Ingegroeide haren verwijderen: De beste tips!

Ingegroeide haren kunnen ontzettend irritant zijn, als je op dit artikel bent belandt, zul je dat vast al hebben ervaren. Als je er ooit een hebt gehad, of op dit moment een of meerdere hebt, weet je hoe pijnlijk en vervelend het kan zijn. Ingegroeide haren verwijderen is ook niet iets wat altijd even makkelijk is. In dit artikel ontdek je hoe je dit het beste kunt doen en hoe je ingegroeide haren in de toekomst kunt voorkomen!

Hoe ontstaan ingegroeide haren?

Ingegroeide haren zijn helaas een veel voorkomende bijwerking van het verwijderen van haar. Ingegroeide haren zijn haren die zijn gekruld en terug in de huid zijn gegroeid. Je kunt het misschien zien als een kleine lus met beide uiteinden in je huid. Maar zelfs als je de haar zelf niet kunt zien, zul je waarschijnlijk merken dat de resulterende ontsteking merkbare symptomen kan veroorzaken zoals een stevige of met pus gevulde bult, pijn, jeuk en pigmentvlekken en zelfs whiteheads. Zo kunnen ze er ook uitzien als puistjes. Ingegroeide haren kunnen overal ontstaan, maar meestal komen ze voor op plaatsen waar je je haar verwijderd, zoals op je benen, oksels, bikinilijn en kaaklijn.

Ingegroeide haartjes verdwijnen vaak vanzelf zonder enige behandeling. Soms duurt het maar ongeveer een maand, maar het kan wel zes maanden duren voor haren die echt goed vastzitten. Lees verder voor enkele basisregels voor het verwijderen en voorkomen van ingegroeide haartjes.

Ingegroeide haren verwijderen

Hieronder volgen de beste tips voor het omgaan met ingegroeide haren.

1. Weersta de neiging om eraan te zitten

Allereerst is het belangrijk om de verleiding om erin te knijpen te weerstaan, want dit zou de haar dieper in de huid kunen duwen, of je zou bacteriën in de poriën kunnen verspreiden en een infectie veroorzaken. Een ingegroeide haar uitknijpen is dan ook een no go! In principe gaat een ingegroeide haar vanzelf weg, maar dit kan soms lang duren.

Zelf ingegroeide haartjes proberen te verwijderen lijkt misschien een kleine ingreep, maar het kan enkele grote problemen veroorzaken als het verkeerd wordt gedaan, waaronder infectie en littekens. Er is veel voor nodig om dit te doen met een minimaal risico op huidbeschadiging of infectie, daarom kan het beter aan de huid zelf worden overgelaten indien mogelijk.

Als je de haarlus echt boven je huid kunt zien, zou je in theorie een steriele naald kunnen nemen, deze onder de lus kunnen steken en proberen de ingebedde haarpunten voorzichtig op te tillen. Doe dit wel voorzichtig. Voor een ingegroeide haar die moeilijk toegankelijk is, zoals een schaamhaar, kan dit een behoorlijke uitdaging zijn.
Als je heel veel last hebt van je ingegroeide haar en de symtomen bezorgen je veel pijn en irritatie, neem dan contact op met je huisarts. Ze hebben veilige, vaste procedures om hardnekkige ingroei te verwijderen. Ze zullen je huid desinfecteren met ontsmettinsalcohol om een infectie te voorkomen en vervolgens de haar er uithalen met een steriele naald. Als de haarlus niet zichtbaar is, hebben ze andere opties.

Meestal zullen ingegroeide haren echter niet zo dramatisch zijn en zul je er niet veel last van hebben. Als je geen symptomen hebt, probeer dan geduldig af te wachten.

2. Vermijd ontharen in het gebied totdat het geneest.

Als je ingegroeide haartjes hebt in een bepaald gebied, stop dan met scheren, harsen of epileren op dat gebied totdat het genezen is. Op deze manier kun je het probleem niet erger maken. Indien je toch van de haren rondom je ingegroeide haartje af wilt, probeer dan een ontharingscrème met natuurlijke ingrediënten, zodat je je huid niet nog meer irriteert.

3. Breng een warm kompres en kalmerende crèmes aan

Het aanbrengen van een warm kompres op het gebied kan je huid verzachten en ontspannen. Dat is vooral handig als je ingegroeide haar is ontstoken, pijn doet of jeukt. Zachte producten met kalmerende ingrediënten zoals aloë vera kunnen je huid ook helpen om zich beter te voelen terwijl deze geneest.

Top productkeuzes:

warmte kompressen
Warmte compressen - €4,-
Aloe Vera Gel 92% Puur - €12,99

4. Scrub heel voorzichtig

Na het aanbrengen van een warm kompres, kun je voorzichtig proberen te scrubben. Doe dit zachtjes, want je wilt de huid niet nog meer van streek maken. Zachtjes scrubben kan helpen bij het verwijderen van dode huicellen, waardoor de kans groter is dat de haar tevoorschijn komt. Je kunt dit het beste doen met een schone tandenborstel of een washandje. Borstel hiermee zachtjes een aantal minuten in een circelvorminge beweging over het gebied heen.

Je kunt ook een vrij verkrijgbare lotion of crème gebruiken met een chemische exfoliant zoals salicylzuur of glycolzuur, die de huidcelvernieuwing versnellen. Dit kan helpen bij het verwijderen van dode huidcellen die het ingegroeide haar voor langere tijd onder de huid zouden houden.

Top productkeuzes:

paula's choice exfoliant
Paula's choice exfoliant met salicylzuur- €36,-
exfoliant paula's choice
Paula's Choice Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant met Glycolzuur - €10,-

5. Praat met je dermatoloog voor een sterkere exfoliërende behandeling

Als dat niet helpt, kan je dermatoloog of huisarts sterkere variaties op het thema aanbieden, waaronder retinoïden, dit zijn krachtige verbindingen die kunnen helpen bij het verwijderen van dode huidcellen, samen met medicijnen zoals steroïde crèmes om ontstekingen te verminderen.

6. Gebruik een lichtere crème

Breng geen dikke en zware vochtinbrengende crème aan op dit gebied. Zware crèmes kunnen al je scrubinspanningen saboteren en de poriën verstoppen. Dit kan elk probleem met ingegroeide haren verergeren. Gebruik in plaats daarvan een lichtgewicht, ademende formule die je huid gehydrateerd houdt, maar niet verstikt.

Wat is de beste manier om een ​​geïnfecteerd ingegroeide haar te behandelen?

Wanneer ingegroeide haren ontstoken zijn moet je extra opletten. Dit is het moment om een dermatoloog in te schakelen. Afhankelijk van de ernst van de infectie, kan het nog steeds vanzelf verdwijnen. Maar als je vragen hebt over hoe je met de infectie om moet gaan of als deze al een paar dagen bestaat zonder tekenen van verbetering, neem dan zeker contact op met je arts. Ze zullen je waarschijnlijk antibiotica geven om die brekende infectie te behandelen en advies geven over hoe je littekens kunt voorkomen.

Ingegroeide haren voorkomen

De beste manier om van ingegroeide haartjes af te komen, is door te voorkomen dat ze opduiken. Hoe belangrijk het ook is om van dit ingegroeide haar af te komen, het is ook cruciaal om na te denken over hoe je de volgende kunt voorkomen.

1. Scrub vaak

Een ingegroeide haar kan ontstaan wanneer het haarzakje verstopt raakt met dode huidcellen. Deze verstopping kan een haar dwingen zijwaarts te groeien, waardoor dus een ingegroeide haar ontstaat. Regelmatig scrubben zal ehlpen om te voorkomen dat er dode huidcellen ophopen op het huidoppervlak. Zorg ervoor dat je eenmaal per week scrubt. Het maakt de huid gladder en minder vatbaar voor ingegroeide haartjes.

2. Overweeg ontharingscrèmes

Je scheermes is de grote boosdoener als we het hebben over die vervelende ingegroeide haartjes. Dit komt, omdat wanneer het haar teruggroeit, het een scherpere rand heeft en gemakkelijker terug in de huid kan steken. Je zou in plaats van scheren eens een gevoelige ontharingscrème kunnen proberen. Het werkt super eenvoudig en je haren komen er minder scherp van terug, waardoor je een stuk minder tot helemaal geen last meer zult hebben van ingegroeide haren.

Top productkeuzes:

ontharingscrème veet
Veet Ontharingscrème Gevoelige Huid - €12,29
ontharingscreme veet
Veet Ontharingscreme Man Gevoelige Huid - €9,19

3. Gebruik een goed scheermes als je toch wilt scheren

Als je er toch voor kiest om je te blijven scheren, ga dan wel voor een goed scheermesje. Onthoud dat wegwerpscheermesjes precies zijn wat de naam je doet vermoeden – wegwerpscheermesjes. Veel mensen gebruiken hun wegwerpscheermesjes toch meerdere keren. We zijn er allemaal wel eens schuldig aan geweest, maar het wordt nu tijd dit voor eens en voor altijd te stoppen. Wegwerpscheermesjes niet geschikt zijn voor langdurig gebruik, de mesjes worden snel dof en bot, wat de ingegroeide haartjes alleen maar zal irriteren.

Top productkeuzes:

gilette venus scheermes
Gillette Venus Scheermes Vrouwen - €11,40
gillette scheermes mannen
Gillette Scheermes Mannen - €12,95

4. Gebruik altijd scheerschuim

Als je een scheermesje gebruikt, is het enorm belangrijk om een ​​goede scheerschuim te gebruiken. Het geeft een extra slip aan de huid en zorgt ervoor dat de mesjes makkelijk over je huid heen gaat. Op deze manier kun je irritatie op gevoelige plekken voorkomen. Kies voor een alcoholvrije, gevoelige formule om uitdroging van je huid te voorkomen.

5. Scheer in de goede richting

Scheren in de tegenovergestelde richting van de haargroei betekent dat elk haar in een scherpere hoek wordt geknipt en daardoor is er een grote kans dat deze teruggroeit onder de huid. Denk eraan om in dezelfde richting te scheren als de haargroei om dit te voorkomen.

6. Gebruik aftershave

Aftershave is speciaal ontworpen voor na het scheren. Er zijn ontzettend veel keuzes op de markt en deze zijn niet allemaal even goed. Zorg ervoor dat je een aftershave gebruikt met effectieve ingrediënten. Ga met voorkeur voor een after shave die speciaal ontwikkeld is om ingegroeide haartjes te voorkomen en te verhelpen.

Top productkeuzes:

avoyd after shave
Avoyd Double Delight - Voorkomt en verhelpt ingegroeide haartjes, scheerirritatie en scheerbultjes - €19,49
YLONN Raka Aftercare lotion - Stopt scheerbultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na ontharen - €25,90

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *