haar sneller laten groeien

Haar sneller laten groeien - Alle manieren!

Wil je iets vervelends horen? Het maakt niet uit hoeveel haarvitaminen je elke ochtend slikt of hoeveel knipbeurten je elke maand krijgt, je kunt fysiek niet van de ene op de andere dag je haar laten groeien. Je haar sneller laten groeien in een week is ook niet mogelijk. Haar groeit meestal maar 0,5 tot 1,7 cm per maand. Lang haar krijgen is alleen mogelijk als het supergezond is en niet veel gespleten haarpunten heeft.

Het goede nieuws? Als je het gevoel hebt dat je haar niet snel genoeg groeit – minstens een centimeter per maand – kun je het proces wel een beetje versnellen. Ontdek de allerbeste manieren om je haar sneller te laten groeien, inclusief alles wat je zou moeten doen (je hoofdhuid hydrateren!) En niet zou moeten doen (blonderen!). Lees verder voor alle tips om je haar langer te laten groeien en het zo gezond mogelijk te houden.

Hoe groeit haar?

Hier is een fascinerend feit: je wordt geboren met alle haarzakjes die je ooit zult hebben – ongeveer 5 miljoen om precies te zijn. Daarvan bevinden zich ongeveer 100.000 follikels op je hoofdhuid. Als het gaat om haarverlies, is het volkomen normaal om ongeveer 50 tot 100 haren per dag te verliezen.

Haar groeit uit een wortel aan de onderkant van een follikel onder je huid. Het bloed in je hoofdhuid gaat naar de follikel en levert zuurstof en voedingsstoffen aan de haarwortel, waardoor je haar groeit. Naarmate je haar groeit, zal het door je huid dringen en langs een olieklier gaan. Het is de olie uit deze klier die je haar glanzend en zacht maakt.

De beste tips voor haargroei

Hieronder volgen de 14 beste tips om je haren sneller en langer te laten groeien en het tegelijkertijd gezonder dan ooit te maken!

Hoe je haar sneller laten groeien tip 1: Gebruik biotine

Biotine is een in water oplosbare vitamine die deel uitmaakt van de vitamine B-familie. Je lichaam heeft biotine nodig om bepaalde voedingsstoffen in energie om te zetten. Het speelt ook een belangrijke rol bij de gezondheid van je haar, huid en nagels. Biotine kan de haargroei beïnvloeden, maar verwacht geen wonderen. Je haar zal er waarschijnlijk niet ontzettend snel door gaan groeien. Dat gezegd hebbende, kan biotine je haar wel versterken, dikker maken en meer laten glanzen. Biotine kan gezien worden als een hele goede en effectieve haarvitamine.

Koop hier biotine!

Hoe je haar sneller laten groeien tip 2: Gebruik minder shampoo

Veel mensen slaan conditioner over tijdens het douchen, wat het ergste is dat je voor je haar kunt doen, vooral als je probeert het lang te laten groeien.(Hoor dat? Doe alsjeblieft de conditionerende haarmaskers aan om die gespleten haarpunten te voorkomen!) In werkelijkheid is het eigenlijk juist shampoo die je zo veel mogelijk moet overslaan.

Dit is waarom: het doel van shampoo is om vuil en productophoping weg te wassen, maar de meeste shampoos zijn gevuld met agressieve zepen, sulfaten genaamd, die natuurlijke oliën verwijderen die je nodig hebt voor lang, gezond haar. Als je je haar moet reinigen, kies dan een sulfaatvrije shampoo en gebruik het alleen op je hoofdhuid / de bovenkant van je haar. Gebruik geen shampoo vanaf het midden t/m de punten.

Hoe je haar sneller laten groeien tip 3: Neem haar vitamines

Oké, om maar alvast duidelijk te zijn: Haarsupplementen zijn geen wondermiddel zijn die binnen een dag resultaten opleveren. Dat gezegd hebbende, kan het zeker wel helpen met het laten groeien van je haar evenals het verbeteren van de kwaliteit van je haar.

Als je een enigszins uitgebalanceerd dieet volgt, zit je lichaam meestal al vol met de haarversterkende ingrediënten die je in supplementen aantreft (denk aan: biotine, foliumzuur, vitamine D, A, C en E). Het kan echer zijn dat je niet de juiste hoeveelheid voedingstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt om gezond, lang haar te laten groeien. Als dat het geval is, “zal je lichaam eerst je haargroei stoppen en voedingsstoffen en energie omleiden naar de organen die dit het meest nodig hebben, waardoor je vitaminetekort kunt krijgen.

Als je denkt dat je een vitaminetekort hebt of wat extra vitamine voor je haar binnen wilt krijgen worden haarvitamines  en haarsupplementen aangeraden. Mocht je nog andere medicijnen slikken, neem dan even contact op met je arts. Je moet er zeker van zijn dat je de juiste hoeveelheid (en type) vitamines gebruikt en dat ze geen wisselwerking hebben met de medicijnen die je momenteel gebruikt. Dit zijn enkele van de favorieten:

Hoe je haar sneller laten groeien tip 4: Gebruik genoeg conditioner

Conditioner is je beste vriend als je je haar snel wilt laten groeien. Het is belangrijk om elke keer dat je je haarnat maakt onder de douche, hydrateren. Na verloop van tijd kunnen door kleuren en warmtestyling je lokken dunner worden aan de onderkant. Dit kan leiden tot meer breuk en kortere lengtes.

Dus om je uiteinden weer gezond te krijgen, ga los met je conditioner. De juiste conditioner helpt je bij het vervangen van de lipiden en eiwitten in de haarschacht en het verzegelen van de buitenste cuticula. In feite is het je eerste verdediging tegen de schade die je langharige doelen bedreigt.

Hoe je haar sneller laat groeien tip 5: Ga vaak naar de kapper

Ah, het eeuwenoude schoonheidsdebat. Hoewel experts verdeeld zijn over het concept van het trimmen van je haar om het sneller te laten groeien, is één ding zeker: als je op zoek bent naar lang, gezond uitziend haar, valt niet te onderhandelen over het veelvuldig knippen. Leven met gerafelde, gespleten punten zal er uiteindelijk voor zorgen dat je haar verder op de lok breekt, waardoor je haar er niet alleen veel dunner uitziet, maar het ook langer dan een bepaald punt wordt.

Je haar zal in feite ongeknipt korter zijn dan het zou zijn als je consistent geknipt zou worden. Het wordt aangeraden om je kapper te vragen om elke 10 tot 12 weken slechts een centimeter van je haar af te halen om gespleten punten te voorkomen voordat ze ontstaan.

Hoe je haar sneller laten groeien tip 6: Spoel uit met koud water

Het wassen van je haar met koud water aan het einde van je douche kan een extra boost van haargroeikracht geven. Koud water maakt de buitenste laag van je haar soepeler, waardoor vochtverlies en hitteschade worden voorkomen. Je hoeft het maar een paar seconden te doen, maar deze extra stap kan in de loop van de tijd een enorm verschil maken.Ja, koude douches zijn waardeloos, maar alles voor langer haar, toch?

Hoe je haar sneller laten groeien tip 7: Investeer in hoofdhuidverzorging

Als je je haar snel wilt laten groeien, moet je op je hoofdhuid letten. De twee belangrijkste lagen van de huid in relatie tot de hoofdhuid zijn de dermis en de epidermis – de dermis bevat onze haarzakjes, klieren, zenuwen, bloedvaten, collageen, elastinevezels en vetcellen. Het introduceren van de juiste hoofdhuidverzorging in je haarverzorgingsroutine heeft invloed op de haargroeisnelheid en de gezondheid van je haarvezel.

Als je voor je hoofdhuid zorgt, zorg je er in feite voor dat bloed en voedingsstoffen gemakkelijk naar de haarzakjes kunnen stromen, wat vervolgens helpt bij het minimaliseren van uitscheiding en verlies. Dus, hoe ziet hoofdhuidverzorging er voor jou precies uit? Om te beginnen wil je investeren in een hoofdhuidolie, -masker of -serum. Bij voorkeur een oliën of maskers op crèmebasis in plaats van korrelige exfolianten, omdat de ruwe ingrediënten in hoofdhuidscrubs in feite microschaafwonden op de hoofdhuid kunnen veroorzaken, wat kan leiden tot de productie van schadelijke bacteriën en schimmels. Gebruik in plaats daarvan een olie of masker met ingrediënten die de hoofdhuid stimuleren, zoals pepermunt, tea tree olie of oliën op basis van citrusvruchten om de bloedsomloop te bevorderen en de hoofdhuid te ontlasten.

Tussen haakjes: als je toch bezig bent, ga je gang en koop je een hoofdhuidshampoo om na je behandeling te gebruiken (denk aan: iets verhelderend als je te maken hebt met opbouw, iets lichts en hydraterend als je te maken hebt met overtollige olie). Het is belangrijk om één keer per week jezelf een ‘goede wasbeurt’ te geven, waarbij je het product rechtstreeks op je hoofdhuid aanbrengt – niet alleen je haar – en het vijf minuten laat zitten voordat je het uitspoelt en conditioneert.

Hoe je haar sneller laten groeien tip 8: Gebruik een voedend haarmasker

Naast het wassen van je haren, wordt het aangeraden om minimaal één keer in de week een diep voedend masker aan te brengen. Deze kun je kopen of zelf maken. Het is heel gemakkelijk om thuis te doen. Meng gewoon de volgende ingrediënten voor zijn gemakkelijke haarolierecept:

Omdat oliën een residu kunnen achterlaten, wordt het aangeraden om het op vochtig haar aan te brengen – in plaats van drijfnat haar. Laat het 10 minuten intrekken voordat je het uitwast met shampoo en conditioner om de olie te verwijderen. Deze specifieke oliën kunnen je lokken vullen met vetzuren, zelfs nadat ze zijn uitgespoeld. Deze vetzuren helpen je haar te versterken en te beschermen. Heb je geen zin om je eigen haarmasker te maken? Ga dan voor een van de populaire kan en klare haarmaskers:

Hoe je haar sneller laat groeien tip 9: Vermijd de föhn, stijltang en krultang zoveel mogelijk.

Leg alsjeblieft je hete tools even neer. Stijltangen, krultangen, chemische relaxers of elke andere behandeling die veel schade aanricht, helpt niet bij het langer laten groeien van je haar. Hoe gezonder je haar is, hoe langer het zal groeien, en overmatig gebruik van deze hulpmiddelen is niet bevorderlijk voor lang haar. Als je toch vaak warme gereedschappen voor je haar gebrukikt, zorg er dan in ieder geval voor dat je altijd een hittebeschermer gebruikt.

Koop hier heat protection spray!

Hoe je haar sneller laten groeien tip 10: Bleek je haar niet!

Wanneer je je haar bleekt, opent het de cuticula van je haarlokken, wat elke keer aanzienlijke schade aanricht. Ook is het zo dat haar dat gekleurd of chemisch behandeld is, sneller breekt of splitst. Wat meer knippen en dus lengte voor je betekent (Begin je het te snappen? Gezond haar = langer haar). Als je wilt dat je haar langer en sneller groeit, kun je het dus beter niet bleken. Mocht je het toch echt niet kunnen laten, of je haar al gebleekt hebt, lees dan hier alle manieren om gebleekt haar te herstellen.

Hoe je haar sneller laten groeien tip 11: Slaap op een satijnen kussen

Raad eens? Als je wakker wordt met haar vol klitten, kan je katoenen kussensloop de boosdoener zijn. Het wordt dan ook tijd om over te stappen naar een zijden of satijnen kussensloop – deze heeft een zachter oppervlak dat geen wrijving met je haar veroorzaakt zoals normaal geweven katoen dat wel doet. En, bonus, ze zien er super luxe uit. Lees hier uitgebreid waarom slapen op een satijnen kussensloop zo goed voor je is.

Koop hier je satijnen kussensloop!

Hoe je haar sneller laten groeien tip 12: Borstel voorzichtig

Je haar borstelen of kammen is natuurlijk essentieel, maar houd er rekening mee dat agressief borstelen fysieke schade aan je haar kan veroorzaken waardoor het er nooit lang uit zal zien. Kortom, als je het geluid van de borstel door je lokken kunt horen, ben je te ruw. En wees vooral voorzichtig als je haar nat is en vatbaarder voor breuk.
Als je nat haar ontwart, begin dan onderaan en werk langzaam omhoog. We borstelen vaak instinctief vanaf de hoofdhuid, maar dat duwt kleine klitten in één grote knoop en kan ervoor zorgen dat je veel haar verliest. Gebruik een ​​natuurlijke borstel met varkenshaar, die helpt om de natuurlijke oliën van je hoofdhuid zachtjes langs de haarschacht te verdelen (wat gezondere, meer gehydrateerde lokken betekent).

Hoe je haar sneller laten groeien tip 13: Verander je haarstyle

Als je je paardenstaart of knot elke dag op dezelfde plek op je hoofd draagt, breekt je haar na verloop van tijd door de constante spanning. Het regelmatig veranderen van de plaatsing van je pony of knot is een gemakkelijke beweging die kan helpen om de sterkte van je lokken te behouden, wat betekent dat ze sterk en schadevrij blijven groeien.

Hoe je haar sneller laten groeien tip 14: Ontdek etherische oliën

Etherische of ook wel essentiële oliën ruiken niet alleen lekker, maar ze kunnen ook de haargroei bevorderen. Zo kunnen bijvoorbeeld lavendelolie en pepermunt olie je haren sneller laten groeien. Je kunt zelf een haarmasker maken met een dragersolie, zoals kokos, amandel of jojoba en hier een paar druppels van deze etherische oliën bij doen. Let op: etherische oliën zijn erg sterk, dus je hebt echt maar 2 of 3 druppels nodig om de voordelen ervan te plukken. Ontdek hier 10 etherische oliën die de haargroei kunnen bevorderen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *