Jeukende hoofdhuid natuurlijk behandelen? 8 tips!
Wil jij een jeukende hoofdhuid natuurlijk behandelen? Dan zijn we hier om je daarbij te helpen!
Een jeukende hoofdhuid is ontzettend irritant en kan je de hele dag aan je hoofd laten krabbel vol frustratie. Een jeukende hoofdhuid kan veel verschillende oorzaken hebben, waaronder roos, seborrheic dermatitis, psoriasis, droogte, allergische reactie etc.
Gelukkig is het in de meeste gevallen gemakkelijk om van een jeukende hoofdhuid af te komen met wat natuurlijke middeltjes. In dit artikel lichten we de beste natuurlijke behandelingen tegen een jeukende hoofdhuid uit. Hiermee kun je op natuurlijk wijze thuis de jeuk verminderen en de oorzaken behandelen.
Lees gauw verder om te ontdekken hoe je een jeukende hoofdhuid natuurlijk kunt behandelen!
Jeukende hoofdhuid natuurlijk behandelen – De beste middeltjes
Een jeukende hoofdhuid natuurlijk behandelen is zeer eenvoudig met een aantal van de beste huismiddeltjes. Hieronder hebben we de 8 beste natuurlijke middeltjes tegen een jeukende hoofdhuid op een rijtje gezet. Je zult merken dat je een aantal van deze opties misschien al in huis hebt.
Kies je favoriete natuurlijke behandeling uit, of combineer er verschillende. De etherische oliën tea tree olie en pepermuntolie zijn bijvoorbeeld goed te combineren met kokosolie en arganolie, omdat deze moeten worden verdund met een dragerolie.
1. Tea tree olie

Tea tree olie is absoluut een van de beste en misschien wel de meest populaire natuurlijke behandelingen voor een jeukende hoofdhuid. Tea tree olie is een geweldig etherische olie die geschikt is voor het behandelen van jeukende hoofdhuid, veroorzaakt door verschillende dingen. Zo kan tea tree olie kan helpen bij het verminderen of elimineren van jeuk geassocieerd met roos, seborrheic dermatitis en hoofdluis. Ook is het geweldig voor jeuk veroorzaakt door een droge hoofdhuid.
Tea tree olie heeft antimicrobiële, schimmeldodende en antiseptische eigenschappen. Het heeft ook ontstekingsremmende effecten. Ook tea tree olie moet verdund worden, voordat je het aanbrengt op de huid. Voeg 10 tot 20 druppels tea tree olie toe aan een milde shampoo of meng het met een dragerolie, zoals olijfolie en masseer het direct in je hoofdhuid.
Naast pure tea tree olie, kun je ook een product kopen waar tea tree olie in zit. Één van de beste shampoo’s ooit om een jeukende hoofdhuid natuurijk te behandelen is de hair clean shampoo van Australian Bodycare. Dit is een 100% natuurlijke en vegan shampoo met tea tree olie als belangrijkste ingrediënt.
De shampoo is zeer effectief tegen een jeukende en droge hoofdhuid, veroorzaakt door verschillende aandoeningen. De Hair Clean Tea Tree Oil Shampoo helpt bovendien tegen zowel droge als vette roos, omdat het in het algemeen bijdraagt aan een gezonde hoofdhuid.
De Hair Clean helpt ook bij puistjes op de hoofdhuid en bevat 100% natuurlijke Tea Tree olie van de hoogste farmaceutische kwaliteit. De shampoo is ook zeer geschikt voor de hoofdhuidverzorging, als je last hebt van psoriasis, eczeem en neurodermitis.
2. Kokosolie
Kokosolie wordt op natuurlijke wijze gewonnen uit rijpe kokosnoten. Het bevat laurinezuur, een verzadigd vet met antimicrobiële eigenschappen. Laurinezuur helpt de huid om kokosolie efficiënt te absorberen. Dit maakt het een rustgevende behandeling voor jeukende hoofdhuid.
Kokosolie kan nuttig zijn voor jeukende hoofdhuid veroorzaakt door droogte. De hoofdhuid gaat jeuken als hij erg droog is, dus probeer hem te hydrateren met haarverzorgende oliën zoals kokosolie. De schimmelwerende eigenschappen van de olie helpen de hoofdhuid ook vrij te maken van schimmelinfecties die jeuk veroorzaken. Ook bij jeuk door eczeem of voor de bestrijding van hoofdluis kan kokosolie nuttig zijn.
Kokosolie hydrateert de huid en voorkomt uitdroging, de primaire bron van jeukende roos. Het regelmatig masseren van je haar en hoofdhuid met een ruime hoeveelheid kokosolie gedurende twee maanden kan een heerlijke gladde huid geven, roos elimineren, jeuk op de hoofdhuid kalmeren en de haargroei bevorderen.
3. Appelciderazijn
Appelciderazijn heeft antibacteriële, ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen. Appelciderazijn bevat een hoog gehalte aan een natuurlijke stof die azijnzuur wordt genoemd. Mensen gebruiken dit zuur al duizenden jaren als wonddesinfectans vanwege de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.
Appelciderazijn kan bijzonder effectief zijn bij het verlichten van een jeukende hoofdhuid veroorzaakt door psoriasis en roos. Ook kan het de jeuk veroorzaakt door een droge huid helpen verminderen.
Verdun wat appelciderazijn in warm water en gebruik het als spoeling na het wassen om roos en een jeukende hoofdhuid te verlichten. Let wel op, als je open wonden op je hoofdhuid hebt dan kun je beter geen appelciderazijn gebruiken, want het kan dan een branderig gevoel veroorzaken.
4. Pepermuntolie
Pepermuntolie kan effectief zijn bij het verminderen van roos en het kalmeren van de hoofdhuid, waardoor jeuk wordt verzacht. Pepermuntolie bevat een hoge concentratie van een natuurlijke stof genaamd menthol. Menthol heeft een verkoelend effect op de huid en kan ook bijzonder nuttig zijn bij het verlichten van jeuk veroorzaakt door huidallergieën.
Net als bij andere etherische oliën, mag je niet zomaar onverdunde pepermuntolie rechtstreeks op de huid aanbrengen. Voeg in plaats daarvan een paar druppels olie aan shampoo toe. Je kunt ook wat druppels toevoegen aan een dragerolie, zoals bijvoorbeeld olijfolie of kokosolie.
5. Aloë Vera
Aloë Vera is een populaire vetplant die groeit in een zonnig klimaat en een gel bevat in de vlezige bladeren. Onderzoek heeft aangetoond dat deze gel kan worden gebruikt als een natuurlijke remedie voor het verlichten van jeukende hoofdhuid en het genezen van kleine wonden en snijwonden.
Aloë vera is ook nuttig om roos te bestrijden en gezonder haar te bevorderen. Het inherente enzym- en vetzuurgehalte kan helpen bij het genezen van huidontsteking. Het heeft ook een hydraterende werking die je haar voedt.
Gebruik wel een zo puur mogelijke aloë vera gel (90% puur) aan. Breng deze gel met je vingertoppen aan op je hoofdhuid en laat het minstens 15 minuten zitten. Spoel het vervolgens af met koud of lauw water. Doe dit een of twee keer per week voor merkbare resultaten. Aloë vera gel is niet vettig en wordt gemakkelijk uitgewassen worden.
6. Baking soda
Baking soda is een essentieel ingrediënt in de hedendaagse keuken. Het dient vele nuttige doeleinden, van het schoonmaken van alles in ons huis tot het rijzen van brooddeeg. Het is echter ook een wonderbaarlijk ingrediënt voor de behandeling van verschillende hoofdhuidproblemen.
Het heeft enkele antischimmel- en antibacteriële eigenschappen die hoofdhuidinfecties helpen behandelen. Het doodt de schadelijke microben op de hoofdhuid die infecties, jeuk en haaruitval veroorzaken. Verder is het ook nuttig bij het in evenwicht brengen van de pH-waarde van de hoofdhuid.
Maak een pasta van 2 lepels baking soda met een beetje water. Breng deze pasta vervolgens aan op je hoofdhuid. Je kunt dit doen met je vingertoppen, een penseeltje of een borstel. Laat het 15 minuten intrekken en was het daarna af met een milde shampoo en lauw water. Doe dit voor drie weken lang, 1 keer per week.
7. Arganolie

Natuurlijke arganolie heeft geweldige voedende en hydraterende eigenschappen voor zowel de huid als het haar. Het is daarom ook een zeer populaire olie om het haar en de hoofdhuid te verzorgen. Het is vooral effectief tegen een jeukende hoofdhuid veroorzaakt door droogte.
Het is belangrijk dat je de meest zuivere arganolie gebruikt. Je kunt het vervolgens voor een paar minuten zachtjes masseren in de hoofdhuid, zodat het product volledig wordt opgenomen. Laat het vervolgens een nacht intrekken en was het ‘s ochtends af met een milde shampoo en lauw water.
Doe dit ongeveer één keer per week om het verschil in jeuk en ook de verbeterde glans in je haar te zien.
8. Citroensap
Citroensap is een natuurlijk ingrediënt dat door de zuurgraad werkt tegen de microben. Het helpt ook de hoofdhuid te verwijderen van opgehoopt vuil en dode cellen. Je kunt hiervoor het beste een verse citroen snijden en vervolges uitpersen en met een watje op je hoofdhuid aanbrengen. Laat het 10 minuten intrekken en spoel het daarna weg met een milde shampoo en lauw water.
Let echter wel op met citroensap, aangezien dit het haar kan bleken als je het vaak gebruikt. Gebruik het daarom niet meer dan één keer in de week. Ook prikt citroensap als je wondjes op je hoofdhuid hebt.

Veelgestelde vragen over jeukende hoofdhuid
Hopelijk weet je nu precies hoe je een jeukende hoofdhuid natuurlijk kunt behandelen. Mocht je nog andere vragen hebben, dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je mogelijk veder helpen.
– Wat is de oorzaak van een jeukende hoofdhuid?
Een jeukende hoofdhuid is een veelvoorkomende aandoening. Het kan een breed scala aan oorzaken hebben. Roos en een inflammatoire huidaandoening die seborrheic dermatitis wordt genoemd, zijn de meest voorkomende oorzaken van jeukende hoofdhuid.
Seborrheic dermatitis kan het gevolg zijn van stress, seizoensveranderingen, fluctuerende hormonen of een overmatige groei van gist op de huid. Roos kan worden veroorzaakt door een te droge hoofdhuid, vettig haar en verschillende huidaandoeningen.
Andere oorzaken van jeukende hoofdhuid zijn:
- auto-immuunziekten, zoals psoriasis
- schimmelinfecties, zoals tinea-capitis of ringworm
- allergische reactie op een product zoals haarverf of shampoo
- eczeem
- atopische dermatitis
- hoofdluis
- stress of angst
- suikerziekte
- herpes zoster of gordelroos
– Wat is roos?
Roos is een van de meest voorkomende oorzaken voor een jeukende hoofdhuid. Roos verwijst naar de dode huidcellen die van je hoofdhuid afschilferen en rond je hoofdhuid en in je haar verschijnen als witte schilfers. Dit gebeurt meestal wanneer uw hoofdhuid geïrriteerd is of als je lijdt aan een huidaandoening zoals seborrheic dermatitis.
– Wat is een droge hoofdhuid?
Een droge hoofdhuid is wat er gebeurt als een hoofdhuid olie en vocht mist. De oliën op de hoofdhuid helpen het haar en de huid te conditioneren, maar wanneer een hoofdhuid droog is, heeft een droge huid de neiging om af te schilferen en in veel gevallen roos te veroorzaken.
– Wat is het verschil tussen droge hoofdhuid en roos?
Terwijl een droge hoofdhuid optreedt wanneer uw hoofdhuid geen vocht heeft, verwijst roos naar de visuele dode huidcellen die van je hoofdhuid afschilferen als gevolg van infectie, irritatie of andere huidaandoeningen.
– Hoe kun je een jeukende hoofdhuid voorkomen?
Zoals eerder vermeld kan een jeukende hoofdhuid veel oorzaken hebben. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om een jeukende hoofdhuid te voorkomen. Er zijn echter wel verschillende dingen die je kunt doen om het zo veel mogelijk op afstand te houden. Hier volgen de beste tips:
- Behandel roos, ringworm, luizenplagen en andere hoofdhuidinfecties.
- Hydrateer de hoofdhuid zodat deze niet droog en schilferig wordt. Gebruik hydraterende shampoos en masseer je hoofdhuid met oliën (jojoba, argan, olijf of kokosnoot) om het vocht te herstellen.
- Was regelmatig je haar om opgehoopte oliën te verwijderen.
- Vermijd haarproducten die kleur- en geurstoffen bevatten om allergische reacties te verminderen.
- Vermijd fysiek contact met mensen met luizen.
- Probeer stress te verminderen. Stress kan leiden tot roos, wat een jeukende hoofdhuid kan vormen.
- Eet uitgebalanceerd dieet gevuld met B-vitamines, zink en bepaalde vetten kan de vorming van roos voorkomen.
- Vermijd agressief krabben of masseren van de hoofdhuid. Vermijd ook te hete douches.
– Hebben natuurlijke behandelingen voor een jeukende hoofdhuid bijwerkingen?
De huismiddeltjes benoemd in dit artikel zijn over het algemeen veilig in gebruik, tenzij je allergisch bent voor een van de ingrediënten. Om een allergische reactie te voorkomen, kun je het beste eerst een kleine test uitvoeren. Breng het huismiddeltje bijvoorbeeld aan op de binnenkant van je pols en laat het een tijdje zitten, om te kijken of je een allergische reactie krijgt.
Verder bevat onze lijst wat etherische oliën, deze mogen niet direct onverdund op de huid aangebracht te worden. Deze dienen eerst verdund te worden met een shampoo of dragerolie.
– Wanneer moet ik naar de dokter?
Het is meestal niet nodig om met jeukende hoofdhuid naar de dokter te gaan. Met de bovenstaande natuurlijke behandelingen kom je er als het goed is zo van af.
Sommige oorzaken van jeukende hoofdhuid vereisen echter medische behandeling. Raadpleeg je arts als je de volgende symptomen ervaart:
- Pijn, zweren of zwelling
- Jeuk zo intens dat het je vermogen om te slapen of te functioneren verstoort
- Duurt langer dan een week