intuïtief eten

Intuïtief eten: Wat is het en hoe doe je het?

Intuïtief eten is een manier van eten die zich richt op het luisteren naar de signalen van ons lichaam en het respecteren van onze honger en verzadiging. In tegenstelling tot diëten, die vaak gericht zijn op het beperken van voedselgroepen of het tellen van calorieën, is intuïtief eten een holistische benadering van voeding en welzijn. Het draait om het verbinden met ons lichaam en onze emoties om zo de voedingsmiddelen te kiezen die ons lichaam nodig heeft en die ons een goed gevoel geven.

Waarom is intuïtief eten belangrijk?

In een wereld waarin diëten en voedingsvoorschriften ons constant bombarderen, is intuïtief eten een verfrissende manier om ons lichaam te voeden. Het is belangrijk omdat het ons de vrijheid geeft om te eten waar we zin in hebben, zonder de angst om te falen of schuldig te voelen. 

Het kan ook helpen om disordered eating patronen te doorbreken en ons te bevrijden van de obsessie met ons gewicht en uiterlijk. Intuïtief eten kan ons helpen om een gezondere relatie met voeding en ons lichaam te ontwikkelen.

De 10 principes van intuïtief eten

Intuïtief eten heeft 10 principes. We hebben we hieronder op een rijtje gezet.

1. Verwerp de dieetcultuur

Intuïtief eten is een reactie op de dieetcultuur, die ons vertelt dat we te dik zijn en dat we ons moeten beperken tot bepaalde voedingsmiddelen om gezond te zijn. Verwerp deze cultuur en richt je op het luisteren naar je lichaam.

2. Eet wanneer je honger hebt

Eet wanneer je honger hebt en niet volgens een vast schema. Dit kan betekenen dat je soms meer of minder eet dan normaal.

3. Stop met eten wanneer je vol zit

Luister naar je verzadigingsgevoelens en stop met eten wanneer je vol zit. Het is beter om te stoppen voordat je overvol raakt.

4. Luister naar je hongergevoelens en eet waar je zin in hebt

Luister naar je lichaam en eet waar je zin in hebt. Als je lichaam vraagt om pizza, dan is dat prima. Als je lichaam vraagt om een salade, is dat ook prima. Het gaat erom dat je luistert naar wat je lichaam nodig heeft.

5. Respecteer je lichaam en geef het voedingsstoffen die het nodig heeft

Respecteer je lichaam en geef het voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Dit betekent dat je een evenwichtige voeding eet met veel groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten.

6. Beweeg op een manier die je lichaam goed doet voelen

Beweeg op een manier die goed voelt voor je lichaam. Dit kan betekenen dat je yoga doet, wandelt of hardloopt. Het belangrijkste is dat je luistert naar wat je lichaam nodig heeft en niet beweegt om calorieën te verbranden of om aan een bepaald ideaalbeeld te voldoen.

7. Ontwikkel een gezonde relatie met voeding en je lichaam

Intuïtief eten gaat niet alleen over wat we eten, maar ook over onze relatie met voeding en ons lichaam. Ontwikkel een gezonde relatie met voeding en je lichaam door jezelf te accepteren zoals je bent en jezelf niet te vergelijken met anderen.

8. Omarm emoties zonder eten

Veel mensen gebruiken voedsel als een manier om emoties te dempen of te belonen. Leer emoties te omarmen zonder naar voedsel te grijpen. Dit kan betekenen dat je op zoek gaat naar andere manieren om met emoties om te gaan, zoals meditatie of journaling.

9. Laat het idee van “goed” en “slecht” voedsel los

Het idee van “goed” en “slecht” voedsel kan leiden tot schuldgevoelens en een negatieve relatie met voeding. Laat dit idee los en richt je op het eten van voedzame voedingsmiddelen die je lichaam nodig heeft.

10. Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf

Intuïtief eten is een proces dat tijd en geduld vergt. Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf en wees niet te hard voor jezelf als het niet meteen lukt.

De beste boeken over intuïtief eten

Wil je meer leren over intuïtief eten? Dan raden we je aan om een boek te lezen over dit onderwerp! Er zijn een aantal geweldige boeken op de markt gebracht om je alles te leren wat je zou moeten weten om er zelf mee aan te slag te gaan. Hieronder hebben we 3 van de beste boeken over intuïtief eten op een rijtje gezet!

intuitief eten boek
Intuïtief Eten - Revolutionaire anti-dieet methode - €27,95
bye bye dieet
Bye bye dieet: intuïtief eten - €24,99
boek intuitief eten
Stop met lijnen en ontdek de natuurlijke eet-expert in jezelf - €27,50

Hoe kun je beginnen met intuïtief eten?

Beginnen met intuïtief eten kan lastig zijn als je gewend bent aan diëten en voedingsvoorschriften. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

 1. Verwerp de dieetcultuur en richt je op het luisteren naar je lichaam.
 2. Leer de signalen van je lichaam te herkennen, zoals honger en verzadiging.
 3. Luister naar je lichaam en eet waar je zin in hebt, zonder oordeel.
 4. Respecteer je lichaam en geef het voedingsstoffen die het nodig heeft.
 5. Ontwikkel een gezonde relatie met voeding en je lichaam.
 6. Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf.

Wat is het verschil tussen intuïtief eten en mindful eten?

Intuïtief eten en mindful eten zijn beide benaderingen van voeding die gericht zijn op het ontwikkelen van een bewustzijn van het lichaam en de relatie met voeding. Hoewel er enige overlap is tussen deze twee benaderingen, zijn er ook enkele belangrijke verschillen.

Mindful eten is gericht op het cultiveren van mindfulness, of het bewustzijn van het huidige moment, terwijl je eet. Het gaat erom je aandacht te richten op je zintuigen en het ervaren van het voedsel zonder oordeel of afleiding. Mindful eten kan je helpen om bewuster te eten, langzamer te eten en meer te genieten van de smaken en texturen van het voedsel.

Intuïtief eten gaat over het luisteren naar de signalen van je lichaam en het eten waar je lichaam behoefte aan heeft. Het gaat erom te leren vertrouwen op je innerlijke wijsheid en te eten op basis van honger en verzadiging, zonder oordeel over welk voedsel wel of niet “goed” voor je is. Intuïtief eten richt zich op het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding en het lichaam, terwijl mindful eten zich richt op het vertragen en bewust worden van de ervaring van het eten zelf.

In wezen is mindful eten een onderdeel van intuïtief eten, omdat het bewustzijn en de aandacht vergroot tijdens het eten en helpt om het lichaam beter te leren kennen. Maar intuïtief eten gaat verder dan alleen het eten zelf en richt zich op het cultiveren van een holistische benadering van voeding en welzijn.

mindful eten

Wat zijn de voordelen van intuïtief eten voor mijn gezondheid en welzijn?

Intuïtief eten heeft verschillende voordelen voor je gezondheid en welzijn:
 

1. Betere relatie met voeding

Intuïtief eten is gericht op het ontwikkelen van een betere relatie met voeding. Het gaat er niet om dat je voedingsmiddelen vermijdt of jezelf beperkt tot een bepaald dieet, maar dat je leert luisteren naar de signalen van je lichaam en intuïtief eet wat je lichaam nodig heeft.

2. Verlichting van emotionele stress

Intuïtief eten kan helpen om de emotionele stress die vaak gepaard gaat met diëten en beperkingen te verminderen. Door te leren luisteren naar je lichaam en te eten wat je nodig hebt, kun je de emotionele stress en angst rond voeding verminderen.

3. Verbeterde spijsvertering

Intuïtief eten kan ook de spijsvertering verbeteren. Wanneer je voedsel eet dat bij je past en waar je lichaam om vraagt, kan dit helpen om een ​​gezonde spijsvertering te bevorderen.

4. Gezond gewicht

Intuïtief eten richt zich op het bereiken van een gezond gewicht op een natuurlijke en duurzame manier. Door te leren luisteren naar de signalen van je lichaam en te eten wat je nodig hebt, kun je een gezond en natuurlijk gewicht bereiken en behouden.

5. Positieve houding ten opzichte van eten

Intuïtief eten kan helpen om een positieve houding ten opzichte van eten te ontwikkelen. In plaats van je schuldig te voelen over voedselkeuzes, leer je om te genieten van voeding en te eten wat je lichaam nodig heeft.

Kortom, intuïtief eten kan leiden tot een gezondere relatie met voeding, verlichting van emotionele stress, verbeterde spijsvertering, gezond gewicht en een positieve houding ten opzichte van eten.

Conclusie

Intuïtief eten is een holistische benadering van voeding en welzijn die ons leert om te luisteren naar ons lichaam en onze emoties. In plaats van ons te richten op diëten en voedingsvoorschriften, richt intuïtief eten zich op het respecteren van onze honger en verzadiging en het eten van voedingsmiddelen die ons lichaam nodig heeft. Intuïtief eten kan ons helpen om een gezonde relatie met voeding en ons lichaam te ontwikkelen, waardoor we ons beter voelen en beter in ons vel zitten.

Veelgestelde vagen over intuïtief eten

Hopelijk weet je nu beter wat intuïtief eten is. Mocht je nog vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vagen met antwoorden je hopelijk verder helpen.

– Hoe kan ik leren luisteren naar mijn lichaam en intuïtief eten?

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om te leren luisteren naar je lichaam en intuïtief te eten:
 
 1. Vertraag: Neem de tijd om te eten en zorg ervoor dat je in een rustige omgeving bent zonder afleidingen. Dit geeft je de kans om je te concentreren op wat je eet en hoe je lichaam daarop reageert.
 2. Luister naar je lichaam: Check regelmatig bij jezelf hoe hongerig of verzadigd je je voelt. Probeer niet te eten als je geen honger hebt en stop met eten als je je vol voelt.
 3. Eet wat je echt wilt: Sta jezelf toe om te eten waar je echt zin in hebt en wat je lichaam nodig heeft. Dit kan betekenen dat je soms “ongezonde” voedingsmiddelen eet, maar dat is prima zolang het in balans is met de rest van je dieet.
 4. Vertrouw op je lichaam: Vertrouw erop dat je lichaam weet wat het nodig heeft en dat het je signalen zal geven wanneer het tijd is om te eten en wanneer het tijd is om te stoppen.
 5. Vermijd afleidingen: Probeer niet afgeleid te worden tijdens het eten, zoals door televisie kijken of je telefoon checken. Focus op je maaltijd en de smaken en texturen van het voedsel.
 6. Wees geduldig: Intuïtief eten kan tijd kosten om te leren en te oefenen. Wees geduldig en wees niet te hard voor jezelf als het niet meteen lukt. Oefen elke dag en blijf luisteren naar je lichaam.

– Moet ik bepaalde voedingsmiddelen helemaal vermijden als ik intuïtief eet?

Nee, je hoeft geen voedingsmiddelen helemaal te vermijden als je intuïtief eet. Intuïtief eten gaat niet over beperkingen, verboden of schuldgevoelens, maar juist over het luisteren naar je lichaam en jezelf toestemming geven om te genieten van alle voedingsmiddelen.

Dit betekent niet dat je onbeperkt “ongezonde” voedingsmiddelen moet eten, maar dat je jezelf toestemming geeft om te eten waar je zin in hebt en wat je lichaam nodig heeft. Het kan ook betekenen dat je meer “gezonde” voedingsmiddelen eet als je lichaam daar behoefte aan heeft.

Intuïtief eten gaat over het vinden van een balans en het vinden van wat het beste werkt voor jouw lichaam en jouw levensstijl. Het gaat niet over het volgen van rigide regels of het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen.

– Hoe kan ik omgaan met emotioneel eten en voedselcravings?

Emotioneel eten en voedselcravings zijn veelvoorkomende uitdagingen bij het ontwikkelen van een intuïtieve eetstijl. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om hiermee om te gaan:

 1. Herken de triggers: Probeer te achterhalen wat de oorzaak is van je emotionele eten en voedselcravings. Het kan bijvoorbeeld stress, verveling, eenzaamheid of vermoeidheid zijn.
 2. Zoek alternatieven: Probeer gezondere manieren te vinden om met je emoties om te gaan, zoals meditatie, beweging of praten met een vriend of professional.
 3. Eet bewust: Probeer niet te eten als afleiding of troost. Eet in plaats daarvan bewust en geniet van de smaken en texturen van het voedsel.
 4. Geef jezelf toestemming: Verbied jezelf niet om bepaalde voedingsmiddelen te eten, want dit kan leiden tot meer cravings. Geef jezelf toestemming om te genieten van de voedingsmiddelen waar je zin in hebt, maar in balans met de rest van je dieet.
 5. Ontwikkel coping-strategieën: Ontwikkel strategieën om om te gaan met voedselcravings, zoals het nemen van een pauze en je afvragen of je echt honger hebt, het drinken van water of het afleiden van jezelf met een andere activiteit.
 6. Wees geduldig: Verwacht niet dat je in één keer van emotioneel eten en voedselcravings af bent. Dit is een leerproces dat tijd en oefening vergt. Wees geduldig en wees niet te hard voor jezelf als het niet meteen lukt.
eet intuïtief

– Kan ik afvallen of op gewicht blijven met intuïtief eten?

Ja, het is mogelijk om af te vallen of op gewicht te blijven met intuïtief eten. Het idee achter intuïtief eten is om te luisteren naar je lichaam en te eten wat je nodig hebt, in plaats van te eten uit emotionele behoeften of gewoonte.
 

Door te luisteren naar je lichaam, eet je wanneer je honger hebt en stop je als je vol zit. Hierdoor eet je waarschijnlijk minder dan wanneer je eet uit gewoonte, verveling of emotionele behoeften.

Het belangrijkste is om te onthouden dat intuïtief eten geen dieet is, maar een levensstijl. Het gaat niet om het tellen van calorieën of het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, maar om het vinden van een balans en het ontwikkelen van een gezonde relatie met voedsel.

Als je graag wilt afvallen met intuïtief eten, is het belangrijk om realistische doelen te stellen en jezelf de tijd te geven om deze doelen te bereiken. Het kan ook nuttig zijn om samen te werken met een diëtist of voedingsdeskundige die bekend is met intuïtief eten om je te helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijk plan dat past bij jouw lichaam en levensstijl.

– Moet ik nog steeds portiegroottes in de gaten houden als ik intuïtief eet?

Het idee achter intuïtief eten is om te luisteren naar je lichaam en te eten wanneer je honger hebt en te stoppen wanneer je verzadigd bent. Het gaat er niet om dat je strikt de portiegroottes in de gaten houdt, maar om bewust te zijn van hoeveel voedsel je nodig hebt en wanneer.
 

Het kan nuttig zijn om jezelf bewust te zijn van de portiegroottes van bepaalde voedingsmiddelen om een idee te krijgen van wat een redelijke hoeveelheid is. Bijvoorbeeld, een portie fruit is meestal ongeveer één middelgrote appel of een halve kop bessen. Maar het is niet nodig om voortdurend de portiegroottes te meten of te wegen.

Het belangrijkste is om te luisteren naar je lichaam en te eten tot je tevreden bent, niet tot je vol zit. Dit kan betekenen dat je soms meer of minder eet dan wat als een “normale” portie wordt beschouwd. Het is belangrijk om jezelf toestemming te geven om te eten wat je nodig hebt en niet te veel te focussen op strikte regels of richtlijnen.

– Hoe kan ik intuïtief eten toepassen op sociale situaties, zoals etentjes en feestjes?

Het kan lastig zijn om intuïtief te eten in sociale situaties, zoals etentjes en feestjes, waar er vaak veel voedsel beschikbaar is en sociale druk om te eten wat anderen eten.

Hier zijn enkele tips om intuïtief eten toe te passen in sociale situaties:

 1. Plan van tevoren. Als je weet dat je naar een evenement gaat waar veel voedsel aanwezig zal zijn, plan dan van tevoren wat je wilt eten en hoeveel. Dit kan je helpen om bewust te blijven van je honger en verzadiging en voorkomen dat je te veel eet.

 2. Luister naar je lichaam. Probeer tijdens het evenement te luisteren naar je lichaam en eet alleen wanneer je honger hebt en stop als je vol zit. Het kan helpen om jezelf af en toe te controleren tijdens het eten om te bepalen of je nog steeds honger hebt of dat je al genoeg hebt gegeten.

 3. Focus op sociale aspecten. Probeer je te concentreren op de sociale aspecten van het evenement in plaats van alleen op het voedsel. Richt je op het genieten van de tijd met vrienden en familie, en niet alleen op wat er op tafel staat.

 4. Geef jezelf toestemming om te genieten. Als er voedsel is dat je echt wilt proeven, geef jezelf dan toestemming om het te eten. Intuïtief eten gaat niet over het vermijden van voedsel dat je lekker vindt, maar over het eten ervan met aandacht en bewustzijn.

Onthoud dat intuïtief eten een levensstijl is en geen dieet, dus het is belangrijk om mild te zijn voor jezelf en niet te streng te zijn. Het gaat erom een gezonde relatie met voedsel te ontwikkelen en te leren luisteren naar je lichaam en wat het nodig heeft.

– Kan ik nog steeds mijn doelen bereiken als ik intuïtief eet, zoals het verbeteren van mijn sportprestaties of het verlagen van mijn cholesterolgehalte?

Ja, het is mogelijk om je doelen te bereiken met intuïtief eten, inclusief het verbeteren van sportprestaties of het verlagen van cholesterolgehalte. Intuïtief eten betekent niet dat je jezelf beperkt tot bepaalde voedingsmiddelen of voedingsgroepen, maar dat je leert luisteren naar de signalen van je lichaam en eet wat je nodig hebt om je doelen te bereiken.
 

Als je bijvoorbeeld je sportprestaties wilt verbeteren, kun je leren om te eten wat je lichaam nodig heeft om voldoende energie en voedingsstoffen te krijgen voor je trainingen en wedstrijden. Dit kan betekenen dat je meer koolhydraten eet om je energie te geven of meer eiwitten om spieren te onderhouden of te bouwen.

Op dezelfde manier kun je, als je je cholesterolgehalte wilt verlagen, leren om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vezels, gezonde vetten en eiwitten, en vermijden of matigen van voedingsmiddelen die veel verzadigde vetten en cholesterol bevatten.

Het belangrijkste is dat je leert luisteren naar de signalen van je lichaam en eet wat je nodig hebt om je doelen te bereiken op een manier die voor jou werkt en duurzaam is op de lange termijn. Raadpleeg indien nodig een diëtist of een voedingsdeskundige om je te helpen bij het bepalen van de juiste voedingsbehoeften en het opstellen van een voedingsplan dat past bij je doelen en behoeften.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *