is deodorant schadelijk

Is deodorant slecht voor je of is dit onzin?

Iedereen heeft minstens één Facebook-vriend die berichten plaatst over de gevaren die op de loer liggen in alles wat we eten, drinken en op ons lichaam smeren. Ze hebben misschien zelfs artikelen gedeeld waarin ze beweren dat deodorants en anti-transpiranten borstkanker, de ziekte van Alzheimer of nierfalen veroorzaken. Maar is er echt wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te staven? En is deodorant slecht voor je? Nee.

Deodorant en anti-transpirant, hoewel vaak gecombineerd tot een enkele naar bloemen of dennengeur geurende stick, zijn twee verschillende producten die heel verschillend werken. Deodorant bestrijdt okselstank door het doden of blokkeren van geurige okselbacteriën. Antitranspiratiemiddelen houden je oksels droog door zweetklieren af ​​te sluiten met aluminiumzouten en andere verbindingen.

Geen van beide producten is goed voor je lichaam zelf, maar dat betekent niet dat ze schadelijk zijn. Niemand wil natuurlijk naar zweet ruiken, dus je hoeft deodorant zeker niet uit je leven te bannen. Lees verder om te leren over het effect van deodorant op je gezondheid!

Kan deodorant borstkanker, nierziekte, allergieën, enz. veroorzaken?

Onder de geruchten over de gezondheidseffecten van deodorant is een van de meest alarmerende beweringen dat er een verband bestaat tussen deodorant en borstkanker. Sommige mensen zijn bang dat bepaalde chemicaliën in anti-transpiranten door de huid kunnen worden opgenomen, vooral na het scheren.

De theorie is dat gifstoffen zich ophopen in de lymfeklieren en gezonde cellen in kankercellen veranderen. Veel mensen denken dat dit de reden is waarom sommige soorten borstkanker zich ontwikkelen in gebieden die worden blootgesteld aan anti-transpiranten. Andere claims hebben betrekking op deodorant die nieraandoeningen en allergieën veroorzaakt.

De American Cancer Society ontdekte dat claims die borstkanker en deodorants met elkaar in verband brengen geen solide wetenschappelijke basis hebben, en de National Kidney Foundation waarschuwt alleen mensen met extreem zwakke nierfuncties voor de gezondheidsrisico’s van het gebruik van anti-transpiranten.

Lees verder om erachter te komen waarom.

deodorant slecht of niet

Deodorantingrediënten: onschuldig of schadelijk?

Aluminium

Aluminiumverbindingen worden veel gebruikt in cosmetische en farmaceutische producten. In anti-transpiranten zijn aluminiumzouten de ingrediënten die zweten voorkomen. De zouten moeten oplossen om te voorkomen dat zweet zich op het oppervlak van je poriën vormt.

Maar betekent dat dat opgelost aluminiumzout wordt opgenomen en in je lichaam wordt opgesloten? Recent onderzoek gepubliceerd door het National Center for Biotechnology Information suggereert dat veelvuldig gebruik van anti-transpiranten aluminium kan ophopen in borstweefsel, maar dit bewijst niet dat aluminiumzouten borstkanker kunnen veroorzaken. In feite lijkt borstkankerweefsel niet meer aluminium te bevatten dan normaal borstweefsel.

Aluminium kan een grotere zorg zijn als je nierproblemen heeft, vooral als je nierfunctie ongeveer 30 procent of minder is. Te veel aluminium in je lichaam kan botziekten of dementie veroorzaken. Gewoonlijk wordt overtollig aluminium door je nieren uit je lichaam gefilterd. Mensen met een verzwakte nierfunctie kunnen aluminium dus niet snel genoeg filteren. Als je een normale nierfunctie heeft, kunnen je nieren gewoonlijk de hoeveelheid aluminium uit anti-transpiranten en cosmetica verwerken die door je huid wordt opgenomen. “

Dit is de reden waarom de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) fabrikanten van anti-transpiranten verplicht om specifieke waarschuwingen op te nemen voor mensen met een nieraandoening.

Parabenen

Parabenen worden gebruikt om te voorkomen dat schimmels, bacteriën en gisten op deodorant groeien. Het is waar dat parabenen door de huid kunnen worden opgenomen en als ze eenmaal in je lichaam zijn, kunnen ze functioneren als oestrogeen, een vrouwelijk hormoon dat belangrijk is voor de seksuele ontwikkeling, de gezondheid van de borsten en andere lichaamsfuncties. Een hogere levenslange blootstelling aan oestrogeen kan ook je risico op borstkanker verhogen. Het effect van parabenen die in cosmetische producten worden gebruikt, is echter zwak en lang niet genoeg om je risico op borstkanker te verhogen.

FDA-wetenschappers hebben geen bewijs gevonden dat aantoont dat parabenen die in cosmetische producten worden gebruikt, zoals deodorant, borstkanker veroorzaken. Dus is deodorant slecht voor je? Nee daar is geen bewijs voor.

Andere ingrediënten en allergieën

Sommige mensen hebben allergische reacties op deodorants of anti-transpiranten. Onderzoek wijst uit dat dit kan worden veroorzaakt door ingrediënten zoals propyleenglycol (een chemische stof die een deodorant zijn vorm geeft), essentiële oliën (vaak gebruikt in geurstoffen), biologische toevoegingen, parabenen, vitamine E en lanoline.

Met zoveel mogelijke oorzaken kan het ingewikkeld zijn om erachter te komen welk ingrediënt je allergische reactie veroorzaakt. Als je al weet dat je allergisch bent voor een van deze ingrediënten, overleg dan met je huisarts over je risico bij het gebruik van deodorant.

Zullen er meer chemicaliën in je lichaam komen na het scheren?

Het antwoord is nee. Er is onvoldoende bewijs om het verband tussen de scheerfrequentie en de kans op het krijgen van borstkanker te ondersteunen.

Als je niet voorzichtig bent met scheren, kunt je je natuurlijk snijden. En als je anti-transpirant over de snee rolt, kan dit irritatie veroorzaken, maar de kans dat de chemicaliën veranderingen in je borstweefsel veroorzaken, is extreem laag.

Waarom zijn de meeste borstkanker in de buurt van de oksel?

De meeste gevallen van borstkanker groeien in het bovenste buitenste deel van de borst, niet ver van je oksel. Maar het kan gewoon zijn omdat het weefsel in dit gebied dichter is. Dicht borstweefsel is gekoppeld aan een verhoogd risico op borstkanker. Dicht borstweefsel maakt het ook moeilijker voor je arts om abnormaal of kankerachtig weefsel op mammogrammen te zien.

Houden anti-transpiranten je ervan om gifstoffen uit te zweten die kanker kunnen veroorzaken?

Je lichaam moet kankerverwekkende gifstoffen kwijtraken, maar dat gebeurt niet door te zweten. Het filteren van gifstoffen wordt gedaan door je nieren en lever, die gifstoffen uit je lichaam verwijderen door te helpen bij de productie van urine of ontlasting. Het gebruik van anti-transpiranten om te stoppen met zweten, zou geen invloed moeten hebben op het vermogen van je lichaam om zichzelf van gifstoffen te ontdoen.

Over het algemeen is anti transpirant en/of deodorant niet slecht voor je en zijn het veilige producten voor de meeste mensen met een goede gezondheid om te gebruiken. Als je echter een allergie of een andere gezondheidstoestand heeft die kan worden beïnvloed door de ingrediënten in deodorant, kun je dit het beste met je arts bespreken.

Wat is de beste deodorant of antiperspirant?

Nu dat je weet dat het antwoord op de vraag – Is deodorant slecht voor je? – nee is, is de volgende stap het kiezen van een zo goed en effectief mogelijke deodorant. Er zijn veel producten op de markt die enkel lekker ruiken, maar geen zweet tegen gaan, of na een uur al hun geur verliezen, waardoor je alsnog naar zweet gaat ruiken. 

Allereerst: Wat is het verschil tussen deodorant en anti perspirant?

Om een lang verhaal kort te maken: anti-transpirant stopt het zweten, terwijl deodorant lichaamsgeur maskeert. Alle succesvolle anti-transpiranten zijn ook deodorants.

Ingrediënten in deodorant bestrijden de bacteriegroei die ervoor zorgt dat zweet slecht ruikt, maar geurstoffen kunnen ook worden ontworpen om de onaangename geuren te maskeren zonder te proberen de bacteriegroei te stoppen.

Anti-transpirant bevat, in tegenstelling tot deodorant, actieve ingrediënten zoals aluminium- en zirkoniumzouten die gelachtige pluggen vormen in de zweetkanalen, waardoor wordt voorkomen dat zweet ooit het huidoppervlak bereikt. Dit vermindert de vorming van kwalijke geuren van bacteriën. Omdat aluminiumzouten op zichzelf ook antimicrobiële eigenschappen hebben, kunnen ze ook slechte geuren verminderen.

Een aantal van de beste en meest effectieve deodoranten en anti-transpiranten:

1. RITUALS – 24h Anti-Perspirant Spray

€9,09

Deze milde en verzorgende anti-perspirantspray beschermt 24 uur lang tegen transpiratie en ongewenste lichaamsgeurtjes. De ingrediënten omvatten rijstmelk en kersenbloesem. De essence van rijstmelk maakt de huid zacht, soepel en geeft een gezonde gloed. De delicate geur van kersenbloemsel is heerlijk ontspannend.

2. NIVEA Invisible For Black & White Clear Deodorant Roller

€13,90

Deze deodorant zorgt voor 48 uur onzichtbare bescherming voor huid en kleding. Je zult geen witte strepen op je zwarte kleding zien of gele vlekken op je witte kleding, zoals bij sommige andere deodorants.  Het product geeft 48 uur lang betrouwbare bescherming tegen transpiratie en lichaamsgeur en biedt de milde verzorging die je gewend bent van Nivea producten.

3. Clinique Antiperspirant Deo Roll On

€24,79

De roll on Antitranspirant Deo van Clinique beschermt tegen vochtige oksels en natuurlijke transpiratiegeuren. Je oksels zullen droog, glad en zacht aanvoelen na het gebruik van deze deo. Ook laat het geen witte strepen achter op donkere kleding. De deodorant roller is makkelijk aan te brengen en heeft een beschermende werking.

4. syNeo 5 Anti-Transpirant Deodorant

€23,22

Deze deodorant is speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van overmatig zweten en een zweetgeur. De SyNeo 5 Anti Transpirant Spray werkt door zijn speciale samenstelling, tot en met 5 dagen tegen een onaangename zweetlucht! Allantoinat beschermt de huid tegen irritatie en de daarin aanwezige vocht inbrengende stoffen tegen uitdrogen. Het product is dermatologisch getest.

5. Therme Anti Transpiratie Behandelspray

€14,99

De unieke formule van therme sluit de zweetporiën niet af en pakt de bacteriën die de transpiratiegeur veroorzaken diepwerkend en langdurig aan. De formule houdt de okselhuid, afhankelijk van het huidtype, tot en met 5 dagen droog en fris!

6. Odaban Anti Transpirant Deodorant 

€12,99

Odaban werkt op diverse lichaamsdelen tegen hyperhidrosis (overmatig transpireren. Het werkt naast op de oksels ook op andere lichaamsdelen tegen hyperhidrosis (overmatig transpireren: hoofd en gezicht, voeten, intieme gebieden en handen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *