Kale plekken in baard

Kale plekken in baard? Zo los je het op!

Kale plekken in baard? Geen zorgen, we’ve got you! Het vinden van kale plekken in je baard is een van de meest vervelende en frustrerende dingen die je als man kunt meemaken. Misschien klinkt dit een beetje overdreven, maar voor de meeste mannen die een baard willen laten groeien is dit frustratie nummer 1. Alle baardstijlen kunnen worden aangetast en geruïneerd door een enkel gebied met dun haar.

Baarden met kale plekken, of ook wel gevlekte baarden genoemd, komen veel voor, vooral rond de wangen, waardoor het lastig is om een baard gelaten groeien. Dit is dan ook de reden waarom veel mannen de neiging zullen hebben alles af te scheren als ze dit opmerken.

Als je in deze categorie valt, hoef je je baard echter niet steeds af te scheren, aangezien er bewezen technieken zijn die je niet alleen kunnen helpen om van een vlekkerige baard af te komen, maar die het ook mogelijk kunnen maken om in een mum van tijd een dikke, volle baard te laten groeien.

Sommige van deze methoden hebben de neiging om nieuwe baardgroei te stimuleren en bestaand haar in volume te vergroten, terwijl andere gewoon hacks zijn die bedoeld zijn om je baard er dik en vol uit te laten zien. Lees gauw verder voor alle tips om van kale plekken in je baard af te komen!

Wat is een baard met kale plekken?

Een baard met kale plekken is zoals de naam letterlijk zegt, een baard met kale plekken. Het is simpelweg een baard die de neiging heeft om ongelijk te groeien, vooral op de wangen en de kin. Terwijl iedereen wat dunnere gebieden in zijn baard heeft, worden ongelijkmatige baarden gekenmerkt door kleine of grotere secties die helemaal geen gezichtshaar hebben.

De meeste mannen die hier last van hebben vinden dit ontzettend vervelend en velen geven de moed op. Er zijn echter manieren om toch een mooie, volle, volledige baard te laten groeien en we gaan je in dit artikel leren hoe.

Het hebben van kale plekken in je baard kan een aantal verschillende oorzaken hebben, van genetica tot de niveaus van groeihormonen bij een persoon. Door te identificeren wat de oorzaak bij jou is, kom je een stap dichter bij het voorgoed oplossen van je probleem. Lees verder om de verschillende oorzaken van gaten in een baard te ontdekken.

Kale plekken in baard: Oorzaken

Gaten in baard, kale plekken in baard, hoe je het ook noemt, ze zijn ontzettend vervelend! Je vraagt je misschien af hoe ze ontstaan. Waarom hebben sommige mannen perfecte, dichte baardgroei zonder er moeite voor te doen en andere niet?

Er zijn zoveel dingen die een gaten baard kunnen veroorzaken, sommige kunnen worden opgelost en met andere moet je misschien leren leven, zoals genetica. Sommige mannen hebben nou eenmaal meer haarzakjes dan anderen. Als je bijvoorbeeld fijner, dunner haar op je hoofd hebt, zal je baard waarschijnlijk dezelfde route volgen. Er zijn echter nog meer mogelijke oorzaken van een baard met kale plekken.

Verschillende oorzaken van een gaten baard:

– Laag testosteron gehalte

Testosteron speelt een belangrijke rol als het gaat om baardgroei. Gezichtshaar wordt androgene haren genoemd, wat simpelweg betekent dat het haar groeit als reactie op de mannelijke hormonen dihydrotestosteron (DHT) en testosteron.

Als je lage niveaus van deze hormonen hebt, is de kans groot dat je geen dikke baard hebt of dat deze in vlekjes groeit. Aan de andere kant, als de niveaus van testosteron en DHT hoog zijn, zal je gezichtshaar sneller en dikker groeien.

Hoe meer androgeenreceptoren je hebt, dus; hoe meer testosteron er in de haarzakjes wordt afgezet, wat de groei stimuleert. Als je denkt dat je lage testosteron niveaus hebt, kan het daarom slim zijn om te kijken naar manieren om je testosteron te verhogen.

Bekijk hier verschillende manieren om je testosteron te verhogen.

– Genetica

Als mannen van je vader- of moederskant een dikke, volle baard kunnen laten groeien, is de kans groot dat jij dat ook kunt. Als hun baarden met gaten groeien, dan zal de jouwe dat waarschijnlijk ook doen.

Het ding met genetica is dat je er maar heel weinig aan kunt doen. Als je een lichtgekleurde of fijne baard hebt, zullen de vlekken erop meer opvallen en in sommige gevallen, als de genen zo sterk zijn, zullen die plekken misschien nooit met haar worden gevuld.

– Leeftijd

Leeftijd speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen hoe dik je baard zal zijn. De meeste mannen beginnen gezichtshaar te krijgen als ze in de puberteit komen.

Gedurende die tijd heeft de baard de neiging om in delen te groeien, in plaats van allemaal tegelijkertijd. Als je net bent begonnen met het laten groeien van je baard, of je nu in de twintig of jonger bent, is de kans groot dat het haar niet vol en dik zal zijn. Dit zegt dus echter nog niets over hoe je baard er uit gaat zien als je wat ouder bent.

Als een jonge leeftijd de oorzaak is van je gaten baard, wees dan niet getreurd, en kan nog zoveel veranderen. Geef je baard te tijd om rustig te groeien en de plekken op te vullen. Als je je baard blijft scheren wanneer deze begint te groeien, zul je nooit de gewenste dikte bereiken.

– Slechte bloedsomloop in je wangen

Een andere oorzaak kan een slechte bloedsomloop zijn. De bloedcirculatie beïnvloedt hoeveel haar er op je gezicht groeit. Het gebied rond de wangen heeft bijvoorbeeld een zwakkere bloedsomloop dan het gebied rond de kin en de mond. Daarom is het veel gemakkelijker om een ​​sik of snor te laten groeien dan een baard.

– Levensstijl

Levensstijl is vaak een boosdoener als het gaat om een baard met kale plekken. Een slecht dieet, veel stress en een gebrek aan lichaamsbeweging en slaap kunnen dit allemaal veroorzaken. Ze kunnen namelijk de hormoonproductie verpesten.

In zo’n geval begint het endocriene systeem te stoppen, en wanneer dat gebeurt, zijn de eerste dingen die moeten gaan de twee belangrijke reproductieve hormonen; DHT en testosteron, die toevallig de hormonen zijn die zowel de baardgroei als de dichtheid reguleren.

– Alopecia areata

In zeer zeldzame gevallen kan een gaten baard het gevolg zijn van onderliggende medische aandoeningen, genaamd Alopecia Areata. Dit is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen cellen aanvalt, in dit geval dus de haarzakjes. Wanneer dat gebeurt, valt het haar uit, waardoor er ronde plekken ontstaan ​​die al dan niet merkbaar kunnen zijn.

De aandoening treft vooral het haar op het hoofd, maar het kan ook van invloed zijn op elk ander gebied waar haar groeit, inclusief wenkbrauwen en het gezicht. De aandoening kan zich langzaam ontwikkelen en jaren later tussen de gevallen blijven terugkeren. Het kan ook leiden tot totale haaruitval, een aandoening die alopecia Universalis wordt genoemd en die voorkomt dat haar ooit weer teruggroeit.

Als er toch haar terug groeit, kan het weer uitvallen, maar dit verschilt van persoon tot persoon. Momenteel is er geen remedie voor areata, maar er zijn behandelingen die het haar kunnen helpen terug te groeien en toekomstig haarverlies te voorkomen.

Er is echter slechts maar een heel klein percentage van de bevolking dat aan deze aandoening lijdt en bij sommige mensen kan de aandoening vanzelf verdwijnen.

Alopecia Areata is geen genetische aandoening en kan als zodanig niet worden geërfd of door contact van de ene persoon op de andere worden overgedragen. De behandeling omvat het gebruik van crèmes, orale medicatie, zalven of een combinatie van beide.

Kale plekken in baard: Oplossingen

Nu je meer weet over de mogelijke oorzaken van kale plekken in een baard, wordt het tijd om te kijken naar de verschillende oplossingen.

– Zorg voor de juiste baard verzorging

Wees lief voor je baard. Zorg ervoor dat je de baard die je hebt goed verzorgt. Houd je baard schoon en gehydrateerd met baardolie om gezond haar te ondersteunen dat er glanzend en dik uitziet.

Baardolie zorgt ervoor dat het onderhouden en het laten groeien van een baard eenvoudiger en gemakkelijker gaat. Het voorkomt baardjeuk, baardroos, baardacne, droge en schilferige huid, slecht baardvolume en slechte groei en broos baardhaar.

Baardolie hydrateert twee dingen: gezichtshaar en de huid eronder. Droog gezichtshaar is broos en moeilijk te hanteren, dus het product helpt het te verzachten en te temmen. Het vermindert ook klitten en gespleten punten om het onderhoud van de baard gemakkelijker te maken. Je baard zal er voller en minder broos uitzien. Daarnaast hydrateert baardolie ook de huid onder je baard, wat natuurlijk weer zorgt voor een betere haargroei.

Daarnaast hebben de meeste baardoliën ook een heerlijke geur. Veel bevatten essentiële oliën, zoals ceder en sandelhout, dus het product werkt als een natuurlijke eau de cologne. Deze essentiële oliën worden gemengd met een dragerolie zoals jojoba-olie, arganolie, kokosolie, zoete amandelolie, castorolie of amandelolie. Deze bevatten verbindingen die essentieel zijn voor een gezonde haargroei in het gezicht.

Naast baardolie moet je nog aan andere dingen denken voor een goede baardverzorging, waaronder een baardtrimmer, baardkam, eventueel baard balsem en nog meer. 

– Probeer baardgroei olie

Er is speciale braadgroei olie op de markt gebracht, om je te helpen je baard te laten groeien en kale plekken in een baard op te vullen. Naast normale baardolie, die meestal enkel voor verzorging is, bevat baardgroei olie specifieke ingrediënten die baardhaar laten groeien. Zo kan een baardgroei olie bijvoorbeeld peptide bevatten, een ingrediënt dat de doorbloeding van de haarzakjes verbetert en ontstekingen tegen gaat.

– Zorg voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is cruciaal voor een gezonde baardgroei. De conditie van je gezichtshaar komt rechtstreeks overeen met de gezondheid van je lichaam. Dit komt omdat dezelfde voedingsstoffen die een positief effect hebben op ons hart en andere belangrijke organen ook onze huid en haar ten goede komen.

Om je baard gezond te houden, moet je ervoor zorgen dat je goed eet en dagelijks beweegt. Het handhaven van je algehele gezondheid helpt je ​​bloedcirculatie en testosteron te verhogen. Bekijk hier meer manieren om je testosteron te verhogen op een natuurlijke manier.

Gezonde niveaus van testosteron zullen de haargroei in je hele lichaam stimuleren, inclusief je gezicht, wat leidt tot een gezondere baard. Zorg ervoor dat je de juiste vitamines in je lichaam krijgt om een ​​gezonde haargroei te stimuleren. Voedsel dat de baardgroei bevordert, is rijk aan:

Eiwit: Baarden bestaan ​​uit keratine, een soort eiwit dat bestaat uit aminozuren. Het menselijk lichaam kan zelf geen aminozuren produceren en neemt ze in plaats daarvan op van andere dieren en organismen die rijk zijn aan eiwitten. Zonder eiwitten heeft je lichaam helemaal niet de middelen om je baard te maken. Eet vis, mager vlees, gevogelte en eieren.

Vitamine A en bèta A-caroteen: Deze vitamines zijn voor het herstellen van huidweefsel en zorgen voor een betere haargroei. Deze vitamines helpen mannen over de hele wereld om sneller baarden te laten groeien. Eet eidooiers, wortelen, boerenkool en spinazie.

Vitamine C en E: Ze produceren talg, een natuurlijke olie die het haar hydrateert en smeert om een ​​vollere, dikkere baard te creëren. Eet spinazie, zonnebloempitten en citrusvruchten.

Vitaminen B6, B12 en Biotine: Bevorder een nieuwe huid- en haargroei en voorkom haaruitval door stress met deze vitamines. Eet vis, eieren, gevogelte en peulvruchten.

Omega-3 vetzuren: Deze vetzuren bevorderen de algehele haargroei en voorkomen dat het haar droog en broos wordt. Eet walnoten, lijnzaadolie en vette vis (zoals zalm). Regelmatig goed slapen en aan je 8 uur slaap komen, zal ook de toename van testosteron stimuleren.

Hier zijn nog een paar algemene levensstijltips die je kunnen helpen je baard te laten groeien

  • Beperk je alcoholgebruik.
  • Drink elke dag veel water. Een gehydrateerd lichaam kan meer vocht afgeven om een ​​gezonde en dikke baardgroei te bevorderen.
  • Stress verminderen. Stress kan je baard droog en dun maken. Ontdek hier manieren om stress te verminderen.
gezonde levensstijl

– Probeer een baardgroei supplement

Als je niet genoeg vitamines in je dieet lijkt te krijgen, wordt het tijd om de wereld van baard supplementen en vitaminen te gaan verkennen. Veel multivitaminen combineren veel van de vitamines op de lijst die we eerder hebben besproken om ervoor te zorgen dat je lichaam over de middelen beschikt om een ​​gezonde baard te creëren.

Naast standaard vitamines is er ook een supplement dat geweldig werkt voor baardgroei. Dit is Minoxidil. Oorspronkelijk werd Minoxidil gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk. Een van de bijwerkingen van het medicijn was echter overmatige haargroei bij de vroege gebruikers. Nu deze dagen wordt het dan ook gebruik om de baardgroei te stimuleren.

Simpel gezegd, het supplement werkt als een kaliumkanaalopener die de bloedcirculatie in de haarzakjes stimuleert. Deze verbeterde bloedcirculatie zorgt ervoor dat het haar groeit, waardoor voedingsstoffen en hormonen de haarwortels kunnen bereiken.

Bovendien is aangetoond dat Minoxidil de productie stimuleert van een enzym dat bekend staat als prostaglandine door het immuunsysteem. Onderzoek heeft uitgewezen dat haaruitval het gevolg is van een slechte werking van het immuunsysteem. Het is ook bewezen dat Minoxidil de anagene haargroeifase verlengt.

Bekijk hier Minoxidil produten

– Strategisch stylen

Als je kale plekken op je wangen hebt, kan het strategisch stylen van je baardhaar dit een stuk minder zichtbaar maken. Als je de rest van je haar lang kunt laten groeien en goed kunt borstelen, kan het volumineuze uiterlijk van een verder gezonde en volle baard de vlekkerige plekken verdoezelen.

Als je je baard kort houdt, kan de onverzorgde stoppelbaard je kale plekken juist verhullen. Als je kale plekken gewoon kort zijn in plaats van helemaal kaal, kun je proberen het allemaal te egaliseren tot de lengte waar je vlekkerige plekken hardnekkig aan vastzitten.

– Micro-needling / dermaroller

Micro-needling is een techniek die veel gebruikt wordt om de haargroei in het gezicht te stimuleren. Het kan ook worden gebruikt om fijne lijntjes, rimpels, striae te verwijderen en voor gezichtsverjonging bij vrouwen. Bovendien wordt het gebruikt om acnelittekens, alopecia, rosacea en haaruitval te verminderen.

Micor-needling werkt door het gebruik van een derma-rollerapparaat, wat meestal een hand apparaat is met een roller met kleine naalden. Het apparaat werkt door kleine microscopisch kleine gaatjes in de huid te ponsen. Dit zorgt ervoor dat het lichaam denkt dat er een blessure is in dat gebied en stuurt hormonen om de blessure te herstellen.

Dit stimuleert herstelpaden die helpen bij het induceren van groeifactoren die uiteindelijk de productie van collageen en elastine stimuleren. Het proces helpt ook om de bloedsomloop te verbeteren, waardoor collageen, keratine en elastine gemakkelijk de beschadigde gebieden kunnen bereiken. Collageen en elastine zijn belangrijke componenten van gezichtshaar. Als de bloedcirculatie wordt verbeterd, is er natuurlijke baardgroei.

Mannen die dermarollingtherapie hebben gebruikt, melden dat de behandeling zowel de hoofdhuid als de haargroei in het gezicht helpt verbeteren en sommigen hebben zelfs gemeld dat het proces veel effectiever is als je het combineert met Minoxidil of een goede baardgroei olie.

De belangrijkste zorg bij het gebruik van dermarollers is weten welke maat naalden het beste werkt. Over het algemeen is de aanbevolen naaldmaat 0,5 mm. Het is ook belangrijk dat je een titanium dermaroller krijgt in plaats van de roestvrijstalen, omdat titanium veel duurzamer is.

Omdat de huid van het gezicht niet zo dik is als in andere delen van het lichaam, zal een micronaald van 0,5 mm tot 1 mm werken. De lengte is voldoende om diep in je haarzakjes door te dringen, waardoor de aanmaak van keratine en collageen wordt gestimuleerd en de bloedcirculatie wordt verbeterd.

Je kunt deze behandeling bij een praktijk laten doen, of zelf een dermaroller aanschaffen. Een dermaroller die je zelf kunt kopen heeft wat minder lange naalden, maar wel lang genoeg om baardgroei te stimuleren

Bekijk hier verschillende dermarollers

– Je baard verven

Donkere baarden zien er vaak veel dikker uit, zelfs als je een vlekkerige baard hebt. Als je een lichte baard hebt, kan het verven je baard een snelle oplossing zijn om het probleem minder zichtbaar te maken.

Als je overweegt je baard te verven, ga dan voor een kleur die zo dicht mogelijk bij je natuurlijke haarkleur komt en zorg ervoor dat je eerst experimenteert met tijdelijke kleuring voordat je verder gaat met toekomstige kleuring om te bepalen wat voor jou werkt en wat niet.

– Je baard gelijkmatig trimmen

Als je een vlekkerige baard hebt, kan het juist trimmen je baard er voller uit laten zien. Wat je moet doen, is de kortere delen inkorten tot een gelijke lengte, waardoor de baard er zowel schoner als dichter uitziet. Als de plekken helemaal kaal zijn is dit helaas niet mogelijk.

Volg dat daarna door de halslijn in een scherpe, schone hoek te vormen, slechts enkele centimeters onder de kaaklijn. Dit helpt bij het creëren van een visueel beeld van een minder vlekkerige baard, omdat je meer dichtheid in de nek zult hebben.

Je kunt dit trimmen zelf thuis doen, of als je je er wat onzeker over voelt, het door een professional laten doen. Elke ervaren kapper weet hoe je een vlekkerige baard er voller uit kunt laten zien en als ze klaar zijn, kun je de randen trimmen om de look te behouden.

– Overweeg baardimplantaten

Als niets voor je lijkt te werken, kunt je ook nog baardimplantaten overwegen. Implantaten werken voor mannen die hun hele leven moeite hebben gehad om een ​​volle en gezonde baard te laten groeien, wat heeft geleid tot een piek in baardimplantaten in de afgelopen jaren.

De meest gebruikelijke methode die wordt toegepast bij baardimplantatie, is het nemen van enkele haren van het hoofd – wortels en alles en deze operatief op de kale plekken te implanteren. De procedure kan enkele uren duren, maar vereist alleen plaatselijke verdoving.

Na de procedure heeft het geïmplanteerde haar de neiging om binnen een paar weken uit te vallen, maar groeit sterker terug naarmate de wortels zich ontwikkelen.

Het belangrijkste voordeel van een baardtransplantatie is dat u kunt uitleggen wat voor soort baard je wilt, zodat de chirurg het kan implanteren zoals jij dat wilt. Het nadeel is dat de procedure erg duur is en tussen de €2500 en €8000 kan kosten.

– Hormoontherapie

Studies hebben aangetoond dat een baard met veel ongelijkmatige vlekkerige delen of kale plekken het gevolg kan zijn van hormoontekort. Hierdoor kan het zijn dat hormoontherapie wordt aanbevolen, die wordt gedaan door middel van hormonale crèmes, pillen en injecties.

Als is vastgesteld dat je haarwortels hormoonresistent zijn, kan je arts hormoonbehandelingen voorschrijven om de effecten van de hormonen op zowel de haarzakjes als de wortels te versterken.

Over het algemeen is hormoontherapie niet zo effectief als een baardtransplantatie en brengt het bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee waarvan je je bewust moet zijn voordat je voor de behandeling gaat.

Hoe lang duurt het voordat een baard met kale plekken is opgevuld?

Dit hangt af van de oorzaak en van het type oplossing / oplossingen waar je voor kiest. Daarnaast kan dit per persoon schelen. Over het algemeen, als je aan de gang gaat met een aantal van de bovengenoemde oplossingen, zou je baard ongeveer binnen vier tot zes weken vorm moet krijgen, maar zoals eerder gezegd hangt dit af van de methode die je gebruikt.

Helpt scheren bij het versnellen van de baardgroei?

Nee, dit is een absolute mythe. Het scheren van je baard stimuleert op geen enkele manier de baardgroei. Soms kan scheren de illusie wekken dat je haar sneller teruggroeit, omdat het nieuwe haar donkerder is omdat het niet aan de zon is blootgesteld. Ook zullen de haren scherper aanvoelen en lijken, waardoor je denkt dat dat door het scheren komt.

Het consequent trimmen van de baard tot een gelijke lengte is een oplossing die de illusie van een dikkere baard kan creëren. Dit komt omdat het trimmen het gemakkelijk maakt voor de langzaam groeiende haren om de andere in te halen, waardoor je een uniforme lengte krijgt. Als je een gaten baard hebt, kun je beter de wangharen trimmen en de kin- en snorhaar intact laten zodat je kaaklijn wordt geaccentueerd.

Een laatste tip: Wees geduldig

De meeste mannen zijn te ongeduldig als het gaat om het laten groeien van een baard. Ze willen ontmiddelen een perfecte, volle baard. Helaas is dit niet bij iedereen vanzelfsprekend en kan het bij de een wat langer duren om dit te bereiken dan bij de ander.

Zorg ervoor dat je je baard de tijd geeft om uit te groeien. Niet al je haar groeit in hetzelfde tempo; je vlekkerigheid kan van voorbijgaande aard zijn omdat delen van je baard mogelijk nog uitgroeien.

Baardgroei kost tijd, toewijding aan de juiste verzorgingspraktijken en goede genen. Gelukkig zijn er bepaalde maatregelen die je kunt nemen om een ​​vlekkerige baard aan te pakken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *