Koel slapen tijdens warme nachten: De beste tips!

Heb je ‘s nachts moeite met slapen omdat het te warm is in je kamer? Dan ben je zeker niet de enige. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je bent aan het woelen en draaien in bed, en je zweet heeft je praktisch aan je lakens vastgelijmd. Verschrikkelijk. Vooral in de zomer is dit een welbekend probleem bij veel mensen. Met de tips in dit artikel zul jij gelukkig weer koel slapen, de hele zomer door!

Slaap is ontzettend belangrijk voor je gezondheid en als je merkt dat je minder goed slaapt wanneer het te warm is (wat vaak zo is) dan wordt het tijd om hier iets aan te gaan doen. De voor de hand liggende oplossing voor een koele, kalme en diepe slaap is een airconditioner. Maar wisselstroom verbruikt veel energie en verhoogt je maandelijkse elektriciteitsrekening. Dus wat is een ecologisch verantwoorde, prijsbewuste oplossing?

Lees verder voor de beste doe-het-zelf-strategieën en tips om je bed en kamer af te koelen en te voorkomen dat je in de hitte slaapt (of de hele nacht wakker ligt) tijdens die plakkerige zomernachten.

Koel slapen in de zomer: 10 tips

1. Neem een koude douche voordat je naar bed gaat

Laten we beginnen met een van de eenvoudigste technieken. Het nemen van een koude douche voor het slapen gaan werkt ontzettend goed. Je verlaagt je lichaamstemperatuur en verwijderd al het zweet van je lichaam. Een dalende lichaamstemperatuur is een van de signalen die je hersenen gebruiken om meer melatonine aan te maken, waardoor je slaperig wordt. Hierdoor zul je meer ontspannen zijn en sneller in slaap vallen. 

Je hoeft jezelf niet per se te straffen met een ijskoude douche (tenzij je dat fijn vindt), want een lauwe douche om je op te frissen zal ook al helpen. Vermijd in de warme zomermaanden hete baden een aantal uur voordat je naar bed gaat, omdat het lang duurt voordat je lichaam is afgekoeld.

2. Schaf een ventilator aan

Dit is niet de meest originele tip, en vast en zeker iets waar je zelf allang aan gedacht hebt, maar de ventilator hoort nou eenmaal in dit rijtje thuis. Als je geen airco hebt (wat waarschijnlijk het geval is als je op dit artikel bent beland) is het hebben van de beste ventilator een must have. 

Ventilators kunnen wonderen verrichten als je het gevoel van de lucht die over je heen stroomt niet hinderlijk vindt. Er zijn veel verschillende ventilatoropties die je kunt overwegen, afhankelijk van je budget en behoefte aan serieuze koeling. Je kunt ook meerdere ventilatoren in een kamer plaatsen voor nog meer luchtstroom en dus nog meer verkoeling. Er zijn ook speciale bed ventilators. 

ventilator
Honeywell HT900E - Vloerventilator - €30,95
vloervetilator
Bestron DFA 40 - Vloerventilator - €48,-
ventilator stil
Duux Whisper Fan - Extreem Stil - 26 Snelheden - €119,99

3. Slaap op een verkoelend matras

Slapen op het juiste matras kan een hele grote invloed hebben op je lichaamstemperatuur. Tegenwoordig zijn er veel matrassen, toppers en onderleggers die als ‘verkoelend’ op de markt worden gebracht. En hoewel ze misschien beter ademen dan andere, bieden de meeste geen actieve koeling.

Als je momenteel op een traagschuimmatras slaapt, wordt het ook tijd om te investeren in een ander matras. Traagschuim is berucht omdat het lichaamswarmte vasthoudt, dus het kan zijn dat je wat verlichting vindt als je de topper bij warm weer verwijdert. Als je een logeerkamer hebt die geen traagschuim op het bed heeft, kun je dat bed ook proberen om te zien of het koeler slaapt.

Daarnaast zijn er speciale elektrische verkoelingsdekens en dekbedden om je lichaamstemperatuur te verlagen. Dit is ontzettend effectief voor lekker koel slapen.

verkoelend onderdeken
CLIMSOM bed koeler en verwarmer met 72 temperatuurstanden - €349,-

4. Gebruik een verkoelend kussen

Mocht je een verkoelend onderdeken zoals de optie hierboven wat te prijzig vinden, dan is een verkoelend kussen een goed alternatief. Een verkoelend kussen is perfect voor warme nachten. Je kunt het kussen gebruiken om met je hoofd op te liggen, maar je kunt het bijvoorbeeld ook onder je voeten leggen als deze het snelste warm worden. Het zorgt voor verlaging van de lichaamstemperatuur waardoor je sneller en beter slaapt.

5. Kies katoenen of linnen beddengoed

Investeer in beddengoed van de hoogste kwaliteit katoen of linnen, andere materialen houden warmte vast. Slaap ook alleen met een laken dat je bedekt in plaats van dikker beddengoed zoals dekbedden of dekens.

6. Installeer airconditioning of probeer een draagbare airco

Het is niet de goedkoopste en meest milieu bewuste optie, maar een airco kan wel je redder in nood zijn op hete zomerdagen. Daarnaast kun je er alsnog milieubewust mee omgaan, door hem niet de hele nacht aan te laten staan. Een airco kan in een half uurtje vaak al je kamer omtoveren naar een heerlijke koele ruimte.

Het installeren van airconditioning in je huis kan een dure investering zijn, maar het is de moeite waard als je slecht slaapt en een ventilator gewoon niet fijn vindt. Als het installeren van airconditioning in je huis momenteel je budget te boven gaat, zijn er tal van goede draagbare airco’s die je ‘s nachts in de slaapkamer kunt gebruiken.

Een goede draagbare airco zal nog steeds een beetje een investering zijn, maar het is veel goedkoper dan airconditioning installeren in je huis. Met een airco in je huis zul je gegarandeerd koel slapen.

Bekijk hier een lijst met de beste mobiele airco’s

7. Houd het licht overdag buiten

Als de zon overdag je huis in een sauna verandert, blijft die warmte ‘s nachts hangen. Door je gordijnen en jaloezieën gedurende de dag gesloten te houden, blijft je kamer koeler en kan deze sneller afkoelen. Dit is een truc die mensen in warme landen al eeuwen kennen en die de temperatuur van je huis drastisch kan verlagen. Je moet deze techniek natuurlijk in evenwicht brengen met de behoefte aan natuurlijk licht als je thuis bent. Maar als je de hele dag buiten bent, is het fijn om niet thuis te komen in een stomende kas.

8. Zet je ramen ‘s avonds en ‘s nachts open

Zet ‘s avonds de ramen open als de temperatuur daalt om wat (hopelijk) koelere lucht je huis en slaapkamer in te laten stromen. Als je een bovenverdieping of zolder hebt is dit vooral belangrijk. Open alle ramen om opstijgende warmte te laten ontsnappen. Een top tip is om je ventilator tegenover een raam te plaatsen, zodat de wind van buiten samen met de ventilator een verkoelende wind veroorzaakt.

9. Maak zelf een airco

Maak een doe-het-zelf-airconditioner door een ondiepe pan of kom vol ijs voor een ventilator te plaatsen. De bries neemt koud water op van het ijsoppervlak terwijl het smelt, waardoor een verkoelende mist ontstaat.

10. Laat ‘s nachts geen elektronica aanstaan

We weten dat voor een ideale slaap koelere temperaturen nodig zijn. Die altijd draaiende computers, de tv die je aan liet staan, alle gadgets die je gebruikte vlak voordat je naar bed ging – die elektronica genereert warmte. Koppel daarom alles wat je ‘s nachts niet nodig hebt los.

11. Leg je matras op de grond

Hete lucht stijgt op, dus zet je bed zo dicht mogelijk bij de grond om de hitte te verslaan. Als je op de zolder slaapt kan het wel eens veel schelen als je je matras naar beneden sleept en hier gaat slapen als het mogelijk is. 

12. Sport niet net voordat je naar bed gaat

Doe geen intensieve lichaamsbeweging in de paar uur voor het slapengaan als je dit ook eerder kunt doen. Het kan lang duren voordat je lichaam weer de normale temperatuur heeft bereikt, waardoor je je nog wamer en plakkeriger in bed voelt.

13. Pas je maaltijden aan voor warm weer

Eet indien mogelijk ‘s avonds laat niet de grootste maaltijd van de dag. Het verteren van voedsel verhoogt je lichaamstemperatuur (vooral grote porties vlees). Het is dus beter om warm/groot te eten tijdens de lunch en ‘s avonds een lichtere maaltijd of snack te nemen.

14. Blijf gehydrateerd

Zorg ervoor dat je overdag en ‘s avonds gehydrateerd blijft. Probeer voor het slapengaan geen koffie, thee of alcohol te drinken. Drink in plaats daar van koud water. Neem een glaasje water mee voor op je nachtkastje, zodat je hier eventueel ‘s nachts van kan nippen.

15. Laat je beddengoed afkoelen voordat je naar bed gaat

Doe je lakens in een plastic zak en leg ze een tijdje in de vriezer voordat je naar bed gaat. Haal ze er dan uit en maak een kleine verkoelende cocon van de stof. Deze tip klinkt misschien een beetje vreemd, maar het kan echt helpen om je lang genoeg koel te houden om in slaap te vallen. Koel slapen is een garantie met deze tip!

16. Draag een katoenen pyjama

Draag lichte katoenen nachtkleding in plaats van synthetisch materiaal, hoe glad fluweel of zijde ook aanvoelt op de huid. Of slaap zonder kleding, dit is natuurlijk de beste optie met heet weer.

17. Bewaar wat ruimte tussen jou en je partner

Als je met een partner slaapt, houdt dan wat ruimte tussen jullie in plaats van lekker in elkaar te kruipen, zodat je koel blijft. Dit is vooral makkelijk om te doen wanneer je een groot genoeg bed hebt. Indien nodig kun je ook proberen om apart beddengoed te gebruiken in plaats van één hoes te delen.

natuurlijk slaapmiddel

Wat gebeurt er met je lichaamstemperatuur als je slaapt?

Met de bovenstaande tips moet koel slapen tijdens warme nachten een piece of cake worden! We zullen hier nog kort bespreken wat er precies gebeurt met je lichaamstemperatuur als je slaapt. De temperatuur van je kamer en je lichaam hebben een aanzienlijke invloed op je slaap, dus het is de moeite waard om deze 2 dingen goed te krijgen.

Tijdens de slaap doorloop je meerdere fasen. De eerste fase is waar je van het bewustzijn afdrijft naar de lichte slaap. In de volgende fasen moet de kerntemperatuur van je lichaam over het algemeen met ongeveer twee tot drie graden dalen voordat je de staat van diepe slaap kunt bereiken. Als je kerntemperatuur echter te hoog is, is het moeilijk voor je hersenen om te bepalen of je wakker bent of slaapt, wat een directe invloed kan hebben op de kwaliteit van je slaap.

De temperatuur van je kamer kan ook je kerntemperatuur beïnvloeden. Over het algemeen is rond de 16 tot 18 graden Celsius de ideale kamertemperatuur om te slapen. Waarom? Omdat dit bereik het beste bij je kern past tijdens het midden van de nacht.

Een lagere temperatuur bevordert ook een meer rustgevende slaap door ervoor te zorgen dat je lichaam niet te vroeg in de ochtend opwarmt, zodat je voorzichtig uit de diepe slaapfase kunt komen. In wezen betekent dit dat een koele slaapkamer je veel betere omstandigheden biedt om elke nacht de beste rust te krijgen.

Nu is koel slapen tijdens warme nachten natuurlijk niet zo gemakkelijk, vooral als je geen airconditioner hebt. De bovenstaande tips zullen je echter goed op weg helpen naar een betere nachtrust in de zomer!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *