wallen verwijderen

Hoe kom je van wallen af? De complete gids!

“Hoe kom je van wallen af”? is een vraag we vaak voorbij horen komen.

Veel mensen hebben er last van: wallen onder de ogen. De zichtbaarheid ervan verschilt per persoon. Make-up kan enigszins helpen om wallen te verbergen, maar het is geen echte oplossing. Dus, wat kun je doen om van je wallen af te komen? Hoewel er talloze producten op de markt zijn die beweren wallen onder de ogen te laten verdwijnen, werken ze niet altijd zoals beloofd.

Het aanbrengen van een koud kompres en het drinken van voldoende water kunnen wallen tijdelijk verminderen, maar om op de lange termijn van wallen af te komen, is het nodig om enkele veranderingen in je levensstijl aan te brengen. Dit is met name belangrijk als je wallen en donkere kringen genetisch bepaald zijn.

Andere veelvoorkomende oorzaken zijn onder andere:

 • Allergieën
 • Eczeem
 • Chronische vermoeidheid
 • Problemen met pigmentatie
 • Blootstelling aan de zon
 • Veroudering

Lees verder om te ontdekken hoe je voorgoed van wallen onder de ogen kunt afkomen!

Hoe kom je van je wallen af? Volg deze tips!

Wil jij van je wallen afkomen? Dan hebben we hier de beste tips voor je verzameld om op een natuurlijke en effectieve manier je wallen te verminderen.

1. Gebruik dagelijks oogcrème

De huid rondom de ogen is delicaat en gevoeliger voor uitdroging, waardoor tekenen van veroudering en vermoeidheid sneller zichtbaar worden. Het constante bewegen van de ogen versnelt ook de vorming van fijne lijntjes en rimpels. Bovendien hoopt vocht zich vaak op onder de ogen, wat resulteert in wallen en donkere kringen. Gelukkig kan een goede oogcrème, ook wel bekend als “wallencrème”, deze problemen aanpakken.

2. Breng theezakjes aan

Thee is niet alleen geschikt om te drinken, maar je kunt ook cafeïnehoudende theezakjes gebruiken om donkere kringen en wallen te verminderen. De cafeïne in de thee bevat krachtige antioxidanten en kan de bloedcirculatie in je huid bevorderen. Bovendien wordt gezegd dat het bescherming biedt tegen UV-straling en mogelijk het verouderingsproces vertraagt. Onderzoekers prijzen met name groene thee aan vanwege de mogelijke ontstekingsremmende effecten, zoals aangetoond in een studie.

Volg deze stappen om het te proberen:

 1. Laat twee theezakjes 3 tot 5 minuten trekken.
 2. Koel de theezakjes gedurende 20 minuten in de koelkast.
 3. Knijp het overtollige vocht uit de theezakjes en breng ze aan onder je ogen.
 4. Laat de theezakjes 15 tot 30 minuten zitten en intrekken.

3. Oog massage

Door regelmatig je ogen te masseren, kan de bloedtoevoer naar het gebied onder je ogen worden bevorderd en voorkom je dat bloed zich ophoopt in de haarvaten. Een geweldige optie om thuis te gebruiken is de IRIS van FOREO, een oogmassageapparaat van spa-kwaliteit. Breng eerst je favoriete oogcrème of serum aan. Schakel de IRIS in en pas de gewenste intensiteit aan. Beweeg het apparaat gedurende 30 seconden van de binnenhoek naar de buitenhoek van je oog. Het is interessant om te weten dat 80% van de gebruikers die deze routine hebben geprobeerd, stevigere en elastischere oogcontouren hebben ervaren, terwijl 84% van de gebruikers een verbeterde opname van producten heeft opgemerkt.

In vergelijking met het gebruik van enkel een oogcrème of serum is de IRIS:

 • twee keer zo effectief bij het verminderen van wallen onder de ogen
 • 70% effectiever in het verminderen van donkere kringen onder de ogen
 • 43% effectiever in het verminderen van het rimpeloppervlak
 • en 51% effectiever in het verstevigen van de huid onder de ogen

4. Gebruik een koud kompres

Het verminderen van donkere kringen kan gemakkelijk worden bereikt door gebruik te maken van een koud kompres. Door het aanbrengen van kou op het gebied kunnen de bloedvaten snel samentrekken, wat voor tijdelijke verlichting kan zorgen.

Hoewel je kant-en-klare koude kompressen in de winkel kunt kopen, zijn er ook doe-het-zelf-methoden die net zo effectief kunnen zijn. Enkele doe-het-zelf-opties omvatten:

 • Een gekoelde lepel
 • Een verkoelende plakje komkommer
 • Een vochtige handdoek
 • Een zak bevroren groenten

Zorg ervoor dat je het kompres in een zachte doek wikkelt voordat je het aanbrengt, om te voorkomen dat je huid te koud wordt. Slechts enkele minuten aanbrengen van het kompres kan al resultaten opleveren.

5. Gebruik een gezichtsroller

Je bent ongetwijfeld bekend met een gezichtsroller. Deze roller ziet er niet alleen elegant uit, maar biedt ook tal van voordelen voor je gezicht! Een van deze voordelen is het verminderen van wallen. Door het gebruik van een gezichtsroller kun je ook wallen verminderen. De rollende beweging stimuleert het lymfestelsel, waardoor overtollig lymfevocht wordt afgevoerd. Dit proces staat bekend als lymfedrainage en helpt bij het verminderen van donkere kringen en zwelling onder de ogen.

Een gezichtsroller heeft nog veel meer geweldige voordelen voor je huid, lees hier alle voordelen van een gezichtsroller! 

6. Reinig je sinussen met een netipot

Voor sommige mensen is het gebruik van een neusspoeler een heilzame methode om wallen en donkere kringen onder de ogen te verminderen. Een neusspoeler is een apparaat dat je vult met een oplossing van zout water (ook wel bekend als een zoutoplossing). Door de tuit in je neus te plaatsen en je sinussen te spoelen, kun je slijm en ander vuil verwijderen. Schaf hier je eigen neusspoeler aan! Koop hier je neti-pot!

Hier is hoe je het doet:

 • Vul je neusspoeler met een zoutwateroplossing – voeg 1/2 theelepel zout toe aan 1 kopje water.
 • Verwarm het water om het zout op te lossen en laat het afkoelen tot lichaamstemperatuur. Een warme of lauwe temperatuur is het meest comfortabel.
 • Kantel je hoofd opzij boven de gootsteen.
 • Plaats de tuit van de neusspoeler in je bovenste neusgat.
 • Adem door je mond terwijl je voorzichtig de oplossing in het neusgat giet. De oplossing moet uit het andere neusgat wegstromen.
 • Herhaal dit proces met je hoofd gekanteld naar de andere kant. Spoel je neusspoeler na gebruik grondig af met gefilterd, gedestilleerd of anderszins steriel water. Laat de neusspoeler aan de lucht drogen voordat je hem opbergt.

Als je ervoor kiest om deze methode thuis uit te proberen, zorg er dan voor dat je gedestilleerd of gesteriliseerd water gebruikt om je zoutwateroplossing te maken. Je kunt ook gekookt kraanwater gebruiken dat is afgekoeld tot een veilige temperatuur.

7. Blijf gehydrateerd

Het handhaven van een goede hydratatie is essentieel voor het verminderen van wallen onder de ogen. Aangezien water ongeveer 60 procent van je lichaamsgewicht vormt, is het niet verwonderlijk dat uitdroging kan bijdragen aan het ontstaan van wallen. Het verhogen van je waterinname kan helpen om de wallen te verminderen.

Maar hoeveel water is genoeg? Deskundigen adviseren mannen om dagelijks ongeveer 13 kopjes vloeistof te drinken, terwijl vrouwen worden aangeraden om ongeveer 9 kopjes vloeistof per dag te consumeren.

Als je niet zo’n fan bent van gewoon water, is er goed nieuws, want alle vloeistoffen dragen bij aan je dagelijkse totaal. Niettemin is water nog steeds de beste optie. Je kunt ook bruisend water, gearomatiseerd water of water met een vleugje fruit proberen. Warme of koude cafeïnevrije kruidenthee is ook een goede keuze.

8. Voeg retinol toe aan je routine

Je hebt misschien al eerder crèmes geprobeerd zonder succes, maar het is belangrijk om je te richten op specifieke ingrediënten. Een van deze wondermiddelen is retinol. Retinol-crèmes worden gebruikt voor diverse huidproblemen, waaronder:

 • Acne
 • Rosacea
 • Psoriasis
 • Veroudering

Het toevoegen van retinol aan je huidverzorgingsroutine kan dus gunstig zijn voor het aanpakken van deze problemen. Dit ingrediënt is verwant aan vitamine A en wordt geleverd in crème, gel of vloeibare vorm. Lees hier alles over dit wondermiddel voor je huid.

Hoe helpt retinol bij wallen? Wanneer dit ingrediënt op de huid wordt aangebracht, kan het collageentekort verbeteren. Retinol wordt over het algemeen eenmaal per dag op de huid aangebracht, ongeveer een half uur na het wassen van je gezicht. Gebruik geen retinolcrèmes en neem geen extra vitamine A als je zwanger bent.

9. Laat je testen op allergiën

Allergieën kunnen leiden tot gezwollen, donkere kringen onder de ogen. Daarnaast kun je last hebben van roodheid, tranende ogen en jeuk. Deze reacties worden veroorzaakt door de immuunrespons van je lichaam op irriterende stoffen, oftewel allergenen.

Als je vermoedt dat je wallen onder de ogen veroorzaakt worden door een allergische reactie, raadpleeg dan je arts voor vrij verkrijgbare allergiemedicijnen (OTC). Enkele bekende merken zijn:

 • Benadryl
 • Zyrtec
 • Claritin

Het is ook verstandig om mogelijke allergenen zoveel mogelijk te vermijden. Bepaalde producten voor persoonlijke verzorging, zoals zeep, make-up of haarverf, kunnen allergenen bevatten. Als je de oorzaak niet kunt achterhalen, overweeg dan om een dagboek bij te houden om te ontdekken welke stoffen of andere factoren de meeste reacties veroorzaken. Als dit een terugkerend probleem is, bespreek dan allergietesten met je arts.

10. Gebruik verlichtende producten

Er zijn crèmes beschikbaar die speciaal zijn ontwikkeld om de huid op te lichten, en ze bevatten een ingrediënt genaamd hydrochinon. Dit bestanddeel heeft invloed op de aanmaak van melanine in de huid, waardoor het kan helpen bij het verminderen van donkere wallen en kringen onder de ogen.

Veel crèmes, gels en lotions die zonder recept verkrijgbaar zijn, bevatten doorgaans 2 procent hydrochinon. Als je een hogere concentratie nodig hebt, kun je dit verkrijgen via een voorschrift van een dermatoloog. Houd er rekening mee dat regelmatig gebruik van deze producten nodig is om blijvende resultaten te zien.

Het is belangrijk op te merken dat de positieve effecten van hydrochinon worden tenietgedaan wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Daarom dien je het alleen ‘s nachts aan te brengen. Sommige mensen ervaren echter droogheid, irritatie en andere milde huidproblemen bij het gebruik van oplichtende producten. Stop met het gebruik als je een reactie krijgt.

11. Draag elke dag zonnebrandcrème

Je huid beschermen tegen zonnestralen kan helpen bij een aantal dermatologische problemen, zoals:

 • vroegtijdige veroudering
 • huidkanker
 • verbranding

Bij de vraag “Hoe kom je van je wallen af?” zal je niet direct denken aan zonnebrandcrème, maar toch is dit gelinkt aan elkaar. Het dragen van zonnebrandcrème kan ook helpen bij wallen en donkere kringen onder de ogen. Lees hier waarom zonnebrandcrème zo belangrijk is.  Kies een dagelijkse gezichtscrème met SPF 30 of hoger.

12. Vraag je dermatoloog over een micronaaldbehandeling

Microneedling, ook bekend als collageeninductietherapie, is een behandeling waarbij fijne naalden worden gebruikt om de huid door te prikken. Dit proces wordt ook wel gecontroleerd letsel genoemd, omdat het de behandeling van de huid stimuleert en kan helpen bij het verminderen van rimpels, littekens en pigmentproblemen zoals donkere kringen en wallen onder de ogen.

Het is belangrijk op te merken dat microneedling geen onmiddellijke resultaten oplevert. Meestal worden er ongeveer zes sessies uitgevoerd, met tussenpozen van ongeveer een maand. In vergelijking met traditionele laserprocedures is microneedling minder kostbaar. Hoewel er enkele risico’s zijn verbonden aan de behandeling, is de hersteltijd over het algemeen relatief snel. Mogelijke problemen kunnen zijn:

 • Bloeding
 • Blauwe plekken
 • Infectie
 • Littekens

Het wordt afgeraden om zelf thuis microneedlingkits te gebruiken, omdat ze minder effectief zijn en er een risico bestaat op infectieoverdracht. Deel nooit naalden met anderen om het risico op ziekteoverdracht te voorkomen. Het is belangrijk op te merken dat microneedling geen geschikte keuze is voor mensen met een voorgeschiedenis van keloïden of die gevoelig zijn voor littekenvorming.

13. Verwijder je make-up voordat je naar bed gaat

Het verbeteren van je avondroutine kan ook helpen bij het verminderen van wallen onder je ogen. Een essentieel onderdeel hiervan is het grondig reinigen van je gezicht voordat je naar bed gaat.

Er zijn verschillende redenen waarom het niet aan te raden is om met make-up te slapen. Ten eerste kan het slapen met mascara of andere oogmake-up op leiden tot:

 • Irritatie rondom de ogen
 • Allergische reacties
 • Het ontwikkelen van een infectie die roodheid, zwelling en andere symptomen veroorzaakt

Sommige dermatologen beweren ook dat het vergeten om je gezicht te reinigen rimpels kan veroorzaken of de huid op andere manieren kan beschadigen. Hoe gebeurt dit precies? Wanneer je met make-up slaapt, wordt je huid blootgesteld aan vrije radicalen. Dit kan leiden tot oxidatieve stress, wat op zijn beurt kan leiden tot voortijdige huidveroudering.

14. Zorg dat je hoofd hoger ligt terwijl je slaap

Probeer je hoofd op te heffen door extra kussens te gebruiken tijdens het slapen. Het gebruik van twee of meer kussens zou voldoende moeten zijn. Als alternatief kun je overwegen om een speciaal ontworpen wigkussen aan te schaffen. Wat is het idee hierachter? Door je hoofd hoger te plaatsen, voorkom je dat vocht zich ophoopt in je onderste oogleden, wat wallen kan veroorzaken tijdens het slapen.

Als het optillen van je hoofd ongemak of nekpijn veroorzaakt, of als je moeite hebt met in slaap vallen, kun je ook overwegen om het hoofdeinde van je hele bed enkele centimeters omhoog te brengen. Je kunt stenen gebruiken onder de bedpoten of speciale bedverhogers kopen die specifiek voor dit doel zijn ontworpen.

15. Wanneer mogelijk, slaap minstens acht uur

Naast de kwaliteit van je slaap is ook de hoeveelheid slaap die je krijgt een belangrijke factor. Hoewel een gebrek aan slaap op zichzelf misschien niet direct donkere kringen onder de ogen veroorzaakt, kan het wel leiden tot een blekere teint. Eventuele schaduwen of donkere kringen die je hebt, kunnen daardoor meer opvallen.

De meeste volwassenen zouden moeten streven naar zeven tot acht uur slaap per nacht. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kun je de volgende tips proberen:

 • Stel een slaapschema op met een vaste bedtijd en wektijd.
 • Vermijd cafeïnehoudende dranken en voedsel 6 tot 12 uur voor het slapengaan.
 • Beperk het gebruik van alcoholische dranken voor het slapengaan.
 • Eet je laatste maaltijd of snack minstens twee uur voor het slapengaan.
 • Vermijd intensieve lichamelijke activiteiten en trainingen enkele uren voor het slapen.
 • Schakel elektronische apparaten zoals tv’s, mobiele telefoons en tablets minstens een uur voor het slapengaan uit.
wallen verwijderen

16. Eet meer collageenrijk voedsel

Naarmate de tijd verstrijkt, kunnen de spieren en weefsels die de oogleden ondersteunen verzwakken. Dit kan leiden tot verslapping van de huid, inclusief het vetweefsel rond de ogen.

Een manier om dit tegen te gaan is door je inname van vitamine C te verhogen, aangezien dit kan bijdragen aan een betere opname van hyaluronzuur in het lichaam. Hyaluronzuur is een essentieel zuur dat van nature in het lichaam voorkomt, maar afneemt naarmate we ouder worden. Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en aminozuren kan ook helpen bij de productie van collageen door het hyaluronzuurgehalte te verhogen, waardoor de huid gezonder wordt.

Enkele goede bronnen van vitamine C zijn onder andere:

 • Paprika’s
 • Kiwi’s
 • Guave
 • Ananas
 • Mango
 • Papaja
 • Acerola-kersen

Door deze voedingsmiddelen op te nemen in je dieet, kun je je collageeninname verhogen en mogelijk bijdragen aan een stevigere en gezondere huid rondom de ogen.

17. Eet ook meer ijzerrijk voedsel

Bloedarmoede door ijzertekort is een aandoening waarbij er een tekort is aan rode bloedcellen in het bloed. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het transport van zuurstof naar de weefsels in ons lichaam. Een gebrek aan ijzer kan leiden tot donkere kringen onder de ogen en zelfs een bleke huid. Andere symptomen kunnen zijn:

 • Ernstige vermoeidheid
 • Koude handen en voeten
 • Broze nagels

Als je vermoedt dat je last hebt van bloedarmoede, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Een eenvoudige bloedtest kan de diagnose bevestigen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om speciale ijzersupplementen in te nemen om je ijzerniveaus weer op peil te krijgen. Bij milde gevallen kan het verhogen van je ijzerinname via voeding ook helpen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer zijn onder andere:

 • Rood vlees, gevogelte en varkensvlees
 • Zeevruchten
 • Bonen
 • Bladgroene groenten zoals boerenkool en spinazie
 • Gedroogde vruchten zoals rozijnen en abrikozen
 • Voedingsmiddelen verrijkt met ijzer, zoals ontbijtgranen, brood en pasta
 • Erwten

Door deze voedingsmiddelen toe te voegen aan je dieet, kun je je ijzerinname verhogen en mogelijk de symptomen van bloedarmoede verminderen, waardoor je een gezondere huid en een betere algehele gezondheid kunt bevorderen.

18. Verminder zout voedsel

Overmatige consumptie van zoutrijk voedsel kan leiden tot de vorming van wallen onder de ogen. Zout draagt bij aan vochtretentie in het lichaam, wat algemene zwelling kan veroorzaken. Bovendien kan het leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en beroertes.

De American Heart Association beveelt aan om dagelijks niet meer dan 2300 milligram (mg) natrium te consumeren. Het ideaal is dat volwassenen niet meer dan 1500 mg natrium per dag binnenkrijgen.

Als richtlijn volgen hier de milligrammen natrium in verschillende theelepelmaten zout:

 • 1/4 theelepel = 575 mg natrium
 • 1/2 theelepel = 1150 mg natrium
 • 3/4 theelepel = 1725 mg natrium
 • 1 theelepel = 2300 mg natrium

Lees de etiketten zorgvuldig om te zien hoeveel zout er in je favoriete snacks zit. Een manier om je zoutinname direct te verminderen, is door geen verpakt en bewerkt voedsel te eten. Probeer in plaats daarvan een dieet te volgen dat voornamelijk bestaat uit ‘whole’ voedsel, zoals vers fruit en groenten. Door deze aanpassingen kun je de hoeveelheid zout in je dieet verminderen en je algehele gezondheid bevorderen.

19. Drink minder alcohol

Je kunt ook overwegen om minder alcohol te drinken om verlichting rond je ogen te zien. Waarom werkt dit? Het is een soortgelijk idee om meer water te drinken. Het drinken van alcohol draagt bij aan uitdroging en uitdroging kan leiden tot wallen en donkere kringen onder je ogen.

20. Stoppen met roken

Kom van je wallen af door te stoppen met roken! Door te roken worden de voorraden vitamine C in je lichaam uitgeput, de vitamine die verantwoordelijk is voor het aanmaken van gezond collageen in je huid. Als je rookt, kun je te maken krijgen met problemen zoals rimpels, verkleuring en zelfs wallen en donkere kringen onder de ogen.

Stoppen met roken helpt ook bij tal van andere gezondheidsproblemen. Je kunt jaren aan je leven toevoegen, bevlekte tanden verwijderen en je kansen op het ontwikkelen van diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers verkleinen.

Wanneer moet je je arts raadplegen?

Je hebt nu uitgebreid antwoord gekregen op de vraag “Hoe kom je van je wallen af?” en veel van de oorzaken van zwelling en verkleuring onder de ogen kunnen effectief worden verminderd met thuisbehandelingen. Echter, als je deze symptomen slechts onder één oog opmerkt of als ze na verloop van tijd erger worden, is het verstandig om een afspraak te maken met je arts.

Sommige gevallen van wallen onder de ogen kunnen het gevolg zijn van een infectie of andere medische aandoeningen die speciale aandacht vereisen.

Het is ook aan te raden om je arts te raadplegen als de zwelling ernstig en langdurig is en/of als het gepaard gaat met roodheid, pijn of jeuk. Je arts kan langetermijnoplossingen voorstellen, zoals voorgeschreven crèmes of andere behandelingen die de zwelling en verkleuring helpen verminderen. Enkele mogelijke opties zijn:

 • Lasertherapie
 • Chemische peelings
 • Injecteerbare fillers voor de behandeling van gezwollen oogleden

Het kan nodig zijn om deze behandelingen meerdere keren te herhalen voor de beste resultaten in het verminderen van wallen. Door de expertise van je arts in te schakelen, kun je de meest geschikte behandelingsopties verkennen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *