gerstegras

Is gerstegras gezond? Alle voordelen en meer!

Gerstegras is een veelgebruikt ingrediënt in sapwinkels en verschijnt vaak naast andere groenten zoals tarwegras, boerenkool en spinazie. Hoewel gerst misschien niet zo populair is als andere volkoren granen, zoals haver, tarwe of zelfs quinoa, mogen de gezondheidsvoordelen die gepaard gaan met gerstvoeding niet over het hoofd worden gezien.

Het wordt vaak een superfood genoemd en wordt gebruikt als supplement om gewichtsverlies te stimuleren, de immuunfunctie te verbeteren en de algehele gezondheid te ondersteunen.

Lees verder om erachter te komen waarom gerstegras gezond is, wat de voordelen zijn, wat de eventuele bijwerkingen zijn en hoe je het aan je dieet kunt toevoegen.

Wat is gerstegras?

Gerst (Hordeum Vulgare L.) is een graansoort die wordt beschouwd als de vierde belangrijkste graangewas ter wereld. Gerstegras, ook bekend als gerstebladeren en gerstegroenten, is het blad van de gerstplant. Het is ook een van de oudste geconsumeerde granen ter wereld. Het was eeuwenlang een basiskorrel voor boeren in de middeleeuwen en wordt tegenwoordig nog steeds opgenomen in het dieet van veel Europese, Afrikaanse en Midden-Oosterse landen die het al duizenden jaren eten. Het is uitgebreid bestudeerd vanwege de gunstige effecten op de gezondheid en wordt vaak gebruikt in groene sappen en supplementen.

Hoewel vers gerstegras lastig te vinden kan zijn, is het veel verkrijgbaar in andere vormen, waaronder sappen, poeders, tabletten en zelfs gummies.

Het wordt vaak gecombineerd met andere ingrediënten in groene mengsels, waaronder tarwegras, boerenkool, chlorella en spirulina.

Voedingsstoffen in tarwegras

Gerstegras is rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen. Het bevat een hele reeks aan vitamines en mineralen. Vooral gedroogd gerstegras is een geweldige bron van vezels, met bijna 3 gram per eetlepel (10 gram).

Elke portie gerstegras bevat een goede hoeveelheid vitamine A, een in vet oplosbare vitamine die de immuunfunctie, celgroei en het gezichtsvermogen reguleert.

Het bevat ook veel vitamine C, dat een centrale rol speelt bij zowat alles, van huidgezondheid en wondgenezing tot mondgezondheid.

Het biedt ook vitamine K, een essentiële micronutriënt die nodig is voor bloedstolling, botvorming, hartgezondheid en meer.

Ten slotte is het rijk aan polyfenolen en flavonoïden. Deze verbindingen werken als antioxidanten om oxidatieve stress te verminderen en te beschermen tegen chronische ziekten.

Gezondheidsvoordelen van tarwegras

Gerstegras heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Hier worden de belangrijkste voordelen op een rijtje benoemd:

1. Hoge bron van vezels

Elke portie van één kopje bevat ongeveer zes gram vezels. Het heeft dan ook een ontzettend hoog vezelsgehalte. Het merendeel van de vezels die in gerst worden aangetroffen, zijn onoplosbare vezels, het type dat helpt bij een gezonde spijsvertering, glucose- en lipidenmetabolisme en hartgezondheid.

Het consumeren van vezelrijk voedsel geeft je ook een voller gevoel, aangezien vezels uitzetten in het spijsverteringskanaal en veel ruimte in beslag nemen. Hierdoor voel je je meer voldaan na een maaltijd en heb je minder trek gedurende de dag.

Daarnaast kan het verhogen van je vezelinname de bloedsuikerspiegel helpen verlagen en de insulinegevoeligheid helpen verbeteren, waardoor het voor je lichaam gemakkelijker wordt om insuline effectief te gebruiken.

Van de vezels die in volle granen worden aangetroffen, is aangetoond dat het positieve effecten heeft op de glykemische respons, de verzwakking van bloedlipiden, de enzymatische activiteit in de darmen, de verteerbaarheid van voedsel en de darmflora.

2. Het kan gewichtsverlies bevorderen

Gerstegras bevat weinig calorieën maar veel vezels, waardoor het een geweldige aanvulling is op een gezond dieet om af te vallen. Vezels bewegen langzaam door je lichaam, waardoor je je langer vol voelt om de onbedwingbare trek te beteugelen en de honger te verminderen. Verschillende onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het verhogen van je vezelinname het gewichtsverlies zou kunnen stimuleren.

3. Het kan de gezondheid van het hart ondersteunen

Gerstegras aan je dieet toevoegen is een geweldige manier om de gezondheid van het hart te ondersteunen. Dit is zelfs een van de grootste voordelen van gerstvoeding. Het eten van volle granen verbeterd de gezondheid van het hart en verminderd risicomarkers die verband houden met cardiometabole ziekten, vooral als het wordt gegeten als onderdeel van een uitgebalanceerd, vezelrijk dieet.

Dit graan bevat bepaalde voedingsstoffen, waaronder vitamine B3-niacine, vitamine B1-thiamine, selenium, koper en magnesium, die nuttig zijn bij het verlagen van LDL en totaal cholesterol, hoge bloeddruk en andere risicofactoren die verband houden met hartaandoeningen.

Deze mineralen helpen de productie en het metabolisme van cholesterol te beheersen, gevaarlijke bloedstolling te voorkomen, helpen bij de arteriële gezondheid en zijn cruciaal voor zenuwsignaleringsfuncties die helpen bij het beheersen van cardiovasculaire processen zoals hartritmes.

Gerstegras bevat ook verbindingen zoals saponarine, gamma-aminoboterzuur (GABA) en tryptofaan, die allemaal in verband zijn gebracht met een verlaagde bloeddruk, verminderde ontsteking en een verbeterde gezondheid van het hart

4. Het is zeer aan vitamines en mineralen

Gerstegras is een goede bron van belangrijke voedingsstoffen, waaronder magnesium, selenium koper, niacine, thiamine en vele andere essentiële voedingsstoffen.

Gerstvoeding helpt veel functies vanwege het hoge gehalte aan mineralen. Koper is bijvoorbeeld belangrijk om de cognitieve functie tot op hoge leeftijd te behouden, de stofwisseling, het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen te ondersteunen.

Selenium dat in gerst wordt aangetroffen, bevordert je uiterlijk door de gezondheid van huid en haar te verbeteren en ondersteunt een gezond metabolisme. Selenium werkt ook samen met vitamine E om oxidatieve stress te bestrijden.

Mangaan dat wordt aangetroffen in gerstvoeding is belangrijk voor de gezondheid van de hersenen en ondersteunt het zenuwstelsel. Een kopje gerst voorziet al in 20 procent van je dagelijkse magnesiumbehoefte.

Magnesium is nodig voor tal van belangrijke enzymrelaties in het lichaam, waaronder de productie en het gebruik van glucose. Het helpt ook bij het beheersen van het functioneren van de spieren, het verwijden van bloedvaten en nog veel meer functies.

5. Het biedt veel antioxidanten

Gerst komt het lichaam op veel manieren ten goede omdat het antioxiderende fytonutriënten bevat die bekend staan als lignanen. Lignanen zijn gecorreleerd met een lagere incidentie van kanker en hartaandoeningen omdat ze helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bestrijden van de tol die veroudering op het lichaam kan hebben.

Voedingsmiddelen die lignanen leveren, worden beschouwd als “functionele voedingsmiddelen” omdat ze bescherming bieden tegen een reeks degeneratieve ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve ziekten, erectiestoornissen en meer.

Het belangrijkste type lignaan dat in gerst wordt aangetroffen, wordt 7-hydroxymatairesinol genoemd. Studies hebben aangetoond dat dit lignaan bescherming kan bieden tegen de ontwikkeling van kanker en hartaandoeningen, omdat het het lichaam helpt bacteriën te metaboliseren en een gezonde verhouding van “goed tot slecht” bacteriën in de darmen in stand houdt, waardoor de algehele ontsteking wordt verminderd.

De antioxidanten in gerstvoeding helpen de serumspiegels van enterolactonen te verhogen, dit zijn verbindingen die worden geassocieerd met het beheersen van hormoonspiegels en daarom hormoongerelateerde kankers, zoals prostaat- en borstkanker, bestrijden.

Gerstegras kopen

Koop supplementen van goede kwaliteit en die geen vulstoffen, additieven en kunstmatige ingrediënten bevatten. Hier volgen 2 hoogwaardige gerstegras poeders.

gerstegras poeder
Absolute Gerstegras Bio Barley - €12,11
Biologische Gerstegras Poeder €15,95

Mogelijke nadelen van gerstegras

Hoewel gerstegras voor de meeste mensen veilig is om te consumeren, zijn er enkele bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen die je mogelijk in overweging wilt nemen.

Houd er bovendien rekening mee dat sommige producten van gerstegras grote hoeveelheden micronutriënten kunnen bevatten, zoals vitamine K of kalium. Degenen die bloedverdunners zoals warfarine gebruiken, moeten hun inname van vitamine K consistent houden om te voorkomen dat ze de effecten van deze medicijnen verstoren. Bovendien kunnen mensen met een nieraandoening worden geadviseerd om hun inname van kalium te beperken om hun bloedkaliumspiegels binnen het normale bereik te houden.

Dus als je medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen hebt, overleg dan met een arts voordat je gerstegrassupplementen gebruikt.

Ten slotte moeten degenen met coeliakie of een gevoeligheid voor gluten voorzichtig zijn bij het kopen van gerstegras producten. Hoewel gluten alleen wordt aangetroffen in de zaden van het gerstekorrel, bestaat er een risico op kruisbesmetting.

Recepten met tarwegras

Hoewel vers gerstegras moeilijk te vinden kan zijn, is gerstegras poeder overal verkrijgbaar bij veel reformwinkels, apotheken en online. Het heeft een milde, ietwat bittere smaak en is een geweldige aanvulling op sappen, smoothies en shakes. Hier volgen 2 eenvoudige en heerlijke recpten voor gerstegrassmoothies.

1. Gerstegras, banaan, bosbessen smoothie

INGREDIËNTEN:

 • 1-2 theelepels gerstegras poeder
 • 1 middelgrote banaan
 • 1 kop (145 gram) bosbessen
 • 1 kop (235 ml) melk naar keuze

INSTRUCTIES:

 • Voeg alle ingrediënten toe aan een blender en mix het tot een gladde massa.
 • Giet het in een glas en geniet ervan!

2. Gerstegras, banaan en spinazie

INGREDIËNTEN:

 • 2 rijpe bananen
 • 2 theelepels gerstegras poeder
 • een handvol babyspinazie
 • 3 eetlepels gehakte munt
 • 1/2 limoensap
 • 1/2 glas water

INSTRUCTIES:

 • Voeg alle ingrediënten toe aan een blender en mix het tot een gladde massa.
 • Giet het in een glas en geniet ervan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *