Huismiddeltjes tegen duizeligheid: Top 5!

Ben je opzoek naar huismiddeltjes tegen duizeligheid? Dan zijn we hier om de beste met je te delen!

Duizeligheid is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Het kan variëren van lichte draaierigheid tot ernstige duizeligheid die je dagelijkse activiteiten beïnvloedt. Gelukkig hoef je niet altijd naar medicijnen te grijpen om duizeligheid te verlichten. Er zijn tal van natuurlijke huismiddeltjes en supplementen die kunnen helpen. 

In dit uitgebreide blogartikel zullen we verschillende effectieve manieren verkennen om duizeligheid op een natuurlijke manier te behandelen en te voorkomen.

Lees gauw verder om de beste huismiddeltjes tegen duizeligheid te ontdekken!

Wat veroorzaakt duizeligheid?

Om effectief met duizeligheid om te gaan, is het belangrijk om de mogelijke oorzaken ervan te begrijpen. Duizeligheid kan worden veroorzaakt door een breed scala aan factoren, waaronder:

 1. Innerlijk Oorproblemen: Verstoringen in het evenwichtsorgaan in het binnenoor kunnen duizeligheid veroorzaken.
 2. Lage Bloedsuikerspiegel: Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen duizeligheid veroorzaken, vooral als je diabetes hebt.
 3. Bloeddrukproblemen: Hoge of lage bloeddruk kan leiden tot duizeligheid.
 4. BPPV (Benigne Paroxismale Positieduizeligheid): Dit is een veelvoorkomende oorzaak van duizeligheid die wordt veroorzaakt door kleine calciumkristallen die in het binnenoor losraken.
 5. Stress en Angst: Emotionele stress en angst kunnen duizeligheid veroorzaken of verergeren.

Nu we de mogelijke oorzaken begrijpen, laten we eens kijken naar enkele natuurlijke huismiddeltjes en supplementen die kunnen helpen bij het verlichten van duizeligheid.

Effectieve huismiddeltjes tegen duizeligheid

Duizeligheid kan een slopende aandoening zijn, maar er zijn verschillende natuurlijke huismiddeltjes die je kunt proberen om verlichting te vinden. Laten we dieper ingaan op enkele van deze effectieve huismiddeltjes die je kunt overwegen:

1. Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba, een kruidensupplement dat al lang wordt gewaardeerd in de traditionele Chinese geneeskunde, staat bekend om zijn vermogen om de bloedcirculatie te verbeteren. Een gezonde bloedcirculatie is van vitaal belang voor het handhaven van een evenwichtig gevoel en kan helpen duizeligheid te verminderen. Dit kruidensupplement is beschikbaar in verschillende vormen, waaronder capsules en thee.

2. Gember

Gember, dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen, staat ook bovenaan de lijst van natuurlijke remedies tegen duizeligheid. Gember heeft een krachtige anti-misselijkheidseigenschap, waardoor het bijzonder nuttig is voor mensen die last hebben van bewegingsziekte of duizeligheid. Het actieve bestanddeel, gingerol, helpt de spijsvertering te bevorderen en kan de symptomen van duizeligheid verminderen.

Zelf verse gember thee maken:

benodigdheden:

  • 1-2 plakjes verse gember
  • 1 kopje heet water
  • Honing (optioneel)

Instructies:

 1. Doe de plakjes gember in een kopje heet water.
 2. Laat het 5-10 minuten trekken.
 3. Voeg honing toe voor wat zoetheid, indien gewenst.
 4. Drink deze kalmerende gemberthee langzaam om duizeligheid te verlichten.
Als je niet van de smaak van gember houdt, zijn gember supplementen ook zeer effectief om duizeligheid snel tegen te gaan.
werking gember

3. Hydratatie

Een eenvoudige, maar vaak over het hoofd geziene oorzaak van duizeligheid is uitdroging. Een tekort aan vocht kan leiden tot een verstoring van het evenwichtsorgaan, wat kan resulteren in duizeligheid. Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Het handhaven van een gezonde vochtbalans kan helpen duizeligheid te voorkomen.

4. Dieetaanpassingen voor evenwicht

Voeding speelt een cruciale rol bij het beheersen van duizeligheid. Overweeg de volgende dieetaanpassingen:

 • Zoutinname: Matige zoutinname kan helpen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk, wat belangrijk is om duizeligheid te voorkomen.
 • Ijzerrijke Voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen zoals rood vlees, bonen en spinazie zijn rijk aan ijzer en kunnen helpen bij duizeligheid als gevolg van bloedarmoede.
 • Vitamine D en Magnesium: Deze voedingsstoffen spelen een rol bij het handhaven van een gezond evenwichtsorgaan. Voedingsmiddelen zoals vette vis en noten zijn rijk aan magnesium.

5. Epley-Manoeuvre (BPPV)

Dit is niet echt een huismiddeltje, maar meer een oefening. Als je duizeligheid wordt veroorzaakt door BPPV, kan de Epley-maneuver helpen. Dit is een specifieke reeks bewegingen die je kunnen helpen bij het verplaatsen van calciumkristallen in het binnenoor naar een positie waar ze geen duizeligheid veroorzaken. Het is raadzaam om deze manoeuvre onder begeleiding van een zorgverlener uit te voeren.

Hoe kun je duidezeligheid voorkomen?

Duizeligheid is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. Hoewel je het mogelijk niet volledig kunt voorkomen, zijn er stappen die je kunt nemen om de kans op duizeligheid te verminderen:
 
 1. Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag om uitdroging te voorkomen. Een goede hydratatie is essentieel voor een gezond evenwichtsorgaan en kan helpen duizeligheid als gevolg van uitdroging te voorkomen.

 2. Gezond Dieet: Een uitgebalanceerd dieet is cruciaal voor het handhaven van een goede gezondheid en kan helpen duizeligheid te voorkomen. Zorg ervoor dat je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan voedingsstoffen, waaronder fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten.

 3. Matig Zoutgebruik: Overmatige zoutinname kan leiden tot hoge bloeddruk, wat duizeligheid kan veroorzaken. Beperk de inname van zout en kies voor gezonde alternatieven voor kruiden om smaak aan je voedsel toe te voegen.

 4. Vermijd Alcohol en Roken: Overmatig alcoholgebruik kan duizeligheid veroorzaken. Als je alcohol drinkt, doe dit dan met mate. Roken kan ook bijdragen aan duizeligheid, dus als je rookt, overweeg dan om te stoppen.

 5. Regelmatige Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging helpt de bloedcirculatie te verbeteren, wat kan helpen duizeligheid te voorkomen. Focus op activiteiten die je evenwicht en coördinatie verbeteren, zoals wandelen, zwemmen, yoga of tai chi.

 6. Beheer Stress: Stress en angst kunnen duizeligheid verergeren. Leer stressbeheersingstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of progressieve spierontspanning om je geest en lichaam te ontspannen.

 7. Vermijd Triggers: Als je weet dat bepaalde situaties of bewegingen duizeligheid veroorzaken, probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden of neem voorzorgsmaatregelen. Bijvoorbeeld, als autorijden je duizelig maakt, overweeg dan om een andere vorm van vervoer te gebruiken.

 8. Goede Slaapgewoonten: Zorg voor voldoende slaap om vermoeidheid te voorkomen, wat duizeligheid kan veroorzaken. Een regelmatig slaappatroon is cruciaal voor het behoud van een gezond evenwichtsorgaan.

 9. Houd je Medicatie in de Gaten: Sommige medicijnen kunnen duizeligheid veroorzaken als bijwerking. Bespreek eventuele bijwerkingen met je arts en overweeg alternatieve medicijnen indien mogelijk.

 10. Hygiëne van het Binnenoor: Als je regelmatig last hebt van duizeligheid, raadpleeg dan een specialist om te controleren op problemen met het binnenoor, zoals BPPV. Behandelingen zoals de Epley-maneuver kunnen helpen.

Het is belangrijk op te merken dat duizeligheid een symptoom kan zijn van verschillende onderliggende aandoeningen. Als je regelmatig last hebt van duizeligheid of als het gepaard gaat met andere zorgwekkende symptomen zoals ernstige hoofdpijn, verlies van bewustzijn of neurologische symptomen, raadpleeg dan onmiddellijk een arts voor een grondige evaluatie en diagnose. Het opvolgen van medisch advies is cruciaal voor een effectieve behandeling en preventie van duizeligheid.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Hoewel natuurlijke huismiddeltjes nuttig kunnen zijn, is het belangrijk om een arts te raadplegen als je duizeligheid aanhoudt, ernstig is, of gepaard gaat met andere zorgwekkende symptomen. Diagnostische tests en behandelingsopties kunnen noodzakelijk zijn.

Conclusie

Duizeligheid kan een ongemakkelijke aandoening zijn, maar gelukkig zijn er tal van natuurlijke huismiddeltjes en supplementen die kunnen helpen. Door veranderingen in je dieet, levensstijl en het beoefenen van specifieke oefeningen, kun je duizeligheid effectief aanpakken. Vergeet echter niet het belang van een gezonde levensstijl en het raadplegen van een arts indien nodig. Met deze benadering kun je duizeligheid onder controle houden en genieten van een evenwichtiger leven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *