heat protection spray nodig

Is een heat protection spray echt nodig?

Het antwoord op de vraag of heat protection spray / haar beschermende spray voor het steilen van je haar echt nodig is, is ja!  Het is algemeen bekend dat het stijlen, krullen en föhnen van je haar niet veel goeds doet. Helemaal niet wanneer je deze apparaten dagelijks of meerdere keren per week gebruikt. Het is dan ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je haar niet beschadigt. Dit doe je met een heat protection spray!

Waarom raakt je haar beschadigd door het gebruik van de föhn, stijltang en krultang?

Om te begrijpen hoe apparaten zoals een stijltang je haar kunnen beschadigen is het handig om te weten wat de structuur van je haar is. Elke haarlok heeft lagen. Een binnenste cortex, gevuld met watermoleculen en keratine en een buitenste cuticula, die bij gezond haar glad en glanzend is.

Experts zeggen dat het toepassen van warmte op haar in wezen de watermoleculen in de binnenste cortex verdampt, waardoor de interne structuur en mechanische eigenschappen van de strengen veranderen. Hierdoor kun je de natuurlijke patronen van je haar veranderen, maar het kan ook kroezen veroorzaken en je haar uitdrogen. 

Hoge temperaturen kunnen ook scheuren en breuken in de nagelriem veroorzaken, waardoor het haar nog kwetsbaarder wordt voor toekomstige schade. Ten slotte kan warmte de keratine in je haar afbreken, wat de sterkte en textuur van het haar beïnvloedt. Gelukkig is het niet allemaal slecht nieuws. Met de juiste bescherming spray verklein je de kans om door hitte je haar te beschadigen.

Hoe werkt een heat protection spray?

Hittebescherming spray is een product dat schade aan je haar vermindert wanneer het wordt gebruikt voor het stijlen met warmte. Het is vaak een spray, crème of serum die je in je haar laat (vochtig of droog). Er bestaan ook formules die je onder de douche uitspoelt. Sommige producten hebben extra voordelen, zoals het combineren van hittebescherming met een leave-in conditioner of een stijlingcrème.

Hittebeschermers vormen een barrière tussen je stijlingtool en je haar. Ze werken ook om de nagelriem glad te maken, waardoor je haar er glad uitziet en zacht aanvoelt. Hoogwaardige hittebeschermers bevatten ingrediënten zoals bevochtigingsmiddelen (zoals panthenol en propyleenglycol), die vocht behouden en kroezen blokkeren; aminozuren (zoals keratine), om het haar te versterken en antioxidanten te leveren; en natuurlijke oliën en extracten (zoals aloë), die de haarschubben beschermen.

Wanneer gebruik je heat protection spray?

Afhankelijk van het type hittebeschermer, kun je het aanbrengen op vochtig haar of droog haar voordat je hete apparaten gebruikt zoals föhns, krultangen en stijltangen. Pas het product toe op je haar en kam het door om het product gelijkmatig te verdelen.

Hoe vind je de beste heat protection spray voor jouw haar?

Overweeg het volgende om de beste hittebeschermer voor je haar te bepalen:

  • Wat is je haartype? Identificeer je haartype en selecteer een product dat voor jou werk. Serums zijn bijvoorbeeld vaak te zwaar voor mensen met fijn haar, dus overweeg een spray.
  • Wat zijn de ingredienten? Kijk naar de ingrediëntenlijst en zoek naar hoogwaardige en voedzame ingrediënten, zoals natuurlijke oliën en extracten.

Om je te helpen met je keuze volgen hier een aantal zeer goede en beschermende heat protection sprays:

Hoe herstel je beschadigd haar?

Houd er rekening mee dat het gebruik van hittebescherming hitteschade niet volledig voorkomt, vooral als je vaak je haar stijlt. Als je haar aanvoelt als stro of meer afbreekt dan normaal, heb je mogelijk te maken met door hitte beschadigd haar. Gelukkig is zijn er veel verschillende haarverzorgingsproducten die hiertegen  kunnen helpen. Gebruik eerst een zuiverende shampoo om aanslag te verwijderen en gebruik vervolgens een diepe conditioner. Kies een hoogwaardige, sulfaatvrije shampoo en conditioner voor dagelijks gebruik, ga op zoek naar ingrediënten zoals natuurlijke extracten, antioxidanten en keratine of zijde-aminozuren.

 Voeg een leave-in conditioner toe aan je dagelijkse routine, die je haar blijft herstellen en beschermen. Naast je gewone shampoo en conditioner, wordt ook aangeraden een haarmasker toe te voegen aan je wekelijkse. Dit product kun je het beste zo’n twee tot drie keer per week gebruiken. Het helpt schade te herstellen en je haren op lange termijn te beschermen. 

Bekijk hier verschillende haarmaskers van goede kwaliteit 

Conclusie

Dus.. is een heat protection spray echt nodig? Het antwoord is JA! Het is erg belangrijk om je haar te beschermen, voordat je deze gaat föhnen, krullen of steilen. Een heat protection spray vormt als het ware een barrière tussen je stijlingtool en je haar. De juiste heat protection spray zorgt ervoor dat je haar er glad uitziet, zacht aanvoelt en gezond blijft.

1 thought on “Is een heat protection spray echt nodig?”

  1. Ik gebruik eerlijk gezegd nooit wat voor mijn haar voor het stijlen, en het is ook echt dood🤣 Ik ga dit proberen bedankt voor alle tips!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *