jasmijn olie

Jasmijn olie - Alle voordelen en toepassingen!

Jasmijn olie, of de officiële naam Jasminum officinale, is een etherische olie afgeleid van de jasmijnbloem. Het is een populaire natuurlijke remedie om de stemming te verbeteren, stress te verminderen en hormonen in balans te brengen. Jasmijnolie wordt in delen van Azië al honderden jaren gebruikt als een natuurlijke remedie tegen depressie, angst, emotionele stress, laag libido en slapeloosheid.

Veel mensen noemen jasmijnolie ook een natuurlijk afrodisiacum omdat er wordt gezegd dat het een ‘verleidelijke’ geur heeft die de sensualiteit kan vergroten. In feite wordt jasmijnolie soms ook wel de “koningin van de nacht” genoemd – zowel vanwege de sterke geur van jasmijnbloem ‘s nachts en ook vanwege de libido stimulerende eigenschappen.

Lees verder om alle voordelen van jasmijn olie te ontdekken, evenals eventuele bijwerkingen en manieren om de olie te gebruiken.

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn elke plantaardige, vluchtige olie die een mengsel van chemische verbindingen bevat en een aroma heeft dat kenmerkend is voor de plant. Essentiële oliën worden vaak gebruikt in aromatherapie om mentaal en fysiek welzijn te bewerkstelligen. Aromatherapie is het mengen van verschillende therapeutische etherische oliën om een ​​gewenste reactie te stimuleren. Etherische oliën kunnen op de huid worden aangebracht of gemasseerd, worden ingeademd of toegevoegd worden aan een bad. Jasmijn olie is een van de meest populaire etherische oliën op de markt.

Voordelen van etherische jasmijn olie

1. Vermindert depressie en verlicht angst

Jasmijnolie kan helpen om je gemoedstoestand te verbeteren. Het aroma van etherische jasmijnolie heeft een aangenaam en opbeurend effect op de geest en bestrijdt actief depressies. Dit geeft je een gelukkig gevoel en wekt mogelijk romantische gevoelens op. Het is mogelijk om te profiteren van deze voordelen door middel van aromatherapie of door de olie plaatselijk (verdund) op de huid aan te brengen. Jasmijnolie heeft een stimulerend en activerend effect op de hersenen en het helpt depressie, angst en stress tegen te gaan. Het stimuleert ook de afgifte van bepaalde hormonen in het lichaam, waaronder serotonine, wat resulteert in een boost van energie en de opgewekte stemming.

2. Verbetert de immuniteit en bestrijd ziektes

Van jasmijnolie wordt aangenomen dat het antivirale, antibiotische en schimmelwerende eigenschappen heeft, waardoor het effectief is voor het versterken van de immuniteit en het bestrijden van ziekten. Jasmijnolie wordt in China, Thailand en andere Aziatische landen al honderden jaren gebruikt als een volksmedicijn voor de bestrijding van hepatitis, verschillende interne infecties en ademhalings- en huidaandoeningen.

Wanneer het uitwendig op wonden wordt aangebracht, wordt voorkomen dat ze septisch worden en worden mogelijke infecties door tetanus effectief geëlimineerd. Het kan ook interne toepassingen hebben, en bij inademing is bekend dat het infecties in de luchtwegen vermindert en verkoudheid en hoest kan verlichten.

Van jasmijnolie is ook specifiek aangetoond dat het antimicrobiële activiteit heeft tegen de bacteriën die stafylokokbesmettingen veroorzaken en de schimmel die candida veroorzaakt.

Het inademen van jasmijnolie kan helpen bij het verwijderen van slijm en bacteriën in de neusholtes en ademhalingssymptomen. Door het op je huid aan te brengen, kun je ook ontstekingen, roodheid en pijn verminderen en de tijd die nodig is om wonden te genezen, versnellen.

3. Helpt bij in slaap vallen

De eigenschappen van etherische olie van jasmijn maken het een ideaal hulpmiddel voor het opwekken van een lange, rustgevende en ongestoorde slaap. Jasmijnolie vertoont een kalmerend effect dat kan werken als een natuurlijk slaapmiddel. De geur van jasmijn heeft kalmerende effecten op zowel autonome zenuwactiviteit als gemoedstoestanden. Het inademen van jasmijn samen met lavendel helpt de hartslag te verlagen en gevoelens van kalmte en ontspanning op te wekken, die allemaal belangrijk zijn voor het doseren en het vermijden van rusteloze nachten. Om jasmijnolie in je huis te verspreiden, combineer je verschillende druppels in een diffuser samen met andere kalmerende oliën, zoals lavendelolie of wierookolie.

4. Vermindert symptomen van de menopauze

Het gebruik van jasmijnolie als een aromatherapiebehandeling of het direct op de huid aanbrengen kan de emotionele en fysieke symptomen van de menopauze helpen verminderen en werkt als een natuurlijke remedie voor verlichting van de menopauze.

5. Voorkomt of verbetert PMS symptomen

Studies tonen aan dat jasmijnolie tot een groep etherische oliën behoort die de hormoonspiegels helpen in evenwicht te brengen door te werken als fyto-oestrogenen, plantaardige bestanddelen met een fenolische structuur die lijkt op oestrogeen. Dit geeft oliën van therapeutische kwaliteit, waaronder jasmijnolie, het vermogen om PMS, menopauze en andere hormoongerelateerde problemen te helpen corrigeren. Door jasmijnolie op uw huid te masseren of in te ademen, kun je de PMS symptomen verminderen, waaronder hoofdpijn, maagkrampen, acne en andere huidafwijkingen of rusteloosheid.

6. Bevordert en vergemakkelijkt de bevalling

De etherische olie van jasmijn vergemakkelijkt en verlicht de bevalling en vermindert de weeën. Deze functie kan zeer nuttig zijn in de huidige situaties waarin een normale bevalling een zeldzaam verschijnsel is en de meeste gevallen worden afgehandeld met een keizersnede. Voor veel vrouwen die ervoor kiezen etherische olie van jasmijn te gebruiken, merken ze dat het herstelproces minder pijnlijk is en dat de postnatale periode ook korter is. Bovendien kan het de weeën versterken en de tijd die nodig is om een ​​baby te krijgen, verkorten. Op dat moment lijden veel vrouwen aan postpartumdepressie, maar etherische olie van jasmijn bestrijdt die tragische toestand ook vanwege de antidepressieve en opbeurende eigenschappen.

7. Verhoogt de concentratie

Jasmijnolie staat wetenschappelijk bekend om zijn stimulerende en opwindende eigenschappen. Door jasmijnolie te verspreiden of over je huid te wrijven, kun je wakkerder worden en meer energie krijgen. Het is aangetoond dat de actieve ingrediënten de hartslag, lichaamstemperatuur en hersenactiviteit verhogen die nodig zijn voor actief leren en probleemoplossing. Voeg wat toe aan je badwater of wrijf het tijdens een ochtenddouche op je huid om je voor te bereiden op je dag. Heb je een presentatie of belangrijke toets? Snuif dan van te voren wat jasmijnolie op.

8. Bevordert een gezonde huid

Jasmijnolie wordt al lang in verband gebracht met huidverzorging, vooral als het gaat om de behandeling van droge, broze of vochtarme huid. Het is ook een geweldige anti-veroudering olie. Daarnaast wordt het veel gebruikt voor de behandeling van eczeem en dermatitis.

Probeer jasmijnolie door je gezichtsproduct, douchegel of bodylotion te mengen om puistjes te verminderen, de droogheid te verbeteren, de vette huid in balans te brengen, rimpels en fijne lijntjes te voorkomen en scheerirritatie te kalmeren. Zorg ervoor dat je eerst je reactie op etherische olie test door een kleine hoeveelheid op een stukje huid aan te brengen om te controleren op allergieën.

Jasmijnolie is ook goed voor je haar. Het helpt tegen uitdroging en voegt glans toe aan je haar.

9. Creëer een kalmerende massageolie

Afhankelijk van de andere olie waarmee het wordt gebruikt, kan jasmijnolie een massage naar de next level tillen en deze nog meer ontspannen maken. Combineer bijvoorbeeld jasmijnolie met lavendel en een dragerolie, zoals avocado of kokosolie. Jasmijnolie kan de alertheid en opwinding verhogen wanneer dat nodig is, maar het kan ook een ontspannend en pijnverlagend effect hebben, waardoor het een perfecte massageolie is. Het wordt al eeuwenlang plaatselijk gebruikt om zijn ontstekingsremmende en pijnstillende effecten te krijgen.

10. Vermindert hoest

De slijmoplossende eigenschap van etherische olie van jasmijn kan je helpen om ongestoord te slapen, zelfs als je veel hoest en/of verkouden bent. Het biedt verlichting van een hoest door de ophoping van slijm in de luchtwegen te helpen opruimen. Het elimineert ook snurken door de verstopte neus en luchtwegen op te ruimen. Doordat etherische olie van jasmijn in je systeem werkt, ben je de hele nacht vrij van hoesten en snurken.

11. Natuurlijke parfum voor en goed humeur

Zoals eerder benoemd, hebben onderzoeken de stemmingsbevorderende voordelen van jasmijnolie bevestigd. In plaats van dure, in de winkel gekochte parfums te gebruiken, kun je jasmijnolie op je polsen en nek deppen als een natuurlijke, chemicaliënvrije geur. Jasmijnolie heeft een warme, bloemige geur die lijkt op de parfums van veel vrouwen. Een klein beetje gaat een lange weg, dus gebruik in het begin maar een of twee druppels en meng het met een dragerolie om de sterkte van de geur te verminderen als je dat wilt.

12. Vervaagt littekens

Heb je last van littekens die zijn achtergebleven door acne of andere wonden? Probeer dan eens etherische olie van jasmijn uit! Omdat het een cicatrizant is, kan het helpen die littekens en na vlekken te vervagen. Het kan ook helpen bij het elimineren van de striemen die vaak voorkomen bij zwangere vrouwen

13. Ontspant spasmen

Etherische olie van jasmijn is erg goed voor het behandelen en ontspannen van spasmen. Het biedt snelle verlichting van krampachtige hoest, krampen, congestie, astma, kortademigheid en zelfs krampachtige cholera. Het verlicht ook darmkrampen en -pijn als gevolg van spasmen in andere delen van het lichaam. Spasmen kunnen gevaarlijk, verstorend en zelfs dodelijk zijn, dus elke stof die deze ernstige aandoening snel kan verlichten, moet worden gerespecteerd.

Jasmijn olie kopen

Jasmijnolie is te vinden in reformwinkels, schoonheids- of huidverzorgingswinkels en online. Zorg er bij het kiezen van een product voor dat je het etiket leest om te zien of je een etherische olie koopt of een olie die al is gemengd met andere ingrediënten. Jasmijn wordt vaak gebruikt als ingrediënt in geparfumeerde schoonheidsproducten, geuren en huidverzorgingsproducten. Hieronder volgen 2 opties, een jasmijn olie 100% puur en een jasmijn olie met 3% etherische olie.

jasmijn olie puur
Jasmijn etherische Olie 100% puur - €44,95
essentiële olie jasmijn
Jacob Hooy Jasmijn Etherische Olie - €12.81

Hoe kun je jasmijn olie gebruiken?

Er zijn veel eenvoudige manieren om jasmijnolie te gebruiken, hier volgen wat voorbeelden:

  • Als je je moe en uitgeput voelt, kun je etherische olie van jasmijn in een diffuser gebruiken om je op te vrolijken.
  • Adem het aroma van jasmijnolie in voor een ontspannend effect.
  • Je kunt 2-3 druppels olie aan een warm bad toevoegen.
  • Meng een aantal druppels jasmijnolie met een dragerolie zoals kokosolie en gebruik deze voor een massage.
  • Je kunt het combineren met andere etherische oliën om een zelfgemaakt parfum te creëren.
  • Je kunt het combineren met andere hydraterende lotions of crèmes om je huid te verwennen.

Bijwerkingen van jasmijn olie

Jasmijn wordt over het algemeen als veilig en niet irriterend beschouwd, maar er is altijd een risico op allergieën of irritaties wanneer je etherische oliën (of eigenlijk elk huidproduct) gebruikt. Vooral als je nog niet eerder etherische oliën hebt gebruikt of een gevoelige huid hebt kan dit gebeuren. Het is daarom altijd slim om eerst een test te doen. Breng een klein beetje (verdunt met een dragersolie) aan op bijvoorbeeld de binnenkant van je pols. Als je binnen 24 uur geen reactie opmerkt is het veilig om op de rest van je huid te gebruiken.

Jasmijn heeft een intense bloemige geur, dus sommige mensen mengen het liever met andere oliën om te voorkomen dat het overweldigend wordt. Je kunt de geur wat afzwakken door het te combineren met met kokos-, amandel- of jojobaolie.

Hoewel het al eeuwen wordt gebruikt bij zwangere vrouwen en nieuwe moeders, moet je altijd je arts raadplegen voordat je etherische oliën gebruikt als je zwanger bent, borstvoeding geeft of hormoongerelateerde problemen ervaart. 

Jasmijnolie mag niet intern worden ingenomen zonder toezicht van een gezondheidsdeskundige.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *