haaruitval

Haaruitval bij vrouwen: Oorzaken en oplossingen!

“Ik heb last van haar uitval, wat te doen?!” Dit is één veel voorkomende vraag, waar we in dit artikel uitgebreid op in gaan! Haaruitval bij vrouwen komt ontzettend veel voor, dus het is belangrijk om de oorzaken te achterhalen en natuurlijk te weten hoe je het kunt verminderen.

Haaruitval maakt deel uit van het dagelijks leven, ja het verstopt je doucheafvoer, en ja, het betekent dat je om de dag moet stofzuigen of je tapijt verandert in een harig kleed… Toch is het een feit dat haaruitval in de meeste gevallen totaal normaal is.

Haaruitval bij vrouwen is een veel voorkomend probleem- veel meer dan dat mensen zich realiseren. Onderzoek toont aan dat minstens 1 op de 3 vrouwen ooit in hun leven last zal hebben van haaruitval of verminderd haarvolume. Het is volkomen normaal dat we elke dag wat haren verliezen, maar hoe weten we wanneer we de drempel van normaal naar problematisch haarverlies hebben overschreden? Gemiddeld verliezen we ongeveer 80 haren per dag. Als je het idee hebt dat er bij jou veel meer haren uitvallen of als je merkt dat ze niet meer terug groeien, dan is het belangrijk om wat veranderen te maken.

Hoewel het onvermijdelijk is dat iedereen op een bepaald moment in zijn leven een vorm van haarverlies zal ervaren, zijn er tal van levensstijl factoren en wetenschappelijke redenen die een rol spelen bij het verliezen van haar. Een stressvol hoofdstuk in het leven, ondervoeding, ziekten, trauma’s en zoveel andere dingen kunnen ervoor zorgen dat onze haren gaan uitvallen. Blijf lezen om meer te weten te komen over de 17 belangrijkste oorzaken van haaruitval bij vrouwen zijn en wat je ertegen kunt doen.

Haaruitval oorzaken

Hier volgen de 17 meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen:

1. Hormonen uit balans

Een hormonale onbalans kan leiden tot een groot aantal vervelende gezondheids- en schoonheidsproblemen, van acne bij volwassenen tot gewichtstoename. Als je hormonen niet kloppen, zullen de effecten door het hele lichaam uitstralen (en natuurlijk ook je haar).

Hormonen spelen een grote rol bij het reguleren van de haargroeicyclus. Oestrogenen (vrouwelijke hormonen) zijn ‘haarvriendelijk’ en helpen de haren in hun groeifase te houden voor de optimale tijdsduur. Androgenen (mannelijke hormonen) zijn niet erg haarvriendelijk en kunnen de haargroeicyclus verkorten.

Een teveel aan androgenen (dat kan worden veroorzaakt door een endocriene aandoening, zoals polycysteus ovariumsyndroom) kan haaruitval veroorzaken. De omvang hiervan is vaak te danken aan de genen – Als je een genetische aanleg hebt voor follikelgevoeligheid, kan een hormonale onbalans je haar meer aantasten dan iemand die geen aanleg heeft.

Er zijn tal van hormonale veranderingen die een vrouw in haar leven ervaart. Postpartum, menopauze, IVF-behandeling en het in- of uitschakelen van anticonceptie zijn allemaal gebeurtenissen in het leven die een onbalans van hormonen veroorzaken en tot haarverlies leiden. “De oestrogeenspiegels in het lichaam zullen toenemen of gereguleerd worden en door dat proces komt haarverlies in het frontale gebied van het hoofd heel vaak voor. Als je hormoonspiegels niet in evenwicht zijn, kan je chronisch haarverlies ervaren en zult je geen omkering zien totdat je niveaus zijn gereguleerd.

2. Zwangerschap en bevalling

Een van de meest besproken en minder vaak verklaarde redenen voor haarverlies is haaruitval na zwangerschap. Vrouwen krijgen een prachtige haardos tijdens de zwangerschap, met weinig tot geen uitval, maar dat duurt helaas niet lang. Een paar maanden in de postpartumperiode en het valt weer allemaal uit. Waarom gebeurt dit?

Er zijn drie fasen in de levenscyclus van ons haar: anagene (groei), catagene (overgang), telogene (rust). Haarverlies treedt alleen op tijdens de telogene (rust) fase van het haar.
Tijdens de zwangerschap blijft het haar door hormonale veranderingen in de anagene fase. Zodra de baby is geboren en de hormonen weer verschuiven, gaat het haar over in de catagene en telogene fasen. Veel van het haar dat je in deze periode hebt verzameld, zal uitvallen, zoals het normaal ook zou doen. Het kan natuurlijk zorgwekkend zijn als dit allemaal tegelijk gebeurt, maar je geen zorgen, over een paar maanden zullen je hormonen weer in evenwicht zijn en ook de groei van je haar.

3. Vitamine B12-tekort

Een gebrek aan vitamine B12 kan ervoor zorgen dat je je moe voelt en weinig energie hebt. Klinkt dit je bekend in de oren? Helaas is dit ook nog eens nadelig voor je haar.

Vitamine B12-tekort veroorzaakt vaak haaruitval, omdat het de gezondheid van rode bloedcellen kan aantasten, die zuurstof naar je weefsels transporteren. Het komt het meest voor bij veganisten, omdat je B12 voornamelijk via dierlijke eiwitten kunt binnen krijgen. Wanneer je denkt dat je B12 tekort komt is het verstandig om B12 tabletten in te nemen.

4. Stress

Het is geen mythe dat overmatige stress je haar letterlijk kan doen uitvallen. Hoe gebeurde dit? Nou, het kan de androgeenspiegels (mannelijk hormoon) verhogen, wat op zijn beurt haaruitval kan veroorzaken. Stress kan ook hoofdhuidproblemen veroorzaken, zoals roos, eetgewoonten verstoren en problemen met het spijsverteringsstelsel veroorzaken – die allemaal een negatieve invloed kunnen hebben op het haar.

Ook is het zo dat wanneer we stress ervaren, het lichaam de minst belangrijke systemen afsluit in een poging zichzelf te genezen, en dat geldt helaas ook voor het haarsysteem. Elke situatie die veel stress veroorzaakt, heeft bijna altijd effect op het haar.

5.  Fysiek of emotioneel trauma

Elk type trauma dat je in je leven hebt meegemaakt, kan ook een belangrijke oorzaak zijn van haaruitval. Fysieke of emotionele trauma’s kunnen in verband worden gebracht met snel haarverlies. Deze aandoening wordt telogeen effluvium genoemd. Het is onduidelijk waarom, maar de stressvolle gebeurtenissen sturen de haren in een degeneratieve fase waarin ze snel worden afgestoten. Gelukkig is telogene effluvium omkeerbaar en kan het worden behandeld, net als elk type plotseling haarverlies.

6. Genetica

Er is een kans dat je genetisch vatbaar bent voor haaruitval, wat betekent dat je een geleidelijke vermindering van het haarvolume ziet. In deze gevallen zijn bepaalde haarzakjes gevoelig voor mannelijke hormonen – en deze gevoeligheid zorgt ervoor dat de follikels geleidelijk krimpen en bij elke haargroeicyclus iets fijnere en kortere haren produceren. Dit kan al voorkomen vanaf je 20ste, vooral als het een bekend probleem is voor anderen in je familie. Het starten van een routine die zich richt op je hoofdhuid en algehele gezondheid, is de sleutel om terug te vechten tegen erfelijkheidshaarverlies. Het kan een veelvoud aan behandelingen omvatten, van supplementen tot de juiste producten en dieet.
Als je op enig moment merkt dat er veel meer haren dan normaal door je huis of in je doucheputje liggen, ga dan naar je dermatoloog voor evaluatie. Je zult een grondig onderzoek van je hoofdhuid zelf krijgen en waarschijnlijk wat bloedonderzoek.

7. IJzer tekort/bloedarmoede

Een van de meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij vrouwen is een ijzertekort. IJzer is essentieel voor de aanmaak van haarcelproteïne, zonder dit zullen je lokken lijden.

8. Hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie

De schildklier helpt bij het reguleren van het metabolisme van het lichaam door de productie van eiwitten en het weefselgebruik van zuurstof te regelen. Elke onbalans in de schildklier kan daarom de haarzakjes aantasten. Als hypothyreoïdie onbehandeld blijft, kan dit ook leiden tot bloedarmoede, wat – zoals we zojuist hebben besproken – een andere aandoening is die het haar (of het gebrek daaraan) kan beïnvloeden.

9. Vitamine-tekort

Vitaminen en mineralen spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van ons haar. De meest voorkomende tekortkomingen die verband houden met haaruitval zijn vitamine B12, biotine, foliumzuur en riboflavine. Sommige van deze tekortkomingen, zoals biotine, kunnen ook andere merkbare bijwerkingen hebben, zoals het splijten van nagels. Gelukkig zijn er supplementen om ons te helpen deze onevenwichtigheden te corrigeren. Alleen al om deze reden is het gebruik van een dagelijkse multivitamine erg belangrijk. Ga bijvoorbeeld voor de multivitamine gummies van yummygums!

Overweeg ook orale supplementen met ingrediënten die de haren van bouwstenen voorzien voor een optimale werking. Nutrafol bevat bijvoorbeeld botanische ingrediënten die klinisch zijn onderzocht en waarvan is aangetoond dat ze de haargroei bevorderen bij regelmatig gebruik.

haaruitval vrouwen oorzaken
haaruitval oorzaken

10. Verwaarloosde hoofdhuidgezondheid

Een onverzorgde hoofdhuid, kan zorgen voor haaruitval. Zo kunnen verschillende soorten ontstekingen een gezonde werking van de haarzakjes verstoren. Helaas is het verstoren van onze haarzakjes een vrij gemakkelijke vergissing. Onregelmatig gebruik van shampoo en productophoping door droogshampoo, leave-ins of onjuist spoelen kan de opening van de follikel al blokkeren. Na verloop van tijd zorgt dit ervoor dat de follikel inactief wordt en een permanent effect creëert. Het niet verzorgen van onze hoofdhuid kan leiden tot problemen zoals roos en psoriasis, dus het regelmatig wassen en grondig te spoelen va je haar om productophoping te voorkomen, is de sleutel tot het nemen van preventieve maatregelen tegen haaruitval.

Haarverlies is eerder een hoofdhuidprobleem dan een echt haarprobleem. Als haarzakjes niet werken zoals ze zouden moeten, kunnen de haren dun worden of uitvallen. Zoek naar haar- en hoofdhuidserums die rechtstreeks op de haarzakjes werken, zoals het Grande Cosmetics GrandeHair Enhancing Serum ($ 125) dat een gespecialiseerd peptide bevat dat helpt bij het ondersteunen van een gezonde werking van je haarzakjes.

Let ook op het verschil tussen haar verdunning en haar uitval. Haar verdunning is wanneer je haar zwakker wordt als gevolg van onjuiste hoofdhuidaandoeningen of onjuiste voeding en onderliggende aandoeningen. Haarverlies of haar uitval is wanneer het haar volledig uitvalt als gevolg van een reactionaire oorzaak zoals stress of met chronisch haarverlies na verloop van tijd, omdat de follikel langzaam krimpt en er geen haar meer groeit.

11. Gebrek aan proteïne/eiwitten

Bepaalde voedingsinspanningen hebben omgekeerde effecten die tot ongunstige resultaten kunnen leiden, zoals haaruitval. Veganisten en vegetariërs merken over het algemeen een zwakkere en fijnere haargroei in de loop van de tijd. Het gebrek aan essentiële aminozuren in niet-dierlijke proteïnediëten is een groot probleem geworden, vooral met de opkomst van veganisme. Het is essentieel voor een sterke en gezonde haargroei om een geschikte hoeveelheid proteïne in onze voeding te verwerken. Indien je veganistisch of vegetarisch bent, of gewoon te weinig eiwitten eet, kan het slim zijn om eiwitshakes of proteïne shakes te drinken. Deze worden ook vaak gedronken door sporters, omdat het de spieren helpt herstellen (lees hier alles over whey eiwitpoeder).

12. Dramatisch gewichtsverlies

Een steile daling op de weegschaal kan invloed hebben op je haren. 6-12 weken na dramatisch gewichtsverlies, of het nu opzettelijk of onopzettelijk is, komt er vaak te veel haar uit. Hoewel ons haar psychologisch ongelooflijk belangrijk voor ons is, is het fysiologisch niet essentieel; we zouden zonder haar kunnen overleven zonder dat dit ten koste gaat van onze lichamelijke gezondheid. Dit betekent dat een voedingstekort vaak eerst in ons haar opduikt.

13. Warmte- en chemische behandelingen

Overmatig verwerken van je haar door het te vaak te bleken en te verven, kan ernstige breuken veroorzaken. Praat met je kapper naast over je kleurdoelen ook over de gezondheid van je haar, zodat zij je kleurdoelen op een verantwoorde en respectvolle manier kunnen benaderen. Een zachtere route nemen naar blond haar via balayage (waarvoor minder frequente bezoeken nodig zijn), niet onder de föhn zitten tijdens de verwerking en het gebruik van ondersteunende, hydraterende producten zoals Olaplex, kunnen allemaal een groot verschil maken.

Dagelijkse warmtestyling kan ook problemen veroorzaken voor je haar, waardoor het brozer, beschadigd en vatbaarder wordt voor breuk. Het gebruik van een heat protection spray voor het stylen, regelmatig knippen en jezelf een paar dagen vrij geven tussen warmtestyling door, zullen samen een grote impact hebben op het voorkomen van haaruitval. (Lees hier waarom het gebruik van een heat protection spray zo belangrijk is!)

14. Agressieve styling

Het te veel stylen of constant trekken aan het haar kan leiden tot iets dat Traction Alopecia wordt genoemd. Stijlen die extreem strak zijn, zoals een strakke paardenstaarten, vlechten en zelfs extensions kunnen ertoe leiden dat je haar uitvalt. Het gebruik van spiraalvormige haarbandjes of zijden scrunchies kan een zachter alternatief zijn voor het naar achteren trekken van je haar zonder te breken. Het is ook handig om ervoor te zorgen dat je het juiste type haarborstel gebruikt, vooral bij warmtestyling.

15. Onderliggende ziekte

Medische problemen of onderliggende ziekten kunnen een rol spelen bij elk haarverlies dat je ervaart. Schildklierproblemen zijn de belangrijkste ziekten die verantwoordelijk zijn voor haaruitval. Andere hormonale problemen, zoals polycysteus ovariumsyndroom, kunnen ook deel uitmaken van je haarproblemen, net als elke auto-immuunziekte. Zelfs gezondheidsproblemen zoals diabetes – dat verantwoordelijk is voor een slechte bloedcirculatie in het lichaam – kunnen hoofdhuidproblemen veroorzaken en op hun beurt de haargroei kunnen beïnvloeden.

Het goede nieuws is dat het behandelen van een onderliggend medisch probleem deze ongewenste bijwerking helpt omkeren. Als het onderliggende medische probleem wordt verholpen, zal dunner wordend haar zichzelf vaak corrigeren. Het proces duurt enkele maanden, dus het is belangrijk om geduldig te zijn.

16. Medicijnen

Sommige medicijnen worden willens en wetens in verband gebracht met haaruitval als bijwerking. Maar als we de kansen tegen elkaar afwegen, kan die medicatie of behandeling veel belangrijker zijn voor onze algehele gezondheid.
Praat met je arts over de levensduur van je medicijnen. Langdurig gebruik van medicijnen waarvan bekend is dat ze haaruitval veroorzaken, kan permanente effecten tot gevolg hebben. Wanneer haarzakjescellen gedurende lange tijd worden uitgedaagd, kan dat ervoor kan zorgen dat de follikel krimpt en inactief wordt.

17. Leeftijd

Als je door de menopauze gaat of op het punt staat de menopauze in te gaan, kunnen veranderingen in je lichaam ook een effect hebben op je haar. Haarverlies komt vaker voor in de aanloop naar en na de menopauze. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te beseffen dat ons haar ouder wordt en naarmate we ouder worden, wordt het haar van nature fijner. Het is een volkomen normaal onderdeel van het verouderingsproces.

Haaruitval behandelen

Oké, dus nu weet je wat het haarverlies veroorzaakt, ontdek hier alle handige tips om haaruitval te voorkomen en te verminderen!

1. Verander je dieet

Een belangrijke factor bij het voorkomen van haaruitval begint met je dieet. Ons haar is een bijproduct van ons lichaam en bestaat voornamelijk uit eiwitten en lange ketens van aminozuren en peptidebindingen. Om deze structuren goed te voeden, is een gezond, goed dieet vereist.

Wegblijven van ongezonde en bewerkte voedingsmiddelen is een geweldige basis, maar het toevoegen van extra voedingsstoffen om een gezonde haargroei te stimuleren, geeft je de beste resultaten. Hieronder vindt je een lijst met gezonde voedingsmiddelen en voedingsstoffen voor het haar.

Eiwit: Ons haar bestaat voor 90 procent uit eiwitten, dus het is essentieel dat we het opnemen in onze voeding. Als we aan proteïne denken, hoef je niet altijd voor de dierlijke variant te gaan. Groene bladspinazie bevat veel plantaardige eiwitten die ook goed werken.

Ijzer en zink: Ijzer is verantwoordelijk voor de overdracht van zuurstof naar je haarzakjes. Het helpt je lichaam ook om eiwitten te gebruiken om te groeien en sterk haar op te bouwen. Zink helpt het lichaam bij het herstellen en laten groeien van haar en het zorgt ervoor dat de olieklieren van het haar goed werken. Je kunt een zinksupplement nemen, maar natuurlijke bronnen zoals pindakaas, pompoenpitten en kikkererwten zijn nog beter.

Gezonde vetten: Het toevoegen van gezonde vetten aan je dieet is uiterst belangrijk voor de haargroei. Vet helpt het lichaam vitamines op te nemen die essentieel zijn voor gezond haar. Focus op het eten van onverzadigde vetten zoals omega-3 vetzuren.

Vitamine C: Vitamine C wordt door het lichaam gebruikt om collageen aan te maken, wat essentieel is voor de aanmaak van nieuwe haarcellen. Als je een tekort aan vitamine C hebt, kan dit ervoor zorgen dat het haar zwak wordt en vatbaar voor breuk.

Biotine en B-vitamines: Wetenschappers weten niet precies hoe het werkt, maar het is aangetoond dat het nemen van bepaalde B-vitaminesupplementen, zoals biotine, de haargroei verhoogt. Het magische aantal lijkt rond de 5000 mcg te liggen en moet dagelijks worden ingenomen om de beste resultaten te zien. Koop hier biotine supplementen!

Silica: Silica is een van de meest essentiële voedingsstoffen voor het haar en de huid. Silica helpt het haar zijn elasticiteit te behouden en herstelt ook beschadigd haar en follikels. De gemakkelijkste manier om silica in je dieet te introduceren, is door elke dag een eetlepel diatomeeënaarde te nemen.

2. Gebruik haar vitamines

Omdat het niet-essentieel weefsel is, zijn de voedingsbehoeften van het haar uniek – en het nemen van haar supplementen kan zeer nuttig zijn bij het verhogen van de hoeveelheid vitamines en mineralen die beschikbaar zijn voor je haarzakjes. Ze moeten wel naast een gezond dieet worden ingenomen om er volledig van te profiteren.

Er zijn tal van producten op de markt die kunnen helpen bij haargroei en -uitval. Hou er wel rekening mee dat deze producten niet allemaal even goed zijn. Één product dat bewezen resultaten opleverd zijn haar vitamines. Ook hier moet je natuurlijk wel voor het goede merk gaan. Lees hier alles over hoe haar vitamines werken en welke haar vitamines de beste optie zijn.

3. Gebruik argan olie

Argan olie werkt als een wondermiddel voor je haar. Lees hier alle voordelen van argan olie voor je haar. Één van de voordelen is dat het ook helpt tegen haaruitval. De vitamine E die argan olie bevat is cruciaal voor de gezondheid van ons haar, omdat de rijke antioxiderende eigenschappen haarschade door vrije radicalen en andere elementen helpen neutraliseren. We beschadigen ons haar door dagelijkse vervuiling, chemische behandelingen en hete gereedschappen. Vitamine E – waar arganolie rijk aan is – helpt je haarzakjes vrij te houden van beschadiging en helpt splijten en breken te voorkomen. 

Bestel hier pure biologische argan olie voor je haar!

4. Gebruik haarproducten die haaruitval tegen gaan

Er zijn verschillende shampoos, conditioners, haarmaskers en speciale serums ontwikkeld om haaruitval tegen te gaan. Als je last hebt van haaruitval is het verstandig om de juiste producten te kiezen. 

Bekijk hier een lijst met de beste shampoos tegen haaruitval.

Naast haarproducten zoals shampoos en maskers, zijn er ook supplementen die je kunt nemen om haar uitval tegen te gaan en gezonde haren te bevorderen. Het absoluut beste supplement om haaruitval tegen te gaan is collageen poeder. Met collageen poeder kun je op een verantwoorde wijze je haaruitval stoppen. Daarnaast heeft het nemen van dit supplement nog veel meer voordelen. Zo helpt het ook je huid in grote mate verbeteren. Het vermindert fijne lijntjes en rimpels. Ook helpt het je nagels verder groeien. Er zijn nog veel meer voordelen, maar dit zijn de meest belangrijke voor de meeste mensen.

Bekijk hier collageen supplementen tegen haaruitval

5. Gebruik een satijnen kussensloop

Als je slaapt, kun je haren op je hoofd, van je wenkbrauwen en je wimpers verliezen door de hardheid van de stoffen van je kussensloop. Met een satijnen kussensloop is er gemakkelijker beweging en minder wrijving, zodat je net zo mooi wakker kunt worden als toen je naar bed ging. Als je last hebt van veel haaruitval, zal dit geen wonderen verrichten, maar alle kleine beetjes helpen! Daarnaast heeft het nog veel meer voordelen om op een satijnen kussensloop te slapen, ontdek ze hier! 

6. Stop met stressen

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar stoppen met stressen kan heel goed helpen tegen haaruitval. Langdurige periodes van stress zetten het lichaam ertoe aan om in de overlevingsmodus te gaan. Alle energie en voedingsstoffen van je lichaam worden gebruikt om essentiële lichaams- en orgaanfuncties te behouden, waardoor je haar onbeschermd en onbehandeld blijft.

In sommige extreme gevallen zullen cliënten alopeciaplekken krijgen, waardoor het haar in grote stukken uitvalt. Het goede nieuws is dat het erop lijkt dat, nadat het lichaam is genezen van stress, stressgerelateerd haarverlies de neiging heeft om zichzelf na een paar maanden om te keren, hoewel dit niet altijd het geval is.

7. Gebruik etherische oliën.

Etherische oliën zijn de essentie van een plant. In veel planten – verborgen in wortels, zaden, bloemen, schors – zitten geconcentreerde, zeer krachtige chemische verbindingen. Deze natuurlijke verbindingen zijn etherische oliën, ook we essentiële oliën genoemd.  Etherische oliën bieden ontzettend veel voordelen voor onze gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Één van de voordelen is haaruitval verminderen en de haargroei bevorderen. Lees hier welke 10 etherische oliën haargroei kunnen bevorderen.

1 thought on “Haaruitval bij vrouwen: Oorzaken en oplossingen!”

  1. Vitamines gebruiken is mij ook aangeraden. Daarnaast let ik ook op mijn voeding en ik merk dat mijn haar al een stuk voller is geworden. Gelukkig bestaan er genoeg andere alternatieven zoals extensions of haarstukken om je haar voller te maken!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *