Intuïtie ontwikkelen: Zo doe je dat!

Heb je ooit een moment gehad waarop je het gevoel had dat er iets niet klopte? Misschien ‘s avonds laat op een parkeerplaats rondlopen of je negatief voelen bij iemand zonder te weten waarom? Dit is je intuïtie. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je juist wél iets moet doen. En als je dit wel eens (of vaker) hebt meegemaakt, heb je het dan genegeerd en afgedaan als onlogische onzin? Of heb je ernaar geluisterd?

Als cultuur hebben we geleerd te geloven dat rationaliteit de overhand is bij het nemen van beslissingen over alles, van cruciale bedrijfszaken tot wat te eten voor de lunch. Maar hoe zit het met die ‘innerlijke stem’, dat onderbuikgevoel, dat kleine instinctieve van binnenuit dat ons vertelt hoe we ons voelen onder die lagen van logica? Dat is je intuïtie, en dat is het gevoel dat je zou moeten volgen!

Je intuïtie is subtiel en schreeuwt niet om aandacht, daarom wordt het gemakkelijk gemist. Toch is het potentieel levensveranderend als we ernaar luisteren. In dit artikel leer je hoe je je intuïtie ontwikkelen en volgen. Lees gauw verder om alles te ontdekken wat je moet weten over je intuïtie!

Intuïtie betekenis

Wat is intuïtie nou precies?

Intuïtie is een vorm van kennis die in het bewustzijn verschijnt zonder duidelijk overleg of duidelijke reden. Het is niet magisch, maar eerder een vermogen waarin ingevingen worden opgewekt door het onderbewustzijn dat snel door ervaringen uit het verleden en cumulatieve kennis zoekt.

Intuïtie, vaak “onderbuikgevoel” genoemd, heeft de neiging plots en snel op te komen, zonder zich bewust te zijn van de onderliggende mentale verwerking van informatie. Wetenschappers hebben herhaaldelijk aangetoond hoe informatie zich zonder bewust bewustzijn in de hersenen kan registreren en de besluitvorming en ander gedrag positief kan beïnvloeden.

Hier vormen nog wat definities van intuïtie:
  • Een onderbuikgevoel – of een voorgevoel – is een gevoel dat snel in het bewustzijn verschijnt (merkbaar genoeg om op te reageren als men daarvoor kiest) zonder dat we ons volledig bewust zijn van de onderliggende redenen voor het optreden ervan.
  • Intuïtie is een proces dat ons het vermogen geeft om iets rechtstreeks te weten zonder analytisch redeneren, waardoor de kloof tussen de bewuste en onbewuste delen van onze geest en ook tussen instinct en rede wordt overbrugd.

Een voorbeeld van intuïtie

Jij: wat moet ik vandaag dragen?
Je onbewuste: rood.
Jij: Wat rood?
Je onbewuste: ik weet het niet, gewoon iets roods.
Jij waarom?
Je onbewuste: voelt goed.
U: Maar ik heb vandaag een interview; is rood niet te agressief?
Je onbewuste: je mist het punt.
Jij: wat is het punt?
Je onbewuste: je houdt van rood. Je voelt je er gelukkig in.
Jij: wat heeft geluk hiermee te maken?
Je onbewuste: alles.
Jij: hoe?
Uw onbewuste: je zult het zien; vertrouw me hier gewoon op.

En misschien door dit te doen, omdat je je gewoon goed voelt, straalt je meer zelfvertrouwen uit tijdens je sollicitatiegesprek en krijg je op basis hiervan de baan. Misschien houdt je interviewer van rood en bewondert hij dat je de moed had om geen zwart te dragen. Misschien is het de kleur waardoor je je onderscheidt van zoveel anderen. Wie weet? Het punt is dat je naar je instincten hebt geluisterd en je beslissing hebt genomen, inclusief intuïtie en er profijt van te hebben, zonder je zorgen te maken over de logische redenen waarom.

15 manieren om je intuïtie te ontwikkelen en te versterken

1. Mediteer: Berichten van je intuïtie zijn meestal stil, dus tijd doorbrengen in stilte zal je helpen om deze berichten te horen en te interpreteren.

2. Schenk aandacht aan je dromen: Als de cognitieve geest het druk heeft, kan hij de intuïtieve rechter hersenhelft en het onderbewustzijn, de bron van intuïtie, opheffen. Maar als je slaapt, rust je cognitieve geest en opent het ruimte voor het onderbewustzijn om je in dromen te signaleren.

3. Merk alles op wat je kunt met je vijf conventionele zintuigen: Hierdoor kan je gevoeligheid voor je zesde zintuig toenemen.

4. Wees creatief: Door deel te nemen aan creatieve activiteiten, zoals tekenen, scrapbooking of wat je ook leuk vindt, wordt de cognitieve geest tot rust gebracht en kan je intuïtie spreken.

5. Test je voorgevoelens: Heb je een idee welk paard zal winnen op de baan? Krijg je het gevoel dat het morgen gaat regenen, ook al zegt de weersvoorspelling dat dat niet zal gebeuren? Weet je gewoon dat de nieuwe vriend van je beste vriendin slecht nieuws is? Als je gevoelens hebt over wat er in de toekomst kan gebeuren, schrijf je ingevingen op en controleer ze later. Kijk hoe vaak je gelijk had.

6. Gebruik intuïtiekaarten: Leer een tarotstapel te gebruiken, dit kan je vele inzichten geven. Koop hier tarrot / intuïtiekaarten.

7. Luister naar je lichaam: Je intuïtie spreekt via je lichaam tot je, en hoe meer je somatisch bewustzijn cultiveert, hoe gevoeliger je wordt. Als je een ongemakkelijk lichamelijk gevoel krijgt wanneer je een beslissing probeert te nemen, let dan op. Voel je je licht of zwaar? Heb je een gevoel in je buik? Het kan het resultaat zijn van stressreacties die worden geactiveerd door angst, maar het kan ook je intuïtie zijn die luid en duidelijk klinkt.

8. Voel meer, denk minder: De geest denkt, intuïtie daarentegen voelt. Als je niet zeker weet of je luistert naar je angstige geest of je betrouwbare intuïtie, kijk dan of je kunt onderscheiden of je denkt of voelt.

9. Ontsnap aan je dagelijkse routine: Ga op reis, boek een weekendje weg, ga op retrait, of breng gewoon een dag door in een nieuwe omgeving zonder plannen. Als je het te druk hebt, is het moeilijk om gevoelig te zijn voor de zachte stemmen van intuïtie. Geef jezelf wat vrije tijd en kijk of je intuïtie omhoog komt.

10. Breng tijd door in de natuur: In de natuur, weg van de technologie en de andere verleidingen van de cognitieve geest, kan je intuïtie ontwikkelen.

11. Lees boeken over intuïtie: Lees goede boeken over hoe je je intuïtie kunt ontwikkelen. Dit zal je zeker helpen. Hieronder vindt je de beste boeken over intuïtie ontwikkelen.

12. Beweeg: Ga hardlopen, dansen, piano spelen, verven enz. Fysieke acties kunnen de cognitieve geest kalmeren en je intuïtie openen.

13. Let op je normen en waarden: Je geest kan je wegleiden van je integriteit, maar je intuïtie zal dat nooit doen. Kijk hoe je je voelt voelt wanneer je iets tegen je waarden indoet (bijvoorbeeld stelen, terwijl je hier op tegen bent) en je zult leren hoe intuïtie niet voelt. Leer hoe het voelt om je te gedragen in overeenstemming met je waarden, en je zult je intuïtie duidelijker gaan voelen.

14. Laat je weerstand los: Noem jezelf niet gek als je een intuïtief voorgevoel krijgt. Vaak maakt de cognitieve geest ruzie met intuïtie in plaats van erop te vertrouwen. Door dit te doen, zou je jezelf kunnen rationaliseren vanuit een intuïtief besef dat je leven ten goede zou kunnen veranderen.

15: Start met ademhalingsoefeningen: Ademwerk, het opzettelijk manipuleren van de ademhaling, kan zeer snel krachtige inzichten opleveren.

De beste boeken over intuïtie

Als je echt wilt leren je intuïtie te volgen en hierop te vertrouwen, wordt het aangeraden om ten minste één goed boek over intuïtie te lezen. Dit zal je zo veel meer leren dan verschillende internet artikelen op te zoeken. Hieronder volgen enkele van de beste boeken over intuïtie, die je leren hoe je naar hiernaar kunt leren luisteren.

Jouw intuïtie kan je antwoorden influisteren precies wanneer je die nodig hebt. Antwoorden op eenvoudige vragen van alledag, maar ook op levensvragen. Ook kan het je helpen beschermen in gevaarlijke situaties. Denk aan: Wie ben ik nu eigenlijk diep van binnen? Wat is de rode draad in mijn leven en wat wil me dat zeggen? Wat wil ik nu echt graag? Wat is mijn levensmissie? Hoe kan ik veranderen en het leven leiden dat ik wil? Zou ik dit wel moeten doen op dit moment? Iedereen kan zijn intuïtie gebruiken. Het is dus niet iets wat de een wel kan en de ander niet. Het is net zo gewoon als logisch denken, voelen en luisteren.

In dit boek geeft Saskia Basten, de schrijfster van dit boek, duidelijk uitleg over wat intuïtie nou eigenlijk is. Ook geeft ze verschillende oefeningen, zodat je je meer bewust wordt van jouw intuïtie èn je er meer op durft te vertrouwen. Ze introduceert twee methodes: de Aardester en de Zielester. De Aardester leidt je in vijf stappen naar het antwoord op je vraag vanuit je intuïtie. De Zielester vormt een verdieping op de Aardester. Met deze methode kun je al jouw levensvragen beantwoorden, omdat je hierbij een diepe verbinding maakt met je ziel. Zo krijg je loepzuivere informatie vanuit je hogere zelf en de kosmos / universe.

Voor dit boek combineerde de schrijfster onder meer haar jarenlange ervaring als transformatiecoach en trainer met haar persoonlijke onderzoek naar intuïtie en oeroude kennis uit de kabbala. De grootste boodschap van dit boek is: vertrouw op je intuïtie, want dat maakt jouw reis door dit leven een heel stuk makkelijker!

Innerlijke ontwikkeling is ontzettend belangrijk en behoort tot de mogelijkheden van ons allemaal en Linda Keen, de schijrfster van dit boek, laat zien wat intuïtieve vermogens betekenen in het dagelijks leven.

Het boek ‘Intuïtieve ontwikkeling’ is een spirituele training in je intuïtieve begaafdheid. Leer praktisch omgaan met energieën en werk aan je bewustwording van chakra’s en aura’s. De auteur geeft verdieping in visualisatie, transformatie en fantasie, psychische grenzen, de chakra’s en intuïtief auralezen en genezen. Ook leert ze je de belangrijke praktijk van het aarden.

Bijna iedereen heeft wel eens heldere intuïtieve momenten of misschien zelfs “paranormale’ ervaringen. In werkelijkheid heeft ieder mens deze capaciteiten. We dienen deze “gaven’ te waarderen en deze te gaan gebruiken. Linda zelf heeft deze momenten regelmatig en deelt haar eigen ervaring. Jaren heeft ze deze dingen voor zich gehouden uit vrees afgewezen te worden. Uiteindelijk vond ze gelijkgestemden en bevestiging van wat voor haar levende ervaringen waren. In Intuïtieve ontwikkeling beschrijft ze de spirituele training die ze heeft genoten en geeft ze een goed beeld van wat intuïtieve vermogens betekenen in het leven van alledag.

Je intuïtie geeft je informatie in de vorm van gedachten. Het klinkt vaak als een innerlijke stem. Je weet dingen die je eigenlijk niet weten kunt. Intuïtie is niet iets wat je hebt of niet hebt: iedereen heeft een intuïtief vermogen, maar veel mensen hebben het niet leren gebruiken. Veel mensen weten er ook weinig van af, en herkennen het daardoor vaak niet.

Dit boek helpt je je bewust te worden van je gedachten. Het wordt je duidelijk hoe je jezelf ziet, hoe je je gedraagt en hoe je reageert. Je leert hoe je met je intuïtieve vermogen je reacties en acties kunt omvormen en positieve veranderingen in je dagelijks leven kunt aanbrengen.

Intuïtie kun je op alle gebieden inzetten. Je kunt informatie nodig hebben om stress te verminderen en je gezondheid te verbeteren. Of misschien wil je iets weten wat betrekking heeft op je gezin, je relaties, je familie of je werk. Bewust gebruikmaken van je intuïtie en ‘bewust intuïtief’ reageren kunnen een wereld van verschil maken. Je weet meer dan je denkt!

Hier volgen 10 dingen die mensen die in aanraking komen met hun intuïtie anders doen.

1. Ze luisteren naar die innerlijke stem.

Het is heel gemakkelijk om intuïtie te negeren. Maar het is belangrijk om dit niet te doen. Het is een geweldig cadeau dat moet worden opgemerkt en ontvangen met open armen.

Het belangrijkste kenmerk dat intuïtieve mensen onderscheidt, is dat ze luisteren naar  hun intuïtie en onderbuikgevoel, in plaats van deze te negeren. Iedereen is verbonden met zijn intuïtie, maar sommige mensen letten er niet op en luisteren er niet naar. Vaak weten ze niet eens dat het echt intuïtie is. Misschien heb je het een succesvolle zakenman wel eens horen zeggen: ‘Ik weet niet waarom ik dat deed, het was maar een voorgevoel.’ Dit is een goed voorbeeld van luisteren naar je intuïtie.

We hoeven wetenschappelijke logica niet te verwerpen om te profiteren van intuïtie. Om de beste beslissingen te nemen, hebben we een balans nodig tussen intuïtie – die dient om de kloof tussen instinct en redeneren te overbruggen – en rationeel denken. Deze 2 kunnen vaak perfect samen gaan.

2. Ze nemen tijd voor zichzelf

Als je in contact wilt komen met je intuïtie, is regelmatig tijd voor jezelf misschien de meest effectieve manier om dit te doen. Net zoals dit kan bijdragen tot creatief denken, kan het ons ook helpen verbinding te maken met onze diepste innerlijke wijsheid.

Intuïtieve mensen zijn vaak introvert. Maar of je nu introvert bent of niet, de tijd nemen om even alleen te zijn kan je helpen om dieper na te denken en weer contact met jezelf te maken.

3. Ze zijn mindful

Mindfulness is erg belangrijk. Meditatie en andere mindfulness oefeningen kunnen een uitstekende manier zijn om je intuïtie ‘wakker te maken’. Mindfulness kan je helpen eens te stoppen met constant denken en piekeren en je helpen je opties objectief af te wegen, je af te stemmen op je intuïtie en uiteindelijk een beslissing te nemen waar je volledig achter kunt staan.

Mindfulness kan je ook verbinden met je intuïtie door zelfkennis te vergroten. Mindfulness is als het ware, leven in het hier en nu. Aandacht schenken aan je huidige ervaring op een niet-oordelende manier.

4. Ze luisteren naar hun lichaam.

Intuïtieve mensen leren afstemmen op hun lichaam en luisteren naar hun ‘onderbuikgevoelens’. Als je ooit een naar gevoel in je buik kreeg bij het maken van een bepaalde beslissing of het uitvoeren van een bepaalde actie, maar je weet niet precies waarom, dan begrijp je dat intuïties een fysiek gevoel in het lichaam kunnen veroorzaken. Onze onderbuikgevoelens worden niet voor niets onderbuikgevoelens genoemd .

5. Ze creëren.

Creativiteit werkt het beste als je je intuïtie volgt. In feite zijn creatieve mensen zeer intuïtief, en net zoals je je creativiteit kunt vergroten door te oefenen, kun je ook je intuïtie een boost geven.

6. Ze observeren alles

Het eerste dat je moet doen, is opletten – een klein dagboek bijhouden en opmerken wanneer er ‘toevallige’ of ‘vreemde’ dingen gebeuren. krijgt een goed idee van hoe vaak toevalligheden, verrassende verbanden en intuïties voorkomen in je dagelijkse leven – met andere woorden, je begint je intuïtie te ontwikkelen.

7. Ze verbinden zich diep met anderen.

Gedachtenlezen lijkt misschien wat voor in een fantasieboek, maar het is eigenlijk iets dat we elke dag doen. Misschien niet letterlijk, op de manier hoe je zou denken. Het heet empathische nauwkeurigheid, een term in de psychologie die verwijst naar het vermogen om iemands mentale terrein in kaart te brengen op basis van hun woorden, emoties en lichaamstaal.

Bijvoorbeeld, als je een spin in iemands been ziet kruipen, krijg je er zelf kippenvel van. Of als je ziet dat iemand contact met iemand anders zoekt en wordt weggeduwt, registreren je hersenen het gevoel van afwijzing. Als je ziet hoe je team wint, voel je hun emoties alsof jij er bent. Emoties als schuld, schaamte, trots, walging, lust en verlegenheid, kunnen allemaal worden ervaren door naar anderen te kijken. Afstemmen op je eigen emoties, en tijd besteden aan het observeren en luisteren naar anderen, kan je empathie versterken.

8. Ze letten op hun dromen

Dit is in dit artikel al eerder benoemd. Het is verstandig om aandacht te schenken aan je dromen als een manier om in contact te komen met de onbewuste denkprocessen van je geest. Zowel dromen als intuïtie komen voort uit het onbewuste, dus je kunt beginnen met het aanboren van dit deel van je geest door aandacht te schenken aan je dromen.

9. Ze nemen de tijd om te relaxen

Er zijn maar weinig dingen die de intuïtie zo gemakkelijk onderdrukken als constante drukte, multitasking, connectiviteit met digitale apparaten en stress. Hierdoor kunnen we onze intuïtie vaak niet horen. Het probleem is dat we vaak te druk zijn om deze ‘innerlijke stem’ op te merken.

10. Ze laten negatieve emoties bewust los.

Last but not least: ze laten negatieve emoties gaan. Sterke emoties – vooral negatieve – kunnen onze intuïtie vertroebelen. Velen van ons weten dat we ons niet in hun vel voelen of ‘onszelf niet’ zijn als we van streek zijn. Op zo’n moment zijn we niet in verbinding met onze intuïtie.

Als je boos bent, of zelfs depressief, kan het zijn dat je intuïtie je volledig in de steek laat. Probeer negatieve emoties dus zo veel mogelijk los te laten. Dat wil niet zeggen dat intuïtieve mensen nooit boos zijn of negatief denken, maar je intuïtie zal het beter doen als je in staat bent om negatieve emoties voor het grootste deel bewust te accepteren en los te laten, in plaats van ze te onderdrukken of er bij stil te staan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *