heat protection spray nodig

Is een heat protection spray echt nodig?

Het antwoord op de vraag of heat protection spray / haar beschermende spray voor het steilen van je haar echt nodig is, is ja!  Het is algemeen bekend dat het stijlen, krullen en föhnen van je haar niet veel goeds doet. Helemaal niet wanneer je deze apparaten dagelijks of meerdere keren per week gebruikt. Het is dan ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je haar niet beschadigt. Dit doe je met een heat protection spray!

Wat is een heat protection spray?

Een heat protection spray, ook wel hittebeschermingsspray genoemd, is een haarproduct dat wordt gebruikt om het haar te beschermen tegen schade door warmtebronnen zoals föhns, stijltangen en krultangen. Het wordt voornamelijk gebruikt voordat warmte-stylingtools worden gebruikt om het haar te beschermen tegen de hoge temperaturen die deze tools kunnen genereren.

Heat protection sprays bevatten vaak ingrediënten die een beschermende laag op het haar vormen, waardoor de hitte minder schade kan aanrichten. Deze sprays kunnen het haar helpen beschermen tegen uitdroging, breuk, gespleten haarpunten en andere schade veroorzaakt door hitte. Ze kunnen ook helpen om de glans en het vochtgehalte van het haar te behouden.

Het gebruik van een heat protection spray is vooral belangrijk als je regelmatig warmte-stylingtools gebruikt. Het is raadzaam om de spray gelijkmatig over het haar te verdelen voordat je begint met föhnen, stijlen of krullen. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking van het specifieke product te volgen, aangezien de toepassing enigszins kan variëren afhankelijk van het merk en de formule.

Het is goed om op te merken dat hoewel heat protection sprays het haar kunnen helpen beschermen, ze de schade door warmte niet volledig kunnen voorkomen. Het is nog steeds belangrijk om verstandig om te gaan met warmte-stylingtools en ze niet op de hoogste temperaturen te gebruiken of te lang op één plek te houden om schade aan het haar te minimaliseren.

Waarom raakt je haar beschadigd door het gebruik van de föhn, stijltang en krultang?

Om te begrijpen hoe apparaten zoals een stijltang je haar kunnen beschadigen is het handig om te weten wat de structuur van je haar is. Elke haarlok heeft lagen. Een binnenste cortex, gevuld met watermoleculen en keratine en een buitenste cuticula, die bij gezond haar glad en glanzend is.

Experts zeggen dat het toepassen van warmte op haar in wezen de watermoleculen in de binnenste cortex verdampt, waardoor de interne structuur en mechanische eigenschappen van de strengen veranderen. Hierdoor kun je de natuurlijke patronen van je haar veranderen, maar het kan ook kroezen veroorzaken en je haar uitdrogen. 

Hoge temperaturen kunnen ook scheuren en breuken in de nagelriem veroorzaken, waardoor het haar nog kwetsbaarder wordt voor toekomstige schade. Ten slotte kan warmte de keratine in je haar afbreken, wat de sterkte en textuur van het haar beïnvloedt. Gelukkig is het niet allemaal slecht nieuws. Met de juiste bescherming spray verklein je de kans om door hitte je haar te beschadigen.

Hoe werkt een heat protection spray?

Hittebescherming spray is een product dat schade aan je haar vermindert wanneer het wordt gebruikt voor het stijlen met warmte. Het is vaak een spray, crème of serum die je in je haar laat (vochtig of droog). Er bestaan ook formules die je onder de douche uitspoelt. Sommige producten hebben extra voordelen, zoals het combineren van hittebescherming met een leave-in conditioner of een stijlingcrème.

Hittebeschermers vormen een barrière tussen je stijlingtool en je haar. Ze werken ook om de nagelriem glad te maken, waardoor je haar er glad uitziet en zacht aanvoelt. Hoogwaardige hittebeschermers bevatten ingrediënten zoals bevochtigingsmiddelen (zoals panthenol en propyleenglycol), die vocht behouden en kroezen blokkeren; aminozuren (zoals keratine), om het haar te versterken en antioxidanten te leveren; en natuurlijke oliën en extracten (zoals aloë), die de haarschubben beschermen.

Wanneer gebruik je heat protection spray?

Afhankelijk van het type hittebeschermer, kun je het aanbrengen op vochtig haar of droog haar voordat je hete apparaten gebruikt zoals föhns, krultangen en stijltangen. Pas het product toe op je haar en kam het door om het product gelijkmatig te verdelen.

Hoe vind je de beste heat protection spray voor jouw haar?

Overweeg het volgende om de beste hittebeschermer voor je haar te bepalen:

 • Wat is je haartype? Identificeer je haartype en selecteer een product dat voor jou werk. Serums zijn bijvoorbeeld vaak te zwaar voor mensen met fijn haar, dus overweeg een spray.
 • Wat zijn de ingrediënten? Kijk naar de ingrediëntenlijst en zoek naar hoogwaardige en voedzame ingrediënten, zoals natuurlijke oliën en extracten.

Een aantal van de beste heat protection sprays op de markt:

Hoe gebruik ik een heat protection spray?

 
 1. Was en conditioneer je haar: Begin met het wassen en conditioneren van je haar zoals je normaal zou doen. Spoel het goed uit en dep het voorzichtig droog met een handdoek.

 2. Schud de heat protection spray: Schud de fles heat protection spray goed voordat je het product gaat gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten goed gemengd zijn.

 3. Verdeel het haar in secties: Verdeel je haar in verschillende secties, zodat je de heat protection spray gelijkmatig kunt aanbrengen. Dit kan handig zijn als je dik of lang haar hebt.

 4. Spray op het haar: Houd de fles heat protection spray op ongeveer 15-20 centimeter afstand van je haar en spray gelijkmatig over elke sectie. Begin bij de haaraanzet en werk naar de haarpunten toe. Zorg ervoor dat je het haar gelijkmatig bedekt, maar vermijd het aanbrengen van te veel product, omdat dit het haar mogelijk verzwaart.

 5. Kam het haar door: Gebruik een kam met brede tanden om de heat protection spray door je haar te kammen. Dit helpt om het product gelijkmatig te verdelen en te zorgen dat elk haarlokje bedekt is.

 6. Föhn, stijl of krul je haar: Nadat de heat protection spray gelijkmatig is aangebracht en doorgekamd, kun je doorgaan met het föhnen, stylen of krullen van je haar zoals gewenst. Volg de instructies van je stylingtools en vermijd het gebruik van extreem hoge temperaturen om schade aan je haar te minimaliseren.

Onthoud dat de specifieke instructies kunnen variëren afhankelijk van het merk en de formule van de heat protection spray. Lees altijd de aanwijzingen op de verpakking van het product dat je gebruikt en volg deze nauwkeurig op voor de beste resultaten.

Hoe kies ik de juiste heat protection spray voor mijn haartype?

 
 1. Haartype: Overweeg eerst je haartype. Heb je fijn haar, dik haar, krullend haar, droog haar of beschadigd haar? Verschillende heat protection sprays zijn geformuleerd om aan verschillende behoeften te voldoen. Zoek naar een spray die specifiek geschikt is voor jouw haartype.

 2. Hittebescherming: Controleer het hittebeschermingsniveau dat de spray biedt. Sommige sprays bieden een hogere bescherming tegen hitte dan andere. Als je regelmatig hoge temperaturen gebruikt bij het stylen van je haar, is het raadzaam om een spray te kiezen met een hogere hittebescherming.

 3. Formule: Let op de formule van de heat protection spray. Kies bij voorkeur een spray die lichtgewicht is en geen residu achterlaat of het haar verzwaart. Voor droog haar kan een spray met extra hydraterende eigenschappen nuttig zijn, terwijl een spray met gladmakende eigenschappen geschikt kan zijn voor pluizig haar.

 4. Extra voordelen: Sommige heat protection sprays bieden extra voordelen, zoals het verminderen van pluizigheid, het toevoegen van glans, het beschermen tegen UV-straling of het voorkomen van kleurvervaging. Als je specifieke behoeften hebt, zoek dan naar een spray die deze extra voordelen biedt.

 5. Reviews en aanbevelingen: Lees reviews van verschillende heat protection sprays en kijk of er aanbevelingen zijn van mensen met een vergelijkbaar haartype als het jouwe. Dit kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in de effectiviteit van het product en hoe het mogelijk voor jou zou kunnen werken.

Het is ook de moeite waard om te onthouden dat het experimenteren met verschillende heat protection sprays soms nodig kan zijn om te ontdekken welke het beste bij jouw haartype en behoeften past. Het kan handig zijn om kleine formaten of samples uit te proberen voordat je een grotere fles koopt.

Zijn heat protection sprays geschikt voor alle haartypes?

 
 1. Fijn haar: Kies voor een lichtgewicht heat protection spray die het haar niet verzwaart. Zoek naar sprays die specifiek zijn ontworpen om fijn haar te beschermen, zonder het plat te maken.

 2. Dik haar: Voor dik haar kun je overwegen om een spray te gebruiken die een hogere hittebescherming biedt, aangezien dik haar meer warmte kan absorberen. Kies een spray die het haar niet verzwaart of vettig laat aanvoelen.

 3. Krullend haar: Zoek naar een heat protection spray die specifiek geschikt is voor krullend haar. Het moet hydraterende eigenschappen hebben om het vochtgehalte van het haar te behouden en de krullen te beschermen tegen hittebeschadiging.

 4. Droog of beschadigd haar: Kies voor een heat protection spray die extra hydratatie biedt en het haar beschermt tegen verdere schade. Zoek naar sprays met voedende ingrediënten zoals arganolie, keratine of plantaardige oliën.

Het is altijd belangrijk om de instructies op de verpakking van de heat protection spray te lezen en op te volgen. Als je specifieke zorgen of behoeften hebt met betrekking tot je haartype, kan het raadzaam zijn om advies in te winnen bij een professionele kapper of haarstylist. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van een heat protection spray die het meest geschikt is voor jouw haar.

beste haarolie

Welke ingrediënten zitten er meestal in heat protection sprays?

 
 1. Siliconen: Siliconen zoals dimethicone of cyclomethicone worden vaak gebruikt in heat protection sprays vanwege hun gladmakende eigenschappen. Ze vormen een beschermende laag op het haar en verminderen de wrijving tijdens het stylen.

 2. Polymeren: Polymeren zoals polyquaternium-55 of polyquaternium-11 worden vaak gebruikt om het haar te beschermen tegen hitte. Ze vormen een coating op het haar en helpen bij het vasthouden van vocht, waardoor uitdroging wordt voorkomen.

 3. Panthenol: Panthenol, ook bekend als vitamine B5, is een veelvoorkomend ingrediënt dat hydraterende eigenschappen heeft. Het helpt het haar vocht vast te houden en kan bescherming bieden tegen hittebeschadiging.

 4. Glycerine: Glycerine is een bevochtigingsmiddel dat vocht uit de omgeving aantrekt en vasthoudt in het haar. Het kan helpen om het haar gehydrateerd te houden en te beschermen tegen uitdroging veroorzaakt door warmte.

 5. UV-beschermende ingrediënten: Sommige heat protection sprays bevatten ingrediënten zoals avobenzone of ethylhexyl methoxycinnamate om het haar te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

 6. Plantaardige oliën: Ingrediënten zoals arganolie, jojoba-olie, kokosolie of avocado-olie worden soms toegevoegd aan heat protection sprays vanwege hun hydraterende en voedende eigenschappen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de specifieke ingrediënten en hun verhoudingen kunnen variëren tussen verschillende producten. Als je specifieke allergieën hebt of gevoelig bent voor bepaalde ingrediënten, is het raadzaam om de ingrediëntenlijst van het product te controleren voordat je het gebruikt.

Kan ik een heat protection spray gebruiken in combinatie met andere haarproducten?

 
 1. Volgorde van toepassing: Breng de heat protection spray aan op schoon, droog of licht vochtig haar voordat je andere stylingproducten gebruikt. Spuit de heat protection spray gelijkmatig over je haar en kam het door om het product gelijkmatig te verdelen. Laat de spray een paar minuten drogen voordat je andere producten aanbrengt.

 2. Vermijd productoverbelasting: Overweeg de textuur en formule van de andere haarproducten die je wilt gebruiken. Als je bijvoorbeeld een leave-in conditioner, stylingmousse of serum wilt gebruiken, zorg er dan voor dat deze lichtgewicht zijn en het haar niet verzwaren. Vermijd het aanbrengen van te veel producten, omdat dit het haar zwaar kan maken en de styling kan belemmeren.

 3. Compatibiliteit controleren: Lees de instructies op de verpakking van de heat protection spray en eventuele andere haarproducten die je wilt combineren. Sommige producten kunnen specifieke aanwijzingen hebben over hoe ze moeten worden gebruikt in combinatie met andere producten. Het is altijd een goed idee om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen.

 4. Probeer uit en pas aan: Ieder individu heeft verschillende haartypes en behoeften. Het kan nuttig zijn om te experimenteren met verschillende combinaties van haarproducten om te zien welke het beste werken voor jouw haar. Probeer kleine hoeveelheden van elk product uit en pas aan op basis van de resultaten.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van te veel haarproducten op hetzelfde moment het haar kan verzwaren en residu kan opbouwen. Het is daarom raadzaam om een goede balans te vinden en niet te overdrijven met het aantal producten dat je gebruikt.

Beschermt een heat protection spray het haar volledig tegen hittebeschadiging?

Hoewel een heat protection spray het haar kan helpen beschermen tegen hittebeschadiging, is het belangrijk om te begrijpen dat het geen volledige garantie biedt tegen alle vormen van schade veroorzaakt door warmtestyling. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

 1. Hittebescherming: Een heat protection spray creëert een barrière op het haaroppervlak, waardoor de hitte van stylingtools wordt verminderd en de kans op directe schade wordt verkleind. Het helpt het haar te beschermen tegen uitdroging, breuk en gespleten haarpunten. Een kwalitatieve heat protection spray kan de hittebescherming van het haar verbeteren, maar het biedt geen absolute bescherming tegen alle vormen van hittebeschadiging.

 2. Gebruik en temperatuur van stylingtools: Het juiste gebruik van stylingtools, zoals een föhn, stijltang of krultang, is even belangrijk als het gebruik van een heat protection spray. Het is essentieel om de temperatuur van de stylingtool aan te passen aan je haartype en de aanbevelingen van de fabrikant te volgen. Overmatige hitte en herhaaldelijk blootstellen van het haar aan hoge temperaturen kunnen nog steeds schade veroorzaken, zelfs met een heat protection spray.

 3. Kwaliteit van het haar: De conditie en gezondheid van het haar spelen ook een rol bij de mate van bescherming tegen hittebeschadiging. Als het haar al beschadigd, droog of verzwakt is, kan het vatbaarder zijn voor schade, zelfs met het gebruik van een heat protection spray. Het is belangrijk om je haar over het algemeen goed te verzorgen, regelmatig te hydrateren en te voorkomen dat het overmatig wordt blootgesteld aan hitte.

 4. Correcte toepassing: Het juist aanbrengen van een heat protection spray is ook van belang. Zorg ervoor dat je de spray gelijkmatig over het haar verdeelt en kam het door om het product goed te verdelen. Vergeet niet om de instructies op de verpakking van de spray te volgen voor het beste resultaat.

Hoewel een heat protection spray een waardevol hulpmiddel is om het haar te beschermen tegen hittebeschadiging, is het belangrijk om het verstandig te gebruiken en het haar niet onnodig bloot te stellen aan overmatige hitte.

Hoe herstel je beschadigd haar?

Houd er rekening mee dat het gebruik van hittebescherming hitteschade niet volledig voorkomt, vooral als je vaak je haar stijlt. Als je haar aanvoelt als stro of meer afbreekt dan normaal, heb je mogelijk te maken met door hitte beschadigd haar. Gelukkig is zijn er veel verschillende haarverzorgingsproducten die hiertegen  kunnen helpen. 

Gebruik eerst een zuiverende shampoo om aanslag te verwijderen en gebruik vervolgens een diepe conditioner. Kies een hoogwaardige, sulfaatvrije shampoo en conditioner voor dagelijks gebruik, ga op zoek naar ingrediënten zoals natuurlijke extracten, antioxidanten en keratine of zijde-aminozuren.

 Voeg een leave-in conditioner toe aan je dagelijkse routine, die je haar blijft herstellen en beschermen. Naast je gewone shampoo en conditioner, wordt ook aangeraden een haarmasker toe te voegen aan je wekelijkse. Dit product kun je het beste zo’n twee tot drie keer per week gebruiken. Het helpt schade te herstellen en je haren op lange termijn te beschermen. 

Conclusie

Dus.. is een heat protection spray echt nodig? Het antwoord is JA! Het is erg belangrijk om je haar te beschermen, voordat je deze gaat föhnen, krullen of steilen. Een heat protection spray vormt als het ware een barrière tussen je stijlingtool en je haar. De juiste heat protection spray zorgt ervoor dat je haar er glad uitziet, zacht aanvoelt en gezond blijft.

1 thought on “Is een heat protection spray echt nodig?”

 1. Ik gebruik eerlijk gezegd nooit wat voor mijn haar voor het stijlen, en het is ook echt dood🤣 Ik ga dit proberen bedankt voor alle tips!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *