Hyperhidrose | Oorzaken en oplossingen
Wat is hyperhidrose?
Hyperhidrose-aandoening is een aandoening die leidt tot overmatig zweten. Dit zweten kan optreden in ongebruikelijke situaties, zoals bij koeler weer, of zonder enige trigger. Het kan ook worden veroorzaakt door andere medische aandoeningen, zoals menopauze of hyperthyreoïdie. Hyperhidrose kan erg ongemakkelijk zijn. Verschillende behandelingsopties kunnen echter enige verlichting bieden.
Zweet ik overmatig?
Dit is een goede vraag om jezelf als eerste te stellen. Dat je veel zweet, betekend niet meteen dat je overmatig zweet. Af en toe zweten is normaal, helemaal wanneer het warm weer is. Dit betekend niet meteen dat je hyperhidrose hebt. Indien je niet overmatig zweet, maar wel merkt dat je veel zweet en hier graag wat tegen wilt doen, lees dan hier alle oplossingen voor veel zweten!
Typen en oorzaken van hyperhidrose
Zweten is een natuurlijke reactie op bepaalde omstandigheden, zoals warm weer, fysieke activiteit, stress en gevoelens van angst of woede. Bij hyperhidrose zweet je meer dan normaal zonder duidelijke reden. De onderliggende oorzaak hangt af van het type hyperhidrose dat je hebt.
Primaire focale hyperhidrose
Zweten komt voornamelijk voor op je voeten, handen, gezicht, hoofd en oksels. Het begint meestal in de kindertijd. Ongeveer 30 tot 50 procent van de mensen met dit type heeft een familiegeschiedenis van overmatig zweten.
Secundaire gegeneraliseerde hyperhidrose
Secundaire gegeneraliseerde hyperhidrose is zweten veroorzaakt door een medische aandoening of als bijwerking van bepaalde medicijnen. Het begint over het algemeen op volwassen leeftijd. Bij dit type zweet je mogelijk over je hele lichaam, of in slechts één gebied. Je kunt ook veel zweten terwijl je slaapt.
Ziekten die dit type kunnen veroorzaken, zijn onder meer:
- hartziekte
- kanker
- bijnieraandoeningen
- beroerte
- hyperthyreoïdie
- menopauze
- ruggenmergletsel
- longziekte
- Ziekte van Parkinson
- infectieziekten, zoals tuberculose of hiv
Verschillende soorten voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen kunnen ook hyperhidrose veroorzaken. In veel gevallen is zweten een zeldzame bijwerking die de meeste mensen niet ervaren. Overmatig zweten is echter een vaak voorkomende bijwerking van antidepressiva, zoals:
- desipramined (Norpramin)
- nortriptyline (Pamelor)
- protriptyline
Mensen die pilocarpine voor een droge mond of zink als mineraal voedingssupplement gebruiken, kunnen ook last hebben van overmatig zweten.

Symptomen van hyperhidrose
Symptomen van overmatig zweten zijn onder meer:
- overmatig zweten dat gedurende ten minste zes maanden zonder duidelijke reden heeft plaatsgevonden
- zweet dat in ongeveer dezelfde hoeveelheid aan beide kanten van je lichaam voorkomt
- incidenten van overmatig zweten, minstens één keer per week
- zweten wat je dagelijkse bezigheden verstoort (zoals werk of relaties)
- overmatig zweten dat begon toen je jonger was dan 25 jaar
- veel zweten overdag, maar niet zweten in je slaap
- een familiegeschiedenis van hyperhidrose
Deze factoren kunnen erop wijzen dat je primaire focale hyperhidrose hebt. Voor een nauwkeurigere en persoonlijkere diagnose kun je het beste naar een arts gaan.
Overmatig zweten of overmatig zweten in één gebied kan erop wijzen dat je secundaire gegeneraliseerde hyperhidrose hebt. Het is belangrijk om je arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te achterhalen.
Sommige aandoeningen die gepaard gaan met overmatig zweten, kunnen ernstig zijn. Zorg ervoor dat je jouw arts laat weten of je naast zweten andere ongebruikelijke symptomen ervaart.
Wanneer moet ik mijn dokter bellen?
Overmatig zweten kan een symptoom zijn van andere, zeer ernstige aandoeningen. Bel onmiddellijk je arts als je last krijgt van:
- zweten en gewichtsverlies
- zweten dat voornamelijk optreedt terwijl je slaapt
- zweten dat optreedt met koorts, pijn op de borst, kortademigheid en snelle hartslag
- zweten en pijn op de borst, of een gevoel van druk op de borst
- zweten dat langdurig en onverklaard is
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Je arts zal vragen stellen over je zweten, bijvoorbeeld wanneer en waar het voorkomt. Ze zullen ook bepaalde tests uitvoeren, zoals bloed- en urinetests, om te bepalen of je hyperhidrose hebt. De meeste artsen zullen primaire hyperhidrose diagnosticeren op basis van de geschiedenis en lichamelijk onderzoek. Er zijn andere testen die de diagnose kunnen bevestigen, maar die worden in de dagelijkse praktijk niet routinematig toegediend.
Bij een zetmeel-jodiumtest wordt jodium op het zweterige gebied aangebracht. Zetmeel wordt op dit gebied gestrooid als het jodium opdroogt. Als het zetmeel donkerblauw wordt, heb je overmatig zweten.
Bij een papieren test wordt een speciaal soort papier op het zweterige gebied gelegd. Het papier wordt gewogen nadat het je zweet heeft opgenomen. Een zwaarder gewicht betekent dat je overmatig hebt gezweet.
Je arts kan ook een thermoregulerende test voorschrijven. Net als bij de zetmeel-jodiumtest, gebruikt deze test een speciaal poeder dat gevoelig is voor vocht. Het poeder verandert van kleur in gebieden met overmatig zweten.
Behandelingsopties voor overmatig zweten / hyperhidrose
Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor overmatig zweten.
Gespecialiseerde anti-transpirant: Je arts kan je een anti-transpirant voorschrijven dat aluminiumchloride bevat. Deze anti-transpirant is sterker dan de vrij verkrijgbare middelen en wordt vaak gebruikt om milde gevallen van hyperhidrose te behandelen.
Iontoforese: Deze procedure maakt gebruik van een apparaat dat lage elektrische stromen levert terwijl je in water bent ondergedompeld. De stroming wordt vaak afgegeven aan je handen, voeten of oksels om je zweetklieren tijdelijk te blokkeren.
Anticholinergica: Anticholinergica kunnen verlichting bieden bij gegeneraliseerd zweten. Deze medicijnen, zoals glycopyrrolaat (Robinul), voorkomen dat acetylcholine werkt. Acetylcholine is een chemische stof die je lichaam aanmaakt en die helpt bij het stimuleren van je zweetklieren.
Deze medicijnen hebben ongeveer twee weken nodig om te werken en kunnen bijwerkingen zoals constipatie en duizeligheid veroorzaken.
Botox (botulinumtoxine): Botox-injecties kunnen worden gebruikt om ernstige hyperhidrose te behandelen. Ze blokkeren de zenuwen die je zweetklieren stimuleren. Meestal heb je meerdere injecties nodig voordat deze behandeling effectief wordt.
Chirurgie: Als je alleen zweet onder je oksels, kan een operatie je aandoening mogelijk behandelen. Een procedure omvat het verwijderen van de zweetklieren in je oksels. Een andere optie is om een endoscopische thoracale sympathectomie te ondergaan. Dit omvat het doorsnijden van de zenuwen die berichten naar je zweetklieren sturen.
Huismiddeltjes tegen overmatig zweten
- Je kunt ook proberen het zweten te verminderen door:
- het gebruik van vrij verkrijgbare anti-transpiranten op het getroffen gebied
- dagelijks baden om bacteriën te verwijderen
- schoenen en sokken dragen die zijn gemaakt van natuurlijke materialen
- je voeten laten ademen
regelmatig je sokken verwisselen
Indien je veel zweet onder je oksels, kan het dragen van zweetpads je ook een stuk comfortabeler laten voelen. Dit zijn een soort stickers die je in je kleding plakt, op de plek van je oksels. Deze pads vangen letterlijk je zweet op, zodat je geen zweetplekken in je kleding krijgt. Bestel ze hier!
Conclusie
Primaire focale hyperhidrose is een behandelbare aandoening. Je arts zal je helpen bij het opstellen van een behandelplan zodat je jouw symptomen kunt beheersen.
Overmatig zweten veroorzaakt door een onderliggende aandoening kan verdwijnen wanneer die aandoening wordt behandeld. Behandelingen voor secundaire gegeneraliseerde hyperhidrose zijn afhankelijk van de onderliggende aandoening die het zweten veroorzaakt. Neem contact op met je arts als je denkt dat zweten een bijwerking is van een medicijn. Ze zullen bepalen of het mogelijk is om van medicatie te wisselen of de dosering te verlagen.