Houtskool voor het bleken van tanden: Werkt het?
Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen op Instagram: Mensen die hun tanden poetsen met houtskool, ook wel bekend onder het engelse woord charcoal in veel producten. Houtskool is momenteel een van de grootste trends in de wereld van cosmetica en wellness. Het is een trendy ingrediënt geworden in commerciële gezichtsmaskers en scrubs, en veel mensen zweren er ook bij voor het bleken van hun tanden.
Het type houtskool dat gebruikt wordt in schoonheidsproducten en tandpasta is geactiveerde houtskool. Het is een fijnkorrelige poeder gemaakt van hout, kokosnootschalen en andere natuurlijke stoffen die onder extreme hitte worden geoxideerd.
Er zijn tegenwoordig veel houtskooltandpastaproducten online en in de meeste drogisterijen verkrijgbaar. Het is sterk absorberend en wordt medisch gebruikt om gifstoffen te absorberen en te verwijderen. Maar werkt het ook echt voor het bleken van tanden?
Lees verder om meer te leren over houtskool voor het witter maken van tanden en om alle voor- en nadelen te ontdekken.
Wat is actieve houtskool?
Geactiveerde houtskool lijkt veel op de gewone houtskool waarmee je je barbecue kunt aansteken, maar wordt specifiek gebruikt voor medische toepassingen. Het wordt gemaakt door houtskool op te warmen met behulp van een gas dat grote poriën in het mineraal creëert die chemicaliën vasthouden. Geactiveerde houtskool wordt traditioneel gebruikt om darmgas, cholestase tijdens de zwangerschap en lagere cholesterolwaarden te behandelen. Het is geurloos, smaakloos en kan in de vorm van tabletten worden gekocht bij natuurvoedingswinkels en apotheken.
Houtskooltandpasta voor het bleken van tanden: werkt het?
Ja, houtskool kan je tanden op een natuurlijke manier bleken. Geactiveerde houtskool in tandpasta kan helpen bij het verwijderen van oppervlaktevlekken op je tanden. Houtskool is licht schurend en kan tot op zekere hoogte ook oppervlaktevlekken opnemen.
Hoe werkt houtskool precies op de tanden?
De poriën van de actieve kool binden zich met ruwe delen op de tanden, meestal oppervlaktevlekken en tandplak, waardoor het gemakkelijker wordt om de vergelende stoffen te verwijderen. Zodra de houtskool voldoende tijd heeft gekregen om aan je tanden te kleven, kan deze worden verwijderd en wanneer dat het geval is, neemt het mineraal de tandplak, voedseldeeltjes en oppervlaktevlekken mee. Dit is hoe de geactiveerde houtskool erin slaagt tanden witter te maken – door oppervlaktevlekken in één keer te verwijderen. Omdat het zich echter vastzet aan de korreligheid die op de tanden wordt aangetroffen, verandert actieve kool de kleur niet van tanden die diep gekleurd zijn of van nature vergelen. Hiervoor moeten drastischer bleekmaatregelen worden genomen, zoals professioneel bleken.
Is houtskooltandpasta veilig?
Is houtskooltandpasta schadelijk? Nee! Over het algemeen is houtskooltandpasta veilig om te gebruiken op je tanden, maar er zijn wel een aantal dingen om op te letten:
- Houtskooltandpasta is te schurend voor dagelijks gebruik. Als je dit elke dag zou gebruiken kan je tandglazuur mogelijk gaan slijten. Het kan je tanden ook gevoeliger maken.
- De meeste merken tandpasta op basis van houtskool bevatten geen fluoride. Fluoride helpt je tandglazuur sterk te houden, wat je tanden helpt beschermen tegen gaatjes en tandbederf. Het is dus niet goed om je ‘normale’ tandpasta volledig in te ruilen voor een houtskooltandpasta.
- Het effect van houtskool op tandheelkundige restauraties is niet bekend. Het is nog niet bekend hoe houtskool de materialen beïnvloedt die worden gebruikt om fineer, bruggen, kronen en witte vullingen te maken. Er kunnen zich deeltjes houtskool tussen hen ophopen, waardoor een zwarte of grijze omtrek ontstaat.
Wat zijn de voordelen van houtskooltandpasta?
De belangrijkste voordelen van houtskooltandpasta zijn:
- Het kan je tanden witter maken.
- Het kan helpen bij het verwijderen van oppervlaktevlekken op de tanden.
- Het kan een slechte adem verbeteren.
- Het kan vlekken helpen voorkomen.
Wat zijn de nadelen van houtskooltandpasta?
- Het is schurend en kan het tandglazuur slijten en tanden gevoelig maken als het daglijks gebruikt wordt.
- Het verwijdert geen vlekken onder het glazuur.
- De meeste merken bevatten geen fluoride, wat gaatjes en tandbederf helpt voorkomen.
Houtskool voor je tanden kopen
Andere manieren om je tanden te bleken
- baking sodawaterstof
- peroxide
- appelcider azijn
Hoe ontstaan gele tanden en hoe kun je ze voorkomen?
Het geler worden van tanden kan verschillende oorzaken hebben. Hier volgen 10 van de meest voorkomenden oorzaken voor gele tanden:
1. Genetica
Dit is niet leuk om te horen, maar soms zit de tandkleur in de familie. Als de tanden van een van je ouders geel zijn, is de kans groot dat jouw tanden een vergelijkbare tint hebben.
2. Ouderdom
Tanden worden vaak geler naarmate je ouder wordt. Dit komt meestal door het slijten van het glazuur door blootsetlling aan zuren uit eten en drinken. De meeste tanden worden geel naarmate dit glazuur dunner wordt naarmate ze ouder worden.
3. Dentine
Tanden zien er geler uit als het glazuur dun is en het dentine eronder zichtbaar is. Dentine is een diepgeel tot bruinachtig materiaal in je tanden onder het glazuur, en het is vaak verantwoordelijk voor het geel dat je ziet. Dik glazuur bedekt het dentine.
4. Roken
De nicotine uit sigaretten ontwikkelt niet alleen een ongezonde verslaving; het laat ook gelige of bruinachtige vlekken op je tanden achter (nog een reden om ermee te stoppen.)
5. Voedsel
Een breed scala aan voedingsmiddelen kan voor vlekken op de tanden zorgen. Tomaten in pastasaus, kerriekruiden en bessen bevatten allemaal pigmenten die aan het tandglazuur hechten en vlekken op dit oppervlak maken. Zelfs een gezonde salade met balsamico-azijndressing kan een lelijke kleur op je tanden achterlaten.
6. Drinken
Koffie en thee zijn twee van de meest voorkomende boosdoeners van gele tanden. Maar ook rode wijn en zelfs witte wijn kunnen het veroorzaken. Daarnaast doen frisdranken en sportdranken met kunstmatige smaakstoffen ook niet veel goeds voor de kleur van je tanden.
7. Fluorose
Fluoride is goed voor de tanden, maar een teveel aan fluoride kan gele of bruingele vlekken veroorzaken die fluorose worden genoemd. Gefluorideerd water, fluoridetandpasta en voorgeschreven fluoridetabletten en behandelingen zijn je grootste bronnen van fluoride.
8. Antibiotica
Sommige antibiotica maken vlekken op de tanden wanneer ze zich in het tandvlees ontwikkelen.
9. Ongevallen
De impact van een ongeval of lichamelijk trauma kan het tandglazuur doen barsten en de binnenkant van de tand beschadigen, wat kan leiden tot verkleuring die kan duiden op een bloeding die professionele aandacht vereist.
10. Tandenknarsen
Tandenknarsen is een onbewuste gewoonte die sommige mensen hebben als ze gestrest zijn of als ze slapen. Dit is schadelijk voor het tandglazuur en het verzwakt het tot barsten en vergeling.
Regelmatig poetsen, inclusief poetsen na de maaltijd en het drinken van dranken en eten van voedsel waarvan bekend is dat ze vlekken op de tanden veroorzaken kan je helpen een wittere glimlach te behouden.