Hoe moet je je vagina wassen?
Moet je je vagina wassen?
Is je vagina reinigen nodig? Nee, maar je moet je vulva wel wassen. Veel mensen halen deze twee door elkaar. De vagina zit in je lichaam. De vulva is het deel van je geslachtsdelen aan de buitenkant van je lichaam – je schaamlippen, clitoris, vaginale opening en de opening naar de urethra (het gat waar je uit plast).
Hoewel vagina’s slechts een deel van de vulva zijn, zeggen veel mensen ‘vagina’ terwijl ze toch echt de vulva bedoelen. Hoewel het dus niet nodig (en zelfs slecht) is om je vagina te wassen, is het wel beangrijk om je vulva te wassen.
Om het nog maar eens extra te benadrukken: je vagina wassen is dus nooit een goed idee. Het wassen van de vagina kan zelfs tot veel problemen leiden. Je hebt misschien gehoord dat de vagina als een zelfreinigende oven is – een vrij nauwkeurige metafoor. Je vagina houdt zichzelf schoon en gezond door de juiste pH-balans te behouden en zichzelf te reinigen met natuurlijke afscheidingen. Koop dus alsjeblieft nooit een vaginale douche, waavan sommige merken claimen dat deze je vagina schoonmaakt. Een vaginale douche is een spoeling die je door middel van een injectiespuit inbrengt. Dit is alles behalve goed en alles behalve nodig.
Je vagina bevat veel ‘goede’ bacteriën. Deze bacteriën behouden de ideale pH-balans in je vagina, die licht zuur is. De zure pH maakt het moeilijk voor “slechte” bacteriën om je vagina te infecteren.
Hoe was je je vulva?
Je moet je vulva, het gebied rondom je vagina wassen met lauw of warm water. Om het goed schoon te maken en zo fris mogelijk te laten ruiken kun je het schoonmaken met een milde zeep. Het is belangrijk dat deze zeep ongeparfumeerd, mild en kleurloos is.
Spreid je lippen uit elkaar en reinig voorzichtig rond de plooien met een schoon washandje of met je handen. Voorkom dat er water of zeep in je vagina komt.
Naast het wassen van je vulva, is het een goed idee om elke dag de anus en het gebied tussen je vulva en anus te wassen. Het is het beste om ‘van voren naar achteren’ te wassen, met andere woorden, was eerst je vulva en daarna je anus. Als je dit niet doet kunnen bacteriën uit de anus zich verspreiden naar je vagina, wat infecties kan veroorzaken.
Wat is de beste zeep om het gebied rond mijn vagina schoon te maken?
Zoals net benoemd is het belangrijk dat je hier een milde ongeparfumeerde zeep voor gebruikt. Dit gebied mag je nooit schoonmaken met ‘gewone’ zeep. Dit kan irritaties en infecties veroorzaken. Een van de beste manieren om je vulva schoon te maken is met Lactacyd.
Lactacyd
Lactacyd is een zeepvrije wasgel voor intiem gebruik. Lactacyd is speciaal ontwikkeld om langdurige verfrissing te bieden en nare geurtjes tegen te gaan. Het houdt daarnaast de microflora van de uitwendige intieme zone in balans. Lacatcys is dermatologisch getest en enorm populair onder gebruikers.
Lactacyd verfrissende wasgel
Lactacyd is hét product voor het wassen van je intieme zonde. Het is er speciaal voor ontwikkeld en zal geen irritatie geven. Deze lactacyd wasgel biedt langdurige verfrissing en gaat nare geuren tegen.
De zeepvrije formule is verrijkt met natuurlijk melkzuur, een vleugje menthol en Deo Active Complex®™. De wasgel houdt de microflora van de uitwendige intieme zone in balans. De gel is geschikt voor dagelijks gebruik.
Lactacyd verfrissende Tissues
Deze intieme doekjes van Lactacyd zijn speciaal ontwikkeld voor langdurige, aangename frisheid. Ze beschermen de uitwendige intieme zone tegen vervelende geurtjes. De tissues zijn 100% biologisch afbreekbaar en zitten in een handige hersluitbare verpakking.
De vochtige doekjes zijn gynaecologisch getest en verrijkt met een vleugje verfrissende menthol en bevatten natuurlijk melkzuur. Daarnaast zijn ze verrijkt met allantoïne, een stofje dat bekend staat om de verzorgende en kalmerende eigenschappen. De doekjes geschikt voor dagelijks gebruik en je kunt ze makkelijk overal mee naar toe nemen.
Lactacyd Kalmerende Wasemulsie
Deze kalmerende wasemulsie verzacht en ondersteunt de uitwendige intieme zone en helpt bij uitwendige intieme ongemakken zoals jeuk, irritatie en roodheid. De zeepvrije gel bevat natuurlijk melkzuur en heeft een speciale pH-waarde om natuurlijke bescherming te bieden bij ongewenste uitwendige ongemakken van de intieme zone.
De zachte wasemulsie is verrijkt met bisabolol en extract van de blauwe madelief. Deze ingrediënten staan bekend om hun verzachtende en kalmerende eigenschappen. Deze fijne zachte emulsie helpt jeuk, roodheid en irritaties aan bijvoorbeeld de uitwendige schaamlippen.
Dit product is gynaecologisch getest en klinisch bewezen mild. Het is geschikt voor dagelijks gebruik.
Mijn vagina ruikt niet fris. Wat moet ik doen?
Je vagina ruikt misschien duidelijk naar een vagina, en dat is oké. Het is onwaarschijnlijk dat iemand anders het kan ruiken, tenzij ze heel dicht bij je vagina zijn – dus je sekspartner zal het waarschijnlijk ruiken. Het is echter volkomen normaal dat het een bepaalde geur heeft, en het is niet iets om je voor te schamen. Door je vagina dagelijks te wassen met water en lactacyd zal je vagina een milde en niet-stinkende geur hebben.
Geen enkele vagina is helemaal geurloos, en dat zouden ze ook niet mogen zijn. Vagina’s hebben veel mogelijke geuren, van koperachtig tot zoet. De geur van je vagina kan veranderen afhankelijk van je dieet en menstruatiecyclus.
Als de geur erg sterk en onaangenaam is, kan het zijn dat je een bacteriële vaginose hebt. In dat geval is het wel belangrijk er iets aan te doen. Lees hier wat de symtomen van een bacteriële vaginose zijn en hoe je het kunt behandelen!
Ik heb veel afscheiding. Is dat normaal?
Vaginale afscheiding is volkomen normaal. Als je je zorgen maakt over je afscheiding, kijk dan eens naar de kleur. Vaker wel dan niet, is een heldere en witte afscheiding de natuurlijke substansie die je vagina produceert om de weefsels vochtig en gezond te houden.
Duidelijke afscheiding kan ook het gevolg zijn van ovulatie. Dit is slechts een teken dat je vagina zijn werk doet. Je afscheiding kan er rond je menstruatie ook roodbruin uitzien, omdat het wordt gekleurd door je bloed.
Het wordt aangeraden om naar de huisarts te gaan als je afscheiding grijs, groen of geel van kleur is, of als het gepaard gaat met jeuk, pijn of andere ongebruikelijke symptomen. Je hebt mogelijk een SOA of een schimmelinfectie. Lees hier de symtomen van een schimmelinfectie en hoe je er vanaf kunt komen.
Is er nog iets wat ik moet weten?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je vagina en vulva gezond te houden. Hier volgen de belangrijkste tips vor een gezonde vagina:
Veeg van voren naar achteren
Veeg bij gebruik van het toilet niet van achteren naar voren, omdat dit bacteriën van je anus naar je vagina kan verspreiden. Dit kan een aantal infecties veroorzaken. Veeg in plaats daarvan altijd van voren naar achteren.
Hetzelfde geldt voor elke seksuele activiteit
De regel ‘van voren naar achteren’ is niet alleen van toepassing bij afvegen. Niets dat in of nabij je anus komt, mag daarna in of nabij je vagina gaan, tenzij je het eerst schoonmaakt. Dit is vooral belangrijk als het gaat om seks en masturbatie – speelgoed, vingers, tongen, penissen en al het andere dat in de buurt van je anus kan komen, moet worden gewassen voordat het in je vagina komt.
Plas altijd na seks
Plas na de seks om eventuele bacteriën uit je urinewegen te plassen. Tijdens seks kunnen ziektekiemen in contact komen met je urinewegen, een klein gaatje net boven je vagina. Plassen na seks helpt om die ziektekiemen weg te spoelen. Als je niet plast na het vrijen, kunt je een blaasotsteking krijgen – een gemakkelijk te behandelen, maar pijnlijke aandoening. Lees hier alles wat je de symtomen en behandeling van een blaasontsteking.
Kies je producten verstandig
Als er iets in je vagina terechtkomt, controleer dan de ingrediënten voordat je het gebruikt. Geparfumeerd glijmiddel, condooms en tampons moeten worden vermeden.
Draag katoenen ondergoed
Katoenen ondergoed is zowel zacht als comfortabel voor je gevoelige schaamstreek – en het is ademend, waardoor het vocht “naar buiten” wordt gevoerd in plaats van zich op te hopen. Nylon en andere synthetische stoffen kunnen de gevoelige huid rond je vulva irriteren.
Verander zo snel mogelijk je zweterige of natte kleding
Vochtige, warme omstandigheden zijn ideaal voor het kweken van slechte bacteriën. Om te voorkomen dat deze bacterie overgroeit en je vagina infecteert, moet je je natte zwembroek of zweterige gymbroek zo snel mogelijk uittrekken.
Wanneer moet ik mijn huisarts raadplegen?
Raadpleeg een arts of andere zorgverlener als je last krijgt van:
- pijn als je plast, seks heeft of masturbeert
- een scherpe en onaangename geur die uit je vagina komt
- blaren, zweren of wratten rond je geslachtsdelen
- groene, gele of grijze afscheiding
- dikke afscheiding die lijkt op cottage cheese
- aanhoudende vaginale jeuk
- onverklaarbare vaginale bloeding
Het is ook een goed idee om een arts te raadplegen over je vaginale gezondheid als je nog andere vragen en opmerkingen heeft, en om regelmatig een uitstrijkje te laten maken om op baarmoederhalskanker te screenen.