haaruitval

Haaruitval bij vrouwen: Oorzaken en oplossingen!

Welkom bij ons blogartikel, gewijd aan een onderwerp dat veel vrouwen raakt: haaruitval. Of je nu worstelt met dunner wordend haar, kale plekken of gewoon merkt dat je haardos niet meer zo vol is als voorheen, we begrijpen dat haarverlies een emotionele en soms verontrustende ervaring kan zijn. Maar wees gerust, je bent niet alleen!

In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van haaruitval bij vrouwen en bieden we je waardevolle inzichten en oplossingen om je zelfvertrouwen en natuurlijke schoonheid te herstellen.

Of je nu op zoek bent naar preventieve maatregelen, natuurlijke remedies of medische behandelingen, we hebben alles wat je nodig hebt om je haar gezond en veerkrachtig te houden. Laten we samen deze reis naar weelderige lokken beginnen!

Haaruitval oorzaken

Laten we beginnen met de oorzaken van haaruitval bij vrouwen. Hieronder hebben we de verschillende soorten mogelijk oorzaken op een rijtje gezet. Haaruitval bij vrouwen kan ontzettend veel oorzaken hebben, dus erachter komen wat het bij jou veroorzaakt is de eerst stap om het op te lossen!

1. Hormonen uit balans

Stel je voor: een wereld waarin hormonen niet alleen je gezondheid beïnvloeden, maar ook je uiterlijk. Helaas is dit de realiteit voor velen van ons. Hormonale onbalans kan een hele reeks vervelende problemen met zich meebrengen, van volwassen acne tot ongewenste gewichtstoename. Maar wist je dat deze onbalans ook zijn tol kan eisen op je haar?

Hormonen spelen een cruciale rol bij het reguleren van de haargroeicyclus. Oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, staat bekend als “haarvriendelijk” omdat het helpt de haren in hun groeifase te behouden gedurende de optimale periode. Aan de andere kant zijn androgenen, de mannelijke hormonen, minder vriendelijk voor ons haar en kunnen ze de groeicyclus verkorten.

Een overmaat aan androgenen, vaak veroorzaakt door aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom, kan haarverlies veroorzaken. De ernst van dit haarverlies hangt vaak af van genetische factoren. Als je genetisch vatbaar bent voor gevoelige haarfollikels, kan een hormonale onbalans meer schade aanrichten dan bij iemand zonder die aanleg.

Gedurende ons leven ervaren vrouwen talloze hormonale veranderingen. Van postpartum tot de menopauze, van IVF-behandelingen tot het starten of stoppen van anticonceptie, al deze gebeurtenissen kunnen hormonale onbalans veroorzaken en leiden tot haarverlies. Verhoogde of gereguleerde oestrogeenspiegels tijdens deze processen resulteren vaak in haarverlies in het voorste gedeelte van het hoofd. Het is belangrijk op te merken dat chronisch haarverlies kan optreden wanneer je hormoonspiegels uit balans zijn en dat herstel pas zichtbaar wordt zodra je niveaus weer gereguleerd zijn.

Dus, als je merkt dat je haar dunner wordt en je vermoedt dat hormonen de boosdoener kunnen zijn, ben je niet alleen. Ontdek de juiste balans en herwin je zelfvertrouwen, want jouw prachtige lokken verdienen het om te stralen zoals nooit tevoren.

2. Zwangerschap en bevalling

Zwangerschap is een ongelooflijke reis vol vreugde en veranderingen, en een van die veranderingen kan haaruitval zijn na de bevalling. Terwijl veel vrouwen tijdens de zwangerschap genieten van een weelderige haardos met nauwelijks haarverlies, blijft dit helaas niet lang zo. Enkele maanden na de geboorte begint het haar weer uit te vallen. Maar waarom gebeurt dit?

Ons haar doorloopt drie verschillende fasen in zijn levenscyclus: de anagene (groeifase), de catagene (overgangsfase) en de telogene (rustfase). Haarverlies vindt alleen plaats tijdens de telogene fase, wanneer het haar in rust is.

Tijdens de zwangerschap blijft het haar, als gevolg van hormonale veranderingen, langer in de anagene fase, waardoor er weinig haarverlies optreedt. Maar zodra de baby is geboren en de hormonen weer verschuiven, gaat het haar over naar de catagene en telogene fasen. Veel van het haar dat je tijdens deze periode hebt behouden, zal uitvallen, net zoals het normaal gesproken zou doen. Hoewel het natuurlijk zorgwekkend kan zijn als dit allemaal tegelijk gebeurt, hoef je je geen zorgen te maken. Over een paar maanden zullen je hormonen weer in balans zijn en zal ook je haargroei weer op gang komen.

Dus, als je merkt dat je haar dunner wordt na de bevalling, ben je niet alleen. Het is een normaal onderdeel van het herstelproces van je lichaam. Geef jezelf de tijd en wees geduldig, want binnenkort zul je weer genieten van een gezonde haardos. Ontdek en deel de schoonheid van deze bijzondere fase in je leven, inclusief de prachtige transformaties die het met zich meebrengt.

3. Vitamine B12-tekort

Heb je de laatste tijd last van vermoeidheid en een gebrek aan energie? Misschien is het tijd om vitamine B12 onder de loep te nemen. Maar wist je dat dit tekort ook negatieve gevolgen kan hebben voor je haar?

Een vitamine B12-tekort kan haaruitval veroorzaken, omdat het de gezondheid van rode bloedcellen kan beïnvloeden, die verantwoordelijk zijn voor het transport van zuurstof naar de weefsels. Dit tekort komt vaak voor bij veganisten, omdat B12 voornamelijk in dierlijke eiwitten voorkomt. Als je vermoedt dat je een tekort hebt, kan het verstandig zijn om vitamine B12-supplementen in te nemen.

Zorg goed voor jezelf en je haar door ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Met de juiste aanvulling en voedingskeuzes kun je niet alleen je energieniveaus verbeteren, maar ook de gezondheid en vitaliteit van je haar herstellen. Laat vermoeidheid niet langer de overhand nemen en geef jezelf de boost die je nodig hebt, zowel van binnen als van buiten.

4. Stress

Het is geen fabeltje dat overmatige stress daadwerkelijk haaruitval kan veroorzaken. Maar hoe gebeurt dit precies? Nou, stress kan de niveaus van androgenen, mannelijke hormonen, verhogen, wat op zijn beurt haarverlies kan triggeren. Daarnaast kan stress ook leiden tot hoofdhuidproblemen zoals roos, verstoring van eetgewoonten en problemen met het spijsverteringsstelsel, die allemaal een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van je haar.

Wanneer we stress ervaren, schakelt ons lichaam instinctief de minst essentiële systemen uit in een poging zichzelf te genezen. Helaas behoort het haarsysteem vaak tot die systemen. Elke situatie die veel stress veroorzaakt, heeft bijna altijd effect op ons haar.

Maar maak je geen zorgen, er zijn manieren om je haar te bevrijden van de greep van stress. Door effectieve stressmanagementtechnieken toe te passen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, meditatie en ontspanningstechnieken, kun je niet alleen je algemene welzijn verbeteren, maar ook de gezondheid van je haar positief beïnvloeden. Gun jezelf een moment van rust en herstel, en zie hoe je haar weer tot leven komt.

5.  Fysiek of emotioneel trauma

Elke vorm van trauma die je hebt ervaren in je leven kan een aanzienlijke oorzaak zijn van haaruitval. Of het nu gaat om fysiek letsel of emotionele schokken, deze traumatische gebeurtenissen kunnen worden gekoppeld aan plots haarverlies, een aandoening die bekend staat als telogeen effluvium. Hoewel de precieze redenen nog niet volledig begrepen zijn, lijken de stressvolle gebeurtenissen de haarcyclus te verstoren, waardoor het haar in een degeneratieve fase terechtkomt en snel uitvalt. Gelukkig is telogeen effluvium een omkeerbare aandoening en kan het behandeld worden, net als andere vormen van plots haarverlies.

Als je merkt dat je haar dunner wordt na een fysiek of emotioneel trauma, is het belangrijk om jezelf de tijd te geven om te herstellen. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam op de stress die je hebt doorgemaakt. Met de juiste zorg en behandeling kun je de haargroei weer stimuleren en je zelfvertrouwen herstellen. Laat het verleden je niet tegenhouden, maar zie het als een kans om sterker te worden en een nieuwe start te maken.

6. Genetica

Het is mogelijk dat je genetisch vatbaar bent voor haaruitval, wat betekent dat je geleidelijk een afname in haardichtheid kunt opmerken. In deze gevallen zijn bepaalde haarzakjes gevoelig voor mannelijke hormonen, en deze gevoeligheid zorgt ervoor dat de follikels langzaam krimpen en bij elke haargroeicyclus steeds fijnere en kortere haren produceren. Dit kan zelfs al vanaf je twintigste optreden, vooral als dit een bekend probleem is in je familie.

Het aanpakken van erfelijk haarverlies vereist een routine die gericht is op zowel je hoofdhuid als je algehele gezondheid. Het is de sleutel tot het terugvechten tegen deze genetische gevoeligheid. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die je kunt overwegen. Van supplementen tot de juiste haarproducten en een gebalanceerd dieet, er zijn meerdere opties die je kunt verkennen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het beheersen van erfelijk haarverlies een voortdurend proces is. Met geduld, consistentie en de juiste benadering kun je de impact van genetische gevoeligheid verminderen en je haar gezonder houden. Ga de strijd aan en ontdek welke behandelingen en methoden het beste bij jou passen. Laat je niet ontmoedigen door erfelijkheid, maar omarm de mogelijkheden om je haar en zelfvertrouwen te versterken.

Als je op enig moment merkt dat er veel meer haren dan normaal door je huis of in je doucheputje liggen, ga dan naar je dermatoloog voor evaluatie. Je zult een grondig onderzoek van je hoofdhuid zelf krijgen en waarschijnlijk wat bloedonderzoek.

8. Hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie

De schildklier helpt bij het reguleren van het metabolisme van het lichaam door de productie van eiwitten en het weefselgebruik van zuurstof te regelen. Elke onbalans in de schildklier kan daarom de haarzakjes aantasten. Als hypothyreoïdie onbehandeld blijft, kan dit ook leiden tot bloedarmoede, wat – zoals we zojuist hebben besproken – een andere aandoening is die het haar (of het gebrek daaraan) kan beïnvloeden.

7. IJzer tekort/bloedarmoede

Een veelvoorkomende oorzaak van haarverlies bij vrouwen is een tekort aan ijzer. IJzer speelt een essentiële rol bij de aanmaak van proteïne in haarcellen. Zonder voldoende ijzer zullen je lokken te lijden hebben.

Het is belangrijk om te erkennen dat ijzertekort een veelvoorkomend probleem is dat vaak over het hoofd wordt gezien. Gelukkig zijn er manieren om dit tekort aan te pakken en je haar weer kracht te geven.

Het verhogen van je ijzerinname kan een positief effect hebben op de gezondheid van je haar. Dit kan worden bereikt door middel van voedingskeuzes, zoals het opnemen van ijzerrijke voedingsmiddelen in je dieet of het nemen van aanvullende ijzersupplementen.

Zorg goed voor jezelf en je haar door ervoor te zorgen dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Met de juiste voedingsstoffen en aandacht kun je de gezondheid en vitaliteit van je haar herstellen. Laat een tekort aan ijzer je niet weerhouden van stralende lokken. Geef je haar de kracht die het verdient en omarm een leven vol glans en vitaliteit.

9. Vitamine-tekort

Vitaminen en mineralen spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van ons haar. De meest voorkomende tekortkomingen die verband houden met haaruitval zijn vitamine B12, biotine, foliumzuur en riboflavine. Sommige van deze tekortkomingen, zoals biotine, kunnen ook andere merkbare bijwerkingen hebben, zoals het splijten van nagels. Gelukkig zijn er supplementen om ons te helpen deze onevenwichtigheden te corrigeren. Alleen al om deze reden is het gebruik van een dagelijkse multivitamine erg belangrijk. Ga bijvoorbeeld voor de multivitamine gummies van yummygums!

Overweeg ook orale supplementen met ingrediënten die de haren van bouwstenen voorzien voor een optimale werking. Nutrafol bevat bijvoorbeeld botanische ingrediënten die klinisch zijn onderzocht en waarvan is aangetoond dat ze de haargroei bevorderen bij regelmatig gebruik.

haaruitval vrouwen oorzaken
haaruitval oorzaken

10. Verwaarloosde hoofdhuidgezondheid

Een verwaarloosde hoofdhuid kan leiden tot haaruitval. Verschillende vormen van ontstekingen kunnen de gezonde werking van haarzakjes verstoren. Helaas is het gemakkelijk om onze haarzakjes te verstoren. Onregelmatig gebruik van shampoo en productophoping door droogshampoo, leave-ins of onvoldoende spoelen kunnen de opening van de follikel al blokkeren. Na verloop van tijd leidt dit tot inactieve follikels en veroorzaakt het een blijvend effect. Het niet verzorgen van onze hoofdhuid kan leiden tot problemen zoals roos en psoriasis. Daarom is regelmatig wassen en grondig spoelen van je haar om productophoping te voorkomen de sleutel tot het nemen van preventieve maatregelen tegen haaruitval.

Haarverlies is in feite een hoofdhuidprobleem, geen puur haarprobleem. Wanneer haarzakjes niet naar behoren functioneren, kan het haar dunner worden of uitvallen. Zoek naar haar- en hoofdhuidserums die direct op de haarzakjes werken, zoals het Grande Cosmetics GrandeHair Enhancing Serum ($ 125), dat een gespecialiseerd peptide bevat dat helpt bij het ondersteunen van de gezonde werking van je haarzakjes.

Het is ook belangrijk om het verschil te begrijpen tussen haarverdunning en haaruitval. Haarverdunning treedt op wanneer het haar zwakker wordt als gevolg van hoofdhuidaandoeningen, onjuiste voeding of onderliggende gezondheidsproblemen. Haaruitval daarentegen verwijst naar het volledig verlies van haar als gevolg van reactieve oorzaken zoals stress, of chronisch haarverlies in de loop van de tijd, waarbij de follikel geleidelijk krimpt en geen haar meer produceert.

11. Gebrek aan proteïne/eiwitten

Sommige voedingskeuzes kunnen onbedoelde gevolgen hebben die leiden tot ongunstige resultaten, zoals haaruitval. Mensen die veganistisch of vegetarisch zijn, ervaren over het algemeen een zwakkere en fijnere haargroei na verloop van tijd. Het gebrek aan essentiële aminozuren in niet-dierlijke proteïnediëten vormt een groeiend probleem, vooral met de toenemende populariteit van veganisme. 

Om een sterk en gezond haargroeiproces te ondersteunen, is het van cruciaal belang om voldoende proteïne in onze voeding op te nemen. Als je veganistisch, vegetarisch bent of gewoon te weinig eiwitten binnenkrijgt, kan het nuttig zijn om eiwitshakes of proteïneshakes te overwegen. Deze shakes worden ook vaak gebruikt door sporters omdat ze helpen bij het herstel van de spieren.

 (lees hier alles over whey eiwitpoeder).

12. Dramatisch gewichtsverlies

Een aanzienlijke daling op de weegschaal kan ook impact hebben op je haar. Na 6-12 weken van dramatisch gewichtsverlies, of het nu opzettelijk of onbedoeld is, kan er vaak sprake zijn van overmatig haarverlies. Hoewel ons haar psychologisch gezien van groot belang is, is het fysiologisch gezien niet essentieel. We zouden kunnen overleven zonder haar, zonder dat dit direct onze algehele gezondheid schaadt. Daarom is het vaak zo dat een voedingstekort zich als eerste manifesteert in ons haar.

13. Warmte- en chemische behandelingen

Het herhaaldelijk onderwerpen van je haar aan intensieve chemische processen, zoals frequent verven en bleken, kan ernstige schade veroorzaken. Het is belangrijk om met je kapper te praten, niet alleen over je gewenste kleur, maar ook over de gezondheid van je haar. Op die manier kunnen zij je kleurdoelen op een verantwoorde en haarvriendelijke manier benaderen. Een zachtere benadering, zoals balayage (waarbij minder frequente salonbezoeken nodig zijn), vermijden van hitte tijdens de verwerking en het gebruik van ondersteunende, hydraterende producten zoals Olaplex, kunnen allemaal een aanzienlijk verschil maken.

Het dagelijks gebruik van warmte-apparaten kan ook schadelijke gevolgen hebben voor je haar, waardoor het broos, beschadigd en vatbaar voor breuk wordt. Het is raadzaam om een heat protection spray te gebruiken voordat je gaat stylen, regelmatig je haar te laten knippen en af en toe een pauze in te lassen van warmtestyling. Deze maatregelen samen zullen een aanzienlijke invloed hebben op het voorkomen van haaruitval. (Ontdek hier waarom het gebruik van een heat protection spray zo belangrijk is!)

(Lees hier waarom het gebruik van een heat protection spray zo belangrijk is!)

14. Agressieve styling

Overmatig stylen of constant trekken aan je haar kan leiden tot een aandoening die bekend staat als Traction Alopecia. Strakke kapsels, zoals strakke paardenstaarten, vlechten en zelfs haarextensies, kunnen ervoor zorgen dat je haar uitvalt. Een alternatief voor het strak naar achteren trekken van je haar is het gebruik van spiraalvormige haarbandjes of zijden scrunchies, die zachter zijn voor je haar en minder breuk veroorzaken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je het juiste type haarborstel gebruikt, vooral bij het gebruik van warmte-apparaten.

15. Onderliggende ziekte

Diverse medische aandoeningen of onderliggende ziekten kunnen een rol spelen bij haarverlies. Schildklierproblemen vormen een belangrijke oorzaak van haaruitval. Daarnaast kunnen hormonale aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom en auto-immuunziekten ook een rol spelen bij haarproblemen. Zelfs gezondheidsproblemen zoals diabetes, die de bloedcirculatie in het lichaam kunnen beïnvloeden, kunnen leiden tot hoofdhuidproblemen en daarmee de haargroei beïnvloeden.

Het goede nieuws is dat het behandelen van het onderliggende medische probleem kan helpen bij het omkeren van deze ongewenste bijwerking. Wanneer het onderliggende medische probleem wordt aangepakt, zal het dunner wordende haar zich vaak vanzelf herstellen. Dit proces kan enkele maanden duren, dus het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens het herstelproces.

16. Medicijnen

Het is bekend dat bepaalde medicijnen haaruitval als bijwerking kunnen hebben. Hoewel dit een zorgwekkend effect kan zijn, is het belangrijk om de risico’s af te wegen tegen de voordelen die de medicatie of behandeling biedt voor onze algehele gezondheid. In sommige gevallen kan de medicatie of behandeling van vitaal belang zijn en dus van groter belang dan het risico op haaruitval.

17. Leeftijd

Als je door de menopauze gaat of op het punt staat de menopauze in te gaan, kunnen veranderingen in je lichaam ook een effect hebben op je haar. Haarverlies komt vaker voor in de aanloop naar en na de menopauze. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te beseffen dat ons haar ouder wordt en naarmate we ouder worden, wordt het haar van nature fijner. Het is een volkomen normaal onderdeel van het verouderingsproces.

Haaruitval behandelen

Oké, dus nu weet je wat het haarverlies veroorzaakt, ontdek hier alle handige tips om haaruitval te voorkomen en te verminderen!

1. Verander je dieet

Een sleutelfactor in het voorkomen van haaruitval is het aanpassen van je dieet. Ons haar is een product van ons lichaam en vereist voedingsstoffen zoals eiwitten, aminozuren en peptideverbindingen voor een gezonde groei. Het is daarom belangrijk om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen.

Het vermijden van ongezonde en bewerkte voedingsmiddelen legt een goede basis, maar het toevoegen van specifieke voedingsstoffen kan de haargroei verder stimuleren. Hieronder vind je een lijst met voedingsmiddelen en voedingsstoffen die gunstig zijn voor je haar.

Eiwitten: Aangezien ons haar voor 90% uit eiwitten bestaat, is het essentieel om voldoende eiwitten in onze voeding op te nemen. Het is niet altijd nodig om dierlijke eiwitten te consumeren; plantaardige bronnen zoals groene bladspinazie zijn ook rijk aan eiwitten en bevorderen een gezonde haargroei.

Ijzer en zink: Ijzer speelt een belangrijke rol bij het transport van zuurstof naar de haarzakjes, terwijl zink helpt bij het herstellen en laten groeien van haar, en zorgt voor een goede werking van de talgklieren. Naast het overwegen van zinksupplementen, kun je natuurlijke bronnen van ijzer en zink opnemen in je dieet, zoals pindakaas, pompoenpitten en kikkererwten.

Gezonde vetten: Het toevoegen van gezonde vetten aan je dieet is van groot belang voor een gezonde haargroei. Vetten helpen het lichaam bij de opname van essentiële vitamines die nodig zijn voor gezond haar. Richt je op de consumptie van onverzadigde vetten, zoals omega-3-vetzuren.

Vitamine C: Vitamine C speelt een rol bij de productie van collageen, dat essentieel is voor de vorming van nieuwe haarcellen. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot zwak haar dat vatbaar is voor breuk. Zorg ervoor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt via voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, bessen en groene bladgroenten.

Biotine en B-vitamines: Wetenschappers weten niet precies hoe het werkt, maar het is aangetoond dat het nemen van bepaalde B-vitaminesupplementen, zoals biotine, de haargroei verhoogt. Het magische aantal lijkt rond de 5000 mcg te liggen en moet dagelijks worden ingenomen om de beste resultaten te zien. Koop hier biotine supplementen!

Silica: Silica is een van de meest essentiële voedingsstoffen voor het haar en de huid. Silica helpt het haar zijn elasticiteit te behouden en herstelt ook beschadigd haar en follikels. De gemakkelijkste manier om silica in je dieet te introduceren, is door elke dag een eetlepel diatomeeënaarde te nemen.

2. Gebruik haar vitamines

Omdat het niet-essentieel weefsel is, zijn de voedingsbehoeften van het haar uniek – en het nemen van haar supplementen kan zeer nuttig zijn bij het verhogen van de hoeveelheid vitamines en mineralen die beschikbaar zijn voor je haarzakjes. Ze moeten wel naast een gezond dieet worden ingenomen om er volledig van te profiteren.

Er zijn tal van producten op de markt die kunnen helpen bij haargroei en -uitval. Hou er wel rekening mee dat deze producten niet allemaal even goed zijn. Één product dat bewezen resultaten opleverd zijn haar vitamines. Ook hier moet je natuurlijk wel voor het goede merk gaan. Lees hier alles over hoe haar vitamines werken en welke haar vitamines de beste optie zijn.

3. Gebruik argan olie

Argan olie werkt als een wondermiddel voor je haar. Lees hier alle voordelen van argan olie voor je haar. Één van de voordelen is dat het ook helpt tegen haaruitval. De vitamine E die argan olie bevat is cruciaal voor de gezondheid van ons haar, omdat de rijke antioxiderende eigenschappen haarschade door vrije radicalen en andere elementen helpen neutraliseren. We beschadigen ons haar door dagelijkse vervuiling, chemische behandelingen en hete gereedschappen. Vitamine E – waar arganolie rijk aan is – helpt je haarzakjes vrij te houden van beschadiging en helpt splijten en breken te voorkomen. 

4. Gebruik haarproducten die haaruitval tegen gaan

Er zijn een verscheidenheid aan haarverzorgingsproducten beschikbaar, waaronder shampoos, conditioners, haarmaskers en speciale serums, die speciaal ontwikkeld zijn om haaruitval te verminderen. Wanneer je te maken hebt met haarverlies, is het belangrijk om zorgvuldig de juiste producten te selecteren die bij jouw specifieke behoeften passen.

5. Gebruik een satijnen kussensloop

Als je slaapt, kun je haren op je hoofd, van je wenkbrauwen en je wimpers verliezen door de hardheid van de stoffen van je kussensloop. Met een satijnen kussensloop is er gemakkelijker beweging en minder wrijving, zodat je net zo mooi wakker kunt worden als toen je naar bed ging. Als je last hebt van veel haaruitval, zal dit geen wonderen verrichten, maar alle kleine beetjes helpen! Daarnaast heeft het nog veel meer voordelen om op een satijnen kussensloop te slapen, ontdek ze hier! 

6. Stop met stressen

Het verminderen van stress kan aanzienlijk bijdragen aan het voorkomen van haaruitval, hoewel dit vaak makkelijker gezegd is dan gedaan. Langdurige stress zet het lichaam in de overlevingsmodus, waarbij alle energie en voedingsstoffen worden gebruikt om essentiële lichaamsfuncties te ondersteunen, terwijl het haar onvoldoende bescherming en verzorging krijgt.

In sommige gevallen kan stress leiden tot alopeciaplekken, waarbij het haar in grote delen uitvalt. Gelukkig lijkt het erop dat stressgerelateerd haarverlies vaak verbetert na verloop van tijd, enkele maanden nadat het lichaam hersteld is van stress. Het is echter belangrijk op te merken dat dit niet altijd het geval is en dat individuele ervaringen kunnen variëren. Het is daarom essentieel om stressmanagementtechnieken toe te passen en te werken aan het verminderen van stress in het dagelijks leven om de gezondheid van het haar te ondersteunen.

7. Gebruik etherische oliën.

Etherische oliën zijn de essentie van een plant. In veel planten – verborgen in wortels, zaden, bloemen, schors – zitten geconcentreerde, zeer krachtige chemische verbindingen. Deze natuurlijke verbindingen zijn etherische oliën, ook we essentiële oliën genoemd.  Etherische oliën bieden ontzettend veel voordelen voor onze gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Één van de voordelen is haaruitval verminderen en de haargroei bevorderen. Lees hier welke 10 etherische oliën haargroei kunnen bevorderen.

1 thought on “Haaruitval bij vrouwen: Oorzaken en oplossingen!”

  1. Vitamines gebruiken is mij ook aangeraden. Daarnaast let ik ook op mijn voeding en ik merk dat mijn haar al een stuk voller is geworden. Gelukkig bestaan er genoeg andere alternatieven zoals extensions of haarstukken om je haar voller te maken!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *