Kolven: Alles wat je moet weten!

Of je nu ‘s avonds uitgaat, weer aan het werk gaat of gewoon even wilt stoppen met borstvoeding, op een gegeven moment vertrouwen de meeste nieuwe moeders op een borstkolf. Het handige apparaat kan veel meer doen dan je een fles laten vullen met je moedermelk. Een borstkolf is ook handig om een ​​voorraad aan melk in je vriezer op te slaan, waardoor je melkaanvoer blijft stromen en stuwing wordt voorkomen. Maar voor nieuwe moeders kan het afkolven van moedermelk intimiderend lijken. Wanneer moet je beginnen met het kolven van moedermelk, hoe vaak moet je kolven en hoe doet je dat eigenlijk? We hebben hier alle antwoorden voor je!

Waarom kolven?

Het wordt aangeraden om zoveel mogelijk borstvoeding te geven. Het is de beste manier om je baby te voeden. We begrijpen echter dat niet elke moeder naar behoefte kan voeden en 24 uur per dag bij hun baby kan zijn. Als je je baby moedermelk wilt blijven geven, is een borstkolf een effectieve manier om een goede melkproductie op te bouwen en te behouden. 

Top 3 redenen voor het kolven van moedermelk:

1. Flexibiliteit zodat je als moeder je baby tijdelijk kan verlaten, wanneer je bijvoorbeeld weer gaat werken of andere bezigheden weer oppakt.

2. Iemand anders kan de baby voeden. Veel partners vinden het ook leuk om hun baby te voeden. Dit is mogelijk wanneer moedermelk wordt afgekolft. Ook vrienden en familie kunnen op deze manier de baby voeden.

3. De melkproductie gaat door, ookal kan de moeder niet direct bostvoeding geven. Of je nu van plan bent borstvoeding te geven of al borstvoeding geeft, je hebt dan gegarandeerd ook al aan kolven gedacht. De volgende vragen zullen waarschijnlijk in je opgekomen zijn:

 • Wanneer moet ik kolven?
 • Hoevaak moet ik kolven?
 • Wat voor soort kolf moet ik kopen?
 • Hoeveel melk mag ik verwachten als ik afkolf?
 • Wanneer is de beste tijd om te kolven?
 • Kan ik de kolf van iemand anders lenen?

In dit artikel worden op al deze vragen uitgebreid antwoord gegeven.

Wanneer moet je beginnen met het kolven van moedermelk?

Wanneer je moet beginnen met het afkolven van moedermelk hangt sterk af van de ervaring die de moeder en de baby hebben. Maar als borstvoeding geven goed gaat en de moeder niet meteen weer aan het werk hoeft, raden experts af om de eerste vier tot acht weken moedermelk af te kolven. Een baby heeft een natuurlijk zuig ritme dat kan helpen de melktoevoer te vergroten, wat een pomp niet heeft. Bovendien verwijdert een pomp niet zoveel melk als baby’s.

Er zijn echter bepaalde omstandigheden waarin een moeder eerder met het afkolven van moedermelk moet beginnen. De meest voorkomende redenen zijn:

 • Als de baby te vroeg is geboren of een gezondheidsprobleem heeft.
 • Als de baby te veel gewicht verliest. Als de baby niet in staat is om genoeg melk te krijgen door borstvoeding te geven, kan de moeder de baby flesvoeding geven met moedermelk om aanhoudend gewichtsverlies te voorkomen.
 • Als de moeder weer aan het werk moet. Het is slim om te beginnen met afkolven en het bewaren van moedermelk ongeveer drie weken voordat de moeder weer aan het werk gaat. Dit geeft haar de tijd die nodig is om genoeg melk op te slaan voor haar eerste paar dagen weer op het werk.

Hoe vaak moet je kolven?

Om ervoor te zorgen dat je melkaanvoer geen klappen krijgt, is de algemene vuistregel om te kolven wanneer de baby uit een flesje wordt gevoerd, zodat je lichaam nog steeds het signaal ontvangt om meer melk te produceren.

Als je je voorbereidt om weer aan het werk te gaan, begin dan ongeveer twee keer per dag met het afkolven van moedermelk. Kolf altijd heel kort nadat de baby borstvoeding heeft gekregen. Als je te dicht bij de volgende borstvoeding kolft, zal de baby waarschijnlijk gefrustreerd raken door een laag volume, wat zal resulteren in een slechte voedingssessie.

Als je weer aan het werk bent, probeer dan ongeveer elke drie uur moedermelk te kolven op werk. Als de baby drie flessen pakt terwijl je op het werk bent, kolf dan drie keer als je niet thuis bent. Als de baby vier flessen pakt als je weg bent, kolf dan vier keer tijdens je dienst.

Kolfapparaat kopen

Er zijn verschillende soorten kolfapparaten op de markt. Hieronder worden een aantal top productkeuzes uitgelicht. Je kunt kiezen uit een enkele elketrische borstkolf, een dubbele elektrische borstkolf of een handkolf.

Prijs: €91,50

Deze fijne kolfmachine heeft een perfecte combinatie van zuigkracht en tepelstimulatie die is geïnspireerd op de manier waarop baby’s zuigen en drinken. De Philips elektrische borstkolf zorgt voor een optimale melkstroom en past zich aan aan de vorm en grootte van je tepel. Deze borstkolf van Philips Avent past op 99,98% van alle borstvormen en tepelformaten. Deze borstkolf is door vele consumenten zeer positief beoordeeld.

Kolf meer melk in minder tijd met een kussen dat de melktoevoer stimuleert en afkolft zoals een baby dat zou doen. Het apparaat wisselt naadloos van de stimulatiestand in de kolfstand en zorgt voor precies de juiste tepelstimulatie en zuigkracht voor een optimale melkstroom.

Als je pauze moet nemen of de kolfstand moet aanpassen, druk je heel eenvoudig op de start-/pauzeknop. Ook zit er een slim systeem in die automatisch je laatst gebruikte instellingen onthoudt, dus je hoeft alleen maar te gaan zitten en de start knop in te drukken.

Prijs: €189,-

De medela Swing Maxi Flex™ is een dubbele, elektrische borstkolf waarmee je comfortabel en eenvoudig je moedermelk kunt afkolven. Deze draagbare dubbelzijdige kolf beschikt over de nieuwe Flex™ technologie en de 2-Phase Expression® technologie. Dankzij de unieke combinatie van dubbelzijdig kolven met deze technologiën kolf je meer melk af. Deze kolf is perfect voor moeder die in de helft van de tijd een extra flesje willen afkolven! De kolf werkt zowel op AA-batterijen als op netstroom.

Dankzij de nieuwe Flex™ technologie kun je het borstschild van deze borstkolven eenvoudig aanpassen aan de vorm van jouw borsten en kun je kolven in de houding die voor jou het meest comfortabel is. Daarnaast levert de Flex™ technologie 11% meer melk op en zorgt het voor 4% betere lediging van je borsten.

Het borstschild van deze fijne kolf machine heeft een wijdere openingshoek, wat voor een betere pasvorm zorgt. Dit helpt om te voorkomen dat de melkkanalen samengedrukt worden en daardoor wordt de melkstroom bevorderd. Daarnaast heeft het schild een ovale vorm dat 360° gedraaid kan worden. Zo kun je het borstschild plaatsen in de positie die het beste aansluit op jouw borst. Bovendien heeft het nieuwe borstschild een zachte, flexibele rand voor een natuurlijk en comfortabel gevoel.

Prijs: €39,-

Deze fijne handkolf, beschikt net zoals elk product van het merk Medela, over het unieke Flex™ borstschild. Deze kleine, lichte handkolf is gemakkelijk mee te nemen en ideal voor onderweg of als back-up voor je elktrische borstkolf. De Medela Harmony is de enige handkolf met een twee fasen systeem door de ergonomische 2-Phase hendel, waarmee je het natuurlijke zuigritme van je baby nabootst. Een handkolf kost wat meer moeite, maar is wel minder prijzig dan een elektrische kolf. Verder is deze kolf eenvoudig uit elkaar te halen en schoon te maken.

Het borstschild heeft een wijdere openingshoek en zorgt daardoor voor een betere pasvorm.Dit levert meer melk op en zorgt voor betere leging van je borsten. De ovale vorm van het Flex™ schild kan 360° gedraaid worden. Zo kun je het borstschild plaatsen in de positie die het beste aansluit op jouw borst. De zachte, flexibele rand van het schild zorgt voor een natuurlijk en comfortabel gevoel tijdens het kolven.

Hoe moet je kolven?

Er zijn verschillende manieren om moedermelk te kolven. Zo kun je kolven met een elektrische pomp of een handkolf. Je kunt zelfs kolven met de hand. De meeste mensen kiezen echter niet voor de laatste optie, omdat het een stuk lastiger kan zijn en langer kan duren. Hoe je de moedermelk precies kolft, hangt af van het type borstkolf dat je gebruikt. Zoals eerder benoemd zijn er enkelvoudig elektrisch borstkolven (één borst per keer), dubbel elektrische borstkolven (beide borsten tegelijk), handenvrije borstkolven enzovoort, dus er is niet één set specifieke aanwijzingen die relevant zijn voor alle moeders. Dat gezegd hebbende, zijn er een paar algemene instructies voor het afkolven van moedermelk:

 • Stap 1: Zoek een rustige en comfortabele plek waar je kunt zitten. Neem eventueel een hapje en een drankje mee.
 • Stap 2: Zorg dat je handen en flesuitrusting schoon zijn. 
 • Stap 3: Plaats het borstschild over je borstweefsel en zorg ervoor dat de opening zich in het midden van je tepel bevindt.
 • Stap 4: Houd de delen tegen je borst met je duim op het bovenste deel van het borstschild en je overige vingers plat tegen het onderste deel van het borstschild. Pas op dat je niet zo hard op het borstweefsel drukt dat het vlekken op de huid achterlaat.
 • Stap 5: Volg de instructies van je kolf voor het instellen van de draaiknoppen. Meestal begin je met een lage zuigkracht en een hoge snelheid. Zodra je een gelijkmatige stroom hebt, die gewoonlijk ongeveer één tot drie minuten duurt, kun je de snelheid verlagen en de zuigkracht vergroten.
 • Stap 6: Om een volledige afkolfsessie te voltooien, ben je ongeveer 15 tot 30 minuten aan het kolven.
 • Stap 7: Als je klaar bent met kolven, breek je voorzichtig de zuigkracht van het borstschild en haal je ze van je borst. Verwijder de babyfles voorzichtig en plaats deze op een plat oppervlak. Koppel je pomp los en plaats een deksel op elke fles en houd ze koud.
 • Stap 8: Reinig je kolf volgens de instructies van je individuele kolffabrikant.

Je zult merken dat kolven sneller en gemakkelijker gaat hoe vaker je het doet. In het begin zal het misschien wat moeizaam gaan, maar oefening baart kunst! Houd er rekening mee dat kolven nooit pijnlijk mag zijn. Als het kolven van moedermelk pijn doet, is er iets mis met de opstelling van de machine. Of je hebt de verkeerde maat borstschild, of het zuigniveau is te hoog. Als het na het afstellen nog steeds pijn doet, zoek dan een lactatiekundige en neem de pomp mee zodat zij je kan helpen de juiste pasvorm te vinden.

Hoeveel melk moet je kolven?

Hoeveel melk je moet kolven, hangt grotendeels af van je melkvoorraad en de leeftijd en het gewicht van je baby. Moeders maken over het algemeen genoeg melk aan om in de dagelijkse behoeften van hun baby te voorzien, dat is ongeveer een liter per dag. Maar het hangt echt van de persoon tot persoon af.

Of je je baby nog steeds borstvoeding geeft of uitsluitend kolft, zal natuurlijk helpen bepalen hoeveel melk je moet afkolven. Voordat je weer aan het werk gaat, mag je, als je kort na het geven van borstvoeding gaat kolven, slechts 14 gram tot 28 gram per sessie afkolven. De hoeveeheid hangt af van je totale volume. Als je eenmaal weer aan het werk bent en de kolf de borstvoeding volledig vervangt, zou je ongeveer hetzelfde volume moeten kolven als dat de baby uit elke flesvoeding haalt. Als je meer pompt, is dat een voordeel.

Hoelang je moet kolven totdat je alle melk volledig hebt opgenomen, hangt ook van de persoon zelf af. Probeer in ieder geval te blijven kolven totdat je borsten zacht en leeg aanvoelen, of tot ongeveer twee minuten na de laatste druppel melk, om er zeker van te zijn dat je alles hebt. Afhankelijk van je melkvoorraad en het type borstkolf dat je gebruikt, kunnen afkolfsessies tussen de 15 en 30 minuten duren.

8 kolf benodigdheden voor moeders die borstvoeding

geven

Of je nu weer aan het werk gaat of op excursie gaat, een goed gevulde kolftas is essentieel voor moeders die borstvoeding geven. Tegelijkertijd wil je niet meer mee sjouwen dan dat je al moet (hallo, ingepakte luiertas!).

Hoewel veel borstkolven worden geleverd met basisbenodigdheden, waaronder een draagbare oplader, melkopslagflessen, een draagtas en oplaadbare batterijen, zijn er nog steeds een handvol extra’s die het geven van borstvoeding gemakkelijker (en minder rommelig) voor je kunnen maken. Hier zijn 10 kolf benodigdheden die moeders moeten inpakken voordat ze de weg op gaan.

– Babydoekjes

Als je je kolf apparaat en accessoires in een mum van tijd moet reinigen en desinfecteren en je geen toegang hebt tot zeep en water, zijn natte doekjes een goed alternatief.

Koop hier baby doekjes.

– Kolf bh

kolfbeha
Voedingsbeha en Kolfbeha in 1 - 24,95
bh kolven
Muna Freestyle kolfbeha, handenvrij kolven - 26,95

– Bewaarzakjes of -bakjes voor moedermelk

Hoewel sommige borstkolven worden geleverd met opslagbakjes en deksels voor moedermelk, heb je mogelijk meer nodig dan wat er wordt meegeleverd. Bewaarzakken voor moedermelk zijn speciaal gemaakt voor het bewaren en invriezen van melk, omdat ze dikker zijn dan normale bewaarzakken of flesvoeringen en gevoerd zijn met nylon om te voorkomen dat melkvet aan de zijkanten blijft plakken. Houd er rekening mee dat melk uitzet als het bevriest, dus zorg ervoor dat je wat extra ruimte overlaat wanneer je de zak sluit. Je kunt ook plastic of glazen flessen gebruiken om afgekolfde melk in te bewaren.

moedermelk zakjes medela
Medela Moedermelk bewaarzakjes - €14,83
moedermelk bewaarbakjes philips
Philips Bewaarbekers voor babyvoeding 10 stuks

– Zoogkompressen

Het hebben van voldoende moedermelk is een pluspunt, behalve natuurlijk als het op je blouse lekt. Het lekken van moedermelk kan beschamend zijn, vooral als je op het werk bent. Maar gelukkig zijn wasbare zoogkompressen een makkelijke oplossing. Plaats ze de hele dag en nacht in je beha. Wegwerp-borstkompressen zijn superhandig, maar als je geld wilt besparen, zijn herbruikbare, wasbare borstkompressen de juiste keuze.

medela zoog compressen
Medela - wegwerp zoogcompressen - 30 stuks €7,99
Philips Avent SCF254/61 Wegwerp Zoogkompressen - 60 stuks - €7,59

– Warme of koude kompressen

Misschien wil je ook warme of koude kompressen aanschaffen voor die momenten waarop je borsten gevoelig zijn en niet willen meewerken. Ze kunnen ook helpen bij teleurstelling wanneer je kille, grimmige kantoor het moeilijk maakt om in de pompende bui te komen. Draag ze de hele dag in je beha om gevoeligheid te verminderen of de melkproductie te stimuleren.

– Koeltas

Als je geen koelkast bij de hand hebt, heb je een koeltasje nodig voor je afgekolfde moedermelk. Sommige pompen worden geleverd met een koeltas, maar als dat niet het geval is, moet je deze zelf kopen. Vers afgekolfde moedermelk kan ongeveer 4 uur op kamertemperatuur blijven als deze niet in direct zonlicht staat.

Koop hier een koeltas.

– Handdoeken

Als je een nieuwe moeder vraagt ​​wat ze het meest gebruikt, zul je misschien verrast zijn door haar supereenvoudige antwoord. Van het opruimen van het spuug tot het schoonmaken van loopneuzen, handdoeken zijn je beste vriend. En hetzelfde geldt voor het kolven. Zorg ervoor dat je altijd een paar extra handdoeken, tissues of zelfs spuugdoekjes bij de hand hebt in je kolfzak om eventuele geknoeide melk op te ruimen.

– Plastic zakken

Stop een paar plastic of hersluitbare opbergzakken in je tas voor nadat je klaar bent met kolven. Gooi al het materiaal dat schoongemaakt moet worden in dezelfde zak, zodat de rest van je kolftas niet vies wordt. Zo blijf je georganiseerd en weet je wat er moet worden schoongemaakt als je ‘s avonds thuiskomt.

Hoe lang gaat moedermelk mee na het kolven?

Hoe lang de moedermelk na het kolven meegaat, hangt af van de bewaarmethode. Moedermelk kan tot zes uur op kamertemperatuur, vijf dagen in de koelkast en ongeveer zes maanden in een vriezer bewaard blijven. Zorg ervoor dat je het achter in de vriezer legt in plaats van in de deur of aan de voorkant, die vaak warmer is.

De volgende regel geldt wel: hoe verser de moedermelk, hoe beter. Melk is bedoeld om van de borst naar de baby te gaan. Elke keer dat er een onderbreking is, verandert het de melkcomponenten, maar dit is niet heel erg. Het is alsnog gezonder dan gekochte babymelk. Verder veranderd koelen in de koelkast de componenten niet zo veel als vriezen. Zodra moedermelk tot kamertemperatuur is opgewarmd, mag deze niet opnieuw worden gekoeld of opnieuw worden ingevroren.

Kolven tips

Houd deze tips voor het afkolven van borstvoeding in gedachten om het proces zo soepel en succesvol mogelijk te laten verlopen:

• Investeer verstandig. Beoordeel bij het kopen van een borstkolf je prioriteiten – zoals budget, draagbaarheid en babybehoeften (er zijn bijvoorbeeld pompen die speciaal zijn ontworpen voor moeders met premature baby’s) – en vraag vrienden en experts om hun mening. Als je er liever geen koopt, verhuren veel bevallingsziekenhuizen hoogwaardige borstkolven. Je kunt via je verzekering misschien zelfs een gratis borstkolf krijgen. Opmerking: je kunt het beste geen gebruikte pomp kopen of lenen vanwege het risico op kruisbesmetting.

• Kolf altijd met borstschilden die goed passen. Veel borstkolven worden geleverd met verstelbare borstschilden of een reeks maatopties. Een teken dat ze goed passen: er is een beetje ruimte rond je tepel, zodat deze vrij in het borstschild kan bewegen. Je wilt niet dat de tepelhof tegen de zijkant aan schuurt. Een deskundige op het gebied van borstvoeding kan je helpen de juiste oplossing voor jou te vinden.

• Koop een handsfree bh. Hierdoor kunnen de flenzen worden vastgehouden door de beha, zodat moeder de flenzen niet zelf hoeft op te houden, waardoor ze vrij is om iets anders met haar handen te doen terwijl ze moedermelk pompt.

• Zorg dat je in een goed humeur bent voordat je gaat kolven. Alles wat stress veroorzaakt, is niet goed voor het melkvolume, dus zorg dat je in een goed humeur bent als je op het punt staat moedermelk te gaan kolven. Hoe je dat ook doet, dat is aan jou. Sommige mensen nemen bijvoorbeeld foto’s van hun kinderen mee.

• Sla het nachtelijk kolven niet over. Sommige vrouwen, die graag een volledige nachtrust willen, pompen extra melk voordat ze naar bed gaan en vragen hun partner dan een fles aan de baby aan te bieden als ze midden in de nacht wakker wordt. Maar wees voorzichtig – terwijl de baby nog steeds wordt gevoed, wordt het gelezen als een gemiste voeding voor je lichaam. Als het te vaak wordt gedaan, heeft dit invloed op de melkaanvoer.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *