Jeukende hoofdhuid natuurlijk behandelen

Jeukende hoofdhuid natuurlijk behandelen? 8 tips!

Wil jij een jeukende hoofdhuid natuurlijk behandelen? Dan zijn we hier om je daarbij te helpen!

Een jeukende hoofdhuid is ontzettend irritant en kan je de hele dag aan je hoofd laten krabbel vol frustratie. Een jeukende hoofdhuid kan veel verschillende oorzaken hebben, waaronder roos, seborrheic dermatitis, psoriasis, droogte, allergische reactie etc.

Gelukkig is het in de meeste gevallen gemakkelijk om van een jeukende hoofdhuid af te komen met wat natuurlijke middeltjes. In dit artikel lichten we de beste natuurlijke behandelingen tegen een jeukende hoofdhuid uit. Hiermee kun je op natuurlijk wijze thuis de jeuk verminderen en de oorzaken behandelen.

Lees gauw verder om te ontdekken hoe je een jeukende hoofdhuid natuurlijk kunt behandelen!

Jeukende hoofdhuid natuurlijk behandelen – De beste middeltjes

Een jeukende hoofdhuid natuurlijk behandelen is zeer eenvoudig met een aantal van de beste huismiddeltjes. Hieronder hebben we de 8 beste natuurlijke middeltjes tegen een jeukende hoofdhuid op een rijtje gezet. Je zult merken dat je een aantal van deze opties misschien al in huis hebt.

Kies je favoriete natuurlijke behandeling uit, of combineer er verschillende. De etherische oliën tea tree olie en pepermuntolie zijn bijvoorbeeld goed te combineren met kokosolie en arganolie, omdat deze moeten worden verdund met een dragerolie.

1. Tea tree olie

Tea tree olie is ongetwijfeld een van de meest effectieve en populaire natuurlijke remedies voor een jeukende hoofdhuid. Deze veelzijdige etherische olie is uitermate geschikt voor de behandeling van verschillende oorzaken van een jeukende hoofdhuid. Tea tree olie kan helpen bij het verminderen of zelfs elimineren van jeuk die gepaard gaat met roos, seborroïsch eczeem en hoofdluis. Bovendien is het een uitstekende optie voor het verlichten van jeuk veroorzaakt door een droge hoofdhuid.

De antimicrobiële, schimmeldodende en antiseptische eigenschappen van tea tree olie maken het een krachtig middel tegen verschillende aandoeningen. Daarnaast heeft het ook ontstekingsremmende effecten die de hoofdhuid kalmeren. Het is echter belangrijk om tea tree olie te verdunnen voordat je het op de huid aanbrengt.

Voeg 10 tot 20 druppels tea tree olie toe aan een milde shampoo of meng het met een dragerolie, zoals olijfolie, en masseer het zachtjes in de hoofdhuid voor optimale resultaten. Op deze manier kun je genieten van de voordelen van tea tree olie en een gezonde, jeukvrije hoofdhuid ervaren.

Naast pure tea tree olie, kun je ook een product kopen waar tea tree olie in zit. Één van de beste shampoo’s ooit om een jeukende hoofdhuid natuurijk te behandelen is de hair clean shampoo van Australian Bodycare. Dit is een 100% natuurlijke en vegan shampoo met tea tree olie als belangrijkste ingrediënt.

De shampoo is zeer effectief tegen een jeukende en droge hoofdhuid, veroorzaakt door verschillende aandoeningen. De Hair Clean Tea Tree Oil Shampoo helpt bovendien tegen zowel droge als vette roos, omdat het in het algemeen bijdraagt aan een gezonde hoofdhuid.

De Hair Clean helpt ook bij puistjes op de hoofdhuid en bevat 100% natuurlijke Tea Tree olie van de hoogste farmaceutische kwaliteit. De shampoo is ook zeer geschikt voor de hoofdhuidverzorging, als je last hebt van psoriasis, eczeem en neurodermitis.

2. Kokosolie

Kokosolie wordt op een natuurlijke manier verkregen uit rijpe kokosnoten en staat bekend om zijn vele voordelen voor de huid en hoofdhuid. Een belangrijk bestanddeel van kokosolie is laurinezuur, een verzadigd vet met krachtige antimicrobiële eigenschappen. Dit helpt de huid om kokosolie effectief op te nemen, waardoor het een kalmerende behandeling is voor een jeukende hoofdhuid.

Kokosolie kan bijdragen aan het verminderen van een jeukende hoofdhuid veroorzaakt door droogte. Een droge hoofdhuid kan namelijk leiden tot jeuk, dus het hydrateren ervan met voedende oliën zoals kokosolie is zeer nuttig. De schimmelwerende eigenschappen van kokosolie helpen ook bij het bestrijden van schimmelinfecties die jeuk kunnen veroorzaken. Bovendien kan kokosolie ook van waarde zijn bij jeuk veroorzaakt door eczeem en zelfs bij de bestrijding van hoofdluis.

Door regelmatig een royale hoeveelheid kokosolie in je haar en hoofdhuid te masseren gedurende een periode van twee maanden, kun je profiteren van een aantal geweldige voordelen. Het hydrateert de huid en voorkomt uitdroging, wat een van de belangrijkste oorzaken is van een jeukende hoofdhuid. Daarnaast kan het gebruik van kokosolie helpen bij het elimineren van roos, het verzachten van jeuk op de hoofdhuid en het bevorderen van haargroei, waardoor je een gezonde en stralende huid krijgt.

3. Appelciderazijn

Appelciderazijn staat bekend om zijn antibacteriële, ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen. Dit natuurlijke product bevat een hoog gehalte aan azijnzuur, dat al duizenden jaren wordt gebruikt als een desinfectiemiddel vanwege de krachtige antibacteriële en schimmelwerende werking.

Als het gaat om een jeukende hoofdhuid veroorzaakt door aandoeningen zoals psoriasis en roos, kan appelciderazijn bijzonder effectief zijn. Het kan helpen om de jeuk te verlichten en de symptomen van deze aandoeningen te verminderen. Bovendien kan appelciderazijn ook helpen bij het verminderen van jeuk als gevolg van een droge huid.

Een eenvoudige manier om appelciderazijn te gebruiken is door het te verdunnen in warm water en te gebruiken als een spoeling na het wassen van je haar. Dit kan helpen bij het verlichten van roos en een jeukende hoofdhuid. Het is echter belangrijk op te merken dat als je open wonden of geïrriteerde plekken op je hoofdhuid hebt, het beter is om geen appelciderazijn te gebruiken, omdat dit een branderig gevoel kan veroorzaken.

4. Pepermuntolie

Pepermuntolie staat bekend om zijn effectiviteit bij het verminderen van roos en het kalmeren van de hoofdhuid, wat resulteert in verlichting van jeuk. Het bevat een hoge concentratie van de natuurlijke stof menthol, die een verkoelend effect op de huid heeft en bijzonder nuttig kan zijn bij het verminderen van jeuk veroorzaakt door huidallergieën.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat pepermuntolie, net als andere etherische oliën, niet onverdund rechtstreeks op de huid mag worden aangebracht. Een veilige manier om pepermuntolie te gebruiken, is door een paar druppels aan je shampoo toe te voegen. Daarnaast kun je enkele druppels mengen met een dragerolie zoals olijfolie of kokosolie. Door op deze manier te gebruiken, kun je de voordelen van pepermuntolie ervaren zonder je huid te irriteren.

5. Aloë Vera

Aloë Vera, de populaire vetplant die gedijt in een zonnig klimaat en een kostbare gel bevat in zijn vlezige bladeren. Uit onderzoek is gebleken dat deze gel een natuurlijke remedie kan zijn voor het verlichten van een jeukende hoofdhuid en het genezen van kleine wondjes en snijwonden.

Aloë vera staat ook bekend om zijn effectiviteit bij het bestrijden van roos en het bevorderen van gezond haar. De aanwezige enzymen en vetzuren helpen bij het verminderen van huidontsteking en de hydraterende eigenschappen voeden je haar.

Het is belangrijk om een zo puur mogelijke aloë vera gel (bij voorkeur 90% puur) te gebruiken. Breng de gel met je vingertoppen aan op je hoofdhuid en laat het minstens 15 minuten intrekken. Spoel het vervolgens af met koud of lauw water. Herhaal deze behandeling een- of tweemaal per week voor zichtbare resultaten. De aloë vera gel is niet vettig en spoelt gemakkelijk uit.

6. Baking soda

Baking soda, een onmisbaar ingrediënt in moderne keukens. Het heeft vele nuttige toepassingen, van het reinigen van ons huis tot het laten rijzen van brooddeeg. Maar wist je dat het ook een wonderbaarlijk ingrediënt is voor de behandeling van diverse hoofdhuidproblemen?

Dankzij de antischimmel- en antibacteriële eigenschappen kan baking soda helpen bij de behandeling van hoofdhuidinfecties. Het bestrijdt schadelijke micro-organismen die infecties, jeuk en haaruitval kunnen veroorzaken. Bovendien helpt het ook bij het herstellen van de pH-balans van de hoofdhuid.

Maak een pasta van 2 eetlepels baking soda en een beetje water. Breng deze pasta aan op je hoofdhuid met je vingertoppen, een penseel of een borstel. Laat het 15 minuten intrekken en spoel het daarna uit met een milde shampoo en lauw water. Herhaal dit proces gedurende drie weken, een keer per week, voor optimale resultaten.

7. Arganolie

arganolie

Natuurlijke arganolie is een ware schat met voedende en hydraterende eigenschappen voor zowel huid als haar. Het is geen verrassing dat het een geliefde olie is voor haar- en hoofdhuidverzorging. Het biedt met name effectieve verlichting bij een jeukende hoofdhuid door droogte.

Kies altijd voor de puurste arganolie die je kunt vinden. Masseer de olie zachtjes in de hoofdhuid en laat het enkele minuten intrekken zodat het goed wordt opgenomen. Voor optimale resultaten laat je het ‘s nachts inwerken en spoel je het ‘s ochtends uit met een milde shampoo en lauw water.

Herhaal deze routine ongeveer eens per week en je zult het verschil merken: minder jeuk en een verbeterde glans in je haar. Geniet van de voordelen van arganolie en koester je gezonde hoofdhuid en prachtige lokken.

8. Citroensap

Citroensap is een natuurlijk ingrediënt dat door de zuurgraad werkt tegen de microben. Het helpt ook de hoofdhuid te verwijderen van opgehoopt vuil en dode cellen. Je kunt hiervoor het beste een verse citroen snijden en vervolges uitpersen en met een watje op je hoofdhuid aanbrengen. Laat het 10 minuten intrekken en spoel het daarna weg met een milde shampoo en lauw water.

Let echter wel op met citroensap, aangezien dit het haar kan bleken als je het vaak gebruikt. Gebruik het daarom niet meer dan één keer in de week. Ook prikt citroensap als je wondjes op je hoofdhuid hebt.

Wat te doen tegen jeukende hoofdhuid

Veelgestelde vragen over jeukende hoofdhuid

Hopelijk weet je nu precies hoe je een jeukende hoofdhuid natuurlijk kunt behandelen. Mocht je nog andere vragen hebben, dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je mogelijk veder helpen.

– Wat is de oorzaak van een jeukende hoofdhuid?

Een jeukende hoofdhuid is een veelvoorkomende aandoening. Het kan een breed scala aan oorzaken hebben. Roos en een inflammatoire huidaandoening die seborrheic dermatitis wordt genoemd, zijn de meest voorkomende oorzaken van jeukende hoofdhuid.

Seborrheic dermatitis kan het gevolg zijn van stress, seizoensveranderingen, fluctuerende hormonen of een overmatige groei van gist op de huid. Roos kan worden veroorzaakt door een te droge hoofdhuid, vettig haar en verschillende huidaandoeningen.

Andere oorzaken van jeukende hoofdhuid zijn:

 • auto-immuunziekten, zoals psoriasis
 • schimmelinfecties, zoals tinea-capitis of ringworm
 • allergische reactie op een product zoals haarverf of shampoo
 • eczeem
 • atopische dermatitis
 • hoofdluis
 • stress of angst
 • suikerziekte
 • herpes zoster of gordelroos

– Wat is roos?

Roos is een van de meest voorkomende oorzaken voor een jeukende hoofdhuid. Roos verwijst naar de dode huidcellen die van je hoofdhuid afschilferen en rond je hoofdhuid en in je haar verschijnen als witte schilfers. Dit gebeurt meestal wanneer uw hoofdhuid geïrriteerd is of als je lijdt aan een huidaandoening zoals seborrheic dermatitis.

– Wat is een droge hoofdhuid?

Een droge hoofdhuid is wat er gebeurt als een hoofdhuid olie en vocht mist. De oliën op de hoofdhuid helpen het haar en de huid te conditioneren, maar wanneer een hoofdhuid droog is, heeft een droge huid de neiging om af te schilferen en in veel gevallen roos te veroorzaken.

– Wat is het verschil tussen droge hoofdhuid en roos?

Terwijl een droge hoofdhuid optreedt wanneer uw hoofdhuid geen vocht heeft, verwijst roos naar de visuele dode huidcellen die van je hoofdhuid afschilferen als gevolg van infectie, irritatie of andere huidaandoeningen.

– Hoe kun je een jeukende hoofdhuid voorkomen?

Zoals eerder vermeld kan een jeukende hoofdhuid veel oorzaken hebben. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om een jeukende hoofdhuid te voorkomen. Er zijn echter wel verschillende dingen die je kunt doen om het zo veel mogelijk op afstand te houden. Hier volgen de beste tips:

 • Behandel roos, ringworm, luizenplagen en andere hoofdhuidinfecties.
 • Hydrateer de hoofdhuid zodat deze niet droog en schilferig wordt. Gebruik hydraterende shampoos en masseer je hoofdhuid met oliën (jojoba, argan, olijf of kokosnoot) om het vocht te herstellen.
 • Was regelmatig je haar om opgehoopte oliën te verwijderen.
 • Vermijd haarproducten die kleur- en geurstoffen bevatten om allergische reacties te verminderen.
 • Vermijd fysiek contact met mensen met luizen.
 • Probeer stress te verminderen. Stress kan leiden tot roos, wat een jeukende hoofdhuid kan vormen.
 • Eet uitgebalanceerd dieet gevuld met B-vitamines, zink en bepaalde vetten kan de vorming van roos voorkomen.
 • Vermijd agressief krabben of masseren van de hoofdhuid. Vermijd ook te hete douches.

– Hebben natuurlijke behandelingen voor een jeukende hoofdhuid bijwerkingen?

De huismiddeltjes benoemd in dit artikel zijn over het algemeen veilig in gebruik, tenzij je allergisch bent voor een van de ingrediënten. Om een allergische reactie te voorkomen, kun je het beste eerst een kleine test uitvoeren. Breng het huismiddeltje bijvoorbeeld aan op de binnenkant van je pols en laat het een tijdje zitten, om te kijken of je een allergische reactie krijgt.

Verder bevat onze lijst wat etherische oliën, deze mogen niet direct onverdund op de huid aangebracht te worden. Deze dienen eerst verdund te worden met een shampoo of dragerolie.

– Wanneer moet ik naar de dokter?

Het is meestal niet nodig om met jeukende hoofdhuid naar de dokter te gaan. Met de bovenstaande natuurlijke behandelingen kom je er als het goed is zo van af.

Sommige oorzaken van jeukende hoofdhuid vereisen echter medische behandeling. Raadpleeg je arts als je de volgende symptomen ervaart:

 • Pijn, zweren of zwelling
 • Jeuk zo intens dat het je vermogen om te slapen of te functioneren verstoort
 • Duurt langer dan een week

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *