hypnose boeken

Hypnose boeken? Top 10 boeken over hypnose!

Op zoek naar hypnose boeken? Dan ben je hier aan het juiste adres! De onderstaande top 10 lijst van hypnose boeken is essentieel leesvoer voor elke hypnotiseur die het vak serieus neemt. Of je nu nog niets van hypnose af weet, maar het graag wilt leren, of dat je al een hypnotherapeut bent, maar je graag verder wilt ontwikkelen, minimaal één van de onderstaande boeken kan je daar gegarandeerd verder bij helpen.

Het maakt dus niet uit of je nieuw bent in het vak of al jaren ervaring hebt. Je wordt een slimmere en betere hypnotiseur nadat je de boeken op deze lijst hebt gelezen, of beter nog, hebt bestudeerd.

Neem de tijd, maak een plan en lees er zoveel als je kunt. Je zelfvertrouwen zal stijgen, je vaardigheden zullen groeien en je (toekomstige) klanten zullen je dankbaar zijn.

De beste hypnose boeken:

1. Handboek moderne hypnotherapie

Basistechnieken, methoden en toepassingen

Auteur: Barbelo C. Uijtenbogaardt

Wil je zelf hypnose leren en dit in de praktijk gaan beoefenen als hypnotherapie? Dan kun je van dit boek veel leren. Hypnotherapie is zeer effectief gebleken bij het verwerken van lichte en ernstige trauma’s en het leren omgaan met verslaving, angst, pijn, fobiën, ziekte en verlies, relatieproblemen of gewoon niet lekker in je vel zitten. In dit handboek toont de auteur, Barbelo C. Uijtenbogaardt, dat hypnotherapie een vak is dat je kunt leren aan de hand van duidelijk omschreven methoden en technieken met stappenplannen. Ze behandelt deze uitvoerig en laat zien hoe en wanneer ze kunnen worden toegepast. 

Iedereen kan hypnose leren, net zoals iedereen de viool kan leren spelen. Als je weet wat je moet doen en hoe je het moet doen, kun jij hypnotiseur worden. De verschillende methoden en technieken worden geïllustreerd aan de hand van de beschrijving van authentieke sessies.

2. Zelfhypnose Voor Iedereen

Ontwikkel de kracht van je onderbewustzijn

Auteur: C. Powell

In een lijst met de beste hypnose boeken, mag een boek over zelfhypnose absoluut niet ontbreken. Dit boek gaat niet over het hypnotiseren van anderen, maar, zoals de naam je al doet vermoeden, over het hypnotiseren van jezelf. In tegenstelling van wat sommige mensen denken is zelfhypnose vrij eenvoudig als je eenmaal weet wat je moet doen. Het feit is zelfs dat vrijwel iedereen wel eens verkeert in een staat van zelfhypnose. Het zijn van die momenten waarop je even ‘weg’ bent, maar toch gewoon blijft functioneren, Je bent bijvoorbeeld aan het dagdromen over je komende vakantie en hebt niet in de gaten dat er iemand tegen je praat. Of je merkt dat je, terwijl je in gedachten verzonken achter het stuur zit, automatisch de juiste afslag hebt genomen. Zelfhypnose is heel natuurlijk.

In het boek “Zelfhypnose voor iedereen” laten Cherith Powell en Greg Forde, twee gerenommeerde hypnotherapeuten, zien hoe eenvoudig zelfhypnose is en hoeveel profijt je ervan kunt hebben. Zelfhypnose is namelijk niet alleen een ideaal middel om te ontspannen en tot rust te komen, maar ook een middel dat je kunt gebruiken om belangrijke veranderingen in je leven aan te brengen. Met zelfhypnose kun je bijvoorbeeld:

  • stress tegengaan
  • stoppen met roken
  • gewicht verliezen
  • je geheugen trainen
  • zelfverzekerder worden
  • Slapeloosheid tegengaan
  • pijn verminderen
  • sportprestaties verbeteren, en nog veel meer

Zelf hypnose voor iedereen is een uniek pakket dat bestaat uit een boek met een cd. In het boek wordt stap voor stap uitgelegd hoe je jezelf onder hypnose kunt brengen, en wat je moet doen om het effect ervan te optimaliseren. Met behulp van de cd kun je op eenvoudige en veilige wijze kennismaken met zelfhypnose. Eenmaal verder gevorderd in het boek, zul je merken hoe gemakkelijk het is om dit op eigen kracht te doen.

Let op: Dit boek is geschreven in het Engels

Dit is hét boek voor degene die stage / toneelhypnose willen leren en er echt een expert in willen worden. Het boek is wat aan de prijzige kant, maar dat komt omdat het gezien kan worden als een cursus / opleiding die je van A tot Z alles leert wat je nodig hebt om van beginner naar professioneel hypnose performer te transformeren.

Dit boek is het fenomenale werk van de Dean of American Hypnotists, en het is de meest uitgebreide tekst die ooit over toneelhypnose is gepubliceerd. Naast dat je alles leert over toneel hypnose heeft het ook wijdverbreide therapeutische toepassingen.

4. Energetische hypnose

Auteur: Eveline Haine

Dagelijks krijgen we oneindig veel prikkels te verwerken. Ons onderbewustzijn registreert en analyseert al deze prikkels waardoor er zich al snel een bepaald gedrag of een gewoonte ontwikkelt. Die gewoontes en gedragingen passen we daarna niet meer zomaar aan, ook de negatieve niet. Je kunt je onderbewustzijn, wat tevens 95% van je mind is, niet zomaar bereiken. Hypnose is een manier om via aanvaardbare suggesties – en dus niet tegen iemands wil of controle in – veranderingen aan te brengen in een negatieve gewoonte. Met hypnose kun je dus voorbij de bewuste mind en zo het onderbewuste in.

Suggesties aan je onderbewustzijn kunnen je hele leven positief veranderen. Zo kunnen ook de dagelijkse fysieke en mentale ongemakken die uit die gewoonte voortvloeien weggenomen worden, zoals chronische pijnen, angsten en fobieën, slapeloosheid, stress, verslavingen en nog zo veel meer.

Eveline Haine, de auteur van dit boek, heeft al vele jaren haar eigen hypnosepraktijk. Ze volgde meerdere internationale opleidingen en is een gecertificeerd hypnotherapeute en BET-practitioner. In haar boek legt ze op een eenvoudige manier uit wat energetische hypnose écht inhoudt en hoe het een aangrijpende, positieve invloed kan hebben op je leven. Ze toont dat hypnose een doeltreffend en veilig hulpmiddel is om je innerlijke kracht te bewerken en je doelen na te streven. Het is een geweldig, lifechanging en toegankelijk boek voor iedereen die kennis wil maken met de therapeutische kracht van energetische hypnose.

5. Handboek hypnotherapie

Heelheid in wording: de praktijk van de hypnose- en regressietherapie

Auteur: Jos Olgers

Ben jij geïnteresseerd in hypnose en zou je graag mensen willen helpen met hypnotherapie? Dan is het “Handboek hypnotherapie” van Jos Olgers een absolute must read. De auteur leidt je door de tastbare en niet tastbare wereld van hypnose- en regressietherapie. Hij benoemd vele voorbeelden uit de praktijk en neemt de lezer enthousiast en zorgvuldig mee in de achtergronden van deze materie.

Dankzij de toevoeging van veel voorbeelden, heldere schema’s, een uitgebreide literatuurlijst en een index kan dit boek met recht een handboek genoemd worden. Jos Olgers weet lastige en ingewikkelde materie op een simpele manier over te brengen, zodat iedereen het begrijpt.

Praktische handvatten worden aangereikt, variërend van een doelgerichte intake, via een behandelingsplan naar een opzet van de therapeutische behandeling. Handboek Hypnotherapie maakt studie tot een plezier; het is een compleet boek voor de beginnende en al gevestigde therapeut, maar ook voor degene die precies wil weten hoe hypnose- en regressietherapie in elkaar steken.

6. Afvallen met Hypnotherapie

Handboek voor gewichtsverlies met behulp van hypnose

Auteur: Jos Olgers

Dit boek is geschreven door dezelfde auteur als het vorige boek wat we besproken hebben. “Afvallen met hypnotherapie” laat je precies zien hoe je kunt afvallen met behulp van hypnotherapie.

Dit boek is geschreven voor hypnotherapeuten die hypnose inzetten om mensen te ondersteunen bij het afvallen. De nodige aandacht wordt besteed aan de vele factoren die ertoe bijdragen dat mensen moeilijker afvallen dan je zou verwachten. Een groot deel van het boek bestaat uit concrete beschrijvingen van hypnotherapeutische behandelvormen die handvatten bieden bij het ondersteunen van cliënten. Daarom zijn er bijvoorbeeld 11 volledige sessies uitgeschreven, en staan er ruim 90 suggestieve teksten en geleide visualisaties in, welke ingezet kunnen worden om specifieke doelen te bereiken en problemen met afvallen aan te pakken. Deze kun elke hypnotherapeut gebruiken in sessies.

Naast vele therapeutische technieken en bruikbare teksten om menen te helpen met afvallen staat er ook veel informatie in over de problemen, ziekten en dergelijke die het voor mensen heel moeilijk maken om af te vallen.

7. Medische hypnotherapie

Behandeling met behulp van hypnose van klachten als migraine, astma, hoge bloeddruk, allergieen en PDS

Ook dit boek is geschreven door Jos Olgers, een erkende hypnose en regressie therapeut. Al honderden jaren tonen hypnotherapeuten, artsen en onderzoekers aan dat hypnotherapie een zeer belangrijke rol kan spelen in de behandeling van een groot aantal veel voorkomende lichamelijke klachten. De laatste jaren stapelen positieve onderzoeksresultaten op dit gebied zich alleen maar op. Het boek “Medische Hypnotherapie” beschrijft op een praktische manier de hypno-therapeutische behandeling van een aantal lichamelijke klachten. Veel therapeuten kunnen je vertellen dat je heel goed met hypnose kunt werken aan lichamelijke klachten als migraine, hoge bloeddruk, maagzweer, astma, pijn, allergieën en PDS. De vraag is echter, hoe pak je dit concreet aan?

In de vakliteratuur licht men soms een tipje van de sluier op. Helaas blijft het daar dan bij. Jos Olgers onderzocht tien jaar lang hoe hypnose praktisch ingezet kan worden bij de behandeling van deze klachten. Dit boek is het eindresultaat van zijn uitgebreide onderzoek. Hij beschrijft op een heldere wijze de achtergronden van de klachten. Wat gebeurt er lichamelijk? Wat kan er emotioneel meespelen? Spelen bepaalde persoonlijkheidskenmerken een rol? Deze lichamelijke processen en de psychosomatiek dienen over het algemeen als basis voor de behandelwijze van de klachtspecifieke technieken, suggesties en metaforen. Een uitgebreid bronnenonderzoek is de basis van dit boek. Hiernaast put Jos Olgers uit zijn ervaring als hypnose- en regressietherapeut.

8. Integratie van medische hypnose in psychotherapie

Klinische praktijk en theorie

Auteur: José Klaassen-kersten

Dit boek gaat over meer dan alleen hypnose. Hypnose kan namelijk worden toegepast in combinatie met reguliere methode.  Omdat medische hypnose steeds meer wordt toegepast in de klinische praktijk sluit Integratie van medische hypnose in psychotherapie, casusbeschrijvingen van de cliënt in een klinische setting goed aan bij de huidige ontwikkelingen. Het boek prikkelt psychologen, artsen en verpleegkundigen in een medische setting tot bewustwording van de suggestie, die alleen al van deze omgeving kan uitgaan maar die zij ook zelf kunnen geven in gedrag en taalgebruik. In het boek krijgt de zorgprofessional handvatten en inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Het hoofdaccent ligt op de beschrijving van casussen van medische hypnose in psychotherapie.

9. Mijn stem gaat met je mee

Therapeutische verhalen van Milton H. Erickson samengesteld en becommentarieerd door Sidney Rosen

Auteur: M.H. Erickson

In een lijst met de beste hypnose boeken, mag dit boek zeker niet ontbreken. Milton H. Erickson (1901-1980) wordt de belangrijkste hypnotherapeut van zijn tijd genoemd. Hij is de grondlegger van de moderne hypnotherapie en de inspiratiebron achter de N.L.P. (Neuro Linguistic Programma). Erickson loste nooit een probleem op de bekende manier op. Om veranderingen in het onbewuste van zijn patiënten teweeg te brengen, maakt hij gebruik van paradoxen, anekdotes, verrassingen en verwarring. Sidney Rosen maakte, in nauwe samenwerking met Erickson, een bundeling van ongeveer honderd verhalen en voorzag ze van een uitstekend commentaar. Daarnaast geeft hij in zijn inleiding een duidelijk overzicht van de voornaamste aspecten van Ericksons therapie. Dit boek is het eindresultaat van dit werk. 

De schrijver van het boek “Van communicatie naar hypnose” gaat dieper in op een aantal verbale en nonverbale elementen in onze communicatie. Vanuit een beter begrip van onze bewuste en minder bewuste communicatiepatronen is het een logische stap over te gaan naar een systematische uiteenrafeling van de hypnotische situatie. Hierdoor wordt duidelijk dat de hypnotische situatie veel meer reële begrippen in zich bergt dan de oude magiërs ons wilden doen geloven.

Door de didactische benadering van de gebieden ‘communicatie’ en ‘hypnotherapie’ is een degelijk studieboek ontstaan. Stap voor stap worden de kernpunten in de samenwerking tussen hypnotherapeut en cliënt belicht. Het boek gaat verder dan een algemeen beschrijvende houding ten opzichte van de hypnotherapie en geeft expliciet de te volgen strategie en de mogelijke alternatieven.

Een efficiënt boek voor de beginnende therapeut die zich vooral afvraagt: Hoe zal ik dit aanpakken? Hoe help ik mijn cliënt in een goede hypnose en welke therapeutische interventies kies ik daarbij?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *