Keratosis pilaris behandeling: Beste tips!
Heb je last van ruwe rode bultjes op de achterkant van je armen, je benen, je dijnen, je billen of gezicht? De kans is groot dat je last hebt van een huidaandoening genaamd keratosis pilaris. Ongeveer 40 procent van de volwassenen heeft last van keratosis pilaris op zekere hoogte. Bij sommige is het echter bijna niet zichtbaar en bij andere juist weer extreem. Als je denkt of al zeker weet dat je hier last van hebt, lees dan gauw verder om te ontdekken wat de beste keratosis pilaris behandeling is!
Wat is Keratosis pilaris?
Keratosis pilaris is een veel voorkomende, ongevaarlijke huidaandoening die droge, ruwe plekken en kleine bultjes veroorzaakt. Deze bultjes komen vaak voor op de bovenarmen, dijen, wangen of billen. De bultjes doen meestal geen pijn en jeuken ook niet.
Keratosis pilaris is een opeenhoping van keratine – een haarproteïne – in de poriën die de opening van groeiende haarzakjes verstopt en blokkeert. Als gevolg hiervan vormen zich kleine bultjes op de plek waar het haar hoort te zijn.
Keratosis pilaris wordt vaak beschouwd als een variant van een normale huid. Het kan niet volledig worden genezen of voorkomen. Je kunt het echter wel behandelen met vochtinbrengende crèmes en crèmes op recept om het uiterlijk van de huid te helpen verbeteren. De aandoening verdwijnt meestal op de leeftijd van 30.
Symptomen van keratosis pilaris zijn onder meer:
- Pijnloze kleine bultjes, meestal op de bovenarmen, dijen, billen of wangen
- Droge, ruwe huid met bultjes
- Schuurpapierachtige bultjes die lijken op kippenvel
- Verergering wanneer seizoensveranderingen een lage luchtvochtigheid en een droge huid veroorzaken
Keratosis pilaris behandeling
Het eerste wat je moet begrijpen is dat keratosis pilaris niet te ‘genezen’ is. Het is niet mogelijk om er helemaal voor altijd vanaf te komen. Het is een genetische aandoening waarbij om de een of andere reden de follikels op de buitenste armen en dijen verstopt raken en niet van nature exfoliëren. Dit betekent echter niet dat je je er zomaar bij neer hoeft te leggen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het uiterlijk van keratosis pilaris in grote mate te verminderen.
1. Gebruik chemische exfoliatoren
Het is geen permanente oplossing, maar je kunt de bultjes wel tijdelijk laten verdwijnen met glycolzuur en melkzuurbehandelingen. Hierdoor worden de bultjes verminderd en de huid gladder en zachter. Hier volgen 2 van de beste producten om KP te verminderen. De eerste is speciaal voor het lichaam en de tweede voor het gezicht.
Deze exfoliant bevat salicylzuur, wat een exfoliërende werking heeft en helpt bij het verminderen van bultjes en puistjes op het lichaam. Je kunt het overal op je lichaam aanbrengen. De formule bevat ook krachtige antioxidanten en ingrediënten die de huid hydrateren. Deze combinatie zorgt bij regelmatig gebruik voor een verbetering van de huidstructuur. Dit product zorgt ervoor dat je huid zachter en gladder wordt, dat dode huidcellen worden verwijderd en dat rode bultjes aanzienlijk worden verminderd. Het product werkt ook kalmerend en hydraterend.
Dit product werkt hetzelfde als het bovengenoemde product, maar dan voor het gezicht. Deze krachtige BHA exfoliant helpt dode huidcellen te verwijderen, ook in de poriën. Het werkt ontstekingsremmend en helpt zo puistjes, bultjes en roodheid te verminderen.
Breng het ’s ochtends en/of ’s avonds na het reinigen van je gezicht aan met een wattenschijfje, vermijd hierbij je oogleden en je onderste wimperrand en spoel het niet af. Breng hierna een antioxidantserum of ander aanvullend product aan en/of gebruik direct een dag- of nachtcrème die geschikt is voor jouw huidtype.
2. Gebruik de juiste bodylotion
Gebruik bodylotion met actieve ingrediënten. Als je zomaar een random bodylotion gebruikt, kun je de irritatie juist erger maken. Het beste is om een bodylotion te gebruiken waar ureum in zit. Ureum is speciaal ontwikkeld voor dagelijkse intense hydratatie voor een ruwe en droge huid. Hieronder volgt een effectieve crème met 10% ureum. De crème hydrateert, kalmeert, verzacht en herstelt de huid en houdt de huidbarrière intact. Deze crème is geschikt voor zowel het lichaam als het gezicht, trekt snel in en plakt niet. Ook verstopt het de poriën niet en is het zowel parfumvrij als dermatologisch getest.

3. Bezoek je dermatoloog
Als je al van alles hebt geprobeerd, maar je merkt dat thuisbehandelingen nog steeds niet voldoende zijn, maak dan een afspraak met je huisarts of dermatoloog. Je dermatoloog kan het uiterlijk van keratosis pilaris aanzienlijk verminderen met slechts een paar laserbehandelingen, die helpen om de diepste lagen van je huid te exfoliëren.
Nogmaals, KP is niet volledig te genezen, dus verwacht niet dat je er helemaal vanaf komt met een laserbehandeling bij je dermatoloog. De behandeling kan wel de roodheid en de hobbelige textuur op je lichaam of gezicht aanzienlijk verminderen.
Wat NIET te doen om keratosis pilaris te behandelen
Één ding wat je absoluut niet moet doen als je last hebt van deze huidaandoening is scrubben. Probeer nooit, maar dan ook nooit je KP ‘eraf te schrobben’. Als je hard scrubt op deze gebieden zal het alleen maar harder en erger terugkomen. Als je toch wilt scrubben, doe het dan heel zachtjes en gebruik hele fijne korrels. Het beste is om gewoon helemaal niet te scrubben met een fysieke scrub, alleen met een ‘chemische scrub’, met andere woorden: exfolianten. Dit is hierboven al besproken. Net zoals bij scrubben verwijderd dit dode huidcellen van de huid, alleen hoef je bij een chemische exfoliant niet te wrijven over de huid, waardoor je geen irritatie veroorzaakt.
Gaat keratosis pilaris vanzelf weg?
Ja, KP verdwijnt meestal vanzelf wanneer tieners door de puberteit gaan of rond de twintig of dertig. Er is geen vaste leeftijd aan verbonden en er is ook nooit een garantie, maar in de meeste gevallen gaat het helemaal weg rond deze leeftijden.