wallen verwijderen

Hoe kom je van wallen af? De complete gids!

Veel mensen hebben er last van: wallen onder de ogen. Bij de een is het meer zichtbaar dan bij de ander. Met make-up kun je enigzins je wallen wegwerken, maar dit is natuurlijk niet de oplossing. Dus, hoe kom je van je wallen af? Hoewel er talloze producten op de markt zijn die beweren de wallen onder je ogen te laten verdwijnen, werken ze niet altijd.

Door meer water te drinken en een koud kompres aan te brengen, kunnen wallen snel inkrimpen, maar de enige manier om je wallen op termijn te verminderen, is door een paar veranderingen in je levensstijl aan te brengen. Dit geldt vooral als je wallen en donkere kringen genetisch worden geërfd.

Andere veel voorkomende oorzaken zijn:

 • allergieën
 • eczeem
 • chronische vermoeidheid
 • pigmentatieproblemen
 • blootstelling aan de zon
 • veroudering

Blijf lezen om erachter te komen hoe je voorgoed van de wallen onder de ogen kunt afkomen!

Hoe kom je van je wallen af? Volg deze tips!

1. Breng theezakjes aan

Thee is niet alleen om te drinken. Je kunt cafeïnehoudende theezakjes ook onder je ogen gebruiken om donkere kringen en wallen te verminderen. De cafeïne in de thee bevat krachtige antioxidanten en kan de bloedtoevoer naar je huid verhogen. Er wordt ook gezegd dat het beschermt tegen UV-stralen en mogelijk het verouderingsproces vertraagt. Met name groene thee wordt door onderzoekers aangeprezen vanwege de mogelijke ontstekingsremmende effecten, zoals blijkt uit een onderzoek.

Om dit te doen:

 • Laat twee theezakjes 3 tot 5 minuten trekken.
 • Laat de theezakjes 20 minuten afkoelen in de koelkast.
 • Knijp vervolgens de extra vloeistof eruit en breng aan onder je ogen.
 • Laat de theezakjes 15 tot 30 minuten intrekken.

2. Gebruik dagelijks oogcrème

De huid rond de ogen is kwetsbaarder, vatbaarder voor uitdroging en vertoont sneller ouderdom en vermoeidheid. Het constant bewegen van de ogen versnellen ook het verschijnen van lijntjes en rimpels. Ook verzamelt vocht zich onder de ogen en dit veroorzaakt wallen en donkere kringen. Een goede oogcrème of “wallen crème” kan deze problemen aanpakken. Lees in dit artikel waarom oogcrème zo belangrijk is.

Een top keuze is het biodermal oogserum.  Het product bevat een unieke mix van natuurlijke oliën welke nauwkeurig zijn geselecteerd op hun voedende werking. De huid wordt zacht en stralend door de hydraterende en beschermende werking van canola-olie en spireazaadolie. Je zult merken dat je wallen zichtbaar zullen verminderen!

3. Oog massage

Regelmatige oogmassage bevordert de bloedtoevoer naar het gebied onder de ogen en helpt voorkomen dat bloed zich ophoopt in de haarvaten onder de ogen. De IRIS van FOREO is een oogmassageapparaat van spa-kwaliteit die je zelf thuis kunt gebruiken. Breng eerst je favoriete oogcrème of serum aan. Schakel de IRIS in en pas de gewenste intensiteit aan. Beweeg vervolgens de IRIS gedurende 30 seconden van de binnenhoek naar de buitenhoek van het oog. 80% van de gebruikers die deze routine probeerden, ervaarden stevigere en elastischer oogcontouren, en 84% van de gebruikers zag een verhoogde productabsorptie.

In vergelijking met het gebruik van enkel een oogcrème of serum is de IRIS:

 • twee keer zo effectief bij het verminderen van wallen onder de ogen
 • 70% effectiever in het verminderen van donkere kringen onder de ogen
 • 43% effectiever in het verminderen van het rimpeloppervlak
 • en 51% effectiever in het verstevigen van de huid onder de ogen
Koop hier de FOREO IRIS Oogmassage

4. Gebruik een koud kompres

Het verlichten van donkere kringen kan eenvoudig met het gebruik van een koud kompres. Door kou op het gebied aan te brengen, kunnen de bloedvaten snel samentrekken voor enige tijdelijke verlichting.

Hoewel je in de winkel een koud kompres kunt kopen, kunnen doe-het-zelf-methoden net zo goed werken. Enkele doe-het-zelf-opties zijn onder meer:

 • gekoelde theelepel
 • koele komkommer
 • nat washandje
 • zak met bevroren groenten

Wikkel je kompres voor het aanbrengen in een zachte doek om te voorkomen dat je huid te koud wordt. Je hoeft het kompres maar een paar minuten aan te brengen om resultaten te zien.

5. Gebruik een gezichtsroller

Je hebt vast wel eens gehoord van een gezichtsroller. Deze roller ziet er niet alleen fancy uit maar komt ook nog eens met een tal van voordelen voor je gezicht! Één van deze voordelen is het verminderen van wallen. De gezichtsroller kan ook wallen verminderen. De rollende beweging zorgt ervoor dat het lymfestelsel gestimuleerd wordt om het overbodige lymfevocht af te voeren. Dit wordt lymfedrainage genoemd. Het helpt donkere kringen en zwellingen onder je ogen verminderen.

Probeer het zelf en koop hier je gezichtsroller!

Een gezichtsroller heeft nog veel meer geweldige voordelen voor je huid, lees ze hier allemaal! 

6. Reinig je sinussen met een netipot

Sommige mensen zweren dat het gebruik van een neti-pot kan helpen om wallen en donkere kringen onder de ogen te verwijderen. Een neti-pot is een apparaat dat je vult met een zoutwateroplossing (normale zoutoplossing). Je plaatst de tuit in je neus en irrigeert je sinussen, waarbij je slijm en ander vuil verwijdert. Koop hier je neti-pot!

Om dit te doen:

 • Vul je neti-pot met een zoutwateroplossing – 1/2 theelepel zout in 1 kopje water. Verwarm het water om op te lossen en laat het voor gebruik afkoelen tot lichaamstemperatuur. Warm of lauw is het beste voor comfort.
 • Kantel je hoofd zijwaarts over de gootsteen. Plaats de tuit van de pot in het bovenste neusgat.
 • Adem door je mond terwijl je de oplossing voorzichtig in het neusgat giet. De oplossing moet via het andere neusgat wegvloeien.
 • Herhaal dit proces met je hoofd de andere kant op gekanteld.
 • Spoel je pot na gebruik af met gefilterd, gedestilleerd of anderszins steriel water.
 • Laat de pot door de lucht drogen voordat je hem opbergt.

Als je ervoor kiest om deze methode thuis te proberen, zorg er dan voor dat je gedestilleerd of gesteriliseerd water gebruikt om je zoutwateroplossing te maken. Je kunt ook gekookt kraanwater gebruiken dat is afgekoeld tot een veilige temperatuur.

7. Blijf gehydrateerd

Water vormt ongeveer 60 procent van je lichaamsgewicht. Hierdoor is het misschien niet verrassend dat uitdroging kan bijdragen aan wallen onder de ogen. Meer water drinken kan helpen de wallen onder je ogen te verminderen.

Hoeveel is genoeg? Experts raden aan om dagelijks ongeveer 13 kopjes vloeistof voor mannen en ongeveer 9 kopjes vloeistof voor vrouwen per dag te drinken.

Hou je niet van water? Het goede nieuws is dat alle vloeistoffen meetellen voor je dagelijkse totaal. Toch is water wel de beste optie. Probeer bruisend water, gearomatiseerd water of zelfs water doordrenkt met fruit. Warme of koude cafeïnevrije kruidenthee is een andere goede keuze.

8. Voeg retinolcrème toe aan je routine

Misschien heb je in het verleden crèmes gebruikt en heeft dit niet gewerkt, maar je concentreren op specifieke ingrediënten is essentieel. Zo is retinol echt een wondermiddel. Retinol-crèmes zijn gebruikt voor verschillende huidproblemen, waaronder:

 • acne
 • rosacea
 • psoriasis
 • veroudering

Dit ingrediënt is verwant aan vitamine A en wordt geleverd in crème, gel of vloeibare vorm. Lees hier alles over dit wondermiddel voor je huid.

Hoe helpt retinol bij wallen? Wanneer dit ingrediënt op de huid wordt aangebracht, kan het collageentekort verbeteren. Retinol wordt over het algemeen eenmaal per dag op de huid aangebracht, ongeveer een half uur na het wassen van je gezicht. Gebruik geen retinolcrèmes en neem geen extra vitamine A als je zwanger bent.

9. Laat je testen op allergiën

Allergieën kunnen gezwollen, donkere kringen onder je ogen veroorzaken. Je kunt ook last krijgen van roodheid of tranende, jeukende ogen. Deze reactie wordt veroorzaakt door de reactie van je immuunsysteem op iets dat het irriteert, of door allergenen.

Als je denkt dat de wallen onder je ogen door een allergische reactie kunnen zijn, vraag dan je arts om vrij verkrijgbare allergiemedicijnen (OTC). Enkele merken zijn:

 • Benadryl
 • Zyrtec
 • Claritin

Het is ook een goed idee om mogelijke allergenen zoveel mogelijk te vermijden. Bepaalde producten voor persoonlijke verzorging, zoals zeep, make-up of haarkleurmiddelen, kunnen allergenen zijn. Als je de oorzaak niet kunt achterhalen, overweeg dan om een dagboek bij te houden om te zien welke stoffen of andere dingen de meeste reacties veroorzaken. Als dit een chronisch probleem is, overleg dan met je arts over allergietesten.

10. Gebruik verlichtende producten

Crèmes voor het verlichten van de huid bevatten een ingrediënt dat hydrochinon wordt genoemd. Dit ingrediënt verstoort de aanmaak van melanine in de huid. Dit kan helpen om donkere wallen of kringen onder de ogen te verminderen.

Veel crèmes, gels en lotions die je zonder recept kunt vinden, bevatten 2 procent hydrochinon. Je kunt hogere concentraties krijgen op voorschrift van je dermatoloog. Je moet deze producten wel regelmatig gebruiken om blijvende resultaten te zien.

Het is belangrijk op te merken dat de positieve effecten van hydrochinon worden omgekeerd wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, dus je moet het alleen ‘s nachts aanbrengen. Sommige mensen ervaren ook droogheid, irritatie en andere milde huidproblemen tijdens het gebruik van huidverlichtingsproducten. Stop het gebruik als je een reactie krijgt.

11. Draag elke dag zonnebrandcrème

Je huid beschermen tegen zonnestralen kan helpen bij een aantal dermatologische problemen, zoals:

 • vroegtijdige veroudering
 • huidkanker
 • verbranding

Bij de vraag “Hoe kom je van je wallen af?” zal je niet direct denken aan zonnebrandcrème, maar toch is dit gelinkt aan elkaar. Het dragen van zonnebrandcrème kan ook helpen bij wallen en donkere kringen onder de ogen. Lees hier waarom zonnebrandcrème zo belangrijk is.  Kies een dagelijkse gezichtscrème met SPF 30 of hoger.

12. Vraag je dermatoloog over micronaaldbehandeling

Microneedling is ook bekend als collageeninductietherapie. Voorstanders zeggen dat het rimpels, littekens en zelfs pigmentproblemen, zoals donkere kringen en wallen onder de ogen, vermindert. De procedure omvat fijne naalden die worden gebruikt om de huid te doorboren. Dit creëert een soort gecontroleerd letsel dat op zijn beurt de te behandelen huid verjongt.

Deze procedure is niet voor degenen die onmiddellijke resultaten willen. Het wordt meestal uitgevoerd in de loop van zes sessies met een tussenpoos van ongeveer een maand. Microneedling kost minder dan andere traditionele laserprocedures. Er zijn ook enkele risico’s, hoewel de hersteltijd relatief snel is. Je kunt problemen ondervinden als:

 • bloeden
 • blauwe plekken
 • infectie
 • littekens

Dermatologen raden de thuiskits niet aan, omdat ze minder effectief zijn en er enig risico bestaat op overdracht van infecties. Deel geen naalden met andere mensen om overdracht van ziekten te voorkomen. Deze aanpak is geen goede keuze voor mensen met een voorgeschiedenis van keloïden of die gemakkelijk littekens hebben.

13. Verwijder je make-up voordat je naar bed gaat

Het verbeteren van je nachtelijke routine kan je ook helpen de wallen onder je ogen te verminderen. In het bijzonder is het belangrijk om je gezicht elke avond voor het slapengaan te wassen.

Er zijn verschillende redenen waarom je niet met make-up op zou moeten slapen. Ten eerste, als je slaapt met mascara of andere oogmake-up op je ogen kun je:

 • Irritatie rondom je ogen ervaren
 • een allergische reactie ervaren
 • een infectie ontwikkelen die roodheid, wallen of andere symptomen veroorzaakt

Sommigen dermatologen zeggen ook dat wanneer je vergeet je gezicht te wassen, dit rimpels kan veroorzaken of de huid op andere manieren kan beschadigen. Hoe precies? Als je in make-up slaapt, stel je je huid bloot aan vrije radicalen. Dit heeft het potentieel om zogenaamde oxidatieve stress te creëren, waardoor je huid voortijdig kan verouderen.

14. Zorg dat je hoofd hoger ligt terwijl je slaap

Probeer je hoofd op te heffen met extra kussens terwijl je slaapt. Het gebruik van twee of meer kussens zou voldoende moeten zijn. Je kunt zelfs overwegen om een speciaal wigkussen te kopen. Hoe werkt dit? Door je hoofd hoger te leggen, wordt voorkomen dat zich vocht in je onderste oogleden ophoopt, wat wallen veroorzaakt terwijl je slaapt.

Als het rechtop houden van je hoofd pijn doet aan je nek of als je niet in slaap kunt vallen, kun je ook overwegen om het hele boveneinde van je bed enkele centimeters hoger te zetten. Je kunt stenen gebruiken onder de bedposten of bedverhogers kopen die speciaal voor dit doel zijn gemaakt.

15. Wanneer mogelijk, slaap minstens acht uur

Naast hoe je slaapt, is ook hoeveel je slaapt een factor. Hoewel een beperkte slaap misschien niet echt kringen onder de ogen veroorzaakt, kan het krijgen van weinig slaap je teint bleker maken. Eventuele schaduwen of donkere kringen die je hebt, kunnen daardoor duidelijker worden.

De meeste volwassenen zouden ernaar moeten streven om elke nacht tussen de zeven en acht uur slaap te krijgen. Probeer de volgende trucjes als je moeite hebt om tot rust te komen:

 • Probeer een slaapschema te maken, of een normale bedtijd en wektijd.
 • Vermijd cafeïnehoudende dranken en voedingsmiddelen 6 tot 12 uur voor het slapen gaan.
 • Vermijd alcoholische dranken rond bedtijd.
 • Eet alle maaltijden en tussendoortjes twee uur voor het slapengaan op.
 • Beëindig alle zware oefeningen een paar uur voor het slapen gaan.
 • Schakel televisies, mobiele telefoons en andere elektronische apparaten een uur voor het slapengaan uit.
wallen verwijderen

16. Eet meer collageenrijk voedsel

Naarmate je ouder wordt, verzwakken de spieren en weefsels die je oogleden ondersteunen. Dit betekent dat je huid kan gaan verslappen, inclusief het vet dat zich gewoonlijk rond je ogen bevindt.

Door je inname van vitamine C te verhogen, kan je lichaam meer hyaluronzuur opnemen. Dit essentiële zuur wordt van nature in het lichaam aangetroffen, maar de opgeslagen hoeveelheid neemt af met de leeftijd. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en aminozuren kunnen ook helpen bij de productie van collageen door het hyaluronzuurgehalte te verhogen, waardoor een gezondere huid ontstaat.

Goede bronnen van vitamine C zijn onder meer:

 • sinaasappels
 • rode pepers
 • boerenkool
 • spruitjes
 • broccoli
 • aardbeien

17. Eet ook meer ijzerrijk voedsel

Bloedarmoede door ijzertekort is een aandoening waarbij het bloed geen rode bloedcellen heeft. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het transport van zuurstof naar weefsels in het lichaam. IJzergebrek kan donkere kringen onder de ogen en zelfs een bleke huid veroorzaken. Andere symptomen zijn zaken als:

 • extreme vermoeidheid
 • koude handen en voeten
 • broze nagels

Als je vermoedt dat je bloedarmoede heeft, is het een goed idee om naar je arts te gaan. Je arts zal dit controleren met een eenvoudig bloedonderzoek. Je hebt mogelijk speciale ijzersupplementen nodig om weer op het goede spoor te komen. Voor milde gevallen kan het helpen om je ijzerinname via de voeding te verhogen.

IJzerrijk voedsel omvat:

 • rood vlees, varkensvlees en gevogelte
 • zeevruchten
 • bonen
 • bladgroene groenten, zoals boerenkool en spinazie
 • rozijnen, abrikozen en ander gedroogd fruit
 • met ijzer verrijkte voedingsmiddelen, zoals ontbijtgranen, brood en pasta’s
 • erwten

18. Verminder zout voedsel

Het eten van te veel zoute voedingsmiddelen kan de oorzaak zijn van de wallen onder de ogen. Zout draagt bij aan het vasthouden van vocht in je lichaam en kan je in het algemeen gezwollen maken. Het kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en beroertes.

De American Heart Association beveelt aan om elke dag 2300 milligram (mg) zout of minder te consumeren. Idealiter zouden volwassenen niet meer dan 1.500 mg zout per dag moeten consumeren.

Als richtlijn is hier het aantal milligrammen in verschillende theelepels (theelepels) zoutafmetingen:

 • 1/4 theelepel = 575 mg natrium
 • 1/2 theelepel = 1150 mg natrium
 • 3/4 theelepel = 1.725 mg natrium
 • 1 theelepel = 2300 mg natrium

Lees de pakketten aandachtig om te zien hoeveel zout er in je favoriete snacks zit. Een manier om het zout in je dieet onmiddellijk te verlagen, is door geen verpakt, verwerkt voedsel te eten. Probeer in plaats daarvan een dieet te eten dat meer is gebaseerd op ‘whole’ voedsel – vers fruit en groenten.

19. Drink minder alcohol

Je kunt ook overwegen om minder alcohol te drinken om verlichting rond je ogen te zien. Waarom werkt dit? Het is een soortgelijk idee om meer water te drinken. Het drinken van alcohol draagt bij aan uitdroging en uitdroging kan leiden tot wallen en donkere kringen onder je ogen.

20. Stoppen met roken

Kom van je wallen af door te stoppen met roken! Door te roken worden de voorraden vitamine C in je lichaam uitgeput, de vitamine die verantwoordelijk is voor het aanmaken van gezond collageen in je huid. Als je rookt, kun je te maken krijgen met problemen zoals rimpels, verkleuring en zelfs wallen en donkere kringen onder de ogen.

Stoppen met roken helpt ook bij tal van andere gezondheidsproblemen. Je kunt jaren aan je leven toevoegen, bevlekte tanden verwijderen en je kansen op het ontwikkelen van diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers verkleinen.

Wanneer moet je je arts raadplegen?

Op de vraag “Hoe kom je van je wallen af?” heb je nu als het goed is uitgebreid antwoord gehad! Veel oorzaken van zwelling en verkleuring onder de ogen zijn niet ernstig en kun je goed met thuisbehandelingen verminderen. Dat gezegd hebbende, als je deze symptomen onder slechts één oog opmerkt of als ze na verloop van tijd erger worden, is het een goed idee om naar je arts te gaan.

Sommige gevallen van wallen onder de ogen kunnen het gevolg zijn van een infectie of ander medisch probleem dat speciale aandacht vereist.

Het is ook verstandig om je arts te raadplegen als je zwellingernstig en langdurig is e/of roodheid, pijn of jeuk veroorzaakt. Je arts kan je enkele langetermijnoplossingen aanbieden, zoals crèmes op recept of andere behandelingen die zwelling en verkleuring helpen verminderen. Opties zijn onder meer:

 • lasertherapie
 • chemische peelings
 • injecteerbare fillers om gezwollen oogleden te behandelen

Deze behandelingen voor wallen verwijderen moeten mogelijk worden herhaald voor de beste resultaten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *