegen bacteriële vaginose (die vaak niet eens of maar tijdelijk werken).

Koop deze probiotica hier!

Wat doet probiotica in de vagina?

Probiotica worden aangeprezen als een manier om levende micro-organismen in je vagina te introduceren om de gezondheid te verbeteren. Het is waar dat je vagina, net als je spijsverteringskanaal, wemelt van nuttige bacteriën en andere micro-organismen.

Als het gaat om terugkerende bacteriële vaginose, is de gedachte dat het introduceren van meer van de behulpzame lactobacillen bescherming kan bieden tegen die overgroei van schadelijke organismen en als bijgevolg een terugkerende bacteriële vaginose kan verminderen. Naast een bacteriële vaginose helpt het ook tegen de behandeling van andere vaginale infecties.

Lactobacillus acidophilus is de meest onderzochte soort probiotica als het gaat om het tot stand brengen en behouden van een gezond vaginaal evenwicht. Twee andere belangrijke stammen zijn onder meer lactobacillus rhamnosus en lactobacillus reuteri.

Deskundigen zijn van mening dat deze stammen het vaginale evenwicht helpen behouden door zich aan vaginale oppervlakken te hechten en het voor schadelijke bacteriën moeilijker maken om te groeien. Lactobacillus kan ook rechtstreeks aan schadelijke bacteriën hechten, deze doden en voorkomen dat ze zich verspreiden.

Naast probiotica is het verminderen van suikerinname ook een goede manier om de groei van schadelijke bacteriën in de vagina te verminderen. Een dieet dat rijk is aan probiotica, evenals veel vers fruit, groenten en volle granen wordt aangeraden. Deze voedingsmiddelen worden beschouwd als “prebiotica”, die de groei van gezonde probiotische bacteriën in het lichaam bevorderen.

1 thought on “Kom van terugkerende bacteriële vaginose af met probiotica!”

 1. Ik heb zelf 6 jaar lang met een terugkerende bv rondgelopen. Alles uitgeprobeerd wat je kunt bedenken. Ik strandde op dagelijks gebruik van probiotica plus active balance (alleen om seks te kunnen hebben zonder de geur… die na lange tijd gebruik ook niet meer volledig weg ging hiermee) en af en toe een antibiotica kuur (af en toe om niet resistent te worden wat dus toch is gebeurd). Het kwam bij mij na elke kuur direct na mijn menstruatie terug.

  DE OPLOSSING: Laat aub je glucose gehalte meten bij de huisarts, ik liep dus al 6 jaar rond met een verhoogde glucose!
  het probleem is aangepakt en de bv is al sneeuw voor de zond verdwenen. Ik wou dat iemand mij dit 6 jaar geleden had verteld.

  Succes dames!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *