Kleurlenzen: Alles wat je moet weten!

Als je je look wilt veranderen, maar niet op zoek bent naar iets blijvends zoals een nieuwe haarkleur of piercing, kun je je wenden tot gekleurde lenzen. Kim Kardashian West, Selena Gomez en zo veel andere maken regelmatig gebruik van kleurlenzen. Ondanks de recente heropleving van kleurlenzen, zijn deze oogaccessoires niet bepaald nieuw.

Overweeg je om kleurlenzen te kopen? Super leuk! Er zijn slechts een paar dingen die je moet weten voordat je ze koopt. Je zult zelf waarschijnlijk ook met wat vragen zitten: wat voor soort kleurlenzen zijn er, welke kleurlenzen zijn het beste, zijn kleurlenzen veilig en hoe breng je ze in? Lees verder voor antwoord op al je vragen omtrent kleurlenzen!

Wat zijn kleurlenzen?

Om kleurlenzen te begrijpen, moet je eerst weten wat gekleurde lenzen precies zijn. Waarschijnlijk was je al zo ver: een kleurlens is een dunne lens die direct op het oogoppervlak wordt geplaatst. Deze lens heeft een bepaalde kleur, zoals groen, blauw of bruin.

Kleurlenzen zijn gewoon contactlenzen, maar dan, zoals de naam zegt, gekleurd. Ze kunnen ook zowel een cosmetisch accessoire als een medisch hulpmiddel zijn. Dit betekent dat je naast gewone kleurlenzen ook kleurlenzen op sterkte kan kopen. Dit is handig als je normaal gesproken ook lenzen of een bril draagt.

Kleurlenzen zijn dus lenzen die het uiterlijk van je ogen veranderen. Zo verander je je normaal bruine ogen bijvoorbeeld in een prachtige blauwe of groene kleur. Sommige gekleurde lenzen transformeren de kleur volledig, terwijl andere slechts een subtiele verandering bieden. Contactlenstechnologie is zeer geavanceerd. Sommige merken gekleurde contactlenzen kunnen ook een sprankelend effect aan je ogen geven of je irissen groter doen lijken.

Het dragen van de contactlenzen zorgt ervoor dat je ogen er mooi en opvallend uitzien als je naar een feestje gaat, een avondje stappen of gewoon voor dagelijks gebruik. Naast normale kleuren, kunnen kleurlenzen ook gekke kleuren of vormen hebben. Deze zijn leuke voor thema gelegenheden of feestjes. Shop hier voor carnaval of halloween kleurlenzen!

Welke kleurlenzen zijn het beste?

Er zijn verschillende goede merken op de markt. Het is belangrijk dat de lenzen van goede kwaliteit zijn, zodat ze je ogen niet beschadigen. Daarnaast zijn de beste kleurlenzen natuurlijk degene die jij het mooiste vindt! Hier volgen 2 goede merken kleur lenzen:

Pretty eyes kleurlenzen

Prijs: €20.90

Met de prachtige kleurlenzen van Pretty Eyes kun je elke dag de kleur van je ogen gemakkelijk veranderen! Of je nu op zoek bent naar een subtiele oogkleur of je wil een echte heftige verandering, het gewenste uiterlijk kun je bereiken met deze prachtige gekleurde lenzen.

Deze lezen zijn daglenzen. Daglenzen bieden veel voordelen. Daglenzen draag je voor 1 dag en kun je daarna weggooien. Hierdoor zijn deze contactlenzen extra hygiënisch, dagelijks draag je nieuwe lenzen. Je hebt geen lenzenvloeistof en lenzendoosje nodig. 

Deze contact lenzen zijn voorzien van CE markering voor medische hulpmiddelen. Dit betekent dat de lenzen voldoen aan alle essentiële vereisten op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu en in Europa op de markt mag worden gebracht. Deze lenzen zijn dus super veilig voor je ogen en voldoen aan alle normen.

Kenmerken: 

 • sterkte: 0.00
 • daglenzen
 • diameter:14.0 mm, BC8.60
 • watergehalte: 60%
 • verpakking bestaat uit 8 kleurlenzen
 • de kleurlenzen van Pretty eyes zijn ook beschikaar op sterkte. Shop hier kleurlenzen op sterkte!

Deze lenzen zijn in veel verschillende kleuren berschikbaar. Je kunt ook voor een combinatie kiezen. Dus dat je meerdere kleuren in 1 verpakking krijgt. Hier volgen een aantal van de kleuren waar je voor kunt gaan:

Fashionlens kleurlenzen

Prijs: €16,95

De gekleurde zachte contactlenzen van het merk Fashionlens® zijn jaarlenzen en hebben geen sterkte. Deze lenzen zijn gemaakt van een zacht materiaal van hoogwaardige kwaliteit, wat erg comfortabel draagt op je ogen. Ze zijn 100% veilig en vormen geen bedreiging voor je ogen.

Verander de kleur van je ogen eenvoudig met deze prachtige gekleurde contactlenzen! Het uiteindelijke resultaat van je oog met deze kleurlens in kan wat variëren van de voorbeeld foto, dit is afhankelijk van de kleur en grootte van je eigen ogen.

Kenmerken:

 • sterkte: 0.00
 • jaarlenzen: 12 maanden te gebruiken
 • diameter:14.5 mm, BC8.60
 • watergehalte: 42%

Hier volgen een aantal van de kleuren waar je voor kunt gaan:

Gekleurde lenzen risico’s

Zijn kleurlenzen veilig?

Hoe mooi en cool kleurlenzen er ook uitzien, is het veilig om gekleurde contactlenzen te dragen? En vooral als je ze niet nodig hebt om beter te kunnen zien? Lenzen in het algemeen zijn berucht omdat ze een breed scala aan ooggezondheidsproblemen kunnen veroorzaken (bijvoorbeeld slapen met contact lenzen kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen).

Wees gerust! Wanneer je goede kwaliteit lenzen koopt, zijn deze niet schadelijk voor je ogen! Goede verzorging van je gekleurde contactlenzen is wel erg belangrijk.

Verzorging van kleurlenzen

Wanneer je lenzen draagt, of dit nou gekleurde lenzen zijn of normale contactlenzen, je loopt altijd een klein risico. Dit bestaat uit het hebben van een groter risico om ooginfecties te krijgen dan mensen die geen contactlenzen dragen. Het risico komt voort uit een slechte hygiëne van contactlenzen en het niet naleven van veiligheidsrichtlijnen. Wanneer je je hier wel aan houdt, hoef je je geen zorgen te maken. Doe vooral de volgende dingen NIET:

– Lenzen langer dragen dan aanbevolen

Draag je lenzen nooit langer dan een dag achter elkaar, tenzij ze speciaal zijn ontworpen om ‘s nachts te dragen. Draag ze ook nooit langer dan de aanbevolen draagtijd.

– Contactlenzen delen

Ja, het lijkt onwaarschijnlijk, maar sommige mensen delen kleurlenzen. Door kleurlenzen te delen, worden schadelijke bacteriën gedeeld. Plaats dus nooit de lenzen van iemand anders in je ogen!

– Oogirritatie negeren

Als een contactlens je oog irriteert of je gezichtsvermogen verstoort, moet je deze onmiddellijk verwijderen. Bezoek je huisarts om er zeker van te zijn dat er geen schade is. Volg ook hun advies voordat je kleurlenzen opnieuw probeert.

– Lenzen niet goed reinigen en bewaren

Je mag je gekleurde lenzen alleen met lenzenvloeistof reinigen. Doe dit voordat je ze erin doet en nadat je ze eruit haalt. Behandel je lenzen met schone handen en bewaar ze ‘s nachts in een gedesinfecteerde lenshouder.

Dus om het nog even samen te vatten: net als bij gewone contactlenzen, is het heel belangrijk dat je goed voor je gekleurde lenzen zorgt. Afhankelijk van hoe ze zijn gelabeld, moet de lens na een bepaalde tijd altijd worden weggegooid en worden vervangen door een nieuwe lens. Daarnaast mag je lenzen nooit schoonmaken met iets anders dan schone handen en een steriele oplossing. Dat is hetzelfde, of je nu een gekleurd contact of een heldere lens hebt.

Het goede nieuws is dat als je deze voorzorgsmaatregelen volgt, er geen reden is om je zorgen te maken over het dragen van kleurlenzen. Als je ze op de juiste manier draagt, is het niet schadelijk voor je ogen. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je ook goede kwaliteit lenzen draagt, anders is het alsnog schadelijk. Ga dus niet voor de eerste de beste goedkope lenzen die je tegen komt.

Hoe gekleurde lenzen plaatsen en verwijderen?

Weet je niet precies hoe je je gekleurde lenzen moet inbrengen? In het begin lijkt het misschien lastig en zelfs een beetje eng, maar maak je geen zorgen. Als je het een aantal keer hebt gedaan, is het eenvoudig.

Volg deze eenvoudige stappen om je gekleurde contactlenzen correct te plaatsen:

 • Was je handen en gebruik een schone, droge handdoek (bij voorkeur microvezelhanddoek) om ze af te drogen.
 • Open het lenzen doosje en haal met je wijsvinger je lens eruit.
 • Spoel de kleurlens af met je contactoplossing door de lens in het midden van je handpalm te plaatsen en er een beetje contactoplossing overheen te spuiten.
 • Controleer of de lens niet binnenstebuiten zit door de lens op je vingertop te plaatsen en deze tegen het licht te houden. Als de randen uitlopen, is het binnenstebuiten. Plaats de kleurlens in dat geval terug op je handpalm en corrigeer het met je vingertop om het voorzichtig met de goede kant naar buiten te draaien. Het moet een komvorm hebben. Sommige lenzen hebben een 1, 2, 3; indicator. Zorg ervoor dat de cijfers niet achterwaarts staan.
 • Je lens is nu klaar om te worden geplaatst. Plaats het op het topje van je wijsvinger en trek met je vrije hand het bovenste ooglid omhoog. Trek met je duim je onderste ooglid naar beneden en breng de lens naar het midden van je oog.
 • Plaats de kleurlens dicht bij je oogbal en druk het lichtjes op zijn plaats. De lens zal vanzelf op zijn plaats gaan omdat het wordt aangetrokken door het vocht.
 • Beweeg je ogen heen en weer zodra je de lens hebt opgezet en sluit ze. Het verwijdert alle luchtbellen die onder de lens zitten.
 • Herhaal aan het andere oog.

Stappen om je gekleurde lenzen te verwijderen:

 • Zorg ervoor dat je handen schoon en droog zijn.
 • Begin met je rechteroog, kijk omhoog en trek met je middelvinger voorzichtig je onderste ooglid naar beneden.
 • Raak met je wijsvinger voorzichtig de onderrand van de lens aan en schuif deze naar beneden naar het onderste witte deel van je oog.
 • Knijp de lens voorzichtig tussen duim en wijsvinger en verwijder deze.
 • Herhaal voor je linkerlens.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *